PDA

Zobacz pełną wersję : Archiwizacja, przechowywanie i przeglądanie zdjęć

wajo94
07-10-2012, 00:18
Zastanawiam się nad sposobem takiej organizacji przechowywania zdjęć żeby były bezpieczne a jednocześnie dostępne. Oddzielnie RAWy a oddzielnie wywołane jpgi. Ponieważ RAWy wywołuję LR to chciałbym zachować jego informacje razem z tymi katalogami które wywoływał. Na razie zgrywam RAWy na oddzielny dysk, jak go zapełnię kupię nowy i włożę na miejsce poprzedniego, ale może ktoś ma rozsądniejszy pomysł.

cobalt
07-10-2012, 10:32
Może warto pomyśleć o archiwizacji na serwerze. Np Microsoft Hotmail.
7 GB gratis, można rozszerzyć o dodatkowe:
20 GB za 34zł/rok
50 GB za 85zł/rok
100 GB za 169zł/rok

Inna bocja to PC z płytą główną posiadającą kontroler RAID.
Kupujemy 2 identyczne HDD (np 1TB) i ustawiamy na "zapis równoległy" czyli sprawa bezpieczeństwa jest załatwiona.
Może nie padną jednocześnie. Chyba, że PC padnie na skutek przepięcia po wyładowaniu atmosferycznym.
I ty zalecany jest dobry UPS.

arapaho
07-10-2012, 10:57
Opcja RAID jest bardzo dobra. Polecam rowniez jakis dysk zewnetrzny i co tygodniowe (lub czestsze) synchronizowanie dyskow.
Ja uzywam do tego programu FreeFileSync z opcja mirror. Polecam.
A odnosnie dysku zew. doradzam cos do archiwizacji, a nie zwykly, pierwszy lepszy dysk... Np firma LACIE robi swietne..
Pozdro .

7four
07-10-2012, 10:59
Ile możesz na to rozwiązanie wydać ?

arturs
07-10-2012, 11:28
Ja mam do tego celu readynas netgeara.. Dysk sieciowy z raidem0, synchronizuje się to fajnie i działa niezle

exile
07-10-2012, 12:34
wajo napisz ile kasy chcesz na to wydać będzie łatwiej coś wybrać

arapaho
07-10-2012, 16:01
Mysle ze tutaj nie chodzi oto ile kaski wydac na archiwizacje, ale oto jak bardzo bolesna bedzie strata danych - zdjec ... Mysle ze oszczedzac nie powinno sie ... Aczkolwiek jestem swiadomy prozy zycia ,,,

exile
07-10-2012, 17:54
wiesz możesz archiwizować na 2 płytach BL, 2 dyskach twardych, NAS`ie, w chmurze itp. i tutaj liczy się ile kasy chcesz wydać

wajo94
07-10-2012, 18:23
wiesz możesz archiwizować na 2 płytach BL, 2 dyskach twardych, NAS`ie, w chmurze itp. i tutaj liczy się ile kasy chcesz wydać
Nie kasa jest podstawowym problemem lecz czas i metoda. Oczywiście kasa w rozsadnych granicach . Jak pisałem po zapełnieniu dysku kupię nowy czyli wydatek ok 250 zł co pół roku na rawy i tyle samo co rok na wywołane. Serwer jak napisał cobalt to 170 zł rocznie za 100 GB ( w rawach to na 5 miesięcy), płyta BL to 27 GB i czas nagrywania kilkanaście minut, raid 0 - mam ale oba dyski są w tym samym kompie. Szukam raczej nie technicznego rozwiązania lecz sposobu, metody, softu pozwalającego na bieżąco wykonywać kopie (np. przyrostowo) i je zabezpieczać (płyty ?, dysk zewnętrzny ?, streamer?). Sposobu szybkiego i niekłopotliwego. W chwili obecnej zdjęcia to 600GB, negatywy (RAW) 400 GB. A jeszcze chciałbym wiedzieć gdzie co jest ;-)

TomaszE
07-10-2012, 19:19
Ja do tego wykorzystuję NAS (wybrałem Synology), który zapewnia przy okazji również wiele innych przydatnych funkcji (można poczytać na stronach Synology czy Qnap-a). Synchronizacja danych może się odbywać na różne sposoby - cloud, dedykowany software do backuu (w przypadku Synology jest to DataReplicator), darmowy Cobian, albo inne programy do synchronizacji (Allway Sync, MS SyncToy) po podmontowaniu zasobów NAS do komputera. Na NASie oczywiście dyski w RAID.

KrzysiekT
07-10-2012, 19:30
Online Data Backup - Offsite, Onsite, & Cloud - CrashPlan Backup Software (http://www.crashplan.com/)

7four
07-10-2012, 19:51
Na porządek na dyskach nie ma żadnego systemu ;) Poszukaj dysku sieciowego z dwoma lub czteroma dyskami dobranymi pojemnością od potrzeby miejsca oraz wybranym poziomem zabezpieczenia danych (dla dwóch dysków raid1, dla czterech np. raid5 lub raid10), jak podepniesz to po iSCSI to będziesz wystawiony volumen widział w komputerze jako dysk lokalny, jak masz kartę sieciową w komputerze 1GB to będzie również w miarę szybko, nie zauważysz różnicy, nawet będzie szybciej niż na zwykłym dysku. Jeżeli to będzie jedyne główne miejsce trzymania danych, można dodać kolejny pojedynczy dysk w zewnętrznej kieszeni, na który będzie się robiła kopia (jedyne ograniczenie to max pojemność tego dysku) lub dodatkowy dysk sieciowy na którego będzie robiła się replikacja danych. Opcji tego rozwiązania jest co najmniej kilka, koszty zależą od wybranej obudowy i ilości dysków. Z tego co wiem, jedna z firm daje program do archiwizacji wraz z obudową w zestawie. Tylko tego rozwiązania akurat nie widzę w zastosowaniu, chyba że na tym dysku sieciowym ma być trzymana kopia, a na dyskach lokalnych w komputerze źródło.

exile
07-10-2012, 20:27
to pytanie jeszcze ile czasu chcesz poświęcać robieniu kopii zapasowej

wychodzi że masz 1TB danych do backupu

1. jeżeli masz wszystko na dyskach wew. komputera to dokupić do tego dysk np.: (posiadasz USB3 w kompie?)
Dysk zewnętrzny USB3.0 SEAGATE 3TB 3,5`` Expansion (2680521962) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/dysk-zewnetrzny-usb3-0-seagate-3tb-3-5-expansion-i2680521962.html)
I wykorzystując oprogramowanie dostarczone z nim zrobić zadania do kopii zapasowej.
Dodatkowo możesz wykorzystać programy jak koledzy wyżej napisali richcopy, robocopy, total commander.

Jeżeli dyski wew. Ci się zapełniają wymień je na jakieś 3TB
DYSK WD WD30EZRX 3TB 7200 64MB W CENIE 2TB FVAT GW (2690673932) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/dysk-wd-wd30ezrx-3tb-7200-64mb-w-cenie-2tb-fvat-gw-i2690673932.html)

Starczy Ci na jakieś 2 lata

Jeżeli coś większego potrzebujesz to zastanów się nad jakimś QNAP`em czy czymś podobnym
Dysk sieciowy QNAP TS-419PII z obsBug 4 dysków SATA (http://www.qnap.pl/qnap_ts_419p2.php)
mieści w RAID5 8,5TB + sloty na USB do których możesz podłączyć dyski
tylko tutaj cena leci w góre jak szalone i bardziej opłacalne jest znalezienie jakiejś obudowy wepchanie w niej płytę główną z obsługą RAID`a (gigabit`a kiedyś używałem). i w tym momencie sam złomek kosztuję cię 300-500zł + dyski twarde

Masz wtedy swój komputer (z RAID0) kopia zapasowa na USB (1 dysk) bądź kopia na NAS`a/inny komputer

trzymanie takiej ilości danych online będzie baaaardzo drogie i raczej nie opłacalne

wajo94
08-10-2012, 18:24
1. jeżeli masz wszystko na dyskach wew. komputera to dokupić do tego dysk np.: (posiadasz USB3 w kompie?)
Dysk zewnętrzny USB3.0 SEAGATE 3TB 3,5`` Expansion (2680521962) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
I wykorzystując oprogramowanie dostarczone z nim zrobić zadania do kopii zapasowej.
To rozwiązanie nie jest idealne ale realne, wadą jest to że po zapełnieniu wymieniam cały RAID (lub kasuję i pozostaję z backupem) i żeby dostać się do jakiejś foty muszę wiedzieć gdzie jest, zrobić odzysk pliku i pliku z LR z zapisanymi presetami. Przydała by się jakaś baza trzymająca te informacje. W każdym razie dzięki, o bazach coś niecoś wiem i będę próbował.

natali12
08-10-2012, 19:52
A ja polecam ZyXEL NSA-310 lub jakiś inny model tej firmy. Bardzo fajne możliwości. Do tego dostęp z całego świata, bardzo bogate możliwości konfiguracyjne. kapitalne rozwiązanie do wszelkiej maści multimediów. Mam, używam i gorąco polecam.

Zbyszko666
09-10-2012, 05:34
a ja polecam chmurę https://www.adrive.com/

Czasami długo się wysyła no ale.. :) 50GB na wstępie jest

cobalt
09-10-2012, 06:52
a ja polecam chmurę https://www.adrive.com/

Czasami długo się wysyła no ale.. :) 50GB na wstępie jest

Chyba zły pomysł. @wojo94 robi 100GB w 5 miesięcy.

exile
09-10-2012, 09:54
wojo, a może rozwiązanie z softwarowym RAID`em/mirrorem oraz jakimś złomem do którego będziesz mógł wsadzić 6 - 8 dysków, softwarowo zrobisz kopię zapasowe na inny dysk wew bądź/i na usb, wtedy masz w 3 miejscach zdjęcia. Natomiast nie masz problemu z przebudowywaniem RAID`a w przypadku chęci dołożenia większego dysku.

Jedyna wada to że gdzieś tego złoma musisz trzymać no i więcej prądu będzie zużywać

mk
09-10-2012, 10:08
Ostatnio też się nad tym zastanawiałem jak to kurcze zrobić... Wybrałem sposób na DOKŁADNE katologowanie zdjęć czyli np.
-Folder główny np Photos
--01_ślubniaki
---121009_warszawa_asia+jarek
----przygotowania
-----JPG
----ceremonia
-----JPG
----wesele
-----JPG
----plener
-----JPG
-02_portrety
--121009_warszawa_asia
---JPG
--121010_warszawa_jarek
---JPG
-03_ptaki
--121009_warszawa_ptak jakiś tam
---JPG

Do tego przestawiłem się na pliki XMP w lightroomie + dysk zewnętrzny 3TB masz porządek i masz możliwość szybkiego odnalezienia danego zdjęcia + ustawienia lightrooma...