PDA

Zobacz pełną wersję : Canon F-1 New problem z migawką

Pkowal
11-10-2012, 15:51
Witam,

przepraszam, jeśli taki temat już był ale nie potrafię go wyszukać.

Mam problem z migawką w canonie f-1 new. Otóż zachowuje się ona jakby cały czas była w trybie bulb: mianowicie na dłuższych czasach (1s - 8s) migawka jest otwarta tak długo, jak długo trzymam palec na spuście. Natomiast na krótszych czasach np. na 1/2000s zachowuje się tak jakby na oko było 1/125s. Ponadto wydaje mi się, że migawka reaguje z lekkim opóźnieniem ale tego nie jestem pewny. Wczoraj jeszcze wszystko było ok. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc z tym problemem: może koś miał taką sytuację i może mi powiedzieć co mogło się stać. Ja nie mam zielonego pojęcia.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

v.1958
11-10-2012, 19:41
czasy krótsze od 1/125 (i bulb) sterowane są mechanicznie, do czasów dłuższych potrzebna jest sprawna bateryjka - sprawdź ją - może to to?
http://www.prelude.de/CanonF1N/Manual_CanonF1N.pdf str. 7

Pkowal
11-10-2012, 20:27
Niestety to nie to. Już wcześniej wymieniłem baterie na nową i to niestety nie pomogło. Ale dzięki za odpowiedź.
Nie wiem ile F-1 wytrzymuje cykli ale to body zrobiło bardzo dużo klatek i zdarzało się mu pracować w bardzo ciężkich warunkach. Może migawka zwyczajnie się wyrobiła? Jak myślicie?

Pkowal
12-10-2012, 19:48
Przełom w śledztwie! Odkryłem, że gdy trzymam lustro zablokowane cały czas w górze to migawka i czasy chodzą prawidłowo. Ale o czym to świadczy, co to może być i czy jest to poważna usterka?