Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czy body może niszczyć lampę???

lukasz8402
08-10-2012, 17:24
witam,
kilkakrotnie naprawiałem lampę 580exII i za każdym razem usterka powracała. Ostatnio po naprawie i kolejnej awarii postanowiłem ową lampę roz.... co też uczyniłem (wszystkie naprawy kosztowały około 1200zł). Zakupiłem yongnuo i powiem szczerze że lampa bez najmniejszych problemów współpracowała z moim body i wykonała dobrych kilkaset błysków zanim się zepsuła :-(.
Usterka wygląda w ten sposób: przy wykonywaniu zdjęć w ETTL nie widać błysku na zdjęciu (lampa błyska) w trybie manual lampa canona ładowała z pełną mocą niezależnie od ustawienia siły.
Serwis zalecił abym przesłał body do ekspertyzy - wyszło że jest ok - może akurat u nich ta usterka się nie ujawniła albo nie sprawdzali dokładnie?
Czy ktoś miał podobny przypadek albo czy jest to możliwe żeby body psuło lampę czy ja mam jakiegoś pecha?

Heilsberg
08-10-2012, 21:12
Nie mam lampy więc trudno mi wyrokować. Ale biorąc pod uwagę, że zarówno lampa jak body jest zwykłym produktem dzisiejszej elektroniki to jestem pewien, że jest możliwość psucia jednego przez drugie. Tam gdzie płynie prąd tam zawsze może zdarzyć się awaria, skok napięcia czy zwarcie. Lecz bardzo często są to rzeczy nie do wykrycia przy pomocy nawet specjalistycznych diwajsów i zachodzące w specyficznych okolicznościach zależnych od tak wielu zmiennych typu wilgotność powietrza.

Mcarto
09-10-2012, 07:47
Najprosciej bedzie jak porzyczysz identyczna lampe i sprawdzisz z body bo lampy juz nie masz.
Wg mnie to lampa - w trybie manualnym to przecierz w niej ustawia sie sile blysku a aparat tylko ja wyzwala.
Za kazdym razem wystepowal ten blad?

Mobi

lukasz8402
09-10-2012, 20:01
Najprosciej bedzie jak porzyczysz identyczna lampe i sprawdzisz z body bo lampy juz nie masz.
Wg mnie to lampa - w trybie manualnym to przecierz w niej ustawia sie sile blysku a aparat tylko ja wyzwala.
Za kazdym razem wystepowal ten blad?

Mobi

2 lampy miały tą samą usterkę:
canon 580exII a później YONGNUO :-(. Szukałem po necie ale nigdzie nikt nie opisuje żeby body niszczyło lampę... w drugą stronę prędzej.

Nozanu
09-10-2012, 20:59
Twój opis jest chaotyczny. Myślę że pogubiłeś się w ustawieniach bo ta lampa ma kilka trybów pracy manualnej

lukasz8402
09-10-2012, 21:56
Twój opis jest chaotyczny. Myślę że pogubiłeś się w ustawieniach bo ta lampa ma kilka trybów pracy manualnej

OK. 2 różne lampy współpracujące z tym samym body, obydwie zaliczyły po jakimś czasie tą samą usterkę - brak widocznego błysku w trybie ettl a w manualu lampy ładują pełną mocą NIEZALEŻNIE OD TEGO JAKĄ MOC USTAWIĘ.

A tak zapytam - o jakich trybach pracy manualnej masz na myśli?

Usjwo
10-10-2012, 08:01
Mobi

I zepsuje nastepna, tylko teraz juz porzyczona

sylwek2k
10-10-2012, 23:03
Czy ktoś miał podobny przypadek albo czy jest to możliwe żeby body psuło lampę czy ja mam jakiegoś pecha?

Czy jest mozliwe? Jest. Czy jest to prawdopodobne? Malo.

Czy masz pecha, albo zachodza inne okolicznosci, ktore zabijaja Ci notorycznie tranzystor IGBT w lampach? Wielce prawdopodobne :]