Zobacz pełną wersję : Manfrotto 055XPROB + 501HDV
seklerek
16-10-2012, 22:45
Witam!
Czy ten statyw i głowica będą nadawać się zarówno do filmowania jak i do fotografii? Chciałbym robić i zdjęcia i filmy, a nie za bardzo chcę kupować 2 głowice. Do tej pory miałem jakiegoś taniego Velbona DF-60, który jest w porządku, ale denerwuje mnie w nim plastikowość, nieprecuzujność i za mała waga. Proszę o pomoc, jak jest z używaniem głowicy wideo do fotografii? Czy będzie łatwiej, trudniej niż z głowicą przeznaczona do zdjęć? Proszę o pomoc.
Ten statyw na pewno nadaje się zarówno do fotografii jak i filmowania, natomiast ta głowica jest typowo filmowa - nadaje się też do fotografii ale w ograniczonym zakresie, tzn. nie mozna ustawić aparatu bokiem na takiej głowicy więc zdjęcia pionowe będą problemem.
pozdrawiam
wiktor2323
17-10-2012, 11:08
Ten statyw na pewno nadaje się zarówno do fotografii jak i filmowania, natomiast ta głowica jest typowo filmowa - nadaje się też do fotografii ale w ograniczonym zakresie, tzn. nie mozna ustawić aparatu bokiem na takiej głowicy więc zdjęcia pionowe będą problemem.
pozdrawiam
Frotka ma " łamana" kolumnę więc od biedy będzie się dało :)
pozdrawiam
Owszem, samej głowicy nie, ale można obrócić całą kolumnę tych nóg o 90*, więc nie masz do końca racji z tymi ograniczeniami.
Frotka ma " łamana" kolumnę więc od biedy będzie się dało :)
Masz calkowita racje kolego, lecz box4 mial na mysli glowice jesli dobrze zrozumialem ?!
Masz calkowita racje kolego, lecz box4 mial na mysli glowice jesli dobrze zrozumialem ?!
Dlatego dostał odpowiedź, że sama głowica jest typowo filmowa i nie ma możliwości odchyłu do pionu (trudniej popsuć i parę innych plusów), jednak zestaw głowica + wspomniane nogi dają już taką możliwość.
Kolekcjoner
17-10-2012, 12:30
Taka głowica jest dość ciężkawa. Taki moim zdaniem zestaw doniczegowaty ;). Do kamery nogi zdecydowanie za mało stabilne, a do fotografii jednak upierdliwa głowica.
Do kamery nogi zdecydowanie za mało stabilne
Rozumiem, że sprawdzałeś?
Przemek_PC
17-10-2012, 23:05
Poziomowanie głowicy video za pomocą regulacji długości nóg statywu foto? Niby można ale ile na to czasu potrzeba. Co ma być na tej głowicy, ciężka kamera czy aparat? Moim zdaniem statywy foto za mało stabilne do filmowania, wystarczy rzucić okiem na nogi statywu video z prawdziwego zdarzenia i różnicę widać od razu. Próbowałem kiedyś filmować wprawdzie nie na 055XPROB ale MK294A3 z dokręconą głowicą 502 i raz, że podmuchy wiatru wprowadzały w drgania statyw a dwa przy ustawionym dużym oporze w poziomie nogi odrywały się od podłoża. O upierdliwości poziomowania głowicy już wspomniałem.
Kolekcjoner
18-10-2012, 13:11
Rozumiem, że sprawdzałeś?
Oczywiście.
Jest dokładnie jak napisał kolega wyżej. Do tego Frotka robi genialne statywy video - wielokrotnie tańsze od odpowiedników konkurencji wiec po co się męczyć.
Kolega pyta czy ten zestaw da rade wykorzystac zarówno do fotografii jak i wideo. A więc odpowiedź brzmi, że tak, ale z zastrzeżeniami jak wyżej w komentarzach.
Szczerze mówiąc jeżeli miałbym do wyboru tylko jeden statyw i jedną głowicę to najlepszym rozwiązaniem jest statyw foto i głowica wideo - jest to kompromis ale w miarę znośny. Dla porównania odwrotna sytuacja, czyli statyw wideo i głowica foto jest moim zdaniem o wiele gorszym rozwiązaniem.
Manfrotto 501HDV | 055XPROB
Manfrotto 501HDV | 055XPROB Fluid Video Head/Legs Review - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=pqGZorB9PBk)
Oczywiście.
To ciekawe, bo jak ja filmuję (a filmuję dużo) to nogi są stabilne. Chyba, że REDa wrzucasz, to faktycznie. ;)
Jeśli chdzi o wspomniany statyw to jest zupełnie OK i na dobrą sprawę nie ma się do czego przyczepić.
Natomiast głowica bardzo specyficzna - trochę przyciężka i do tego niezbyt uniwersalna.
Osobiście używam Manfrotto z głowicą kulową z zapasem obciążalności i z podziałką - mega uniwersalna.
Kolekcjoner
18-10-2012, 20:10
To ciekawe, bo jak ja filmuję (a filmuję dużo) to nogi są stabilne. Chyba, że REDa wrzucasz, to faktycznie. ;)
Wiesz jak ja filmuję to liczy się to co dla mnie jest dobre i sprawdzone, także nie bierz tego do siebie ale zwyczajnie polecam tylko rozwiązania sprawdzone w boju osobiście :D. Całe lata męczyłem się z różnymi statywami do foto przy filmie i nigdy nikomu nie będę tego polecał, a że da się - pewnie że się da. I z parasola można statyw zrobić ;).
Wiesz jak ja filmuję to liczy się to co dla mnie jest dobre i sprawdzone, także nie bierz tego do siebie ale zwyczajnie polecam tylko rozwiązania sprawdzone w boju osobiście :D. Całe lata męczyłem się z różnymi statywami do foto przy filmie i nigdy nikomu nie będę tego polecał, a że da się - pewnie że się da. I z parasola można statyw zrobić ;).
A, no chyba, że tak. Bo ja raczej to odebrałem tak, że sprawdzałeś i uznałeś, że się nie nadaje i nie polecasz, a nie że "polecasz tylko rozwiązania sprawdzone osobiście".
Kręcę i kręciłem na tych nogach i prawie tej samej głowicy (701HDV - o połowę lżejsza od 501) dziesiątki godzin i złego słowa nie mogę powiedzieć począwszy od stabilności, przez ergonomię po wytrzymałość i na pewno nie tylko "da się", ale "jest do tego przeznaczony".
Oczywiście nie jest to profi filmowy komplet i nie jest "fabrycznie uniwersalny", ale poza tym moim jest wart swojej ceny i u kolegi się sprawdzi. ;)
Przemek_PC
19-10-2012, 08:39
701 to nie tylko połowa wagi 501 ale też brak regulacji oporów w pionie i poziomie. Ustaw duży opór w 501 w poziomie i doświadczysz tego co ja czyli przesuwających się nóg po podłożu.