Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Studniówki

Żwirek
24-10-2012, 11:07
Cześć,

temat dotyczy biznesu studniówkowego. Otóż mam jedno konkretne pytanie do osób, które mają z fotografią studniówkową coś wspólnego (i klienci i fotografowie).
Dzisiaj mamy 24 październik czy jest sens startować jeszcze z ofertą studniówkową czy najzwyczajniej w świecie jest już za późno bo wszystkie szkoły do tego czasu już dawno mają powybieranych fotografów ?

Pozdrawiam
Paweł

pwicher
24-10-2012, 11:15
Startować zawsze można. Na 10 może 2-3 jeszcze nie będą miały wybranych. Lecz z mojego doświadczenia powiem tak, nie chcąc nikogo obrażać, nie wiem czy wygrasz z foto-ziutkami, którzy robią na tym biznes od lat i od zawsze są w tym biznesie.

Miałem ostatnio możliwość współpracować z pewną firmą przy zdjęciach w szkołach i powiem Ci, że to co oni robią dla szkół wydaje mi się chore lecz jednak skuteczne. Widziałem od środka jaka to jest masówka. Jeśli masz bardziej 'artystyczne' podejście do Klienta to nie wiem czy będziesz się w tym czuł dobrze.

Jeśli jednak szukasz partnera do tego biznesu to daj znać na priv możemy razem działać :)

wiktor2323
24-10-2012, 11:49
Studniówki są mało dochodowe. Ostatnio dzwonili znajomi o studniówkę i powiedziałem cenę 50 zł od osoby co wydawało mi się niską ceną ze względu na to, że trzeba każdemu dać nadrukowana płytę w opakowaniu + odbitki. Usłyszałem, że oni za 45 zł maja fotografa i kamerzystę...cena mnie zabiła.

olek.tbg
24-10-2012, 18:46
Eh co do zdjęć w szkołach...miałem "przyjemność" widzieć ostatnio zdjęcia klasowe w pewnym liceum.
O ile odbitka była na bardzo wysokim poziomie,to zdjęcie na bardzo wątpliwym.
Połowa klasa była....ciemna. Nie ciemniejsza, tylko poprostu ciemna.
Zdjęcie robione na korytarzu, światło zastane, skosem do okna, połowa osób rozpoznawalna dopiero po chwile, kilka osób zamknięte oczy...
Nie wiem jaka była cena, ale ja za takie zdjęcie albo bym nie zapłacił, albo chciał zniżkę.

amroz
24-10-2012, 19:15
no tak, z artystycznym podejściem do fotografii to nie ma co startować w takich "masówkach":grin: Kilka razy "przepychałem" się w temacie komunijnym, a to jest na tej samej zasadzie, i już mi przeszła ochota na tego typu przetargi. Tak jak napisał wiktor2323 za 45 zł (albo i taniej) zrobią foto, wideo i jeszcze sale udekorują:-D . I nikt nie będzie patrzył na to że zrobisz to lepiej,ładniej i artystyczniej, wybiorą tego co da im gnioty ale za grosze. Nawet jak się ktoś znajdzie kto będzie chciał mieć ładniejsze zdjęcia to i tak reszta go przegłosuje, taki to fajny biznes.

Żwirek
24-10-2012, 20:10
Startować zawsze można. Na 10 może 2-3 jeszcze nie będą miały wybranych. Lecz z mojego doświadczenia powiem tak, nie chcąc nikogo obrażać, nie wiem czy wygrasz z foto-ziutkami, którzy robią na tym biznes od lat i od zawsze są w tym biznesie.

Miałem ostatnio możliwość współpracować z pewną firmą przy zdjęciach w szkołach i powiem Ci, że to co oni robią dla szkół wydaje mi się chore lecz jednak skuteczne. Widziałem od środka jaka to jest masówka. Jeśli masz bardziej 'artystyczne' podejście do Klienta to nie wiem czy będziesz się w tym czuł dobrze.

Jeśli jednak szukasz partnera do tego biznesu to daj znać na priv możemy razem działać :)

Co masz na myśli pisząc "chore a jednak skuteczne " ?

rafal1980
24-10-2012, 20:46
Jak sądzę : chore - praca za taką cenę, lecz skuteczne - bo się decydują na Twoje usługi ;)

pwicher
25-10-2012, 09:23
Jak sądzę : chore - praca za taką cenę, lecz skuteczne - bo się decydują na Twoje usługi ;)

Dokładnie! :) Skuteczne jednak jeszcze miałem na myśli mnożąc przez skalę ilości i zarobku. Niestety nie ma to nic wspólnego z kreatywną fotografią. Przypomina taśmę produkcyjną :)