Zobacz pełną wersję : wymiana migawki a gwarantowany przebieg
Pytanie do serwisu.
Jak np. w moim 5dmk1 padnie migawka przy przebiegu 80tyś zdjęć to wymienicie ją na gwarancji. Teraz jestem ciekaw jak wymienicie na nową migawkę to czy jak padnie po zrobieniu 1000zdjęć to kolejna wymiana jest na gwarancji? - bo realnie aparat ma zrobione wtedy tylko 81tyś zdjęć więc do gwarantowanych 100tyś canona jeszcze brakuje. tak samo może się to tyczyć wymiany migawki w 5Dmk3 bądź innym nowym sprzęcie - pada przy 10tyś wymieniacie na nową ale czy dalej działa gwarancja przebiegu 150k? - pytam tak z ciekawości...
Chyba nowa migawka po wymianie powinna zapewnić 100 tys.
Chyba nowa migawka po wymianie powinna zapewnić 100 tys.
ZTCW to na wymienioną migawkę jest gwarancja 6 miesięcy od wykonania usługi, nie ma już wtedy gwarancji na przebieg.
Oczywiście mowa o przypadku, kiedy druga migawka padnie jeśli przebieg 1. + 2. > 100 tys., bo w przypadku uszkodzenia drugiej migawki po sumarycznym przebiegu do 100 tys. wymiana powinna nastąpić wg mnie niezależnie od czasu.
właśnie jestem tego Ciekaw, niech wypowie się serwis na ten temat...
A nie byłoby prościej i szybciej zadzwonić do CSI?
Napisz do CSi, a treść przedstaw na forum. BTW o ile dobrze pamietam, temat 2iej migawki (na przykładzie 5d) już jest. Nie przypominam sobie jednak odpowiedzi servisu w tej kwestii.
a nie lepiej aby napisali tutaj i informacja zostanie dla potomnych?
Napisz do CSi, a treść przedstaw na forum.
a nie lepiej aby napisali tutaj i informacja zostanie dla potomnych?
I bardzo słusznie. Będzie jasna sprawa, bo przekazywanie informacji przez jedną stronę czasem bywa... zbyt jednostronne.
ZTCW to na wymienioną migawkę jest gwarancja 6 miesięcy od wykonania usługi, nie ma już wtedy gwarancji na przebieg.wymieniałem migawkę, dokładnie takie były zasady
jasiorzaca
28-09-2012, 11:19
Ja wymieniałem już kilka razy migawkę na gwarancji (5d1), sama migawka jest za darmo ale za jej wymianę płacisz - ok 300-400 zł :)
Ja wymieniałem już kilka razy migawkę na gwarancji (5d1), sama migawka jest za darmo ale za jej wymianę płacisz - ok 300-400 zł :)a gdzie wymieniałeś? w CSI nie płaci się za robociznę
to czegoś nie rozumiem, mam aparat 1DX który ma gwarancje na 400.000zdjęć i pada mi po 5.000zdjęć wymieniają na gwarancji i mam tylko na tą nową migawkę 6miesięcy gwarancji, a gdzie gwarancja na pozostałe 395.000zdjęć? czyli migawka po kolejnych pół roku zrobiła 1000zdjęć i padła to już gwarancji nie ma, trzeba płacić?
to czegoś nie rozumiem, mam aparat 1DX który ma gwarancje na 400.000zdjęć i pada mi po 5.000zdjęć wymieniają na gwarancji i mam tylko na tą nową migawkę 6miesięcy gwarancji, a gdzie gwarancja na pozostałe 395.000zdjęć? czyli migawka po kolejnych pół roku zrobiła 1000zdjęć i padła to już gwarancji nie ma, trzeba płacić?
Tego pewien nie jestem, ale byłbym ciężko zdziwiony gdyby tak było.
Na logikę: do przebiegu gwarantowanego mamy gwarancję na ilość klapnięć. Jeśli jednak migawka ci padnie po, powiedzmy, 350 tysiącach klapnięć, a wymieniona w ramach gwarancji po 100 tysiącach (i upłynie od jej wymiany więcej niż pół roku), to gwarancji nie ma.
Naiwnością byłoby sądzić, że KAŻDA wymieniona migawka będzie miała gwarancję na odpowiednio 100/150/300/400 kiloklapnięć.
Nigdzie to tak nie działa.
liquidsound
28-09-2012, 22:22
Dla mnie sprawa jest prosta. Gwarancja na te 100tyś klapnieć dotyczy bardziej urządzenia. Tzn, masz tym aparatem zrobić 100tysięcy. Ile migawek wymieni serwis do tych 100tys to już insza inszość. Nie ma opcji żeby na każdą nowa migawkę było kolejne 100tyś.
Dla mnie sprawa jest prosta. Gwarancja na te 100tyś klapnieć dotyczy bardziej urządzenia. Tzn, masz tym aparatem zrobić 100tysięcy. Ile migawek wymieni serwis do tych 100tys to już insza inszość.
Nie ma opcji żeby na każdą nowa migawkę było kolejne 100tyś.Jest, jest. W paroletniej jedynce wymieniono mi drugą migawkę na nową, gdy padła po 80 tys. Za darmo, choć nie bez śmiałej próby sprzedania mi najpierw nowej migawki.
Gwarancja obejmuje ilość kłapnięć zamontowanej migawki. W każdym razie tak jest z jedynkami.