Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [40D] Rozmyte, niewidoczne podświetlenie punktów AF.

666cin
05-10-2012, 16:51
Witam!

Otrzymałem canona 40d i w oczy razi mnie jedna usterka...

Mianowicie. Przy łapaniu ostrości nie podświetlają się punkty AF w wizjerze. Górny i dolny punkt jeszcze jako tako są widoczne - strasznie rozmyte podświetlenie, powiększone, nie w miejscu punktu AF. Pozostałe punkty w ogóle nie widoczne.

Firmware przepalony na nowo. Wszystkie ustawienia domyślne. I ciagle to samo. Przedmuchiwanie po wyjeciu matówki nic nie daje. Ciagle ten sam efekt.
Dodam że ostrzy dobrze i potwierdza dźwiękowo.

Jakieś pomysly co to moze byc?

j_M007
05-10-2012, 20:38
Mam 60D i od czasu do czasu mam problem, że mało co widzę i te punkty też takie niewyraźne. Chwila namysłu i "aha, no tak. Znów się korekta dioptrii przestawiła". Banalne, ale ciężko na to wpaść za pierwszym razem. Polecam sprawdzić! :)

666cin
05-10-2012, 20:55
To sprawdzone. Po za tym ze obraz sie robi nie wyrazny w wizjerze to widocznosc punktow lub jej brak pozostaje bez zmian.
Chce sie dobrac do focusing screen, moze tam cos jest zle spasowane?

Adlatus
05-10-2012, 21:01
Stawiam na nie precyzyjny montaż matówki.

666cin
05-10-2012, 21:49
Matowke pare razy zakladalem i efekt ten sam.
Na co zwrocic uwage zeby ja dokladnie zamontowac?

--- Kolejny post ---

no to po próbach zmiany punktów AF bez obiektywu, widać że wszystkie punkty się zapalają.
więc coś jest chyba nie tak z matówką

algha
06-10-2012, 08:37
Może założona do góry nogami ?

fleder
06-10-2012, 09:06
Ten cypelek wystający chyba by nie pozwolił na odwrotny montaż matówki, ale warto zerknąć i sprawdzić czy ktoś nie wepchnął jej na chama a Ty nie powielasz tego błędu. Może była często zmieniana albo nieumiejętnie i te blaszki mocujące się wyrobiły, trzyma z mniejszym naciskiem?
Miałem kiedyś 40d ale matówki nie wymieniałem nigdy więc tylko zgaduję. Czasami widuje się na forach wpisy o podkładaniu pod matówkę jakiś dystansujących podkładek ale to raczej nie w Twoim przypadku.

666cin
06-10-2012, 13:18
Problem rozwiązany.
Poprzedni właściciel założył do góry nogami screen z punktami AF. Rozebrałem matówkę i screen z punktami AF zalozylem prawidlowo i punkty się świecą: )

polecam tutorial:
eclipse optical cleaning system Ť Jan Shim Photography (http://shimworld.wordpress.com/tag/eclipse-optical-cleaning-system/)