Zobacz pełną wersję : 5dmk II zielone przebarwienia
Witam, 5d markII kupiłem w ubiegły czwartek i dostałem 7 dni rozruchowej gwarancji... . Aparat chodził jak należy, do dziś dnia. W korytarzu gdzie były świetlówki, zdjecia zaczęły wychodzić zielone. Dziwne, bo drugi aparat nie miał w tym miejscu jakichkolwiek problemów. Czym to może być spowodowane? Szczerze, to jestem trochę przerażony... To "zjawisko" widać i na rawach i jpegach.
Tutaj przykład:
https://canon-board.info/imgimported/2012/10/Help2of4-1.jpg
źródło (http://i1117.photobucket.com/albums/k599/Sanexs/Help2of4.jpg)
Żeby było śmieszniej, oto 2 zdjecia wykonane tuż po sobie, na jednym problem jest na drugim nie...
https://canon-board.info/imgimported/2012/10/Help3of4-1.jpg
źródło (http://i1117.photobucket.com/albums/k599/Sanexs/Help3of4.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2012/10/Help4of4-1.jpg
źródło (http://i1117.photobucket.com/albums/k599/Sanexs/Help4of4.jpg)
:cry:
liquidsound
23-10-2012, 17:46
Automatyczny balans bieli się pomylił? :D
Zdjecia są ustawione na tym samym balansie bieli....
jacek_73
23-10-2012, 18:02
Zdjecia są ustawione na tym samym balansie bieli....
To nie szkodzi.
Automatyczny balans bieli się pomylił? :D
Nie, to raczej wpływ świetlówek. W takich warunkach istotne są czasy migawki.
Zwróć uwagę, że tylko poprzeczne "pasy" są zielone, a nie całe zdjęcie. np w rogach różnicy nie widać...
@Merde też o tym myślę i to chyba jest odpowiedź. Bo przy czasach większych niż 1/200 problemu nie było.
liquidsound
23-10-2012, 18:15
Czas naświetlania vs. 60Hz w sieci? :) No ale nawet jak strzelisz fotkę w czasie wygaszenia świetlówki, to będzie zupełnie inna ekspozycja.
Czas naświetlania vs. 60Hz w sieci?
Mam nadzieję, że kończyłeś szkoły humanistyczne :mrgreen:
Na jednej sali gimnastycznej miałem takie różowe na zdjęciach, obstawiam więc świetlówki...
liquidsound
23-10-2012, 18:28
Mam nadzieję, że kończyłeś szkoły humanistyczne :mrgreen:oj, literówka, oczywiście, że 50Hz :)
BTW skończyłem szkołę wyższą techniczną i pracuję w Elektrociepłowni hehe :)
Sanex, spokojnie. Twoja nowa zabawka ma się dobrze. To zasługa oświetlenia.
Czy taka zabawka? Raczej przyszłe narzędzie pracy ;-)
Ale już jestem spokojniejszy, bo mało zawału nie dostałem :|
Cóż Ci mogę więcej napisać jak tylko :urur:
He, he - to są normalne zdjęcia. Nad prawidłowym balansem bieli przy takim świetle trzeba sobie popracować. Albo szara karta "przed", albo edycja "po" :-)
mikolajroj
23-10-2012, 21:01
najmniej zabawy byłoby chyba właśnie z balansem ze wzorca i wtedy cała seria z jednakowymi nastawami bieli, a te profile bieli w aparacie bywają zawodne i to bardzo jak widać na tych fotkach
Ludzie, to nie jest problem z balansem bieli! Zauważcie, że w/w pasy(zafarb) przebiegają tylko przez część zdjęcia...
Jakichś "regularnych" pasów (w rodzaju bandingu) na tych fotkach szczerze mówiąc nie widzę. A to, że występują "lokalne" zafarby mnie akurat nie dziwi - np. na pierwszej fotce czoło chłopaka jest wyraźnie innego koloru niż dół twarzy, ale góra jest też zupełnie inaczej oświetlona. W każdym razie ja bym się tym nie przejmował ;-)
Jakichś "regularnych" pasów (w rodzaju bandingu) na tych fotkach szczerze mówiąc nie widzę. A to, że występują "lokalne" zafarby mnie akurat nie dziwi - np. na pierwszej fotce czoło chłopaka jest wyraźnie innego koloru niż dół twarzy, ale góra jest też zupełnie inaczej oświetlona. W każdym razie ja bym się tym nie przejmował ;-)
Właśnie to jest to, o czym mowa. 1/3 do 1/2 klatki ma inny zafarb (to nie jest wpływ innego oświetlenia padającego np. na górną część głowy!) niż pozostała część.
Zrób prosty eksperyment: ustaw Tv z czasem 1/500, tryb seryjny, balans bieli na 4000k (żeby wykluczyć błędne zadziałanie AWB) i zrób przy świetlówkach szybką serię pięciu zdjęć.
A potem je ze sobą porównaj...
Zobaczcie na włosy chłopaka na wysokości czoła (po prawej stronie patrząc od strony monitora) - wg mnie zafarbione na zielono o wiele bardzie niż nos. Na 3 zdjęciu to waszym zdaniem od którego miejsca ten zielony pas jest (tu mz raczej zafarb w magente poszedł)? Tak z ciekawości pytam ;-)
Zdjęcie trzecie było jako przykład, w którym ten efekt nie wystąpił (a było zrobione tuż po/przed drugim).
W korytarzu gdzie były świetlówki,.....
Efekt barwny to dobrodziejstwo inwentarza :lol:
IMHO nie ma co dzielic włosa na czworo.Świetlówki w korytarzu,a więc kilka..Bywają one te świetlówki rózne,świecą w róznych pasmach ,bywaja niebieskawe czy różowawe,układy zasilania maja wpływ na ich świecenie .Do tego korytarz..a wiec drzwi do innych pomieszczeń,okna?
Hipotetycznie dochodzi inne światło z innych żródeł..Wpływ techniki fotografowania.
To delikatnie mówiąc nie są warunki w których tam powstałe zdjęcia powinny służyć jako materiał do oceny aparatu.
Jeśli są wątpliwości do BW,to konkretny test w znanych warunkach lub serwis.
Żeby było śmieszniej, oto 2 zdjecia wykonane tuż po sobie, na jednym problem jest na drugim nie...
Zdjęcia różnią się od siebie czasem migawki pierwsze 1/500 drugie 1/400
Bo przy czasach większych niż 1/200 problemu nie było.
Nie rozumiem jak to się ma do czasów pokazanych zdjęć, dwa "zielone" 1/500 "dobre" 1/400. Może tu tkwi problem, migotanie świetlówki/zbyt krótki czas naświetlania. Sprawdź pozostałe zdjęcia czy jest to reguła czy tylko przypadek.
A propo tematu:
dla zaintersowanych teorią problemu.
Fotopolis - Z notatnika optyka: Jaki kolor jest ciepły (http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=13800)
A propo tematu:
dla zaintersowanych teorią problemu.
Fotopolis - Z notatnika optyka: Jaki kolor jest ciepły (http://www.fotopolis.pl/drukuj.php?n=13800)
Bardzo ciekawy artykuł (warty przeczytania i zapamiętania). Niestety nie wyjaśnia on dlaczego zdjęcia różniące się od siebie tylko czasem migawki (1/400 i 1/500) mają tak różną kolorystykę.
ArekLodzPl
24-10-2012, 15:38
Sprawdź jeszcze czy nikt nie bawił się przez przypadek WB BKT ;) może ktoś przesunął na drabince w kierunku zielonego - ja mam na przykład w studio korekcję wprowadzoną na A1G4
To nie jest problem balansu bieli ;-)
Ehh odpowiedź jest na 2giej stronie, świetlówki świecą "partiami". Dla ludzkiego oka "ciągłość" światła wystarczy, że będzie na poziomie 24Hz, ja robiąc foty testowałem high iso i używałem czasów migawki od 1/400 do 1/1600+. Zróbcie sobie zjęcie monitora z krótkim czasem migawki a zobaczycie identyczne paski ;-).
Przemek_PC
24-10-2012, 21:03
Przy czasach 1/500 czy 1/400 migawka nie jest całkowicie otwarta tylko "przemiata" matrycę szczeliną. A że świetlówka nie świeci światłem ciągłym to część zdjęcia załapała się na inne widmo i t jest chyba wyjaśnienie problemu. Zdjęcie robione na czasach gdzie migawka jest całkowicie otwarta takiego defektu nie powinno posiadać.
Co by nie było przyczyną - skutkiem jest tylko nieprawidłowa kolorystyka, czyli nietrafiony balans bieli na zdjęciu. Aparat działa prawidłowo.
Pzdr
Co by nie było przyczyną - skutkiem jest tylko nieprawidłowa kolorystyka, czyli nietrafiony balans bieli na zdjęciu.
Okulista czasem się o ciebie nie pytał? :)
Przemek_PC
24-10-2012, 21:54
Niestabilne źródło światła a nietrafiony balans bieli to jednak dwie całkiem różne rzeczy.
Raz świeci słońce, raz migają świetlówki, ale finalnym produktem zderzenia światła z matrycą jest zawsze zdjęcie, które winno mieć wiarygodną kolorystykę - ja patrze po prostu z tej perspektywy. Odniosłem natomiast wrażenie, że autor wątku przestraszył się, że ma zepsuty aparat - napisał sam coś w rodzaju, że do dziś aparat chodził prawidłowo, a tu...
BTW bardzo fajnie mi się konwersuje, ale jesteśmy już zdecydowanie OT :-)
Over and out;-)
Czyli aparat miałby (stawiając tezę, że nie znamy przyczyny tego zjawiska) tylko częściowy problem z balansem bieli? Bo 40% kadru ma dobre kolory, a 60% przekłamane? ;-)
Natomiast fakt, przestraszyłem się. Pierwszy raz spotkałem się z takim zjawiskiem. No i jeszcze raz napiszę, w/w zdjęcia nie mają NIC wspólnego ze złym balansem bieli :P