Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 5D mark II jak zablokować ekspozycję przy zablokowanej ostrości?

leinad82@wp.pl
09-10-2012, 21:00
Witam,
jestem nowy na Forum. Nie znalazłem podobnego wątku, więc zakładam nowy. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 5D mark II. Na Canona przesiadłem się z systemu Pentaxa. W Pentaxie miałem możliwość blokowania ekspozycji spustem migawki w momencie złapania ostrości. Wyglądało to tak, że ostrząc na obiekt, aparat ustawiał na nim ekspozycję. Wtedy mogłem spokojnie kadrować a ekspozycja się nie zmieniała. W 5D mark II nigdzie nie mogę znaleźć takiej funkcji. W reguły używam punktowego pomiaru światła. Gdy aparat złapie ostrość i podczas zmiany kadru centralny punkt znajdzie się na obiekcie jaśniejszym bądź ciemniejszym, ekspozycja jest przestawiana, wskutek czego obiekt, na który ostrzyłem, jest niedoświetlony bądź prześwietlony. Owszem, pod prawym kciukiem mam przycisk blokowania ekspozycji, jednakże jego użycie jest niewygodne. Muszę złapać ostrość, zablokować przyciskiem ekspozycję, przekadrować i wtedy zrobić zdjęcie. Nie wspomnę już o tym, że nie wszystkie gripy mają wbudowany przycisk blokowania ekspozycji.
Podsumowując mój post: czy w canonie 5D mark II istnieje możliwość zablokowania ekspozycji spustem migawki, w momencie złapania ostrości?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

tlustyx
09-10-2012, 21:46
Nie potrafię odpowiedzieć na twoje pytanie czy się da - sprawdź w funkcjach C.Fn.
Ale mam pytanie: Dlaczego robisz to tak "po rusku"

Muszę złapać ostrość, zablokować przyciskiem ekspozycję, przekadrować i wtedy zrobić zdjęcie.

Osobiście fotografując w ten sposób najpierw blokuję ekspozycję, a dopiero potem spokojnie ostrzę, przekadrowuję i pstrykam fotkę lub kilka, z jedną zablokowaną ekspozycją.
Choć robiąc na pomiarze punktowym zazwyczaj robię na M (jakoś łatwiej mi zmieniać migawkę/przysłonę niż wprowadzać korektę ekspozycji) wtedy blokada AE jest zbędna.

Luziq
09-10-2012, 22:01
Nie najprościej skorzystać z manuala?
Po co się męczyć na półautomacie z blokadą.
Ustawiamy poprawne naśtwietlenie i ostrość na to co nas interesuje i przekadrowujemy. Na manualu ekspozycja sie nie zmieni.
O to Ci chodziło, dobrze zrozumiałem?

leinad82@wp.pl
09-10-2012, 22:34
tlustyx, pewnie, że można to robić tak jak opisujesz, ale wtedy, gdy fotografujesz jedną scenę, z jednej pozycji. Gdy zmieniasz stronę, z której robisz zdjęcia, gdy zmieniają się warunki oświetleniowe, z blokowania ekspozycji musisz korzystać cały czas. Praktycznie przy każdym ujęciu. To trochę wkurza. W pentaxie ekspozycja blokowała się podczas łapania ostrości i nie było tego problemu.
Luziq, w taki sposób robię zdjęcia w studio, tzn na pełnym manualu. Ale gdy fotografuje ślub, nie mogę sobie pozwolić na zrobienie kilku zdjęć próbnych celem ustawienia prawidłowej ekspozycji. Dlatego nie korzystam wtedy z manuala. I właśnie w takich momentach przydałaby się blokada ekspozycji spustem migawki.

tlustyx
09-10-2012, 22:54
z blokowania ekspozycji musisz korzystać cały czas. Praktycznie przy każdym ujęciu. To trochę wkurza.
Kwestia przyzwyczajenia. W innych sytuacjach wkurzała by blokująca się ekspozycja.

Luziq
09-10-2012, 23:10
Z tego co pamiętam to w CF jest możliwość ustawienia blokady ekspozycji spustem migawki. Pewny nie jestem.. sprawdz

Kuba1
10-10-2012, 01:10
[...]W Pentaxie miałem możliwość blokowania ekspozycji spustem migawki w momencie złapania ostrości. Wyglądało to tak, że ostrząc na obiekt, aparat ustawiał na nim ekspozycję. Wtedy mogłem spokojnie kadrować a ekspozycja się nie zmieniała. W 5D mark II nigdzie nie mogę znaleźć takiej funkcji.To wszystko jest konfigurowane w menu aparatu. Do spustu migawki możesz przyporządkować blokadę ekspozycji razem z AF, jak również odłączyć jedno i drugie.

Demonos
10-10-2012, 07:12
W Canonie to się chyba tak nie da. Poniżej ekstrakt z manuala. W zasadzie blokada ekpozycji spustem możliwa jest tylko przy oddzieleniu AF'a od spustu.
W każdym innym przypadku wciśnięcie spustu (tam gdzie jest Pomiar) powoduje uruchomienie pomiaru ekspozycji, ale nie blokadę.

C.Fn IV: Operowanie/Inne
C.Fn IV -1
Spust migawki/Przycisk AF-ON
0: Pomiar + AF start
1: Pomiar + AF start/AF stop

Podczas automatycznego ustawiania ostrości można nacisnąć przycisk
<AF-ON>, aby zatrzymać pracę mechanizmu.

2: Pomiar start/Pomiar+AF start

Funkcja jest przydatna podczas fotografowania poruszających się
i zatrzymujących się obiektów. Naciśnięcie przycisku <AF-ON> w trybie
AI Servo AF pozwala na uruchomienie i zatrzymanie pracy funkcji AI
Servo AF. Parametry ekspozycji są ustawiane w momencie
wykonywania zdjęcia. Zapewnia to uzyskanie optymalnych parametrów
ostrości i ekspozycji, dzięki czemu użytkownik może skupić się na
oczekiwaniu na odpowiedni moment wykonania zdjęcia.

3: Blokada AE/Pomiar+AF start

Funkcja jest bardzo przydatna, jeśli ostrość i ekspozycja mają być
ustawione na podstawie różnych elementów kadru. Naciśnięcie
przycisku <AF-ON> uruchamia pomiar i automatyczną regulację
ostrości, natomiast naciśnięcie przycisku migawki do połowy blokuje
parametry ekspozycji.

4: Pomiar+AF start/Nie działa

Przycisk <AF-ON> nie będzie działał.

Powodzenia :-)

leinad82@wp.pl
10-10-2012, 09:08
Dzięki Demonos za wyczerpującą odpowiedź. Tak jak myślałem, w Canonie tak się po prostu nie da. Do spustu migawki można dopasować wiele ustawień, ale nie to, które mnie akurat interesuje. Nie mam innego wyjścia, jak po prostu nauczyć się używać dodatkowo przycisku blokady ekspozycji podczas robienia zdjęć. Dzięki za odpowiedzi :-)

godojoshi
10-10-2012, 20:43
Ha, miałem ten sam problem także przesiadając się z Pentaxa:wink: ...i jak nie chce mi się używać manuala to lecę w Av z blokadą przyciskiem...daje się żyć, ale też mi tego w sumie brakuje.

Demonos
10-10-2012, 21:57
Ha, miałem ten sam problem także przesiadając się z Pentaxa:wink: ...i jak nie chce mi się używać manuala to lecę w Av z blokadą przyciskiem...daje się żyć, ale też mi tego w sumie brakuje.

Ba, i ja z Pentaxa się przesiadłem - jeżeli chodzi o konfigurowalność klawiszologii, to Pentax jest klasą sam dla siebie :-)

ska
12-10-2012, 12:10
Albo ja czekoś nie rozumiem albo zgłupiałem czytając to :)
miałem kiedyś 30D i tam mogłem sobie zablokować ekspozycje od razu spustem migawki
pamiętam to dokładnie bo bardzo wkurzało mnie to przyrobieniu zdjęć zwierzaczkom w lesie

marfot
12-10-2012, 19:45
Albo ja czekoś nie rozumiem albo zgłupiałem czytając to :)
miałem kiedyś 30D i tam mogłem sobie zablokować ekspozycje od razu spustem migawki
pamiętam to dokładnie bo bardzo wkurzało mnie to przyrobieniu zdjęć zwierzaczkom w lesie

W 30D podobnie jak w 5DII spustem migawki blokuje się ekspozycję i AF przy pomiarze matrycowym. Przy pozostałych pomiarach ekspozycja zmienia się przy przekadrowaniu. No chyba, że spust migawki w 5D przeprogramujemy sobie na AE lock a AF uruchamiamy przyciskiem AF-ON.
Przyznam, że użycie przycisku AE-lock dla zablokowania ekspozycji było dla mnie zawsze naturalne.

leinad82@wp.pl
15-10-2012, 08:02
Można się do tego przyzwyczaić, ale to mimo wszystko jedna czynność do zrobienia więcej przy każdym zdjęciu.