Zobacz pełną wersję : Fashion Photo Canon vs Nikon???
fashion TV
26-09-2012, 14:14
Od pewnego czasu przygladam sie backstage'om na Fashion TV oraz fotografii modellingowej i zauwazylem, ze wiekszosc fotografow uzywa sprzetu Canona? (ani razu niewidzialem Nikona).
Czym moze byc to spowodowane ze uzywaja wlasnie tej marki (niewliczjac sredniego formatu typ. Hassel itp.)
Dlaczego nie Nikon?
Moze ze wzgledu na 35L, 50L, 85L i 135L .. ? ;)
nie tylko, kilka razy widziałem 24-70:mrgreen:
a ja często oglądając backstage na youtube dostrzegam białe Lki.
Ogolnie 24-70 i 70-200 to podstawowe szkla w modzie .. ale zgadujemy dlaczego czesciej wystepuje Canon a nie Nikon, a ze ten 2gi posiada rowniez takie zoomy, wiec stawiam na obecnosc w systemie wymienionych wczesniej eLek staloogniskowych ;)
Podobno "obróbka" zdjęć z nikonów w PS-ie jest bardziej kłopotliwa :confused: :-)
ale całe to pytanie jakimś spamem mi pachnie i reklamą fashion TV :) - nick też jakiś podejrzany....
Fashion Photo Canon vs Nikon??? - FORUM UŻYTKOWNIKÓW SPRZĘTU MARKI NIKON (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2925900)
gdzie jeszcze kolega go zadał ?
fashion TV
26-09-2012, 15:07
zaden spam jestem poprostu ciekaw z obserwacji tegoz programu dlaczego wiekszosc uzywa tego systemu a nie Nikona?
Zadalem tez pytanie na nikon forum.
telewizja tego typu niemusi sie nigdzie reklamowac.
nick taki bo temat dotyczy fotografi mody
Czy zawsze zadane pytanie na konkretny temat musi budzic jakies podejrzenie? Nie pytam o kurs dollara ;) a rzecz zwiazana z fotografia
trafiłem na coś takiego "Nikon has problems with banding and color moire, when shooting fashion"
- może i coś w tym jest, ale na forum nikona za chwilę możesz dostać taką samą odpowiedź na temat canon-a.
na szczęście to forum canon-a. Zadając to pytanie na forum ogólnym ryzykujesz rozpętanie świętej wojny.
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia (niewolnictwa) systemowego. Canon miał od zawsze dobre szkła.
fashion TV
26-09-2012, 15:48
trafiłem na coś takiego "Nikon has problems with banding and color moire, when shooting fashion"
- może i coś w tym jest, ale na forum nikona za chwilę możesz dostać taką samą odpowiedź na temat canon-a.
na szczęście to forum canon-a. Zadając to pytanie na forum ogólnym ryzykujesz rozpętanie świętej wojny.
Wlasnie dlatego niezadalem standardowego pytania ktory co ma C vs N tylko Dlaczego? Pada wybor, ze zawodowcy wybieraja Canona czy to ma cos wspolnego z praca przy obrobce zdjec czy kolor skory jest lepszy z Canona i wystepuje wiecej detali ma wiecej szkiel lub dziala czysty marketing?
Zadalem to samo pytanie na Nikon forum i odziwo czesc ludzi sie zgadza ze Canon wystepuje tam (F. TV) czesciej niz Nikon.
Czyzby Canon byl blizej sredniego formatu?
To co widać w telewizji, nie jest przypadkowe - widać to co ma być widać. Koncerny za to płacą. Byłbym ostrożny z twierdzeniami, że jakieś tam stałki mają w tym temacie jakiekolwiek znaczenie. Na tym poziomie (Fashion TV) nie prześlizguje się nic, co pozwoli na identyfikację marki, a nie było zapłacone.
Ostatnio widziałem tam backstage z sesji. Body to Canon 550D, obiektyw Tamron 28-75. Myślisz, że Canon i Tamron zawracało by sobie głowę sprzętem tego kalibru? Ja uważam, że nie.
Często są tam pokazywane filmiki promujące danego fotografa mody po prostu - samemu można przesłać przez stronę FTV backstage własnej pracy - jeśli się spodoa to puszczą na antenie - była nawet taka akcja zgłoszeniowa jakiś czas temu. Ale najczęściej to plany zdjęciowe z sesji poważnych firm - np do kalendarza Pirelli, reklam Lavazzy itd
Ostatnio widziałem tam backstage z sesji. Body to Canon 550D, obiektyw Tamron 28-75. Myślisz, że Canon i Tamron zawracało by sobie głowę sprzętem tego kalibru? Ja uważam, że nie.
[...]Bez urazy, ale to co Ty uważasz, może nie meć nic wspólnego z tym, co uważają marketingowcy w.wym. firm, a oni są zależni wyłącznie od słupków i wykresów. Myślisz, że sprzedaż w jakim segmencie przynosi im największe dochody? Jest jeszcze druga kwestia: zawsze może tak być, że wydawca danego kanału może nie być zainteresowany tym o czym tu rozmawiamy - jeśli jego słupki mówią mu że nie warta skórka wyprawki. Wtedy tylko wytną wszelkie zbliżenia na logo i po sprawie. Niech sobie Canonboardowcy dywagują na temat stałek, zoomów i ..Nikonów ;).
...e tam, zaczynacie bić pianę - Czacha już odpowiedział na to pytanie: http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/fashion-photo-canon-vs-nikonzzz-86393/#post1112892
a tak gwoli ciekawości kiedy najczęściej można na tym kanale obejrzeć backstage ? bo też lubię polookać.
Fashion TV - Official Website of FashionTV Network (http://www.fashiontv.com)
Jest program tv i jak również w dziale Gallery -> Photographers do obejrzenia materiały video z planów zdjęciowych.
Pozdr.
Fashion TV - Official Website of FashionTV Network (http://www.fashiontv.com)
Jest program tv i jak również w dziale Gallery -> Photographers do obejrzenia materiały video z planów zdjęciowych.
Pozdr.
tam już byłem i żadnego programu ze słowem backstage nie znalazłem, dlatego też pytam.
Rozumiem że po prostu to żadna cykliczna audycja a jedynie jakieś skróty/przerywniki.
Może zapodam sobie na kompie podczas pracy...tyle tylko że to strasznie rozprasza i obniża efektywność....
Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia (niewolnictwa) systemowego. Canon miał od zawsze dobre szkła.
A Nikon uzupełnił prawie wszystko (24, 35, 85) w 2010. Brakuje tylko 135. :)
Podejrzewam, że wybór marki jest rzadko świadomym i przemyślanym wyborem. Najczęściej użytkownicy kupują swój pierwszy aparat pod wpływem marketingu i popularności w danym regionie(np w Miami zauważyłem że Nikon jest o wiele bardziej popularny niż Canon). Potem inwestują w rozwój systemu i mając kilka drogich obiektywów i lamp, przesiadka się nie opłaca.
Osobiście nie uważam żeby marka miała jakiekolwiek znaczenie. Szczególnie w "fashion" gdzie wszystkie zdjęcia są ciężko manipulowane w PSie.
a tak gwoli ciekawości kiedy najczęściej można na tym kanale obejrzeć backstage ? bo też lubię polookać.
o ile dobrze pamiętam to codziennie od 19:30 do 20-tej