Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma czy Tamron?

Drozdi
10-02-2006, 21:58
Ktora z firm produkujaca obiektywy (Sigma, Tamron) jest Twoim zdaniem lepsza?

aptur
10-02-2006, 22:07
Tak postawione pytanie moim zdaniem mija się z celem. Obie firmy produkują różne obiektywy. Zapytaj konkretnie o szkło lub szkła. Wtedy tylko ta ankieta będzie miała sens.

Drozdi
10-02-2006, 22:14
Tak postawione pytanie moim zdaniem mija się z celem. Obie firmy produkują różne obiektywy. Zapytaj konkretnie o szkło lub szkła. Wtedy tylko ta ankieta będzie miała sens.
Przeciez napisalem:

Ktora z firm produkujaca obiektywy...
Ankieta moim zdaniem jest bardzo prosta. Czy np. firma Opel Twoim zdaniem jest lepsza od Forda. Chodzi mi o ogol.

Chodzi mi o caloksztalt firmy.

aptur
10-02-2006, 22:20
Przeciez napisalem:

Ankieta moim zdaniem jest bardzo prosta. Czy np. firma Opel Twoim zdaniem jest lepsza od Forda. Chodzi mi o ogol.

Chodzi mi o caloksztalt firmy.

A co to znaczy lepsza? Lepiej traktująca pracowników? :) osiągająca większy dochód? :) Nie wiem czy Opel jest lepszy od Forda. Wiem jednak że Ford ma niektóre modele lepsze od Opla i vice versa :) To tak jakbyś zapytał jaki aparat jest lepszy - Nikon czy Canon (wiem, wiem jaki ;) )

Drozdi
10-02-2006, 22:23
aptur brak mi do Ciebie slow.

Czy Ty nie masz swojego zdania? Czy nie umiesz ocenic np. 2 osob? Wszyscy sa dla Ciebie rowni?

... brak slow (czytaj literek).

gwozdzt
10-02-2006, 22:25
Ktora z firm produkujaca obiektywy (Sigma, Tamron) jest Twoim zdaniem lepsza?
Ja się dołączę z pytaniem:
Co było najpierw: jajko czy kura?:mrgreen:

Tomasz Golinski
10-02-2006, 22:29
Drozdi, 28-75 Tamrona jest lepszy czy 12-24 Sigmy? :lol: A może 50-500?

Tomasz1972
10-02-2006, 22:29
Użytkownicy SIGMY powiedzą że SIGMA , TAMRONA że TAMRON .
Każdy będzie chwalił to co posiada , bo używa się najlepszego :-)

Drozdi
10-02-2006, 22:32
Dla mnie osoby niepalacej ciezko jest okreslic, ktora marka papierosow jest dobra! Ale osoba ktora pali, kupuje swoja ulubiona firme.

Skoro jest to forum fotograficzne, to stworzylem taka ankiete i pytam o Wasze zdanie. To przeciez takie proste :D

aptur
10-02-2006, 22:32
[QUOTE=Drozdi]aptur brak mi do Ciebie slow.

Czy Ty nie masz swojego zdania? Czy nie umiesz ocenic np. 2 osob? Wszyscy sa dla Ciebie rowni?

QUOTE]

Widzsz posiadam obiektywy obu firm. Dam Tobie przykład. Otóż jest obiektyw sigmy dajmy nato 18-50 2,8 oraz Canona 18-55 (tzw. kit). Powszechnie wiadomo że kit to kit :). Czy to oznacza że firma Sigma jest lepsza od firmy canon? Gdybyś zapytał który konkretnie obiektyw jest lepszy to bym wziął udział w ankiecie. Musiała by ona dotyczyć jednak podobnych szkieł. Na pytanie które postawiłeś moge odpowiedziec jedynie tyle, że Sigma produkuję więcej obiektywów więc pod tym względem na pewno jest lepsza :)

Drozdi
10-02-2006, 22:34
Użytkownicy SIGMY powiedzą że SIGMA , TAMRONA że TAMRON .
Każdy będzie chwalił to co posiada , bo używa się najlepszego :-)
EGAL :-)

Zobaczymy wynik koncowy. Jak bedzie 100 do 70 dla Sigmy, to bedzie to znak, ze Sigma musi byc lepsza, poniewaz ma ja wiecej osob.

Drozdi
10-02-2006, 22:36
Na pytanie które postawiłeś moge odpowiedziec jedynie tyle, że Sigma produkuję więcej obiektywów więc pod tym względem na pewno jest lepsza :)
i o to mi chodzilo :wink: O SWOJE ZDANIE

Tomasz Golinski
10-02-2006, 22:39
A ja wole Dojlidy ;)

Drozdi
10-02-2006, 22:42
A ja wole Dojlidy ;)
Tomaszu dziwisz mnie swoja osoba. Wiesz dlaczego?! Jestes MODERATOREM, a zasmiecasz temat.

Po co piszesz cos, co jest totalnie bez sensu???

Jacek Kidoń
10-02-2006, 23:40
Trochę mi to przypomina dyskusję o wyższości świąt Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia. Mam Tamrona 28-75, przymierzam się do sigmy 100-300. Bo te wypełniają moje potrzeby i możliwości finansowe. Ale jak określić który jest lepszy?

Kubaman
11-02-2006, 00:03
Po co piszesz cos, co jest totalnie bez sensu???
Ta ankieta jest bez sensu co pokazane zostało jasno już w poście nr 2.
Pytanie jest na poziomie: czy wolisz parkiety Barlineckie czy stal z Huty Sendzimira :neutral:

Drozdi
11-02-2006, 02:33
Ta ankieta jest bez sensu
Kubaman, czy mam rozumiec, ze te dwie firmy sa dla Ciebie na rowni? Przeciez wiadomo, ze ktoras firma produkuje lepsze obiektywy. Interesuje mnie wasze PRYWATNE zdanie. Czy to jest takie niejasne?

Podam Wam kolejny przykalad:
Kupilem sobie okolo 1,5 roku temu laptopa SONY VAIO Pentium IV 2,8 GHz, Black Onyx Display, nagrywarka DVD itp. ogolnie laptop wydawalby sie SUPER. Tak przynajmniej myslalem. Doswiadczenie z komputerami mam duze i zaczelo mnie wkurzac, jak zauwazylem, ze duzo rzeczy nie dzialalo tak jak powinno. Sprzedalem go i kupilem ACERa. WIADOMO, ze laptopy roznily (roznia) sie parametrami, ale mowie Wam teraz, ze z ACERem nie mam w ogole problemow. Dziala wszystko tak jak powinno.

Dlatego, jakby mnie ktos dzisiaj zapytal, ktora firma jest lepsza, to bez zastanowienia odpowiadam ACER. ALE PODKRESLAM ZE TO MOJE ZDANIE. Pisze tak, bo mialem obydwie firmy i moge conieco na ten temat napisac.

Dlatego zrobilem ta ankiete. Moze i jest dla niektorych z Was bez sensu, ale jak na razie wygrywa SIGMA. Dlaczego?????????? Chyba jest lepsza.

Po co szukacie sensacji w niektorych tematach? Tego nie rozumiem.

Pszczola
11-02-2006, 06:08
Ja się dołączę z pytaniem:
Co było najpierw: jajko czy kura?:mrgreen:

Kura rzecz jasna ;-)

mmsza
11-02-2006, 06:26
Przeciez wiadomo, ze ktoras firma produkuje lepsze obiektywy. Interesuje mnie wasze PRYWATNE zdanie. Czy to jest takie niejasne?

Przecież wiadomo, że Tamronowi się trafiła jedna perełka a Sigma ma kilka dobrych szkieł. Ale to przecież wiedzą wszyscy i specjalnej ankiety MZ nie ma po co zakładać :???:

Tomasz Urbanowicz
11-02-2006, 11:04
Sigma prowadzi?

aptur
11-02-2006, 12:02
Trzeba będzie wysłać wyniki ankiety do siedziby Sigmy. Może przyślą w ramach rewanżu 300-800 EX :)

czeczot
11-02-2006, 12:21
Przecież wiadomo, że Tamronowi się trafiła jedna perełka a Sigma ma kilka dobrych szkieł. Ale to przecież wiedzą wszyscy i specjalnej ankiety MZ nie ma po co zakładać :???:

Jeden? 28-75/2,8 oraz 90/2,8 marko, to są bardzo dobre obiektywy. 17-35/2,8-4 też nie jest specjalnie krytykowany. 11-18/4,5-5,6 jeszcze jest ale tu trzeba by poszukać jakiś porównań do odpowiednika sigmy

Co do sigmy to 17-55/2,8, 105/2,8 makro i 70-200/2,8

Co nie zmienia mojego zdania o ankiecie ze jest kompletnie bez sensu. Jak ktoś robi 95% zdjęć 70-200 to wybierze sigmę a jak makro to mu ryba który a jak potrzebuje spacer/u cioci na imieninach zooma to tamron 28-75 będzie na niego wystarczający

toni
11-02-2006, 13:24
nie to jest bezsensu !!!!!!!!!!
kazda z firm produkuje kilkanaszcie(kilkadziesiąt) obiektywów mozna porównywac konkretny model.....a firme to tylko jaka marka jest mocniejsza ( i tu chyba nie ma odpowiedzi)
PS to że jest forum wymaga myslenia....

Drozdi
11-02-2006, 13:32
a firme to tylko jaka marka jest mocniejsza ( i tu chyba nie ma odpowiedzi)
... i to jest dla mnie ciekawe :twisted:

Paweł Ubysz
11-02-2006, 13:57
Możliwe że aby odpowiedzieć na te pytanie trzeba będzie przekopać sie przez wyniki finansowe obydwu firm za ostatnie kilka( naście ) lat.
I dopiero stwierdzenie która z firm osiaga większe zyski , ustalenie czy zyski rosną , czy maleją może dać nam jakże niejednoznaczną :D odpowiedź na pytanie czy lepsza jest sigma czy Tamron.....

P.S. Jak widać w sigu uzywam jednego z obiektywów Sigmy , ale ponieważ nie uzywałem zadnego Tamrona więc na ankietę nie odpowiem.

P.S.2 a Ford jest lepszy. Od Biedronki. Niestety takiej ankiety nie ma - a szkoda.

Drozdi
11-02-2006, 14:05
Pawel czy Ty nie umiesz czytac? Przeciez pytam Was "Ktora firma Twoim zdaniem...". Nie masz zdania, nie musisz brac udzialu w ankiecie.

Paweł Ubysz
11-02-2006, 14:11
Pawel czy Ty nie umiesz czytac? Przeciez pytam Was "Ktora firma Twoim zdaniem...". Nie masz zdania, nie musisz brac udzialu w ankiecie.

Drozdi , przeciez wyraźnie napisałem że nie wziąłem udziału w ankiecie - i nie mam zamiaru tego robić. Natomiast wziąłem udział w dyskusji na temat watku, czego mi przecież zabronic nie możesz , chociaż jak widzę chcesz.....

Drozdi
11-02-2006, 14:16
Możliwe że aby odpowiedzieć na te pytanie trzeba będzie przekopać sie przez wyniki finansowe obydwu firm za ostatnie kilka( naście ) lat.
I dopiero stwierdzenie która z firm osiaga większe zyski , ustalenie czy zyski rosną , czy maleją może dać nam jakże niejednoznaczną :D odpowiedź na pytanie czy lepsza jest sigma czy Tamron.
Masz racje. To jest dowod na to, ze dobrze zrozumiales moje pytanie. WIELKI jestes ;)

Natomiast wziąłem udział w dyskusji na temat watku, czego mi przecież zabronic nie możesz , chociaż jak widzę chcesz.....Mylisz sie. Nie rozumiem ludzi, ktorzy pisza takie rzeczy, jak zacytowalem Cie wyzej i nie rozumieja prostego pytania. "...TWOIM ZDANIEM..."

Paweł Ubysz
11-02-2006, 14:19
Głośniej.

Drozdi
11-02-2006, 14:25
Głośniej.
Moze w koncu zauwazyles ;)

Oki. Koncze ankiete. Wynik 12:4 dla SIGMY.

Niewiedziec czemu wygrala Sigma. Chyba jest lepsza :lol: , podkreslam chyba :mrgreen:

Jac
11-02-2006, 16:12
luz nie mam ani sigmy ani tamrona, wiec strzelam ze sigma jest lepsza bo wiecej dobrego slyszalem o jej obiektywach... ale mam nadzieje ze nikt na serio nie bierze tej ankiety.... wlsciwie dobrym dzialem byl by HYDEPARK - czyli rozmowy o niczym... troche zwiazane z fotografia...