Zobacz pełną wersję : DIGIC - moc obliczeniowa / porównanie do procesorów PC
Być może głupie pytnie, ale jakoś mnie to dziś zaciekawiło.
Czy da się prównać moc obliczeniową procesrów DIGIC do tych występujacych w komputerach. Szukałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat :(
Chodzi mi o porówanie, że załóżmy DIGIC IV odpowiada Pentuim lub AMD xxxMHz.
DIGIC to jest DSP przez co nawet gdyby mieć wiedzę na temat parametrów DIGIC to nie bardzo da się to porównać.
mi się wydaje, że jest to FPGA + DSP + CPU
Moja wiedza odnośnie działania tego typu układów jest raczej marna, stąd pytanie laika :)
Potrafię złożyć kompa od podstaw, ale nie znam si, aż tak na szczegółach.
Myślałem, że da się jakoś to porównać.
Grzesiek_PL
01-10-2012, 14:37
W ostatniej testowej wersji ML można zrobić test prędkości zapisu/odczytu karty pamięci i funkcji focus peaking.
No to co sprawdzamy kto ma najszybszy aparat? :mrgreen:
No to co sprawdzamy kto ma najszybszy aparat? :mrgreen:
Ale przed czy po podkręceniu?
Grzesiek_PL
01-10-2012, 16:37
I przed i po, ale bez gripa, szanse muszą być równe.
Być może głupie pytnie, ale jakoś mnie to dziś zaciekawiło.
Czy da się prównać moc obliczeniową procesrów DIGIC do tych występujacych w komputerach. Szukałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat :(
Chodzi mi o porówanie, że załóżmy DIGIC IV odpowiada Pentuim lub AMD xxxMHz.
Tak na poważnie, 5d mkIII kreci 6 rawów 22mpix na sekundę czyli 132mpix/s, przelicz dla swojego komputera otwierając np w DPP ;)
W jednym z wywiadów przedstawiciel Canon'a powiedział:
"Jeśli użytkownik próbowałby przetworzyć jeden obraz z matrycy 10 megapikseli z wykorzystaniem zwykłego komputera stacjonarnego, zajęłoby to około piętnastu minut. Układ DIGIC 4 firmy Canon robi to niemal natychmiast, a doszliśmy do etapu, gdzie można wykonywać zdjęcia seryjne z szybkością 10 klatek na sekundę."
A odnośnie DIGIC 5+ można przeczytać:
"DIGIC 5+ posiada około 17-krotnie więcej mocy przetwarzania niż układ DIGIC 4"
Będzie - myślę - bardzo trudno miarodajnie porównać procesory x86 do tych o innych architekturach. DIGIC to procesor na bazie ARMa (Build instructions/Unified - Magic Lantern Firmware Wiki (http://magiclantern.wikia.com/wiki/Build_instructions/Unified#Compiling_Magic_Lantern_.2F_Unified)). Najpewniej, podobnie jak Apple (seria Ax), Samsung (Exynos) czy Qualcomm (Snapdragon), również Canon dodaje do niego własne, specjalizowane kawałki sprzętu...
Bliżej DIGIKom zatem do procków w tabletach i komórkach (i ogólnie w embedded systems), niż w pecetach.
Rozumiem że są to układy specjalistyczne, ze sprzętową obsługą funkcji które komputery wykonują programowo, ale nie wierzę że np. 4 rdzenie 3 MHz mają mniejszą moc obliczeniową (czytaj np dłużej wykonują postprodukcje którą robi np. 60D).
No ale jakie to ma znaczenie, skoro Canon nie sprzedaje pecetów z DIGIKiem?
Poza tym zadaniem DIGIKa jest również zrobić to wszystko co do niego należy i nie zużyć od razu całej pojemności baterii.
Rozumiem że są to układy specjalistyczne, ze sprzętową obsługą funkcji które komputery wykonują programowo, ale nie wierzę że np. 4 rdzenie 3 MHz mają mniejszą moc obliczeniową (czytaj np dłużej wykonują postprodukcje którą robi np. 60D).
To uwierz :)
Układy specjalistyczne wykonują zlecone prace wielokrotnie szybciej niż CPU w komputerze, arm o zegarze ok 260MHz potrafi kompresować w locie x264.
H.264 Video Codec System-on-Chip (SoC) ICs - Maxim (http://www.maximintegrated.com/products/video/h.264-codecs/)
sebol1204
01-10-2012, 19:08
Arm do x86 nie dacie rady porównać. Przykładowo cpu musi być dosyć szybki do odtwarzania fullhd więc jakim cudem moj tablet o zegarze 1ghz odtwarza film hd płynnie (sprzetowe dekodowanie) a na laptopie z cpu 1,5ghz film tnie? No właśnie a przecież x86 jest dużo szybsze od arm. Każda architektura radzi sobie z czymś lepiej a z czymś gorzej, jest robiona pod konkretne działania. Arm przykładowo pobiera dużo mniej energii i mniej się grzeje ale jest ograniczony działaniami, możliwościami.
Przykładowo architektura CUDA firmy nVidia przewyższa znacząco mocą obliczeniową zwykłe procesory PC. Widać Canon wygospodarował większość mocy swojego ARM'a do wydajnego przetwarzania obrazów z matrycy.
sebol1204
01-10-2012, 19:54
MacRo gpu (nvidia,ati czy jeszcze co innego) zawsze będzie szybsze od cpu bo ma o wiele więcej rdzeni dlatego jest między innymi lepsze do obliczeń/łamania hashy i innych bajerow :p
Ale digic to nie tylko arm, to tez:
Application-specific integrated circuit - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Application-specific_integrated_circuit)
I w tym jest przewaga.
Sam rdzen arm'a nie przetwarza w takim przypadku obrazu a zrzuca do asic'a który robi to błyskawicznie.
Jakby kogoś interesowało - porównanie DIGIC IV z DIGIC III. (http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20090218/165867/) W DIGIC IV znajdują się pamięci Samsunga, także to nie jest tak, że Canon wszystko sam robi. Zresztą na tym w sumie polega idea ARM, kupujemy podstawę i dorzucamy resztę wedle potrzeby.