Zobacz pełną wersję : Wynagrodzenie za zdjecia !!!
robsonikus
09-02-2006, 14:08
Mam pytanie, jesli ktos zarobil kiedys na swoich zdjeciach moze opisac jak to zrobil i ile zarobil:)Chodzi mi mniej wiecej o przedstawienie:np zdjecia do gazety, internetu, kalendarza usluga np slub wesele jaka impreza i jakie cany sa w danych regionach.Nie ukrywam ze jestem w szczegolnosci zainteresowany reportazem slubnym:co wchodzi w sklad (ilosc zdjec,format,czy tylko zrzut na plytke) i jakie sa ceny w waszych miastach, , miasteczkach.
Pozdrawiam i czekam na odzew:):)
Mam pytanie, jesli ktos zarobil kiedys na swoich zdjeciach moze opisac jak to zrobil i ile zarobil:)Chodzi mi mniej wiecej o przedstawienie:np zdjecia do gazety, internetu, kalendarza usluga np slub wesele jaka impreza i jakie cany sa w danych regionach.Nie ukrywam ze jestem w szczegolnosci zainteresowany reportazem slubnym:co wchodzi w sklad (ilosc zdjec,format,czy tylko zrzut na plytke) i jakie sa ceny w waszych miastach, , miasteczkach.
Ciekawe kto pierwszy podeśle urzędnikom z US linka
do tego wątku :rolleyes: :lol:
DoMiNiQuE
09-02-2006, 14:19
Ciekawe kto pierwszy podeśle urzędnikom z US linka
do tego wątku :rolleyes: :lol:
A niech podsyla. Jak sprzedasz zdjecie do gazety to bedziesz musial spisac umowe odnosnie praw autorskich. Tak bylo w moim przypadku. A na koniec roku jeszcze mi PIT'a przyslali :mrgreen:
Il fuoco
09-02-2006, 14:20
ja od siebie polecam opcję "szukaj" :)wydaje mi się że to już było omawiane... zwłaszcza ślubna:)
No ślubna była, cytuję: W USA fotograf sa sesje ślubna bierze 6000 USD :mrgreen:
Il fuoco
09-02-2006, 14:36
hehehe:) tjaa:)
nawet był link do strony jakiegoś JT czy TJ czy jakoś tak:)
w sobote bede pstrykał Bal ojców miasta, zlecenie mam z Urzedu miasta. w umowie mam 300zdjęc na płytach w 5 kopiach. Za to mam dostać 500brutto. To druga tego typu robutka, wcześniej były targi stomatologiczne dla Procter&Gamble - 500netto
Il fuoco
09-02-2006, 14:46
mi się wydaje Routlaw że ciut mało dostaniesz... od UM powinieneś ściągnąć tyle kasy, ile się da...
ale ofcoz cieszę się Twoim szczęściem bo 500 piechotą nie chodzi.
może i mógłbym dostać wiecej ale jak to mówi moja lepsza połowa: mieć 500 a nie mieć 500 to razem 1000 ;)
Do tego dochodzi food&drink no i darmowy kabaret, w ubiegłym roku był "Koń polski" ;)
Il fuoco
09-02-2006, 15:17
no to miłej i udanej Soboty:)
mam nadzieje że podołam w trudnych warunkach oświetleniowych..
PS dzięki Arkan za lampę! Dłużny jestem!
No wlasnie, jakie jest "wynagrodzenie za zdjecia" ???
Tyle ile Ci zapłacą.
Jakieś stawki są na stronach ZPAFu...
Ale to raczej w kwestiach żartu. :lol:
No wlasnie, jakie jest "wynagrodzenie za zdjecia" ???
Czytaj wyżej.. podałem swój przykład :)
Czytaj wyżej.. podałem swój przykład :)
Czytalem, czytalem, ale to jest czesciowa odpowiedz na glowne pytanie.
Nie wiem czy zauważyłeś ale mamy wolny rynek. ;)
I nie ma czegoś takiego jak stawki które biorą fotografowie -->każdy bierze tyle ilemu płacą. Jednemupłacą 50żł/fotkę, innemu 5 tysięcy. :)
Adamek zgadzam sie, ale jakies stawki (dla na przyklad amatorow) musza obowiazywac. Nie moge np. ja jako amator, za zdjecia w czasie wesela zazyczyc sobie 2 tys, no chyba ze o tym nie wiem :mrgreen:
Badanie runku za free sobie robisz?
Ceny sa rozne... slub mozna zrobic za 400 jak i za 4000 PLN lub USD :)
robsonikus
09-02-2006, 18:34
Nie nie robie badania rynku!!!!!Pytam tylko z ciekawosci.Ot tyle
no kurcze masz prawo. Masz prawo powiedzieć że sto baniek nawet.
Po prostu Ci nie zapłacą tego. :D
Il fuoco
09-02-2006, 18:56
chyba że są "Kluczykami" czy innymi "Gazowatymi" :)
z fotkami w gazetach to jest różnie. Zależy co masz na fotce i czy inne gazety mają taką fotkę. W małych miastach za zwykłe foto połacą 6zl, jak jest coś ciekawszego to mozesz liczyc na wiecej. Z tego co wiem to max 50zl [ale to musi juz być coś ekstra]
Z tego co wiem to max 50zl [ale to musi juz być coś ekstra]
Czasami rodzina bądź znajomi więcej mi proponują abym czegoś nie pokazywał :mrgreen:
z fotkami w gazetach to jest różnie. Zależy co masz na fotce i czy inne gazety mają taką fotkę. W małych miastach za zwykłe foto połacą 6zl, jak jest coś ciekawszego to mozesz liczyc na wiecej. Z tego co wiem to max 50zl [ale to musi juz być coś ekstra]
Gazeta Krakowska - 10zł
Lokalny tygodnik (choc ukazuje sie tez w chicago) - 2,50 :lol:
K2_verti
11-02-2006, 12:43
rynek jest popsuty i tyle :evil:
jedni dają 10 złotych inni 100 a inni powiedzą ci cytat: "możemy zamieścić Pana zdjęcie w gazecie, ... opublikujemy je z Pana nazwiskiem, bez honorariów" :shock:
swego czasu spotkałem sie z czyms takim ze lokalna gazeta nie chciała nawet za darmo fotek. A wcale nie były kiepskie.
swego czasu spotkałem sie z czyms takim ze lokalna gazeta nie chciała nawet za darmo fotek. A wcale nie były kiepskie.
Hmm... Może powinieneś im zapłacić... :D
olekbuszka
12-02-2006, 13:01
Tabele stawek minimalnych ZPAF:
http://www.zpaf.pl/test/content/prawa_aut/tabele.php
...to tyle jeśli chodzi o teorię.
Te tabele to mogą być podstawa obliczania odszkodowań w sadzie co najwyżej (odpowiednio pomnożone stawki za kradzież). Na szczęście mamy wolny rynek i cena jest dowolnie ustalana przez zawierających umowę. Co nie znaczy ze nie chciałbym za każde zdjęcie dostawca np. 10 tysięcy :)
Z jednej strony można narzekać na "zepsuty rynek", z drugiej to całkowicie normalne ze są gazety którym zależy na mniejszej jakości (np dlatego ze nie są w stanie jej rozpoznać :) ) i pojawiają sie mendy które będą pracować "za jedzenie". Tak jest w wielu dziedzinach życia i najlepszym sposobem przeciwdziałania jest takie wykonywanie zawodu aby zabijano sie o efekty naszej pracy. Rynek nas wyceni, słusznie, bądź nie - wyceni. Od nas zależy czy będziemy robić zdjecia za podpis, czy dostawać za sesje kilkadziesiąt tysięcy. Tak to juz jest w wolnym świecie.
no wiec wróciłem z mojego zarobkowania fotograficznego oto efekty
http://canon-board.info/showpost.php?p=135662&postcount=37
no wiec wróciłem z mojego zarobkowania fotograficznego oto efekty
http://canon-board.info/showpost.php?p=135662&postcount=37
Calkiem niezle zdjecia, szkoda tylko ,ze wszystkie z lampa, brakuje klimatu- pewnie za ciemno bylo na zastane, ale lapales Danca w dobrych momentach. Jedynie numer 5 bym wyrzucil- znaczaco nieostre i ucieta dlon.
Calkiem niezle zdjecia, szkoda tylko ,ze wszystkie z lampa, brakuje klimatu- pewnie za ciemno bylo na zastane, ale lapales Danca w dobrych momentach. Jedynie numer 5 bym wyrzucil- znaczaco nieostre i ucieta dlon.
Ciemno było jak na dyskotece.. zrobiłem kilka bez lampy ale minimalny czas jaki mogłem wyciągnąć to 1/50 i poruszone były..
to 5 to faktycznie troche nieudane... no ale szkoda wyżucić bo mówił akurat do mnie :)
Tu jest wiecej http://www.routlaw.com/thumbnails.php?album=14
w sobote bede pstrykał Bal ojców miasta, zlecenie mam z Urzedu miasta. w umowie mam 300zdjęc na płytach w 5 kopiach. Za to mam dostać 500brutto. To druga tego typu robutka, wcześniej były targi stomatologiczne dla Procter&Gamble - 500netto
i tak US cię ścignie......
nic mnie nie ścignie bo wszystko legalnie z PITami.. nie ma się czego czepić.. :)