Zobacz pełną wersję : Pułapka ostrości w 7D
Witam
Mam tą puszę już kawałek czasu ale nie mogę się dokopać do jednej funkcji.
Chodzi dokładnie o pułapkę ostrości. Chcę ustawić ostrość w jednym punkcie i potem trzymać wciśniętą migawkę do momentu aż pojawi się w niej obiekt i body ją wyzwoli. Czy jest taka opcja w 7D (obiektyw ustawiony jesst wtedy na AF czy MF ?) i jeśli tak to jak ją ustawić.
szczemat
20-10-2012, 17:48
Z tego co wiem, to 7D fabrycznie nie ma takiej opcji niestety, ale byś musiał sprawdzić Magic Lantern, które być może taką funkcję wprowadza.
W necie znalazłem jeden sposób na rozwiązanie Twojego problemu: EOS Documentation Project - Almost Trap Focus (http://eosdoc.com/manuals/?q=ATrapFocus)
Ponadto wikipedia (sic!) również coś pisze na ten temat:
Trap focus is possible on some Pentax (e.g. K-x and K-5), Nikon, and Canon EOS cameras. The EOS 1D can do it using software on an attached computer, whereas cameras like the EOS 40D and 7D have a custom function (III-1 and III-4 respectively) which can stop the camera trying to focus after it fails. On EOS cameras without genuine trap focus, a hack called "almost trap focus" can be used, which achieves some of the effects of trap focus.[10]
ML jak najbardziej posiada tę funkcję - obiektyw w manualnym.
Jak dla mnie rewelacja - nagle % trafionych zdjęć manualnymi obiektywami skoczył do ładnych kilkudziesięcu (85-90%)
Oczywiście wymaga obiektywu z czipem potwierdzenia ostrości.
Niestety dla Kosmo dla 7D ML jeszcze nie ma.
szczemat
20-10-2012, 20:48
Niestety dla Kosmo dla 7D ML jeszcze nie ma.
Właśnie niedawno wyszło: MagicLantern.fm - First 7D alpha released! (http://www.magiclantern.fm/whats-new/104-releases/140-first-7d-alpha-released) :-)
Key Features:
Audio meters while recording
Zebras
Focus peaking
Magic Zooom (via half-shutter, or focus ring)
Cropmarks, Ghost image
Spotmeter
False color
Histogram, Waveform
Vectorscope
Movie logging
Movie auto stop
Trap focus
LiveView settings (brightness, contrast...)
Level indicator
Image review tweaks (quick zoom)
and a lot more
Także jest funkcja pułapki ostrości również na 7D :-)
Wielkie dzięki Teraz tylko to ściągnąć i zainstalować i nie zepsuć body :-)