PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja Canon Polska

jan pawlak
02-10-2012, 07:46
Co to oznacza : Gwarancja Canon Polska, skoro jesteśmy w UE ?

Czy gwarancja Canona na srzęt zakupiony w np. Anglii to w Polsce to tylko świstek papieru ?

jp

Adam71
02-10-2012, 08:25
I w sumie mamy rok czy 2 lata ? Chodzi mi o zakup konsumencki na paragon. Czy możemy powołać się na rękojmie przy usterce sprzętu po roku a przed upływem 2 lat ?

mirasb
02-10-2012, 08:43
Witaj
Na rękojmię nie możemy się powoływać (dotyczy podmiotów gospodarczych) , gdy kupiliśmy towar na paragon i trwa ona rok. Dwa lata przysługuje nam ochrona z tytułu niezgodności towaru z umową.
Pozdrawiam
Mirek

MC_
02-10-2012, 08:50
Warto również dodać, że i konsument może otrzymać fakturę VAT.

mirasb
02-10-2012, 08:54
Warto również dodać, że i konsument może otrzymać fakturę VAT.

Która w tym przypadku nie upoważnia do rękojmii...

Pozdrawiam
Mirek

Adam71
02-10-2012, 08:56
Witaj
Na rękojmię nie możemy się powoływać (dotyczy podmiotów gospodarczych) , gdy kupiliśmy towar na paragon i trwa ona rok. Dwa lata przysługuje nam ochrona z tytułu niezgodności towaru z umową.
Pozdrawiam
Mirek

Mi chodzi o zakup prywatny - nie podmiot gospodarczy .

MC_
02-10-2012, 09:06
Czyli gwarancja lub niezgodność z umową.

Bangi
02-10-2012, 09:22
Jest to temat jak bumerang - ciągle wraca ;) lub też never ending story :)
Takie podsumowanie:
Gwarancji jest tyle, ile określa dokument gwarancji.
Niezgodność towaru z umową - 2 lata.
Jeśli kupujesz jako konsument to fakt wzięcia faktury niczego nie zmiania. Konsument ma również prawo żądać faktury i sprzedawca ma obowiązek ją wystawić.
Jak studiowałem prawo (dawno to był) to jeden z profeserów opowiadał taką zagadkę/anegdotę - "jak wkurzyć panią w kiosku?" - "poprosić o fakturę na zapałki" :)

jan pawlak
02-10-2012, 12:31
Wszystko ot fajnie, ale główne pytanie, co z gwarancją Canona w Polsce na zakupiony np. w Anglii sprzęt z gwarancją Canona

jp

MC_
02-10-2012, 12:46
O to trzeba pytać Canona.

Bangi
02-10-2012, 13:02
A co jest napisane w tej angielskiej gwarancji?

slocum
02-10-2012, 13:23
...
Jeśli kupujesz jako konsument to fakt wzięcia faktury niczego nie zmiania. Konsument ma również prawo żądać faktury i sprzedawca ma obowiązek ją wystawić.
Jak studiowałem prawo (dawno to był) to jeden z profeserów opowiadał taką zagadkę/anegdotę - "jak wkurzyć panią w kiosku?" - "poprosić o fakturę na zapałki" :)

Trochę OT ale znajomy od jakiegoś czasu bierze na wszystkie prywatne zakupy faktury, a skłoniły skłoniły go do tego paradoksy fiskalno/gwarancyjne gdy zgubił paragon na coś tam i nie uznano mu gwarancji bez dowodu zakupu.
W przypadku zgubienia faktury możesz żądać wydania duplikatu w przypadku paragonu już nie.

Dodatkowo jak patrzę ma moje paragony z drukarek termicznych (nawet te zaledwie kilkumiesięczne) to też się zastanawiam czy nie lepiej przesiąść się na faktury.

Bangi
02-10-2012, 13:25
Trochę OT ale znajomy od jakiegoś czasu bierze na wszystkie prywatne zakupy faktury, a skłoniły skłoniły go do tego paradoksy fiskalno/gwarancyjne gdy zgubił paragon na coś tam i nie uznano mu gwarancji bez dowodu zakupu.
W przypadku zgubienia faktury możesz żądać wydania duplikatu w przypadku paragonu już nie.

Dodatkowo jak patrzę ma moje paragony z drukarek termicznych (nawet te zaledwie kilkumiesięczne) to też się zastanawiam czy nie lepiej przesiąść się na faktury.

Jak kupuję "drogi" sprzęt również zawsze biorę faktury, właśnie ze względów, o których piszesz.
Do tego często strzelam fotę faktury lub paragonu komórką.

jan pawlak
02-10-2012, 14:39
O to trzeba pytać Canona.

Patrz, a ja myslałem że jestem w katalogu Autoryzowany Serwis Canona !

jp

Bangi
02-10-2012, 15:25
Tak już czepiając się "słówek" to ASO CANONA to nie Canon ;)

MC_
02-10-2012, 15:38
I o ile pamiętam - temat był już kiedyś poruszany i nawet chyba odpowiedź padła...

natali12
02-10-2012, 16:42
A nie prościej zadzwonić po prostu do Canona lub dystrybutora na Polskę i zapytać?
Przecież gwarancji jest od zbója. Nawet na ten sam sprzęt może być kilka rodzajów gwarancji. Często są gwarancje rozszerzone. Najprościej byłoby zapoznać się najpierw z tą angielską. Być może tam jest wszystko opisane. W razie wątpliwości ja bym dzwoniła do Canona w Polsce.

jan pawlak
02-10-2012, 18:37
Tak już czepiając się "słówek" to ASO CANONA to nie Canon ;)

Słusznie, tak nie czepiając się ....., to właśnie ASO Canona honoruje bądź nie owe gwarancje.
I ich pogląd jest tutaj najistotniejszy.
A informacji jest sprzecznych dużo.

Na przykład, że gwarancje Canona z USA nie mogą być honorowane w europie bo ze względów patentowych sprzęt dytrybuowany w USA może być rózny od tego w europie mimo tej samej nazwy produktu.
Prawda czy nie ?

jp

Merde
02-10-2012, 21:09

(Pewien nie jestem, ale) do kwoty 5 zł nie ma obowiązku wystawiania faktury.

Bangi
02-10-2012, 21:42
Może i teraz nie ma, ja już dawno studiowałem ;)

latant
02-10-2012, 22:19
Nie ma kwoty do jakiej można odmówić wystawienia faktury VAT - to jest fakt i skończcie z tymi dywagacjami :wink: Jest to logiczne bo w 5zł jest 94 gr VAT, więc 10 takich zakupów i jesteście w plecy o 9,40zł :D

piwo
03-10-2012, 11:45
A nie jest przypadkiem tak że wg prawa UE sprzęt sprzedawany ma mieć 2 lata gwarancji? Teraz jest jakaś awantura z Apple że oferują drugi rok odpłatnie i została na nich nałożona kara.

jan pawlak
03-10-2012, 11:47
Sprawa definitywnie wyjaśniona, nie ma teraz czegoś takiego jak Gwarancja Canon Polska.
Uzywanie tego pojęcia przez sprzedawców sprzętu jest robieniem "w balona"

Godzinę temu dostałem obiektyw (TEN obiektyw) z gwarancją Canon European Warranty System
w wielu jeżykach, w tym w polskim, że na terenie całej UNI ........

I to by było na tyle.

jp

MC_
03-10-2012, 11:58
Kolego piwo - mylisz się. Gwarancja jest całkowicie dobrowolnym świadczeniem. Może więc "trwać" tylko tydzień, o ile gwarant tak postanowi.

latant
03-10-2012, 12:17
Kolego piwo - mylisz się. Gwarancja jest całkowicie dobrowolnym świadczeniem. Może więc "trwać" tylko tydzień, o ile gwarant tak postanowi.

kolego MC_ gwoli ścisłości:
Na terenie Unii Europejskiej rozróżniamy dwa rodzaje gwarancji: prawną oraz handlową. Gwarancja prawna obowiązuje przez 2 lata, wynika z prawa unijnego i obejmuje wszystkie produkty sprzedawane na terenie Wspólnoty. Gwarancja handlowa to swoista umowa między producentem a konsumentem. Producent może dobrowolnie objąć nią swoje produkty na własnych zasadach, więc żadne normy czasowe nie są w tym przypadku narzucane przez prawo.

źródło (http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/protection_of_consumers/l32022_pl.htm)

A Apple robi ludzi w bambuko i oto jest afera.

MC_
03-10-2012, 12:25
Wybacz, ale moje źródło to ustawy, a wskazane przez Ciebie nazewnictwo wprowadza niepotrzebne zamieszanie.
Gwarancja to gwarancja, a "to drugie" to niezgodność towaru z umową.
Tyle.

jan pawlak
03-10-2012, 12:30
W tej gwarancji, w językach które znam (4), jest napisane że gwarancja jest ważna :
- przez rok od daty zakupu
- dla projektorów 3 lata
- dla lamp 3 miesiące

jp

latant
03-10-2012, 13:13
W tej gwarancji, w językach które znam (4), jest napisane że gwarancja jest ważna :
- przez rok od daty zakupu
- dla projektorów 3 lata
- dla lamp 3 miesiące

jp

Ważne to art. 5 pkt 1 ( link (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31999L0044:PL:NOT) ) a gwarancja producenta swoją drogą.

MC_
03-10-2012, 13:20
Czemu uparcie powołujesz się na akty UE? Na tej podstawie uchwalono ustawę i to do niej należy się odnosić.

latant
03-10-2012, 13:48
Czemu uparcie powołujesz się na akty UE? Na tej podstawie uchwalono ustawę i to do niej należy się odnosić.

Prawodawstwo EU jest nad krajowym i jak zauważyłeś to jest źródło polskiej ustawy więc po co cytować ksero? Poza tym wcześniej była mowa o Apple kontra UE więc warto wiedzieć z czego wynika ten spór. Ot taka ciekawostka.

MC_
03-10-2012, 13:53
Z tą drobną uwagą, że na dyrektywę nie mógłbyś się powoływać w sporze przed sądem (w tej konkretnej sprawie), bo przyjęta została ustawa.

Bangi
03-10-2012, 13:59
@ latant - MC_ ma całkowitą rację, nie ma się co już spierać.

sokzdyni
04-10-2012, 22:48
4 strony wątku i nic się nie dowiedziałem o gwarancji Canona :)
Rok temu kupiłem 7D w sklepie w Warszawie, sprzedawca powiedział, że jak wezmę paragon to mam 2 lata gwarancji a jak fakturę to rok.
Teraz chce kupić 5D od gościa, który regularnie jeździ do niemeic i w polsce sprzedaje parę ładnych stówek taniej i chciałbym wiedzieć czy gwarancję, którą od niego dostanę bedzie roczna czy dwuletnia?
Zna ktoś odpowiedź?

jan pawlak
05-10-2012, 04:40
4 strony wątku i nic się nie dowiedziałem o gwarancji Canona :)
Rok temu kupiłem 7D w sklepie w Warszawie, sprzedawca powiedział, że jak wezmę paragon to mam 2 lata gwarancji a jak fakturę to rok.
Teraz chce kupić 5D od gościa, który regularnie jeździ do niemeic i w polsce sprzedaje parę ładnych stówek taniej i chciałbym wiedzieć czy gwarancję, którą od niego dostanę bedzie roczna czy dwuletnia?
Zna ktoś odpowiedź?

W gwarancji Canona którą dostałem wraz kupionym obiektywem, która jest taka sama w całej Uni, jest napisane, że :
- rok dla produktów
- 3 lata dla projektorów
- 3 miesiące dla lamp

Myślisz że sprzedawca udziela dodatkowej gwarancji jak nie musi wypisywać faktury ?

jp

kaindox
05-10-2012, 06:56
Canon Niemcy udziela 2 letniej gwarancji. Canon Polska rocznej. Sprzedawca u którego kupujesz w pierwszym roku odsyła towar do Canon Polska (bliżej) a w drugim do Niemiec. Koniec zagadki

jan pawlak
05-10-2012, 08:44
Canon Niemcy udziela 2 letniej gwarancji. Canon Polska rocznej. Sprzedawca u którego kupujesz w pierwszym roku odsyła towar do Canon Polska (bliżej) a w drugim do Niemiec. Koniec zagadki

Gwarancja o której mówie (że mam przed sobą), oryginalna, tez jest w języku niemieckim i też pisze to samo co w polskiej części.
Koniec zagadki, po prostu nieprawda

jp

latant
05-10-2012, 09:05
Ja dalej nie rozumiem co stanowi problem, przywołane ustawy, dyrektywy, wszystko napisane łopatologicznie. Poddaję się.

jan pawlak
05-10-2012, 16:00
Ja dalej nie rozumiem co stanowi problem, przywołane ustawy, dyrektywy, wszystko napisane łopatologicznie. Poddaję się.

Nie ma czegoś takiego jak Canon Polska, Canon Niemcy, ..... w myśl gwarancji.
Możesz kupic w dowolnym miejscu Uni i w dowolnym innym/tym_samym miejscu korzystać z gwarancji.
Wszędzie, na terenie całej Uni, Canon udziela tej samej gwarancji.

jp