PDA

Zobacz pełną wersję : DIGIC - moc obliczeniowa / porównanie do procesorów PC

Bangi
01-10-2012, 11:44
Być może głupie pytnie, ale jakoś mnie to dziś zaciekawiło.
Czy da się prównać moc obliczeniową procesrów DIGIC do tych występujacych w komputerach. Szukałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat :(
Chodzi mi o porówanie, że załóżmy DIGIC IV odpowiada Pentuim lub AMD xxxMHz.

piast9
01-10-2012, 12:16
DIGIC to jest DSP przez co nawet gdyby mieć wiedzę na temat parametrów DIGIC to nie bardzo da się to porównać.

zuber
01-10-2012, 13:51
mi się wydaje, że jest to FPGA + DSP + CPU

Bangi
01-10-2012, 13:58
Moja wiedza odnośnie działania tego typu układów jest raczej marna, stąd pytanie laika :)
Potrafię złożyć kompa od podstaw, ale nie znam si, aż tak na szczegółach.
Myślałem, że da się jakoś to porównać.

Grzesiek_PL
01-10-2012, 14:37
W ostatniej testowej wersji ML można zrobić test prędkości zapisu/odczytu karty pamięci i funkcji focus peaking.
No to co sprawdzamy kto ma najszybszy aparat? :mrgreen:

Merde
01-10-2012, 14:52
No to co sprawdzamy kto ma najszybszy aparat? :mrgreen:

Ale przed czy po podkręceniu?

Grzesiek_PL
01-10-2012, 16:37
I przed i po, ale bez gripa, szanse muszą być równe.

dzik
01-10-2012, 17:08
Być może głupie pytnie, ale jakoś mnie to dziś zaciekawiło.
Czy da się prównać moc obliczeniową procesrów DIGIC do tych występujacych w komputerach. Szukałem w necie ale nic nie znalazłem na ten temat :(
Chodzi mi o porówanie, że załóżmy DIGIC IV odpowiada Pentuim lub AMD xxxMHz.

Tak na poważnie, 5d mkIII kreci 6 rawów 22mpix na sekundę czyli 132mpix/s, przelicz dla swojego komputera otwierając np w DPP ;)

MacRo
01-10-2012, 17:14
W jednym z wywiadów przedstawiciel Canon'a powiedział:

"Jeśli użytkownik próbowałby przetworzyć jeden obraz z matrycy 10 megapikseli z wykorzystaniem zwykłego komputera stacjonarnego, zajęłoby to około piętnastu minut. Układ DIGIC 4 firmy Canon robi to niemal natychmiast, a doszliśmy do etapu, gdzie można wykonywać zdjęcia seryjne z szybkością 10 klatek na sekundę."

A odnośnie DIGIC 5+ można przeczytać:

"DIGIC 5+ posiada około 17-krotnie więcej mocy przetwarzania niż układ DIGIC 4"

Bahrd
01-10-2012, 17:32
Będzie - myślę - bardzo trudno miarodajnie porównać procesory x86 do tych o innych architekturach. DIGIC to procesor na bazie ARMa (Build instructions/Unified - Magic Lantern Firmware Wiki (http://magiclantern.wikia.com/wiki/Build_instructions/Unified#Compiling_Magic_Lantern_.2F_Unified)). Najpewniej, podobnie jak Apple (seria Ax), Samsung (Exynos) czy Qualcomm (Snapdragon), również Canon dodaje do niego własne, specjalizowane kawałki sprzętu...
Bliżej DIGIKom zatem do procków w tabletach i komórkach (i ogólnie w embedded systems), niż w pecetach.

slocum
01-10-2012, 17:38
Rozumiem że są to układy specjalistyczne, ze sprzętową obsługą funkcji które komputery wykonują programowo, ale nie wierzę że np. 4 rdzenie 3 MHz mają mniejszą moc obliczeniową (czytaj np dłużej wykonują postprodukcje którą robi np. 60D).

Bahrd
01-10-2012, 17:55
No ale jakie to ma znaczenie, skoro Canon nie sprzedaje pecetów z DIGIKiem?
Poza tym zadaniem DIGIKa jest również zrobić to wszystko co do niego należy i nie zużyć od razu całej pojemności baterii.

dzik
01-10-2012, 18:43
Rozumiem że są to układy specjalistyczne, ze sprzętową obsługą funkcji które komputery wykonują programowo, ale nie wierzę że np. 4 rdzenie 3 MHz mają mniejszą moc obliczeniową (czytaj np dłużej wykonują postprodukcje którą robi np. 60D).

To uwierz :)
Układy specjalistyczne wykonują zlecone prace wielokrotnie szybciej niż CPU w komputerze, arm o zegarze ok 260MHz potrafi kompresować w locie x264.
H.264 Video Codec System-on-Chip (SoC) ICs - Maxim (http://www.maximintegrated.com/products/video/h.264-codecs/)

sebol1204
01-10-2012, 19:08
Arm do x86 nie dacie rady porównać. Przykładowo cpu musi być dosyć szybki do odtwarzania fullhd więc jakim cudem moj tablet o zegarze 1ghz odtwarza film hd płynnie (sprzetowe dekodowanie) a na laptopie z cpu 1,5ghz film tnie? No właśnie a przecież x86 jest dużo szybsze od arm. Każda architektura radzi sobie z czymś lepiej a z czymś gorzej, jest robiona pod konkretne działania. Arm przykładowo pobiera dużo mniej energii i mniej się grzeje ale jest ograniczony działaniami, możliwościami.

MacRo
01-10-2012, 19:26
Przykładowo architektura CUDA firmy nVidia przewyższa znacząco mocą obliczeniową zwykłe procesory PC. Widać Canon wygospodarował większość mocy swojego ARM'a do wydajnego przetwarzania obrazów z matrycy.

sebol1204
01-10-2012, 19:54
MacRo gpu (nvidia,ati czy jeszcze co innego) zawsze będzie szybsze od cpu bo ma o wiele więcej rdzeni dlatego jest między innymi lepsze do obliczeń/łamania hashy i innych bajerow :p

dzik
02-10-2012, 09:27
Ale digic to nie tylko arm, to tez:
Application-specific integrated circuit - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Application-specific_integrated_circuit)

I w tym jest przewaga.

Sam rdzen arm'a nie przetwarza w takim przypadku obrazu a zrzuca do asic'a który robi to błyskawicznie.

Opa_Apo
03-10-2012, 18:47
Jakby kogoś interesowało - porównanie DIGIC IV z DIGIC III. (http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20090218/165867/) W DIGIC IV znajdują się pamięci Samsunga, także to nie jest tak, że Canon wszystko sam robi. Zresztą na tym w sumie polega idea ARM, kupujemy podstawę i dorzucamy resztę wedle potrzeby.