Zobacz pełną wersję : Jak mógł wyglądać postprocess ?
Fotograf1995
13-10-2012, 10:50
Wrzucam link do galerii Prezydenta Bronisława Komorowskiego. Nie wiem jak, i czy w ogóle, te zdjęcia były obrabiane. Jeśli ktoś mógłby to rozszyfrować to byłbym wdzięczny. Wszystko jest bardzo estetyczne, kolory piękne. Chodzi o całą galerię, wszystkie zdjęcia jeśli chodzi o postprocess wyglądają podobnie. Para Prezydencka w USA / Zdjęcia / Aktualności / Oficjalna strona Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej (http://www.prezydent.pl/aktualnosci/zdjecia/galeria,690.html#lista)
jacek_73
13-10-2012, 11:21
Może to JotPeG prosto z puszki?
Fotograf1995
13-10-2012, 11:31
Możliwe, ale 5d aż tak nie koloruje.
Może to JotPeG prosto z puszki?
Raczej nie ;) z właściwości zdjęcia: Software = Adobe Photoshop Lightroom 4.0 (Macintosh)
jacek_73
13-10-2012, 12:06
A skąd wiesz że 5D i że nie koloruje tak? Ustawienia Picture style są dostępne w każdej lustrzance cyfrowej i niektórzy z tego korzystają. Nie upieram się na tego JPEGa z puszki - tylko taki sposób jest najczęściej praktykowany (i na takie wyglądają mi te zdjęcia).
Raczej nie ;) z właściwości zdjęcia: Software = Adobe Photoshop Lightroom 4.0 (Macintosh)
No i wyszło że nie z puszki.
Różne zdjęcia robione przez różnych fotografów i różnymi programami obrabiane. W zdjęciach są EXIFy
Fotograf1995
13-10-2012, 13:23
Tak, ale styl obróbki podobny. A 5D bo z tego co wiem to takiego używa Wojtek Grzędziński, fotograf prezydenta.
RAW, dobra pucha i szkła, odpowiedni balans, ciut clarity, contrast, brightness, saturation, odpowiednio exposure i fill light, zmniejszone i wyostrzone. Żadnej filozofii, nie ma tu nic nadzwyczajnego. Myślę nawet, że "z preseta". ;)
A 5D bo z tego co wiem to takiego używa Wojtek Grzędziński, fotograf prezydenta.
Pod zdjęciami z Ukrainy podpisał się Lukasz Kaminski aparat też 5DMII tylko Software = ACD Systems Digital Imaging
dużo z 24L, oj znów zaczyna marzyć mi się to szkło:-)
jellyeater
13-10-2012, 17:31
Pojechane te fotki z USA. U mnie wygląda to bardziej na pseudo HDR niż zdjęcia.
Mi się to nie podoba jeśli chodzi o obróbkę. Twarze jak spalone - przesadzony kontrast i ew. clarity, do tego marchewkowe kolory.
Mi się to nie podoba jeśli chodzi o obróbkę. Twarze jak spalone - przesadzony kontrast i ew. clarity, do tego marchewkowe kolory.
No coz jak juz inni odchodza od zadanego pytania na temat post production to doloze swoje 3 grosze. Zdjecia sa typowe dla polskiego czerwonego dywanu, giecia szerokim katem i lamanie perspektywy. Chociaz jest tam wspanialy przyklad "strzalu" w stylu I Sekretarz przemawia. No coz ale czasem nie wiadomo jakby sie fotograf staral to i tak jest to trudne zadanie aby celebryte pokazac jako polityka i meza stanu. Te zdjecia sa po prostu sponsorowane i nie ma co sie czepiac zayebistych kolorkow - z przegieciem wyciagania cieni, ktore zawsze daje zludzenie ze bylo mieszane HDR. Zanim post zostanie w zmoderowany jeszcze taka uwaga najzupelniej powaznie. Nasza para prezydencka nie nie ma szczescia do mediow, w tym do "smiesznych" fotografii. Przykladem jest zdjecie chyba nr 10, na ktorym nasz Prezydent wyglada jakby chcial sie rzucic na szyje figurze amerykanskiego wojskowego (nie kojarze tego pomnika). Nie wiem co "autor" mial na mysli i po co to zdjecie znalazlo sie na oficjalnej stronie Prezydenta RP.
Tak BTW, na 3 jest plama na niebie :mrgreen:
IMHO obecnie panuje jakaś dziwna moda aby z lustrzanek uzyskiwać zdjęcia jak z amatorskich maleństw.
Dyskusja niepotrzebnie zdryfowała z fotografii na spory.Padło pytanie,są odpowiedzi.Więcej szczegółów można uzyskać od autorów zdjęć.
Zamykamy.