Zobacz pełną wersję : obiektyw EF 85mm f/1.2L II USM
Witam mam możliwość kupienia obiektywu EF 85mm f/1.2L II USM , wiem że to obiektyw o bardzo dobrych parametrach optycznych . I tu moje pytanie do osób go posiadajacych , w jakim procencie wykorzystujecie ten obiektyw . Np. mająć obiektyw 35l czy czesto bedę podpinał 85l do body podczas reportażu np.ślubnego .
Dodam że nie mam jeszcze 35l a 85l dędzie do kupienia w przetargu ( ceny nie znam )
strideer
03-10-2012, 10:37
Do reportażu ślubnego najlepiej mieć oba wymienione. Najlepiej na dwóch korpusach pełnoklatkowych.
Kup taki zestaw jak strideer wymienił i w zasadzie szkieł odpinał nie będziesz:)
35 i 85 to zupełnie inna perspektywa i co za tym idzie inne zdjecia. Trzeba mieć oba (albo coś innego ale pokrywajacego zakresami te ogniskowe).
mariusz2704
03-10-2012, 11:49
Jak wyżej. I tak po zakupie 85 będziesz musiał kupić np. 35
Jak wyżej. I tak po zakupie 85 będziesz musiał kupić np. 35
dokładnie z samym 35 lub 85 nic nie zwojujesz
dokładnie z samym 35 lub 85 nic nie zwojujesz
Dla chcącego nic trudnego ja pierwsze swoje 2 śluby zrobiłem tylko 85 1.4 z D700 z lampą nic więcej ; )!
Nie zmienia to faktu, że fakt faktem będziesz potrzebował coś szerszego, dla mnie idealny zestaw jaki wypracowałem to 50, 85 na nikonie, tu mam 24-70 i jasna 50 co w 100% wystarcza i jestem mega zadowolony z tego ; )!!
Dla chcącego nic trudnego
nie no jak musiałem to i samą 35L zrobiłem reportaż ale bardzo brakowało mi czegoś portretowego bo jak podejdziesz blizej to już nie jesteś ttak niewidoczny :)
Kup taki zestaw jak strideer wymienił i w zasadzie szkieł odpinał nie będziesz:)
tak!
koledzy mają rację - posłuchaj ich
Wg mnie 85 to bardzo dobra dobra portretowka, czesto uzywam w plenerze ale brakuje mi jakiejs szerokiej stalki np do kosciola.
robhary
nie piszesz czy podlaczysz ja pod pelna klatke czy cropa ?
Na dzień dzisiejszy mam cropa ( 85x1,6 = 136 czyli ciasno bardzo ciasno ) . Czekam na nowego Canona FF , opinie i testy . A wtedy zadecyduje czy na raty 5DIII czy 6D ?? .
Wg mnie 85 to bardzo dobra dobra portretowka, czesto uzywam w plenerze ale brakuje mi jakiejs szerokiej stalki np do kosciola.
robhary
nie piszesz czy podlaczysz ja pod pelna klatke czy cropa ?
jesli wezmiesz FF to 85 bedzie sie sprawdzal rewelacyjnie :)
ja mam mk2, glownie uzywam srodkowego punktu ostrosci, raczej bym nie dokladal az tyle kasy do mk3.
jellyeater
04-10-2012, 11:18
ja mam mk2, glownie uzywam srodkowego punktu ostrosci, raczej bym nie dokladal az tyle kasy do mk3.
Chwilowo trzeba poczekać co Canon ustali z rozlatującym się po jakimś czasie AF w MKIII. Kilka przypadków jest w dziale serwisowym. Tak czy siak do zastosowań komercyjnych to chwilowo mało pewny sprzęt.
Ja na swoim 5D3 od marca mam ok. 40tys nalotu ... wciaz tak samo pewny AF jak pierwszego dnia :)