Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Na co zwrócić uwagę przy kupnie używanej lampy?

rafal1980
27-09-2012, 13:36
Witam, tak jak w temacie ;) Widziałem na allegro 580ex II w cenie 1200-1300zł i zastanawiam się jak to jest z zakupem używanych lamp? Czy warto w ogóle ładować się w to? O ile w przypadku kupna aparatu można sprawdzić ilość zrobionych zdjęć tu raczej nie ma możliwości zbadania jak bardzo była eksploatowana. Lampa jest mi potrzebna do pracy na sankach (body 60D), zastosowanie śluby, zdjęcia w klubach. Do plenerów itp. wykorzystuję 2x Quantuum r+600 Dual power. Zastanawiam się nad 580ex II używka lub 430ex II nówka. Co lepiej brać?

Maver
27-09-2012, 13:49
Witam, tak jak w temacie ;) Widziałem na allegro 580ex II w cenie 1200-1300zł i zastanawiam się jak to jest z zakupem używanych lamp? Czy warto w ogóle ładować się w to? O ile w przypadku kupna aparatu można sprawdzić ilość zrobionych zdjęć tu raczej nie ma możliwości zbadania jak bardzo była eksploatowana. Lampa jest mi potrzebna do pracy na sankach (body 60D), zastosowanie śluby, zdjęcia w klubach. Do plenerów itp. wykorzystuję 2x Quantuum r+600 Dual power. Może w takim razie wystarczy mi 430ex II?

Z lampą jak z żarówką.... niby możesz popatrzec czy nie jest żółta albo poobijana, ale i tak nie dowiesz się jak ktoś ją eksploatował.
Albo błyska albo nie. Sprawdz ile kosztuje nowy palnik do 580 (zapewne jakoś nie dużo) i przekalkuluj sobie czy wolisz nową, czy w razie czego stać cię na wymiane.
Możesz też kupić coś tańszego a nie koniecznie systemową Canona, bo te są ostatnio cholernie drogie.

Tak na marginesie to ja osobiscie zastanawiał bym się dlaczego ktoś sprzedaje 580EXII... gdyby to była jeszcze 580EX można by założyć że chce kupic II'ke, a tak to nigdy nie wiadomo czy nie wyeksploatował jej do granic możliwości.

rafal1980
27-09-2012, 13:58
Tak na marginesie to ja osobiscie zastanawiał bym się dlaczego ktoś sprzedaje 580EXII... gdyby to była jeszcze 580EX można by założyć że chce kupic II'ke, a tak to nigdy nie wiadomo czy nie wyeksploatował jej do granic możliwości.

Wyszedł niby już model wyżej czyli 600ex-RT, chodź opcja wyeksploatowania do granic możliwości jest również możliwa. A tak jeszcze z innej beczki czy 60D wyzwoli lampę z przeniesieniem TTL?
Bo planuje również zakup wyzwalacza tak żeby wyzwolić zarówno 2xquantuum + lampę ( czasem pewnie zejdzie z sanek). Czy w tym wypadku dobrym wyborem będzie YN rf-603 czy lepiej od razu zainwestować w Pixel Knight TR-332 ?

Maver
27-09-2012, 14:13
Wyszedł niby już model wyżej czyli 600ex-RT, chodź opcja wyeksploatowania do granic możliwości jest również możliwa. A tak jeszcze z innej beczki czy 60D wyzwoli lampę z przeniesieniem TTL?
Bo planuje również zakup wyzwalacza tak żeby wyzwolić zarówno 2xquantuum + lampę ( czasem pewnie zejdzie z sanek). Czy w tym wypadku dobrym wyborem będzie YN rf-603 czy lepiej od razu zainwestować w Pixel Knight TR-332 ?

A to sorki, jestem nie na czasie... to po prostu sprawdz sobie ile ewentualnie nowy palnik kosztuje (pewnie kilkadziesiat złotych) i tyle.
A co do wyzwalania radiowego to osobiscie uwazam ze TTL przy lampie sciagnietej z sanek (albo kilku lampach) jest mocno "przereklamowany"
W koncu albo sciagasz po to zeby uzyskac konkretny efekt, albo zeby TTL wymyslil o co Ci moze chodzic...

Usjwo
27-09-2012, 14:33
A co do wyzwalania radiowego to osobiscie uwazam ze TTL przy lampie sciagnietej z sanek (albo kilku lampach) jest mocno "przereklamowany"
W koncu albo sciagasz po to zeby uzyskac konkretny efekt, albo zeby TTL wymyslil o co Ci moze chodzic...

"TTL" to troche taki skrot myslowy, chodzi pewnie o wyzwalacze ktore przenosza automatyke, czyli mozesz zmieniac parametry lampy (grupy) z menu aparatu, co jest bardzo wygodne

rafal1980
27-09-2012, 14:40
Dokładnie, chodziło mi o przenoszenie automatyki.
Skoro 60D ma możliwość wyzwalania lamp mogę wyzwolić załóżmy 430ex z przeniesieniem automatyki, natomiast lampy studyjne wyzwolić przez albo budżetowe rf-603 albo droższe ale pozwalające synchronizować z krótszymi czasami Pixel Knight?
Dobrze kombinuje? ;) Do tej pory wyzwalałem po gnieździe PC, także nie jestem zbyt doświadczony w tym temacie.

Usjwo
27-09-2012, 15:04
rf-603 powoduje tylko wyzwolenie lampy, parametry blysku trzeba nastawiac recznie na lampie. Tez drozsze pozwalaja, oprocz zdjecia z krotszymi czasami (HSS) takze ustwaianie parametrow lampy z manu aparatu (lub menu wyzwalacza). Zobacz tez YN622, to nowy wyzwalacz z automatyka (i tani)

rafal1980
27-09-2012, 15:52
Tylko musiałbym kupić 3xYN622 żeby wyzwolić 2 lampy studyjne tak? Nadajnik na body i 2 dodatkowe odbiorniki do każdej lampy?
Wtedy wychodzi już koło 800zł

Usjwo
27-09-2012, 15:58
Tak, jak chcesz full automatyke to tak, 3xYN622 700zl

rafal1980
27-09-2012, 16:14
Czyli jak za chińczyki wcale nie wychodzi tak tanio. A swoją drogą dziwne bo nigdy nie słyszałem, żeby dało się sterować mocą lamp Quantuum bezpośrednio z body ... Myślałem, że automatykę przenosi się jedynie do lamp reporterskich.

flankerp
27-09-2012, 17:03
... no z tego co wiem, to studyjne raczej nie działają w TTLu ale może się myle... Widziałem studyjne, które miały pilota którym można było zmieniać parametry ale o sterowaniu przez automatykę TTL pierwsze słyszę...

Ja bym poprostu kupił 2X430 i sterował wbudowaną lampą w 60D, a studyjne ustawił na fotocelę z pominięciem błysku pomiarowego...

rafal1980
27-09-2012, 17:16
no z tego co wiem, to studyjne raczej nie działają w TTLu ale może się myle... Widziałem studyjne, które miały pilota którym można było zmieniać parametry ale o sterowaniu przez automatykę TTL pierwsze słyszę...

To też tak się mnie wydawało, ale myślałem, że może nie doinformowany jestem czy coś ;)
A co do wyzwolenia studyjnych przez fotocele - w dzień, jeszcze przy słonecznej pogodzie z całą pewnością nie przejdzie.
W takim razie dochodzę do wniosku, że najlepiej będzie jak wezmę nówkę 430EX II + wyzwalacze rf-603 (synchro do studyjnych 1/180-1/250 powinno wystarczyć). A systemowa będzie miała zastosowanie na body bez wędrowania ;)

PS: Na nadajnik YN RF-603 na sanki można zamontować lampę lub panel led jak na gorącą stopkę przy body?

Usjwo
28-09-2012, 00:52
Faktycznie cos, strzelilem jak dzik w sonse :), jakos uciekla mi informacja ze to lampy syudyjne

Na nadajnik YN RF-603 na sanki można zamontować lampę lub panel led jak na gorącą stopkę przy body?
mozna, YONGNUO, photographic equipment, camera accessories, flash light, camera remote control, speedlite, photo equipment, LED photo light, flash trigger, camera wireless remote control, TTL cord (http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=282)

slocum
28-09-2012, 07:15
W takim razie dochodzę do wniosku, że najlepiej będzie jak wezmę nówkę 430EX II + wyzwalacze rf-603....

Ale czy 60D nie przenosi bezprzewodowo automatyki na 430EX II ?
Byłem przekonany że tak, dlatego też przy przesiadce dość poważnie myślałem o 60D.

flankerp
28-09-2012, 08:14
Ale czy 60D nie przenosi bezprzewodowo automatyki na 430EX II ?
Byłem przekonany że tak, dlatego też przy przesiadce dość poważnie myślałem o 60D.

pewnie, ze przenosi, dlatego zaproponowalem co wyzej :) ale kolega wpomniał o fotografowaniu w dzien a wtedy to sie srednio sprawdza, daltego lepiej manualnie radiowka

Maver
29-09-2012, 12:09
Czyli jak za chińczyki wcale nie wychodzi tak tanio. A swoją drogą dziwne bo nigdy nie słyszałem, żeby dało się sterować mocą lamp Quantuum bezpośrednio z body ... Myślałem, że automatykę przenosi się jedynie do lamp reporterskich.

800 zeta za trzy to prawie darmo, jesli nie chce Ci sie podchodzic do lamp tych kilku metrów ;)
PW kosztuja chyba z 1500 za sztuke, przynajmniej tyle kiedys kosztowaly...

ilonasz22
29-09-2012, 13:46

automatykę przenosi się nie tylko do lamp reporterskich

rafal1980
30-09-2012, 14:37
Chyba nie do końca to rozumiem. Mówiąc automatyka przeniesiona na lampy studyjne co za tym idzie? Z poziomu body zwiększę/zmniejszę moc błyskania lampy Quantuum?

jacek_73
30-09-2012, 15:54

Ponoć w Tatrach widziano Yeti. Mnie także mocno zaintrygowała ta rewelacja, z niecierpliwością wyczekuję ciągu dalszego.

rafal1980
04-10-2012, 12:41
Mam jeszcze pytanie jak wypada 430ex II na tle 580ex?

Usjwo
04-10-2012, 15:50
Ponoć w Tatrach widziano Yeti. Mnie także mocno zaintrygowała ta rewelacja, z niecierpliwością wyczekuję ciągu dalszego.

Ale jaka rewelacja? Ze sa lampy studyjne ktorym mozna zmieniac moc zdalnie? To przeciez zadna nowosc.

jacek_73
04-10-2012, 16:53
Ale jaka rewelacja? Ze sa lampy studyjne ktorym mozna zmieniac moc zdalnie? To przeciez zadna nowosc.

Automatycznie?

Usjwo
04-10-2012, 17:34
Automatycznie?
To jest czepianie sie slowek, kolega napisal:

i chodzilo o sterowanie moca lamp studyjnych (tak ja zrozumialem).
Tego skrotu myslowego "przeniesenie automatyki" lub "obsluguje TTL" uzywa sie dosc czesto i oznacza ze mozna zmieniac parametry lampy zdalnie

jacek_73
04-10-2012, 20:04
...(tak ja zrozumialem)...

Musisz mi wybaczyć, jak czytam 'przenoszenie automatyki' to rozumiem że przenoszona jest automatyka (cokolwiek to znaczy :)). Bezprzewodowe sterowanie lampami nie musi oznaczać przenoszenia automatyki. No, ale się nie znam i czekam na rozwinięcie tego posta, o którego tak zażarcie toczymy spór :confused: