Zobacz pełną wersję : 5d vs 50d
kokos_bp
27-09-2012, 00:44
Witam
Obydwa aparaty kosztują praktycznie tyle samo.
Za 5d przemawia FF
za 50d przemawia lepszy AF, któy podobno jest niebo lepszy niż w 30d któego posiadam teraz.
Zależy mi na niskich szumach przy wysokim ISO i pewnego AF trafiającego przy słabym świetle.
Używał ktoś tych dwóch puszek i może powiedzieć coś na ten temat?
Jak na razie jestem w kropce.
dziobolek
27-09-2012, 01:02
http://www.google.pl/search?num=100&q=5d+vs+50d++site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1
jasiorzaca
27-09-2012, 08:25
Ja używam non stop jeszcze 5D a czasami pożyczam od teścia 50D - powiem jasno 5D i tylko 5D. Szumy mniejsze są w 5D, i zupełnie inny lepszy obrazek w 5D. A AF w 50D nie jest lepszy, dla mnie jest taki sam.
michael_key
27-09-2012, 08:26
Zależy mi na niskich szumach przy wysokim ISO i pewnego AF trafiającego przy słabym świetle.
50D spełnia te kryteria.
Wydaje mi się że trzeba mieć po prostu 2 body . Ponieważ ceny mocno spadają to 5D to można kupić sobie na próbę , pobawić się i jakby co odsprzedać bez problemu dalej . Każdy format i sprzęt ma zalety i wady i nie da się tego pogodzić. Musi być kompromis . Albo lepszy obrazek ( FF ) albo szybszy AF , mniejszy rozmiar i wbudowana lampa ( czasem się przydaje ) . I dyskusje co lepsze nic nie dadzą poza kłótniami bo każda sroka swój ogon chwali .
Parę miesięcy temu przesiadłem się z 50D na 5D i powiem tak: szumy mniejsze na 5D(oczywistość), ostrość zdjęć lepsza na 5D(matryca mniej wymaga od obiektywów), autofocus w 5D jest wolniejszy, ale nie powiedziałbym, że mniej celny, bo trafia bardzo dobrze. W 50D ostrość łapał szybciutko, ale zdarzało mu się mylić. Teraz na 5D trwa to ułamek sekundy dłużej, ale trafia w punkt. Do sportu lepsze będzie 50D. Do innych zastosowań polecam 5D - można się zakochać w zdjęciach z tego aparatu.
Panowie z olbrzymią ciekawością obserwuje temat. Jako posiadacz 50d przeglądając zdjęcia cały czas myślę jakby to wyglądało z 5d.
Kusi mnie moda na FF!
AF w 50D nie jest lepszy, dla mnie jest taki sam
Wybacz, ale siejesz herezję. Może w dobrym świetle i trybie ONE SHOT bym się z Tobą zgodził. W innym wypadku - absolutnie nie.
Mówiąc o autofocusie "LEPSZY" to trochę za mało powiedziane. Lepszy może być pod jakimś względem, np. szybszy albo celniej trafiający. Dla moich zastosowań ważniejsza jest celność.
pathar,
zerknąłem na Tw. galerię, miłe fotki
dużo obrabiałeś PSem, czy jakość obrazka bierze się z FF-puchy (5D)?
zerknąłem na Tw. galerię, miłe fotki
dużo obrabiałeś PSem, czy jakość obrazka bierze się z FF-puchy (5D)?
Dzięki, że zajrzałeś:) Właściwie to większość tych zdjęć była robiona 5D, jedynie trzeci rząd to starsze zdjęcia robione 50D. Trochę obróbki było, nie powiem, że nie, ale to było przeważnie czyszczenie, zmiany kontrastów, korekcja kolorystyczna i jakieś lekkie poprawki kadrów. Jakość obrazka bierze się z puszki, zdecydowanie widzę różnicę w kolorystyce, przejściach tonalnych i ostrości zdjęć. Mając 50D i korzystając z obiektywu Canona 85/1.8 na przysłonie 1.8 miałem ostrpść zdjęć do zaakceptowania, ale bez szału. Teraz gdy podpinam go do 5D widzę dopiero co znaczy ostrość od pełnej dziury! :)
dzięki za wyjaśnienia
tak czy inaczej, fotki są b. ok
kokos_bp
27-09-2012, 19:22
Czyli biorę 5d. Pozdrawiam:)
za 50d przemawia lepszy AF, któy podobno jest niebo lepszy niż w 30d któego posiadam teraz.
Z tym o niebo lepszy bym nie przesadzał. Miałem jeszcze niedawno 30D i przepaści nie ma, jest po prostu lepiej.
Nie powiem Ci dokładnie jak wygląda różnica pomiędzy 5D i 50D, ale porównanam do 5DII. Mimo, że ustępuje trochę AFem, to jakość obrazka o wiele lepsza, o szumach nie wspominajac. Ostatnio oddałem do czyszczenia 5-kę i musiałem przez tydzień robić tylko 50-ką. Fotografowałem w domu dzieci przy słabym swietle i używałem ISO1600-2000. Po wywołaniu RAWów po prostu się załamałem, porównując do zdjęć z 5DII jest po prostu masakra. Może gdybym miał tylko 50D i nie miał porównania, nie narzekałbym. Ale te aparaty dzieli przepaść w jakości obrazu. Kilka dni temu odebrałem 5DIII i tu w ogóle szczęka mi opadła. 50-kę będę zabierał jedynie tam, gdzie będę potrzebował dłuższych ogniskowych i to przy dobrym świetle.
Zresztą jak piszą koledzy, wszystkie obiektywy podpięte do FF są jakby o klasę lepsze ;).
Ja używam non stop jeszcze 5D a czasami pożyczam od teścia 50D - powiem jasno 5D i tylko 5D. Szumy mniejsze są w 5D.
Zapomniałeś dodać że "i przy okazji detale". Ale jako że używasz dwóch syfów (5D i 50D) to nie masz porównania.