Zobacz pełną wersję : Wypożyczalnia
Witam Was,
noszę się z zamiarem stworzenia w PL webowej wypożyczalni sprzętu foto, a z czasem posiadającej kilkanaście pkt stacjonarnych w PL do odbioru/oddania sprzętu.
Chciałbym się od Was dowiedzieć jak wg Was ten pomysł przyjmie się w PL i czy sami byście z chęcią korzystali z takiego narzędzia?
Będę wdzięczny za uwagi, podpowiedzi i Wasze zdanie.
Szczerze mówiąc ja bym korzystał bo czasem potrzeba mi jakiegoś obiektywu a znajomi nie mają, ja nie mam kasy by kupić więc nie mam czym zrobić tak jak chcę, czy nawet jak bym chciał przetestować jakieś szkło a ze sklepu przecież nie wezmę na 2-3 dni obiektywu : )! Jak dla mnie bardzo fajna sprawa. W Nikonie korzystałem z programu NPS jak potrzebowałem czegoś : ))
Jeśli ceny byłyby przystępne to myślę że każdy chętnie by skorzystał.
Ceny jak to ceny mają to do siebie, że mogą odstraszać lub przyciągać. Ja planuję zrobić to konkurencyjnie :)
zdarza mi się korzystać z tego typu usług, więc jak najbardziej tak
pomysł bardzo ciekawy, co prawda kilka wypożyczali działa już i całkiem dobrze się spisują, ale popyt zapewne jest na tego typu wypożyczenia w atrakcyjnych cenach.
Podpatrz ceny konkurencji, będziesz mieć rozeznanie czy się opłaca.
Ze znanych mi wypożyczalni aktualnie najkorzystniej cenowo wypada grztuś (photorent.pl)
Znam ceny konkurencji. Wiem, że można taniej :)
Odnośnie sprzętu do z chęcią poznam Wasze zdanie, że dwa systemy C i N w pełni dostępne będą atrakcyjną ofertą?
Ja bym skorzystał ale wiadomo że interesuję mnie głównie szkła za ok 5-10K zł. Czyli same L-ki ;-) I głównie w sumie po to żeby wypróbować przed kupnem a nie do konkretnego wydarzenia. Choć może czasem i do wyjazdu itp. Problemem na pewno jest sprawa kaucji. Musi być coś powiązane z kartą kredytową i w sumie samo Allegro - system komentarzy może coś pomóc chyba ... Przynajmniej ja bym brał to pod uwagę. Np ja mam konto od ponad 10 lat i chyba moje komentarze za 10 lat coś świadczą o mnie . Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy - poza BIK ;-)
A co do odbioru i wydania sprzętu to raczej umowa z kurierem bo po pierwsze dojazd często więcej kosztuje no i w W-wie niesamowita strata czasu - chyba że będzie czynne w niedziele.
mysle ze to kwestia ceny, sam juz nie raz szukalem czegos do wypozyczenia.
co moge doradzic jako klient.
1. zgodze sie by wplacic kaucje wieksza niz jest warty sprzet
2. cena... jak dla mnie gdyby byla nizsza o 50% od konkurencyjnych to masz u mnie klienta(mowie tu o obiektywach ktore sam szukalem jakis czas temu, np 85/1.2 czy 24/1,4)
3. celuj w drogie zabawki ktore klient taki jak ja raczej nigdy nie kupi.
Jak najbardziej zgadzam się z Wami. Wydaje mi się, że Wasze uwagi są jak najbardziej do zastosowania. Myślimy jeszcze nad systemem zabezpieczenia sprzętu, na pewno też wiemy, że są to kwestie do rozwiązania.
szambonur
17-10-2012, 12:52
Myślę że dużej części potencjalnych klientów nie będzie stać na takie rozwiązanie, na bezpiecznych warunkach dla podmiotu wypożyczającego... kaucja będzie stanowić barierę nie do przejścia...
jeżeli z kaucja to ja osobiście nawet nie podchodzę
zostawienie kaucji przewyższającej rzeczywista wartość sprzętu [90% wypożyczalni] skutecznie odstrasza
oficjalny dystrybutor canona jest w tym przypadku mistrzem świata
Z kaucja to tak jakbyś wypożyczał samochód i musiał zastawić jego wartość. Chyba sprawę kaucji załatwia odpowiednie ubezpieczenie.
Aczkolwiek był kiedyś artykuł w GW gdzie facetowi z wypożyczalni rąbnęli wszystkie samochody i g...o mógł z tym zrobić.
dokładnie tak do tego podchodzę
są umowy, dokumenty, podpisy, zabezpieczenie kartą kredytową, etc
przynoszenie 9-10k na stół żeby pożyczyc szkło to kretynizm
szambonur
17-10-2012, 13:23
Tylko pytanie jak zamierzasz weryfikować klientów...? Ubezpieczyciel będzie taktował wszystkich jako potencjalnych złodziei, obawiam się że nawet łącznie z Tobą....
ja nikogo nie muszę weryfikować jako klient
przekazuje tylko swoją opinię w temacie
są wypożyczalnie nie biorące kaucji i raczej trudno być konkurencyjnym żądając zastawu za sprzęt
zawsze jest ryzyko i w tym przypadku powinien podjąć je prowadzący biznes
szambonur
17-10-2012, 13:33
Temat bardzo ciekawy i jeżeli tylko na prawdę chcesz do tego podejść rzetelnie, bo bardzo Ci kibicuję żeby się udało znaleźć jakieś kompromisowe dla wszystkich rozwiązanie... Podpowiem tylko Ci na marginesie iż idealnym rozwiązaniem byłby układ z właścicielem forum. Użytkownicy niby anonimowi, a tak naprawdę nie... Ludzie, jeżdżą na plenery, poznają się, każdy jakiś ślad zostawia np. w postaci adresu do swojej strony gdzie się reklamuje..., pewnie będzie ciężko się dogadać..., ale kto nie próbuje ten nie ma...
Chętnie bym zapłacił za możliwość pofocenia np 35L - ale powstaje problem kaucji. Generalnie jeśli ktoś ma hajs na kaucję 90%, to stać go na obiektyw, który wypożycza [oczywiście każdy ma 'inne wydatki' - ale to kwestia priorytetów].
Ja bym chciał 24L, 35L i 24-70L a na deser 70-200 2.8 IS.
Generalnie jeśli ktoś ma hajs na kaucję 90%, to
...kupuje używkę, którą sprzeda z niewielką stratą (a używać może ile chce, nie płacąc ekstra za każdy dzień wypożyczenia).
Problem kaucji w wypożyczalniach juz dawno rozwiązali bezgotówkowo. W razie problemu ze sprzętem zabezpieczenie może stanowić weksel lub karta kredytowa. Tak się robi w wypożyczalniach samochodów czy choćby przy dzierżawieniu sprzętu ( modemy sieciowe, infrastruktura IT itp...). Podpisujesz zobowiazanie i po kopocie - jak oddasz i jest OK, to zabezpieczenie wraca do Ciebie. Prosto i bez kasy na stół :)
KrZyChUM
17-10-2012, 20:05
Podpisujesz zobowiazanie i po kopocie - jak oddasz i jest OK, to zabezpieczenie wraca do Ciebie. Prosto i bez kasy na stół :)
Tylko czy wszyscy mają karty z limitem np. 10000 - 25000PLN?
Kolekcjoner
17-10-2012, 21:06
Obawiam się że nie 8-).
Tak jak myślałem kwestia kaucji będzie dla Wszystkich problemem. Mamy rozwiązanie tego problemu więc spokojna głowa. Prawdopodobnie nie będziemy mieli tak rygorystycznych czy wysokich kaucji bo wiemy sami, że to jest główny problem wypożyczalni. Mamy nadzieję, że uda nam się tym i innym elementami przegonić konkurencję.
Nie wiem jak ale fajnie byłoby gdyby w weekend można było jakoś zwrócić sprzęt. Raz wypożyczałem na plener piątek popołudnie to musiałem zabulić jeszcze za sobotę i niedzielę...masiakra :)
Miałem potrzebe wypozyczenia sprzetu jakiś czasa temu, nawet znalazłem w Bydgoszczzy wypozyczalnie, tylko jak sie okazało na miejscu 3/4 wypozyczanego sprzetu sprzedali... widocznie interes musiał się słabo kręcic.
Mówimy o karcie kredytowej lub wekslu. Weksle z natury nie mają limitu, bo są wystawione na określoną kwotę zobowiązania.
Jesli chodzi o kartę kredytową, to nawet zagraniczne wypożyczalnie samochodów ją przyjmują jako zabezpieczenie bez żadnego problemu, a samochód to wartość znacznie większa niż obiektyw. Wiem, bo korzystałem kilka razy z tej formy zabezpieczenia :)
Weksel jest dobrym zabezpieczeniem dla dwóch stron. Będzie on prawdopodobnie wykorzystany jako jedna z możliwości zabezpieczenia. To Wy, Klienci będziecie mieli do wyboru taką formę jaka będzie najbardziej odpowiednia dla Was.
Dodatkowo każdy z Klientów będzie miał własną kartę, za darmo, a nie jak w PZPN (Karta Kibica), która będzie upoważniała do promocji, nagród, zniżek, a z czasem współpracy i ilością wypożyczeń będzie zwalniała z kaucji w 80-90%. Takie rozwiązanie wydaje nam się atrakcyjne.
Podoba Wam się?
Ja bym chętnie potestował Zeissy o ile to możliwe :)
Co powiecie na taki zestaw wstępny do dyspozycji w wypożyczalni dla zwolenników Canona?
EOS 6D
EOS 5D III
EOS 1D X
24-70 2,8 L II USM
16-35 2,8 L II USM
70-200 2,8 L IS II USM
Extender 2x III
400 2,8 L IS II USM
85 1,2 L II USM
24 1,4 L II USM
35 1,4 L II USM
600 EX-RT
Przedostatnia pozycja bardzo mi się podoba.
Wypożyczam już jutro, cena nie gra roli :mrgreen:
troglodyta
24-10-2012, 15:52
zestaw fajny tylko bym dodał c 50 1,2 żeby każdy mógł sprawdzić czy warto przepłacać za 50-tkę
do tego jakieś canonowskie rybie oko by się przydało, stosunkowo drogie zwłaszcza, że używa się tego dość rzadko więc lepiej czasem wypożyczyć
Ja bym chętnie potestował Zeissy o ile to możliwe :)
Dwa obiektywy Zeissa z możliwością wypożyczenia są tutaj:
Wypożyczalnia aparatów fotograficznych, sprzętu fotograficznego Canon Warszawa - C.S.I. Foto i Video (http://www.wypozycz.proclub.pl/pl/Canon.html)
Kolekcjoner
24-10-2012, 16:35
Ja bym dorzucił 50/1.2 i 200/2 8-).
Wypożyczalnia aparatów fotograficznych, sprzętu fotograficznego Canon Warszawa - C.S.I. Foto i Video (http://www.wypozycz.proclub.pl/pl/Canon.html)
Dzięki! Nie miałem pojęcia :) Z mojej 35-ki Canona jestem bardzo zadowolony, ale 85mm bardzo chętnie wypożyczę :)
rafal1980
24-10-2012, 20:49
Lista prezentuje się konkretnie.
Też się nad tym zastanawiamy. Możliwe, że będą :)
--- Kolejny post ---
brakuje 7D
Czy 7D jest potrzebne w takim gronie, mając do wyboru 5D III i 6D? Wydaje nam się, że 7D już jest niepotrzebne. Poza tym cenowo będzie podobnie więc lepiej wypożyczyć w wyższej klasie sprzęt. Dlatego też nie będziemy oferować 600D i tym podobnych bo wychodzimy z troszkę innego założenia :)
justanimage
28-01-2013, 17:48
Witam Was,
noszę się z zamiarem stworzenia w PL webowej wypożyczalni sprzętu foto, a z czasem posiadającej kilkanaście pkt stacjonarnych w PL do odbioru/oddania sprzętu.
Chciałbym się od Was dowiedzieć jak wg Was ten pomysł przyjmie się w PL i czy sami byście z chęcią korzystali z takiego narzędzia?
Będę wdzięczny za uwagi, podpowiedzi i Wasze zdanie.
nie żebym cię zniechęcał, ale inne wypożyczalnie się zamykają przez oszustów... :(((
Oszustwa, ciągłe oszustwa… Ť photorent.pl (http://photorent.pl/blog/2013/01/oszustwa)
nie żebym cię zniechęcał, ale inne wypożyczalnie się zamykają przez oszustów... :(((
Oszustwa, ciągłe oszustwa… Ť photorent.pl (http://photorent.pl/blog/2013/01/oszustwa)
smutna informacja!
jako że mieszkam właściwie przy tej samej ulicy (przy Górnej) - kibicowałem po cichu sąsiadowi...
wiktor2323
29-01-2013, 04:08
Ech a miałem dzwonić na dniach, żeby zarezerwować trochę sprzętu do zlecenia. Szkoda nie dziwie się bo nie jeden z Nas postąpiłby podobnie.
--- Kolejny post ---
Ech a miałem dzwonić na dniach, żeby zarezerwować trochę sprzętu do zlecenia. Szkoda nie dziwie się bo nie jeden z Nas postąpiłby podobnie.
jellyeater
29-01-2013, 07:51
Polska. Każdy trzepie po kieszeni kogo się da, rząd nas my innych. Taka mentalność chłopa pańszczyźnianego nam została. Jasna strona taka, że biorąc pod uwagę przyrost naturalny, to za kilkadziesiąt lat się to skończy. Trzeba przeczekać.
Niestety, tak właśnie jest. Przykre.
przemo_k
29-01-2013, 08:44
Polska. Każdy trzepie po kieszeni kogo się da, rząd nas my innych. Taka mentalność chłopa pańszczyźnianego nam została. Jasna strona taka, że biorąc pod uwagę przyrost naturalny, to za kilkadziesiąt lat się to skończy. Trzeba przeczekać.
Możesz nie doczekać, w tym tempie przemian.
Trzeba tępić kradzieże i tyle. Nawet małe.
Szkoda tego gościa z photorentu.
Ano wielka szkoda, bo pomysł na biznes dobry. Podejście do klienta również. Rzekłbym, że za dobre. Niestety, siedzę trochę w leasingach i duży odsetek klientów to oszuści.
Weksel in blanco ułatwia wygranie sprawy w sądzie, ale nie wpłynie na skuteczność egzekucji, która w wielu przypadkach kończy się niczym...