PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5DIII czy Nikon D 800

krukk
09-10-2012, 15:45
Wiatm serdecznie

Jestem nowym użytkownikiem forum. Obecnie chciałbym zmienic system Sonego na Canona lub Nikona. Teraz prosił bym o pomoc w wyboże waszym obiektywnym zdaniem leprzego czyli jak w tytule. Zdjecia jakie by mnie interesowły to sluby plener studio. Pozdrawiam

PS.

Wiem ze w sici jest tego mnustow dlatego juz sie gubie ;)

arekhit
09-10-2012, 15:58
powiedzmy ze nikon lepszy choc nie wiem czy tak jest , ale nie umialbym sie z nim zaprzyjaznic, podejdz do sklepu i zobacz ktory bardziej ci pasi bo sa baaardzo podobne

fleder
09-10-2012, 16:14
Zdanie użytkowników marki Canon na tym Forum nie będzie obiektywne :D Skoro korpusy są podobne to popatrz może raczej na szkła jakie chciałbyś mieć w torbie i porównaj testy, ceny, opinie użytkowników i na tej podstawie wybierz system. Tak powiem...

Max_im
09-10-2012, 16:51
To dość poważna decyzja
I należy wziąć cały system pod uwagę
Nie wiadomo jakim budżetem dysponujesz
Zapisz na kartce co chcesz kupić w jednym systemie a co w drugim, co zamierzasz dokupić za jakiś czas i rozpatrz obie wersje
Sam wiesz najlepiej jakie obiektywy są Ci potrzebne, jakich ogniskowych używasz najczęściej

sv
09-10-2012, 17:04
Wiem ze w sici jest tego mnustow dlatego juz sie gubie ;)

Naucz się najpierw pisać poprawnie.
Zadziwiające, że na forum Nikona popełniasz te same błędy:
NIKON D 800 czy CANON 5DIII - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216132)

Raideur
09-10-2012, 17:25
Jesli ktos kupuje tej klasy sprzet i nie wie co bedzie dla niego lepsze to moze pozostan przy tym przy czym jestes, po drugie sa setki porownan wystarczy poszukac?!

natali12
09-10-2012, 17:36
Ja się na koniec zastanawiam po co zakładać kolejny temat o Nikonie jak dosłownie jedno oczko wcześniej jest prawie lustrzany temat? Ja wiem, że łatwiej napisać nowy niż zadać sobie trud przynajmniej pobieżnego odpalenia wyszukiwarki no ale to już lekka przesada.

MAF
09-10-2012, 19:59
Jak chcesz kupić 14-24 2.8, 24-70 2.8 i 70-200 2.8 to lepszy jest Nikon, jak wolisz 17-40 4.0, 24-105 4.0 i 70-200 4.0 to lepszy jest Canon.

fleder
09-10-2012, 20:48
Jak chcesz kupić 14-24 2.8, 24-70 2.8 i 70-200 2.8 to lepszy jest Nikon, jak wolisz 17-40 4.0, 24-105 4.0 i 70-200 4.0 to lepszy jest Canon.

Z pewnością wyjdzie taniej Canon jeśli brać pod uwagę taką przykładową konfigurację.
Co to za maniera ostatnio pisać dopełniacz od 'SONY' (celowo tego nie napiszę, przez klawiaturę by mi nie przeszło :) )

MAF
09-10-2012, 21:23
Co to za maniera ostatnio pisać dopełniacz od 'SONY' (celowo tego nie napiszę, przez klawiaturę by mi nie przeszło :) )

Z drugiej strony system Sonego też nie jest zły. A99 + Zeiss 16-35 2.8 + Zeiss 24-70 2.8 + 70-200 2.8G to całkiem fajny zestaw, ale trzeba się pogodzić z EVF zamiast OVF.
Zeiss 24 2.0, Zeiss 85 1.4 i Zeiss 135 1.8 to świetne optycznie szkła, minus taki że 24mm jest ciemniejsze niż Canon lub Nikon, a dłuższe szkła nie mają SSM.

Problemem Sony jest z mojego punktu widzenie brak fajnych szkieł "budżetowych" w stylu eLek 4.0 Canona. Chyba że chcemy polować na staruszki 24-50 4.0, 28-135 4-4.5, 70-210 4.0 i w sumie wiele innych.

szczemat
09-10-2012, 21:34
Krążą legendy, że jeśli lubisz pracować na zoomach oraz reporterskim świetle błyskowym to warto zainteresować się Nikonem. Natomiast jeśli preferujesz stałki i chcesz mieć piękne kolory (w tym kolor skóry), a dodatkowo ciekawy tryb wideo - to musisz mieć Canona. Coś w tym jest.

[nudna historia mode on]
Sam swego czasu starałem się o dotację (zresztą nie było to tak dawno). Ogólnie studiowałem dziennie, pracowałem dorywczo wieczorami, a w nocy pisałem biznes plan oraz obmyślałem sprawy związane z firmą. Skąd pomysł na firmę i na dotację? Miałem już trochę zleceń za sobą, zrezygnowałem z pracy dziennikarza radiowego i fotografa prasowego, gdyż kasa z tego była żadna, a atmosfera - jakby to ująć w skrócie - bardzo niemiła. Uznałem, że warto spróbować otworzyć coś swojego, bo chciałbym robić w życiu to, co lubię, a reporterką (w ogólnym tego słowa znaczeniu) interesowałem się od dawna.
[nudna historia mode off]

Przede wszystkim nie chciałem być kolejną osobą, która po roku zamknie działalność, sprzeda sprzęt i kupi sobie jakiś fajny samochód za kasę z UE. Szkoda trzymać komuś miejsca, bo ktoś serio może takiej kasy potrzebować. Ja jako amator - zresztą jestem nim ciągle tylko zarabiam swoimi zdjęciami i mam swoją jednoosobową firmę - wiedziałem dokładnie czego chcę, dlaczego akurat to i do czego dążę. Wiedziałem, że będę chciał kupić FF, jednak na tamtą chwilkę lepsze było dla mnie pozostanie w APSC, gdyż FF wychodziło za drogo.
Podejrzewam, że masz ok 20 000 tys. zł - i co za to kupisz? C5d mkIII oraz 24-70/2.8L i zostanie Tobie 1000 zł na jakieś akcesoria - no to kupisz w sumie lampę błyskową. I tyle. Fajny zestaw owszem i wiem, że wielu fotografów na podobnym pracuje - sam zresztą widziałem. Ja jednak wiem, że z tego zestawu ze stopki robię 2:
1) C60D + 8mm/3.5 + 11-16mm/2.8
2) 5DII + 24/1.4L + 50/1.4 + 85/1.8 +70-200/2.8L

Po co to wszystko piszę? Chcę Tobie zarysować moją drogę do swoich ogniskowych oraz sprzętu, który jakiś czas kompletowałem. Nikt tutaj Tobie nie napisze, żebyś wziął X albo Y, bo nikt nie zna Twoich preferencji. I warto dodać, że lepiej mieć gorszy aparat, a lepsze obiektywy niż na odwrót.
Z wyżej wymienionych aparatów - brałbym C5d ze względu na znośną matrycę, obiektywy, które posiadam i nieprzeładowaną pikselami matrycę. Przy D800 trzeba kupić duże karty, większe dyski twarde itp., a ja - aż takiej rozdzielczości nie potrzebuję :-).

Raideur
10-10-2012, 11:27
Takie pytania co wybrac non stop sie powtarzaja, ale nie rozumiem jak mozna nie wiedziec jak wydac pieniadze?
Nikt nie odpowie konkretnie co lepsze, bo beda pisac jesli stalki to canon, jesli zoomy to nikon itp i co to komu pomoze?

arapaho
10-10-2012, 13:38
Nikon i Canon, oba systemy sa berdzo dobre. Kazdy ma jakies tam wady rowniez.
W kwesti wyboru pomiedzy nimi kierowal bym sie kilkoma kryteriami:
Pierwsze, biznes plan - ile kaski mam, ile moge wydac na sprzet, oraz ile ten sprzet kosztuje ...
Drugie - biore aparat do reki, w sklepie np, kazdy jest inny w budowie, inaczej lezy w dloni. Komfort pracy jest wazny...
Trzecie - zobaczyl bym wsrod znajomych, z jakiej firmy maja sprzet. Chodzi mi tu o tych, ktorzy maja dobry sprzet i znaja sie na fotografi.
Wybierajac ta sama firme mozemy liczyc na kompatybilnosc systemnowa. Mazna zawsze pozyczyc od takiej osoby obiektyw, lampe czy cokolwiek innego systemowego.
Na poczatku drogi to moze byc dosc istotne... Nie kazdy kupi wszystko od razu ...

Wazne, oba systemy daja mozliwosc zrobienia genijalnych zdjec, jakosciowo i merytorycznie - to fotograf jest najslabszym ogniwem tutaj ...
Pozdrawiam.

thedoc
10-10-2012, 14:02
Ja bym na Twoim miejscu został przy Sonym - też ma wiele zalet i wad. Jesteś pewien, że Sony Cię ogranicza, na tyle że przesiadka na Nikona czy Canona uczyni Cię lepszym fotografem?
To jest podstawowe pytanie! Zawsze można rzucić monetą, przy takim wyborze zawsze i tak wypadnie orzeł ;)

gavin
10-10-2012, 16:38
Jeżeli chcesz zmienić system Sonego to musisz pomyśleć czy system Canoniego da ci coś więcej. Użytkownicy Nikoniego mówią, że ma trochę lepsze puszki od Canoniego. Znowu system Canoniego ma lepsze i tańsze topowe szkła. Więc pomyśl co cię z Sonym ogranicza i wybierz cały system Canoniego lub Nikoniego. ;)