Zobacz pełną wersję : Czy warto zmieniać na Nikona?
seklerek
06-10-2012, 21:50
Witam!
Posiadam następujący zestaw:
Canon 500D
18-55 kit
70-200 f/4L
580EX II
Zastanawiałem się ostatnio, czy nie warto było by to sprzedać i zmienić system na nikona? Poza fotografią chciałbym zająć się filmowaniem. Co myślicie o takim pomyśle? Jeśli wymieniać, to na jaką puszkę i obiektywy? Proszę o pomoc :)
PS Nie wiedziałem w jakim dziale to wstawić, jeśli coś nie tak to prosze moderatora o przeniesienie.
natali12
06-10-2012, 21:57
W dziale SPRZĘT na forum Nikona :)
...zmienić system na nikona... ...Poza fotografią chciałbym zająć się filmowaniem.
Tylko ciekawe dlaczego wszyscy filmują Canonami, a ty chcesz odwrotnie?
A jeszcze jakiego nikona chcesz kupić do tego filmowania?
jacek_73
06-10-2012, 22:11
...
A jeszcze jakiego nikona chcesz kupić do tego filmowania?
Toć kolega się pyta jakiego, jakby wiedział to by nie pytał :shock:
Mi także się wydaje, że najlepiej zapytać na forum nikoniarzy.
seklerek
06-10-2012, 22:36
Przypomnę tylko, że pytanie to nie "na jakiego nikona zmienić" tylko "czy, a jeśli tak to na jakiego nikona zmienić" :) Myślicie, że warto się bawić w zmianę systemu czy kupić np 60d?
A czego oczekujesz od nowego aparatu? Dlaczego chcesz zmieniać na Nikona? Skąd taki pomysł?
Albo inaczej czego brakuje Ci w tym co masz?
seklerek
06-10-2012, 22:49
W tym co mam brakuje mi głównie bardziej rozwiniętego trybu filmowania i uchylanego ekranu (tez do filmów), ale myślę nad Nikonem bo bodobno dużo lepiej radzi sobie na wysokich ISO (w moim 500d iso 1600 szumi już dość mocno, w d5100 jest całkiem nieźle :>).
Przy zmianie systemu finansowo zawsze się traci. Szumy zauważalnie mniejsze będziesz miał gdy kupisz pełną klatkę. Może, jeśli fundusze pozwalają, uda Ci się dostać używanego 5D mark II na przykład.
Powiem Ci tak... Sam robiłem zdjęcia Nikonem D700 przez 2 lata z dobrymi szkłami a zmieniłem na Canona, dziwne prawda? Kolorów nie dostaniesz takich jak w Canonie, plastyka inna obiektywów i szklarnia tańsza, pozbieraj i kup sobie 7D, według mnie nie warto zmieniać na Nikona, jeśli już masz początek szklarni... Wystarczy kupić puchę i nie zmieniać bo to nie ma sensu, jesteś już w Canonie to zostań w nim...
olek.tbg
06-10-2012, 23:10
w 60D masz obrotowy ekranik, bardziej rozbudowane filmy, a i z szumem powinno być lepiej.
seklerek
07-10-2012, 00:07
Próbowałem już ML, ale nie daje mi to 1080p/30, dlatego w 500D odpada.
Nikony do filmowania, to raczej średni pomysł. Pomyśl o 600d lub 650d.
Nikony do filmowania, to raczej średni pomysł. Pomyśl o 600d lub 650d.
Czemu nie jesli ma na mysli D800 ? :D
dodam z swojej strony ze sam zamieniłem Nikona na Canona i teraz tego żałuje. a filmowanie jak najbardziej D7000 i D5100 ( a nie długo moze i bedzie 5200 :) )
...zamieniłem Nikona na Canona i teraz tego żałuje...
Mógłbyś podać trochę szczegółów?
zamieniłem Nikona na Canona i teraz tego żałuje
Właśnie - co na co zamieniłeś i dlaczego żałujesz :?:
Na początek pomyśl nad lepszym obiektywem bo kit 18-55 jest słaby.
Canon 650 jest podobno OK do filmowania: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=15508&p=7
Zastanawiałem się ostatnio, czy nie warto było by to sprzedać i zmienić system na nikona? Poza fotografią chciałbym zająć się filmowaniem. Co myślicie o takim pomyśle?
PS Nie wiedziałem w jakim dziale to wstawić, jeśli coś nie tak to prosze moderatora o przeniesienie.
jasne ze warto
bardzo dobry pomysł
teraz załóż posta na zółtym forum a oni ci doradza co kupić
warto!
a potem warto przejść z powrotem do Canona (znam paru takich)
W tym co mam brakuje mi głównie bardziej rozwiniętego trybu filmowania i uchylanego ekranu (tez do filmów), ale myślę nad Nikonem bo bodobno dużo lepiej radzi sobie na wysokich ISO (w moim 500d iso 1600 szumi już dość mocno, w d5100 jest całkiem nieźle :>).
Wybacz, ale niezbyt wiele wynika z tego, co piszesz :smile:. Spróbuj może rozwinąć temat podając wiecej szczegółów:
- jaki(e) typ(y) fotografii "uprawiasz", a jaki(e) mialbyś zamiar
- to samo na temat wideo
- co Ci przeszkadza i co miałoby być najważniejszym kryterium przy nabywaniu nowego sprzętu
- orientacyjny budżet
Inaczej, po prostu nie sposób Ci coś sensownie doradzić.
Biorąc pod uwagę to, co dotychchczas napisałeś, a próbując domyślić się reszty, to, MZ, zamiana nie ma sensu.
Zdecydowanie warto! sprzedaj to co masz, trochę dołóż i kup D4 + nikkor 24-70 na początek, a zobaczysz różnicę.
Moim zdaniem zanim zmienisz, wypróbuj jakąś lepszą puszkę i szkło. Z kiepskim szkłem niezależnie od systemu będziesz średnio zadowolony. A na zamianie zawsze stracisz trochę kasy.
Zdecydowanie warto! sprzedaj to co masz, trochę dołóż i kup D4 + nikkor 24-70 na początek, a zobaczysz różnicę.
Równie dobrze możesz kupić 1D X + canon 24-70/2,8 L II USM - też zobaczysz różnicę. :-)
Równie dobrze możesz kupić 1D X + canon 24-70/2,8 L II USM - też zobaczysz różnicę. :-)
Ale wyjdzie trochę drożej :wink:
Kiedyś swojego czasu też migrowałem z Nikona na Canona. Też z takiej głupiej ciekawości bo może będzie lepiej, jedno jest pewne na pewno stracisz na tym finansowo a i możesz sie rozczarować bo każdy aparat danej marki ma jakieś swoje ułomności. Lepiej zmienić same body tym bardziej jeśli masz takie priorytety.
Ale wyjdzie trochę drożej :wink:
Kilkanaście procent, ale obiektyw IMO lepszy :-)
szczemat
07-10-2012, 13:17
Witam!
Posiadam następujący zestaw:
Canon 500D
18-55 kit
70-200 f/4L
580EX II
Zastanawiałem się ostatnio, czy nie warto było by to sprzedać i zmienić system na nikona? Poza fotografią chciałbym zająć się filmowaniem. Co myślicie o takim pomyśle? Jeśli wymieniać, to na jaką puszkę i obiektywy? Proszę o pomoc :)
Moim zdaniem nie warto. Nikon dopiero od niedawna dogania lustrzanki Canona pod względem nagrywania filmów. Na Twoim miejscu - skoro potrzebujesz zmiany sprzedałbym C500D oraz kita troszkę dołożył i kupił:
C60d (ewentualnie tańsze 600D)
Sigma 17-50/2.8 OS HSM (ewentualnie tańszego Tamrona).
Masz ruchomy wyświetlacz oraz stabilizację w jasnym obiektywie. Nie musisz zatem tak bardzo podbijać ISO filmując w ciemnych pomieszczeniach.
może to ci troche pomoże
Canon T4i/650D vs 60D Which One To Buy? - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=s2EtxQ6Obik&feature=g-all-u)
Canon 60D vs. Canon T3i/600D Comparison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XOCZm-yv3Sw&feature=plcp)
czemu korci go do zmiany systemu to niech się przesiądzie na nikona ;)) albo na sony :)) pomyśl o nex`ach
Jak to czytam to mam wrazenie ze najwazniejsza funkcja aparatu staje sie filmowanie a chyba nie oto chodzi ?
michael_key
07-10-2012, 18:19
Jak to czytam to mam wrazenie ze najwazniejsza funkcja aparatu staje sie filmowanie a chyba nie oto chodzi ?
2 w 1, pstryknąć i coś nakręcić.
Do filmow kupilem kamere, wkrotce aparaty to jako nawigacja samochodowa beda sluzyc.
michael_key
07-10-2012, 18:26
A no widzisz, takie czasy... wash and go.
Nie kręci mnie kamerowanie, ale z całą pewnością kupiłbym jakąś mini kamerę, niż kamerował swoją 5DII.
Poza tym nie wydaje mi się czy kolory z kamerowania Nikonem będą miłe dla oka, naturalne.
Ja przeszedłem z Canona na Nikona (miałem 350, 400, 600) szkła głównie budżetowe kitowe ;) miałem więc ciemne raczej i z wysokiego iso musiałem korzystać bardzo często. Nikon którego mam to D5100 w porównaniu do 600D to rewelacja. Szumy niższe i inne np. na iso6400 9canon wali kolorowe placki nikon ciemne ziarno). Co do filmowania to kręce coś cały czas - jak masz problem co wybrać to wejdź na mój kanał na youtube ( szukaj: fotomatiax)tam są filmiki z D5100 + 18-105, 18-55, 55-300. Według mnie kolory są dobre jade na stadardowych nic nie podbijam. No i kręce z automatyką bo tak mi odpowiada a i za dużo zrobić sie nie da ;)
...Nikon którego mam to D5100... ...No i kręce z automatyką bo tak mi odpowiada a i za dużo zrobić sie nie da ;)
No to 5100 odpada bo kolega napisał:
W tym co mam brakuje mi głównie bardziej rozwiniętego trybu filmowania
można ciągnąć dwa systemy
są tu tacy?
ja mam jeszcze Nexa z kitem, używam jako kompakta (no ale taki "zestaw", to nie system, raczej dodatek do C.)
zawsze miałem C., ale nie z miłości, tylko z taniości
teraz bym się 2x zastanowił
choć z drugiej strony, osiągi wszystkich luster (za wyj. FF) są podobne
Chyba wlasnie o to chodzi, autor przeciez zanznaczyl ze chodzi o filmowanie i to go najbardziej interesuje.
Chyba wlasnie o to chodzi, autor przeciez zanznaczyl ze chodzi o filmowanie i to go najbardziej interesuje.
Tak wiec moze no forach dla kamerzystow znajdzie wiecej na ten temat?
Do filmow kupilem kamere, wkrotce aparaty to jako nawigacja samochodowa beda sluzyc.
To pewne na 100% już niektóre aparaty maja na pokładzie moduł GPS i współpracuje z Mapy Google:)
Kwapiszon
09-10-2012, 10:18
W Nikonie to mi się 35/1.8DX podoba. Mógłby Canon popełnić cos takiego dla ludu prostego.
Do filmow kupilem kamere
Kamera ktora daja jakosc i mozliwosci filmwania conajmniej jak lustrzanka, kosztuje dosc drogo.
W Nikonie to mi się 35/1.8DX podoba. Mógłby Canon popełnić cos takiego dla ludu prostego.
Popełnił. EF 50 1.8 - jak nic dla ludu...
Kamera ktora daja jakosc i mozliwosci filmwania conajmniej jak lustrzanka, kosztuje dosc drogo.
Ha ha od kiedy do fotografow interesuje bardziej funkcja filmowania jak robienie zdjec w aparacie fotograficznym?
Pewnie tych "fotografow slubnych" ?!
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img818/2194/slubniak.jpg)
... i 35/2.0
Zanim zaczną się narzekania na C35/2.0 polecam chwilę zadumy:
Canon EF 35mm f/2.0 Lens Image Quality (http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=122&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=634&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0)
Ze swej strony uważam, ze jezeli ktoś w systemie Canona nie osiąga zamierzonych rezultatów to w pewien sposób wyprzedził swoją epokę i należy mu się to co sam uzna za najlepsze.
Zmiana systemu to zwykle kosztowna zabawa ;-)
Zmiana systemu to zwykle kosztowna zabawa ;-)
Tak jak wiekszość zabaw ;-)
He, he - puenta: bawmy się więc, byle na zdrowie :-)
Pzdr