Zobacz pełną wersję : POMOCY wychodzą czerwone zdjęcia
Witam!!!
Dzisiaj testowałem nowy obiektyw TamronSP-70-300mmF/4-5.6DiVCUSD i to jeden z owoców
Imageshack - img0034ua.jpg (http://imageshack.us/f/820/img0034ua.jpg/)
Nie wiem dlaczego cos takiego wychodzi,były tam zielone drzewa a wyszły czerwone.Nie wiem czy jest coś nie tak z obiektywem może potrzebna jakaś kalibracja?
jacek_73
18-10-2012, 20:47
Możesz troszkę bardziej przybliżyć swój problem, bo - przepraszam - nie rozumiem.
Właśnie edytowałem i poprawiłem
--- Kolejny post ---
Zdjęcia powychodziły jakby były robione ma marsie-drzewa czerwone,piach czerwony ogólnie wszystko czerwone
szczemat
18-10-2012, 21:09
Może masz coś w stylach w aparacie pomieszane i np. zielony masz wyłączony?
e tam, powiedz że taki był zamysł twórczy i po kłopocie, zdjęć "tak chciałem" widziałem już setki takie tłumaczenie prawie zawsze działa.
Chciałbym się dowiedzieć czy cos może być nie tak z obiektywem że to on jest winowajcą
Wszystko ok. Jest jesień.
Jeśli chcesz sprawdzić jak obiektyw oddaje barwy,sfotografuj wzorzec.
[Możesz skorzystać z kolorowych przedmiotów,tkanin które masz w domu i wtedy porównuj.]
Jeśli chcesz pożartować to nie ten dział,ostrzegam.
Jak wyżej Kolega napisał. Niebo wygląda ok. Jesień mamy człowieku :D Lepiej zrób zdjęcie jakiemuś modelowi, wtedy oceń czy jest dobrze, ustaw style i WB na neutralne/auto i próbuj. Moim zdaniem będzie wszystko oki!
Spróbuje ale jeszcze jedna fotka
http://imageshack.us/a/img194/6075/img0039am.jpg
raczej wątpię aby kolorystycznie na powyższym zdjęciu było ok ale bardzo łatwo to sprawdzić, ustaw aparat na neutral i powtórz albo najlepiej podczep inne szkiełko lub inne body do podejrzanego szkła
No i? A wiesz w ogóle, co to jest balans bieli? Próbowałeś robić zdjęcia w RAW? Zdajesz sobie sprawę, że jesieni o zachodzi e słońca wszystko będzie czerwonawe?
flankerp
19-10-2012, 10:02
Mi to wygląda na przestawiony PictureStyle.
Wyzeruj wszystko a najlepiej przywróć wszystko do fabrycznych w aparacie i zrób zdjęcie ponownie, najlepiej takie, które ma bardzo różne kolory.
Przemek_PC
19-10-2012, 10:14
A w wizjerze też wszystko jest czerwone? Jeśli tak to wina obiektywu a jeśli nie to wina aparatu (ustawienia lub usterka).
Może zacznij od ustawienia balansu bieli w aparacie, żeby chociaż wykluczyć błąd pomiaru...
White Balance = auto (0)
Scene Capture Type = standard (0)
tyle z exifa
nie wiem na ile "auto" w 600tce daje sobie radę, ale wątpię, żeby było bezbłędne ;-)
ja bym się bardziej martwiła tym, że te foty są nieostre ;-)
A może czas naświetlania był tak długi że Autor naciskał przycisk spustu latem, a naświetlanie kończyło się juz jesienią?
Dziękuję za odpowiedzi ale nie wszystkim bo co niektórzy myślą,że wszyscy tak jak oni są ALFĄ i OMEGĄ.Pozdrawiam
Gerdox, mam takie nieodparte wrażenie, że dałbyś radę rozwiązać ten "problem" zaglądając do instrukcji aparatu :)
I nie denerwuj się tak, bywały tu takie wątki z "trywialnymi" problemami pisane tylko po to, żeby wywołać niepotrzebną dyskusję i trollowanie.
Dlatego do tego typu postów większość użytkowników podchodzi sceptycznie ;-)
Dokup sobie jeszcze do sprzętu jakąś literaturę (typu seria "bez tajemnic"), będzie Ci łatwiej :)
Według mnie takie fora są stworzone żeby pomóc innym,a nie pokazywać innym jaki ktoś wszechwiedzący który nie ma chęci podzielić się wiedzą i doświadczeniem.Niektóre osoby mnie nakierowały i sobie poradziłem z tym "problemem" i tym osobą jeszcze raz dziękuję i Tobie najeli również i coś sobie kupię:smile:Pozdrawiam
No ale też takie fora nie są stworzone po to, żeby cytować fragmenty instrukcji aparatu :)
Jakbyś tu wkleił 4 fotki, na różnym balansie bieli, i spytał się o co chodzi, bo cokolwiek nie ustawisz to jest źle, to ok. Coś zrobiłeś, pokombinowałeś, nie wychodzi, pytasz.
Ale tutaj to troszku lenistwo i łatwizna wyszła... I nie dziw się, że niektórych to drażni :)
To tak na przyszłość :)
Oczywiście służymy pomocą w każdej sprawie, ale mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi :)
dzidofon
19-10-2012, 17:55
A w wizjerze też wszystko jest czerwone? Jeśli tak to wina obiektywu a jeśli nie to wina aparatu (ustawienia lub usterka).
Naprawdę wierzysz że to może być wina obiektywu? To chyba producent musiałby robić soczewki ze szkła witrażowego ;-)
jacek_73
19-10-2012, 17:59
Dziękuję za odpowiedzi ale nie wszystkim bo co niektórzy myślą,że wszyscy tak jak oni są ALFĄ i OMEGĄ.Pozdrawiam
Sam się kiedyś przekonasz, że taka wszechwiedza(?) ma swoje złe strony - jedną z nich jest przekonanie, że każdy biorący się za fotografowanie posiadł wiedzę na poziomie elementarnym (pominę ten fragment o instrukcji obsługi, bo Marta o tym wspomniała) co mija się troszkę z rzeczywistością jak widać. A że lubimy sobie na forum troszeczkę pożartować...nie bierz tego do siebie, każda sprzyjająca ku temu okazja jest dobra :)
Przemek_PC
19-10-2012, 22:40
Naprawdę wierzysz że to może być wina obiektywu? To chyba producent musiałby robić soczewki ze szkła witrażowego ;-)
Nie wierzę, podaję tylko metodologię jak prostą drogą eliminacji dojść do źródła problemu.
jellyeater
20-10-2012, 09:59
Zawsze można skorzystać z coraz rzadziej używanej sztuki: cierpliwości. Spadnie śnieg i kolory zrobią się prawidłowe.
Przemek_PC
20-10-2012, 12:47
Myślę że jak spadnie śnieg to wtedy będzie problem ze zbyt niebieskimi zdjęciami.
Myślę że jak spadnie śnieg to wtedy będzie problem ze zbyt niebieskimi zdjęciami.
I ciemnymi... ;)
Stare tamrony dawały takie lekkie zabrązowienie obrazka, ale tu faktycznie jest nieciekawie. Ja bym przetestował ten obiektyw na innej puszce i jeżeli to jest powtarzalny rezultat, to na pewno bym takiego szkła nie kupił .
A ja zawsze powtarzam ze jesli cos ma byc czerwone to jedynie pasek na obiektywie:mrgreen:
A jak patrzysz przez obiektyw oczami to widać jakiś zafarb? Bo te kolory na zdjęciach są dość dziwne... A jak te zdjęcia były zrobione? JPEGi z aparatu czy wywoływane z RAW?