Zobacz pełną wersję : [40D] Rozmyte, niewidoczne podświetlenie punktów AF.
Witam!
Otrzymałem canona 40d i w oczy razi mnie jedna usterka...
Mianowicie. Przy łapaniu ostrości nie podświetlają się punkty AF w wizjerze. Górny i dolny punkt jeszcze jako tako są widoczne - strasznie rozmyte podświetlenie, powiększone, nie w miejscu punktu AF. Pozostałe punkty w ogóle nie widoczne.
Firmware przepalony na nowo. Wszystkie ustawienia domyślne. I ciagle to samo. Przedmuchiwanie po wyjeciu matówki nic nie daje. Ciagle ten sam efekt.
Dodam że ostrzy dobrze i potwierdza dźwiękowo.
Jakieś pomysly co to moze byc?
Mam 60D i od czasu do czasu mam problem, że mało co widzę i te punkty też takie niewyraźne. Chwila namysłu i "aha, no tak. Znów się korekta dioptrii przestawiła". Banalne, ale ciężko na to wpaść za pierwszym razem. Polecam sprawdzić! :)
To sprawdzone. Po za tym ze obraz sie robi nie wyrazny w wizjerze to widocznosc punktow lub jej brak pozostaje bez zmian.
Chce sie dobrac do focusing screen, moze tam cos jest zle spasowane?
Stawiam na nie precyzyjny montaż matówki.
Matowke pare razy zakladalem i efekt ten sam.
Na co zwrocic uwage zeby ja dokladnie zamontowac?
--- Kolejny post ---
no to po próbach zmiany punktów AF bez obiektywu, widać że wszystkie punkty się zapalają.
więc coś jest chyba nie tak z matówką
Może założona do góry nogami ?
Ten cypelek wystający chyba by nie pozwolił na odwrotny montaż matówki, ale warto zerknąć i sprawdzić czy ktoś nie wepchnął jej na chama a Ty nie powielasz tego błędu. Może była często zmieniana albo nieumiejętnie i te blaszki mocujące się wyrobiły, trzyma z mniejszym naciskiem?
Miałem kiedyś 40d ale matówki nie wymieniałem nigdy więc tylko zgaduję. Czasami widuje się na forach wpisy o podkładaniu pod matówkę jakiś dystansujących podkładek ale to raczej nie w Twoim przypadku.
Problem rozwiązany.
Poprzedni właściciel założył do góry nogami screen z punktami AF. Rozebrałem matówkę i screen z punktami AF zalozylem prawidlowo i punkty się świecą: )
polecam tutorial:
eclipse optical cleaning system Ť Jan Shim Photography (http://shimworld.wordpress.com/tag/eclipse-optical-cleaning-system/)