Zobacz pełną wersję : Obiektywy do portretów i zbliżeń - krajobraz/osob
Witam. Proszę o propozycje obiektywów do portretów i krajobrazów.
Do portretów myślę nad 50mm 1.8 Canon
Do zbliżeń krajobrazów/osób - nie wiem. Szukam czegoś używanego (koszta) stawka u nas jaka jest każdy wie więc prosze o nie zabijanie mnie kwotami z wysokiej półki.
Aktualnie 450D + Kit.
Do zbliżeń krajobrazów/osób - nie wiem.
Nie rozumiem. Chodzi Ci o teleobiektyw? Jaki zakres ogniskowych by ci odpowiadał?
Niezabijająca kwota to? Określ się trochę ;)
Do zbliżeń krajobrazów/osób - nie wiem. Szukam czegoś używanego (koszta) stawka u nas jaka jest każdy wie więc prosze o nie zabijanie mnie kwotami z wysokiej półki.Aktualnie 450D + Kit.
Też nie ogarniam tego docelowego zastosowania :confused:
Ernest_DLRS
15-10-2012, 13:28
Jak do węższych portretów i/lub węższych krajobrazów, to bym wziął 70-200/4is, może 135L, można dorwać w całkiem rozsądnych cenach (135L trochę drożej).
Chyba że szukasz totalnie budżetowo, to Tamron 70-300vc.
Już się poprawiam:
fotografia: osób, budynków itp, auta/motory.
Do osób mam zamiar kupić 50mm 1.8 tz. "portretowka"
a na drugi cos w zakresie min:50 max:300 mm.
uzywka i kwota do max 600 Zl.
to tak na początek fotografi.
Przez 1,5 roku miałem C 55-250 IS fajny ostry obiektyw jednak AF słaby.
Teraz mam C 70-210 3,5-4,5 USM Jest trochę bardziej mydlany w porównaniu do powyższego, ale za to AF dużo lepszy.
Jeśli zależy Ci bardziej na ostrości, kontraście i stabilizacji polecam pierwszy, jeśli na lepszym/szybszym AF to drugi.
Tamron 70-300 VC USD ma do 100mm światło f4, całkiem przywoite portrety da się tym zorbić, oczywiście w kontekście amatorskich zastosowań :)
Nie ten dział, wrzutka powinna być - Dla początkujących, a odpowiadając na pytanie - jeżeli szukasz tanio i dobrze (jak dla amatora+) to bierz C 50 1.8 + C 55-250 IS :)
Na razie amatorsko, dopiero poznaje ten swiat ;]
Tak, portretówka na 100% będzie ta tylko myślę czy ryzykować z używka czy lepiej dopłacić +/- 150zł i brać nówke.
AF lepiej żeby był na plus ;]
Poszukam cos z polecanych
(przepraszam, to proszę o przeniesienie) ;]
czy ryzykować z używka czy lepiej dopłacić +/- 150zł i brać nówke.
Moim zdaniem lepiej nowy. Jest to delikatny obiektyw i przy intensywnym użytkowaniu pojawiają się luzy.
Lepiej dopłacić niż później żałować i denerwować się, że źle ostrzy.
OK. więc potrzebuję zbliżeniówkę :P
Ernest_DLRS
17-10-2012, 10:52
Do portretu tanio też polece 50/1.8.
Tamron 70-300 VC USD - za drogo ponad 1K
Canon 55-250 mm - może być ale AF niby słaby tak :/ ?
Czy teleobiektyw bez stabilizacji da razde zrobić zdjęcie bez statywu/twardego podłoża? Z ręki.
A takie coś: Canon EF 100-300 4.5-5.6 USM?
Już się poprawiam:
fotografia: osób, budynków itp, auta/motory.
Do osób mam zamiar kupić 50mm 1.8 tz. "portretowka"
a na drugi cos w zakresie min:50 max:300 mm.
uzywka i kwota do max 600 Zl.
to tak na początek fotografi.
Z drugiego zakresu można polecić teleobiektyw ef-s 55-250 IS. Daje radę;-)
ok ^^
A czy obejdzie się bez statywu czy kolejny wydatek?
Ten zoom ma stabilizację, ale zdjęcia z ręki naświetlanego dłużej niż, powiedzmy 1/5s, nie utrzyma nawet Koksu (ten od siły i liepy) na fiszaju. Poniżej tego zakresu polecam więc zdecydowanie statyw.
Dziękuję. już wiem co kupić ^^
Dziękuję. już wiem co kupić ^^
Ju ar łelkom :-)
Jeśli już się zdecydowałeś na C 50/1.8 i C 55-250 to C 50/1.8 kupiłembym nowy, a C 55-250 poszukałbym używany, w granicach 500-600 zł powinieś znaleźć.
Ja swoje piierwsze tele właśnie C 55-250 kupiłem używany za 550 zł i byłem bardzo zadowolony.
... C 55-250 poszukałbym używany, w granicach 500-600 zł powinieś znaleźć...
W tych pieniądzach nie ma chyba żadnej sensownej alternatywy dla 55-250.
W tych pieniądzach nie ma chyba żadnej sensownej alternatywy dla 55-250.
IMHO zdecydowanie nie ma.
Niektórzy piszą o Sigmie 70-300, ale jak miałem kiedyś pożyczoną i to była tragedia.
W tej cenie tylko 55-250 canona.