PDA

Zobacz pełną wersję : SKAZA NA OBIEKTYWIE CANON 60mm F2.8

pegie841
18-10-2012, 12:27
Ostatnio zauważyłem skazę na moim obiektywie do makro, wcześniej jej nie zauwazyłem a już jakiś rok posiadam ten obiektyw, wydaje mi się że jest ona w środku ale nie mam zielonego pojęcia jak to możluiwe żebym dopiero teraz ją zauważył. jest ona na środku zdjęcia, w kształcie odwróconej gammy:
https://lh5.googleusercontent.com/-3GKOq8_0Hno/UDVDSvPs4WI/AAAAAAAAANY/m57luqJimMo/s1109/img_8165.jpg

Poradźcie co z tym można zrobić, ewentualnie możecie polecić jakiegoś speca od optyki ze śląska?

Pozdrawiam

mirasb
18-10-2012, 12:38
Witaj
Tak duży paproch musi być widoczny bez problemu na soczewce obiektywu (stawiam na tylne soczewki od strony bagnetu) . Jeśli masz problem z jej zlokalizowaniem to możliwe , że coś siedzi na matrycy.

Pozdrawiam
Mirek

pegie841
18-10-2012, 13:19
Na pewno jest ona na soczewce od strony bagnetu. tylko zastanawiam się jak, albo mogłem ją dopiero teraz zauważyć , albo jak ona powstała i co mogę z tym teraz zrobić. sprawdzałem matryce i nic tam nie widziałem, dopiero po przyjrzeniu się soczewce pod odpowiednim kątem pod światło zauważyłem ją na największej soczewce. Teraz potrzebna rada, co teraz?

gavin
18-10-2012, 13:51
Oddać do czyszczenia.

Bolek02
18-10-2012, 19:48
Jeśli to rzeczywiście paproch, to żadna skaza i jak radzi gavin oddać do czyszczenia i po kłopocie.
Sam tego raczej nie usuniesz i po co ryzykować uszkodzenie szkła.

Canon
20-10-2012, 10:30
Nie wiem jak na śląsku ale w Warszawie na ul. Czerniakowskiej jest serwis Witolda Bykowskiego. Czyszczenie kosztuje ok 250zł + przesyłka.
Pytanie tylko czy to paproch. Wymiana szkieł nie jest najtańszą operacją. Wymieniałem ostatnio przednią soczewkę w 24-105 i operacja zakończyła się moim bankructwie.
800 soczewka z wymianą + przyjazd samochodem z pod Sochaczewa :)
... ale przynajmniej obiektyw odebrałem w stanie jakbym go dopiero co kupił. Błyszczał i pachniał nowością.