Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS
Cześć
Chyba nikt jeszcze nie pisał: właśnie pojawiła się w PL* następczyni YN565EX, czyli model YN-568EX. Można ją już kupić na Allegro. Najbardziej oczekiwaną nowością jest (w końcu!) High Speed Sync - synchronizacja z krótkimi czasami migawki do 1/8000s. Niestety nie obyło się bez małego kroku wstecz, tj. lampa nie posiada możliwości zewnętrznego zasilania, jak miała 565EX.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://e-gory.h2.pl/admin/forumphoto/rozne/yongnuo-yn568ex.jpg)
Jeśli nowa lampa zachowa pozostałe zalety poprzedniczki, może czekać ją spory sukces sprzedażowy. Osobiście do YN podchodziłem z "pewną taką nieśmiałością", przede wszystkim brakowało mi właśnie HSS. Natomiast teraz gdy pojawiła się w PL 568EX, z polską dwuletnią gwarancją, nie wytrzymałem i kupiłem 1 sztukę do przetestowania. O efektach napiszę.
Oczywiście porównując ją cenowo z 580EX II Canona, bije go na głowę. Lampa kosztuje ~850 zł
źródło (http://e-gory.h2.pl/admin/forumphoto/rozne/yongnuo-yn568ex-compare.jpg)
*) na eBayu jest dostępna od paru tygodni, wysyłka z Chin. Tańsza niż w Polsce o 250-270 zł, ale jak ktoś ma możliwość odliczenia VAT, moim zdaniem nie ma sensu.
Pozdr.
B.
Jak dodadzą funkcję Master/Commander to pogadamy. Teraz to wolę kupić Canon 550EX.
Jak dodadzą funkcję Master/Commander to pogadamy. Teraz to wolę kupić Canon 550EX.
Mnie akurat to nie jest potrzebne, podobnie jak zewnętrzne zasilanie. Natomiast nie ukrywam, że na HSS czekałem...
.Irwusek
24-09-2012, 20:37
Ja mam takie inne pytanie ale związane z tą lampą, czy taka lampa da sobie rade z softboxem 60x90 albo softboxem ośmiokątnym 120cm ?
chawison
24-09-2012, 20:40
Każdy patrzy według potrzeb... mi się wydaje, że to model przejściowy przed YN-569 albo YN-570... opłata 200 pln za sam HSS ... zarobkowi pstrykacze jednak potrzebują zewnętrznego zasilania... tutaj celowo nie zamontowanego aby zrobić przedpole dla kolejnego modelu...
Ale fajnie, że jest alternatywa z HSS dla YN-565 która nadal pozostaje w ofercie Yongnuo ...
pozdrawiam
chawison
Grzesiek_PL
24-09-2012, 22:30
Myślę, że YN nie będzie już zagłębiać się w tryby master. Prędzej zrobią wsparcie dla swoich wyzwalaczy radiowych.
Master/slave to jest fajny w nikonie. U nas tylko wyzwalacze albo drogie nowe lampy, więc ta lampka jest całkiem spoko do rozbudowy zestawu.
Uzywanie C580 czy odpowiednika YN568 jako mastera na aparacie to chyba jednak "marnowanie" swiatla, skoro i tak w wiekszosci przypadkow flash bedzie wylaczony. Nawet jak ktos w reportazu (weselnym) uzywa lampy na aparacie + pare slave'ow wyzwalanych zdalnie to lepszym rozwiazaniem jest radio niz podczerwien (czy blyski sterujace). Na YN622 mozna zalozyc YN568EX i mamy wszystko (za 5 stow :) )
sylwek2k
30-09-2012, 13:53
Oczywiście porównując ją cenowo z 580EX II Canona, bije go na głowę. Lampa kosztuje ~850 zł
Ale w zasadzie, to tylko moc mozna porownywac do 580EX Canona. Jezeli chodzi o pozostale funkcje, to nalezy ja raczej porownywac z 430EX. A tu juz takiej przepasci cenowej nie ma.
jacek_73
30-09-2012, 14:22
Ale w zasadzie, to tylko moc mozna porownywac do 580EX Canona. Jezeli chodzi o pozostale funkcje, to nalezy ja raczej porownywac z 430EX. A tu juz takiej przepasci cenowej nie ma.
Dlaczemu?
sylwek2k
02-10-2012, 19:44
Dlaczemu?
430EX______________568EX____________580EX
tylko slave___________tylko slave________Slave i Master
HSS________________HSS______________HSS
manual do 1/64_______manual do 1/128___manual do 1/28
tryb strobo (slave)_____brak_____________tryb strobo
LP43________________LP58_____________LP58
~1000 pln___________~850 pln__________~1900 pln
jacek_73
02-10-2012, 20:08
No i...?
P.S.
Czy któryś z użytkowników może potwierdzić brak trybu multi w YN568EX, bo z tego co się orientuje to jest (ale może sprzedawca nierzetelny wprowadził mnie w błąd).
Yongnuo YN-568 EX - Unboxing & Quick Hands-On - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gKAltKV_9Vg)
5min 50 sek - masz pokazane tryby pracy - multimod jest w tej lampie.
pozdrawiam
Paweł
Poza tym ma fotocelę a to może się przydać w małym studiu.Z łatwością schowa się za głową modelki jako kontra na włosy.
Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej i mój wybór padł właśnie na YN-568EX. Jest tylko jedna rzecz która wzbudziła moją wątpliwość - na jednej ze stron natknąłem się na coś takiego:
"This flash doesn't support the old cameras without External Flash Menus: 1Ds II, 1Ds, 1D II, 1D, 5D, 30D, 20D, 10D, 400D, 350D, 300D"
Jako, że nie znam się na lampach, to czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat, o co chodzi w tym, że niby nie współpracuje z 400D, który to właśnie posiadam?
To znaczy ze mozesz ja ustawic tylko z manu aparatu, a takiego te aparaty nie posiadaj.
To jest troche dziwne bo na stronie yongnuo YONGNUO, photographic equipment, camera accessories, flash light, camera remote control, speedlite, photo equipment, LED photo light, flash trigger, camera wireless remote control, TTL cord (http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=306) nic takiego nie jest napisane. Skad ta informacja? Wyglada raczej na niezbyt prawdziwa, albo dotyczny jakis specyficznych funkcji.
Stąd:
YONGNUO HSS TTL Flash Speedlite YN568EX YN 568 EX Fr Canon 1dx 1Ds 1D 5DIII 5DII | eBay (http://www.ebay.com/itm/YONGNUO-HSS-TTL-Flash-Speedlite-YN568EX-YN-568-EX-fr-Canon-1Dx-1Ds-1D-5DIII-5DII-/251144167570?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item3a795be092)
No na innych stronach nie znalazłem takiej informacji, ale ta tutaj rzuca się w oczy.
szczemat
20-10-2012, 17:39
Specyfikacja jest naprawdę dobra, cena 900 zł wydaje się również bardzo dobrą. Dla mnie bomba, jak będę rozbudowywał system lamp reporterskich to pewnie wezmę tę lampę.
Z kolei zastanawiają mnie nowe wyzwalacze - cena chyba w porządku. Jak wcześniejsze wersje współpracowały z lampami i aparatami Canona? Nie było zgrzytów?
Czy kolega brzoza ma już lampę? I czy mógłby zrobić mały test albo opis jak się sprawuje?
Grzesiek_PL
09-11-2012, 22:37
Lampa całkiem dobrze współpracuje z wyzwalaczami YN-622C, tryb HSS działa. Więcej będę mógł powiedzieć jak poużywam dłużej.
Na pierwszy rzut oka moc taka sama jak YN-565EX.
jeff.lebowski
09-11-2012, 22:50
Czy YN-568EX bedzie wspolpracowac z wyzwalaczami RF 603? Ktos moze to potwierdzic? Mam YN-565EX i zastanawiam sie czy nie wymienic na nowszy model.
Grzesiek_PL
09-11-2012, 23:44
Działać powinna, ale tak samo jak 565EX, czyli bez ETTL i bez HSS. Ja bym nie zmieniał ;) Chyba, że dokupisz wyzwalacze YN-622C.
Co do HSS, po włączeniu tego trybu strata mocy jest około 2EV.
....natknąłem się na coś takiego:
"This flash doesn't support the old cameras without External Flash Menus: 1Ds II, 1Ds, 1D II, 1D, 5D, 30D, 20D, 10D, 400D, 350D, 300D"
....
A ja znalazłem to:
YongNuo YN-568EX – TTL & FP HSS Flash Review | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yn-568ex-review/)
gdzie piszą że:
Compatibility -
Note -
There were 2 software bugs in the initial release which have been rectified in units from November 2012.
40D, 50D, 60D, and 7D – Experienced an overexposure in ETTL and HSS at 1/250th second shutter speed.
20D, 30D and 5D – the YN-568ex did not work at all directly on the camera hotshoe.
Cameras -
Canon – With Fash Control Menu
1 DX, 1Ds III, 1D IV, 1D III,
5D III, 5D II,
7D, 60D, 50D, 40D,
650D T4i, 600D T3i, 550D T2i, 500D T1i, 450D XSi,
1100D T3, 1000D XS.
Canon – Without Fash Control Menu
1D II, 1D
5D Original,
30D, 20D, 10D,
350D XT, 400D XTi, 300D D-Rebel,
kurczeblade
29-11-2012, 18:47
zarobkowi pstrykacze jednak potrzebują zewnętrznego zasilania
Tyle już się naoglądałem wesel, jako gość, trochę jako pstrykacz ale szczerze jeszcze nie widziałem fotografa z takim dodatkowym zasilaniem do lampy:)
przecież na enloopach dużo się wyciągnie, a zmienić to nie problem, ja mam dwie lampy i zamieniam sobie lampę jak potrzebuje na szybko, nie wyobrażam sobie takiego balastu przyczepionego do lampki systemowej... :) Dobra lampa ... za dobre pieniądze
Tyle już się naoglądałem wesel, jako gość, trochę jako pstrykacz ale szczerze jeszcze nie widziałem fotografa z takim dodatkowym zasilaniem do lampy:)
przecież na enloopach dużo się wyciągnie, a zmienić to nie problem, ja mam dwie lampy i zamieniam sobie lampę jak potrzebuje na szybko, nie wyobrażam sobie takiego balastu przyczepionego do lampki systemowej... :) Dobra lampa ... za dobre pieniądze
Racja
czy ktoś z szanownych Was tutaj próbował yn-568ex z 5dmkI, współpracują ze sobą?
nikt nic nie wiedzial więc sam sprawdziłem, a więc info dla posiadaczy 5dmkI, yn-568 fajna ale z dzidziem mkI nie działa.
przynajmniej bezposrednio ze stopki. Co ciekawe w przypadku body+transmiter na stopce(yn-622)+ na nim lampka= wszystko ładnie odpala :) jakieś cuda czy coś.
A to dziwne, tutaj jest, że działa: Yongnuo YN-568EX High-speed sync HSS Flash Speedlite/Speedlight | YongNuo photo equipment online store (http://www.yongnuostore.com/product/yongnuo-yn-568ex-high-speed-sync-hss-flash-speedlite-speedlight_canon/) kolega ma sklep, handluje tym też twierdził że działa.
Witam wszystkich
Widzę iż toczy się tutaj dość aktywna dyskusja dotycząca lampy która mnie zainteresowała.
Prawdopodobnie piszę w niedobrym miejscy, dlatego z góry przepraszam.
Otóż chce kupić lampę i zastanawiam się czy kupić właśnie tę nową czy poszukać oryginalnej Canona używanej.
Fotografuje amatorsko, jednak potrzebuję skompletować zestaw do zewnętrznego doświetlenia lampa + nadajnik/odbiornik radiowy + statyw.
Niestety nie dysponuję zbyt dużą kwotą bo chciała bym się zmieścić w ok. 1000zł.
Tak więc proszę o radę,
i z góry przepraszam za zawracanie głowy i dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Witam wszystkich
Otóż chce kupić lampę i zastanawiam się czy kupić właśnie tę nową czy poszukać oryginalnej Canona używanej.
Fotografuje amatorsko, jednak potrzebuję skompletować zestaw do zewnętrznego doświetlenia lampa + nadajnik/odbiornik radiowy + statyw.
Niestety nie dysponuję zbyt dużą kwotą bo chciała bym się zmieścić w ok. 1000zł.
Pozdrawiam!
dla mnie NOWE to NOWE ...
Rozumiem tongpo, jednak ja jestem z tych którzy wolą odkupić od kogoś sprzęt którym nie potrafią się posługiwać, bardzo dużo jest takich ofert " kupiłem pół roku temu i niestety stwierdziłem/am że jest to zbyt trudne w obsłudze..." np. w ten sposób kupiłam 5d i jestem bardzo zadowolona. Dlatego teraz po prostu pytam czy jest duża różnica między tą a Canonem 580EX np. i jak to wygląda z odpalaniem radiowym z ettl.
Pozdrawiam!
Ja moge tak krotko porownac C580II i YN568 i YN565
Roznice nie sa zbyt duze, bo obie lampy YN565 i YN568 to kopia C580.
- Moc YN jest taka sama jak C.
- Z roznic funkcionalnych to:
C580 ma tryb master czego YN nie maja
YN568 i C580 maja hss, w YN565 brak
YN565 i YN568 maja tryb slave optyczny (fotocela) S1 i S2, w C580 brak
wszystkie maja tryb slave dla kontrolerow wireless Canona (mozna wyzwalac za pomoca ST-E2 (jest tez wersja YN), St-E3 i C580)
- Nie wiem jak z predkoscia ladowania, bo ja nie strzelam seriami, ale nie zauwazylem róznic
- przyciski i poszczegolne opcje manu na wyswietlaczu sa w tym samym maiejscu, wiec jak ktos ma C580 to nie ma problemu z obsluga YN568
- poniewaz ksztalt lamp jest dokladnie taki sam, wiec wszystkie modyfikatory pasujace na C580 pasuja i na YN
- YN565 i C580 maja gniazdo battery packa, YN568 brak
- gniazdo PC w YN568 jest kiepsko zrobione, w YN565 podobnie jak w C580
- klawisze w YN568 sa "plytsze", lepiej mis sie obsluguje C580 i YN565 (ale moze to przyzwyczajenie)
- zacisk blokady w C580 jest wygodniejszy niz kolko dociskowe w YN
Wyzwalanie i nastawy z YN622 dzialaja tak samo dla wszystkich trzech. Co do niezawodnosci to ciezko powiedziec. Jak narazie najgorzej pod tym wzgledem jest z C580 (cos ostatnio mnie zawodzi), ale canona mam juz ponad 3 lata, YN565 ponad rok, a YN568 to prawie nowka.
To w skrócie chyba wszystko co pamiętam
Przymierzam się do zakupu lampy błyskowej i mój wybór padł właśnie na YN-568EX. Jest tylko jedna rzecz która wzbudziła moją wątpliwość - na jednej ze stron natknąłem się na coś takiego:
Jako, że nie znam się na lampach, to czy ktoś mógłby mi rozjaśnić temat, o co chodzi w tym, że niby nie współpracuje z 400D, który to właśnie posiadam?
Ta informacja to raczej jest z yn-622. Kiedy go podlsczysz do powyższych aparatów nie będziesz mógł kontrolować mocy błysku lamp w manualu, a będziesz musiał podchodzić do lampy i ręcznie zmieniać moc.
Natomiast ettl będzie działał ok.
W menu 5dmk2/3 masz w menu taka opcje jak jest w phottix Odin na nadajniku gdzie masz bezpośredni dostep do ustawień lampy.
www.kr-foto.pl
30-01-2013, 16:28
Czy są skuteczne wyzwalacze radiowe do lamp Yongnuo? W jakiej cenie i czy taki wyzwalacz może wyzwolić 2 lub 3 lampy na raz. Chcę zrobić sobie zestaw z 3 lamp mobilnych które mam zamiar używać w plenerze. Proszę o pomoc.
Grzesiek_PL
30-01-2013, 16:46
Czy są skuteczne wyzwalacze radiowe do lamp Yongnuo? W jakiej cenie i czy taki wyzwalacz może wyzwolić 2 lub 3 lampy na raz. Chcę zrobić sobie zestaw z 3 lamp mobilnych które mam zamiar używać w plenerze. Proszę o pomoc.
YN-622C, będziesz miał HSS i sterowanie lampami. Nawet do manualnych lamp bym je polecał, synchronizują lepiej od RF-602 i RF-603 (mniejsze opóźnienie), jest gdzieś wątek na forum o nich.
Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).
może Ktoś podesłać linka do instrukcji tej lampy?
http://www.yongnuo.com.cn/usermanual/pdf/YN568EX_Nikon_USER_MANUAL_EN.pdf - tu jest Nikonowska wersja, Canon pewnie niewiele sie rózni
Moge tylko potwierdzić co Grzesiek_PL powiedział, jak stac Cię na 300PLN to lepiej kupić YN622, bo wczesniej czy pózniej i tak zamienisz prosty wyzwalacz (RF-602, 603) na ten z przenoszeniem automatyki. Wygoda jest niesamowita i ile czasu oszczędza (szczególnie u początkującego).
Nie do konca. Zalezy co chce robic.
Ja tam mam i YN622 i stare RF602 ktorych zdecydowanie czesciej uzywam.
YN622 uzywam w zasadzie tylko i wylacznie w jakis "ekstremalnie szybkich i nieprzewidywalnych sytuacjach" i tylko z jedna lampa. Do normalnego "błyskania" w manualu uzywam RF602. Oszczednosci czasu nie widze, bo tak czy siak trzeba lampy ustawic zeby dawaly Ci taki efekt jaki chcesz na zdjeciu.
Roznicy w opoznieniu jak to napisales nie zauwazylem. RF602 dzialaja mi spokojnie na 1/200sek czyli tyle ile wynosi moj czas synchronizacji, a i przy krotszych czasach widac ze odpalaja normalnie (oczywiscie lampa naswietla wtedy tylko kawalek klatki, ale opoznienia nie ma)
Za to YN622 kilka razy mi zglupialo i zle policzylo sobie "TTL'a" niedoswietlajac zdjecie. (nie, nie robilem za szybko zdjec, lampa byla naladowana i gotowa).
Tak ze jedne i drugie sa fajne, zaleznie od tego do czego sie ich uzywa. Ja w wiekszosci przypadkow dalej siegam po RF602, a YN622 uzywam do "specyficznych" zastosowan, gdzie nie tyle zalezy mi na efekcie koncowym co na bezobslugowym dzialaniu.
Poza tym jesli nie potrzebuje TTL'a i HSS'a (ja nie uzylem ani razu na przyklad) to za cene pary YN622 bedzie mial 5 sztuk RF602/3.
No i na koncu choc to najwazniejsze. Jesli ma body ktore nie ma obslugi lampy z poziomu menu, to co najwyzej sobie te YN622 pouzywa w manualu. Czyli zaplaci 4x tyle za to samo co mial by w przypadku RF602/3....
ps. A w ogole niezaleznie czy ktos kupuje 622 czy 602/3 to polecam zakupy na eBay'u w Hong Kongu.
Nie dosc ze kupuje sie je za pol ceny, a nie z dwukrotnym od "cwaniaczkow z allegro" to jeszcze przesylka jest gratis. W tej kwocie nie placi sie cła (przynajmniej ja nie placilem, kupujac pare razy rozne rzeczy) a paczka dociera najczesciej w okolicach 1-2 tygodni. (Z czego 75% czasu lezy na cle w Wawie i czeka na pieczatke) :D
Jak by ktos chcial moge podeslac nazwe na sprawdzonego sprzedawce na priv.
No i na koncu choc to najwazniejsze. Jesli ma body ktore nie ma obslugi lampy z poziomu menu, to co najwyzej sobie te YN622 pouzywa w manualu.
Nie wiem, bo nie mam takiego body żeby sprawdzić, ale wydaje mi się, że to właśnie E-TTL będzie mu działał w automacie, a właśnie z manualem (poza korekcją ekspozycji lampy) w body będzie miał problem i będzie mógł ustawić tylko w samej lampie? Mylę się?
dzięki Usjwo za linka. Pewnie nie tylko ja z niego skorzystam.
Oszczednosci czasu nie widze, bo tak czy siak trzeba lampy ustawic zeby dawaly Ci taki efekt jaki chcesz na zdjeciu.
Chodziło mi raczej o czas jaki początkujący "błyskacz" zmarnuje na bieganie od lampy do aparatu i zmianę mocy. Napewno jest to oszczędność nóg :D
Grzesiek_PL
27-02-2013, 18:40
RF602 dzialaja mi spokojnie na 1/200sek czyli tyle ile wynosi moj czas synchronizacji
Porównaj sobie synchronizację lampy ze stopki, lampy z RF-602 i YN-622C. Z YN-622C uzyskasz efekt jak ze stopki, brak opóźnienia, z RF-602 będzie widoczne opóźnienie.
Zależy to też pewnie od puszki np z 500D z droższym wyzwalaczem uzyskasz 1/250s, z RF-602 już nie. A puszka ma max synchro 1/200.
Ja mam takie inne pytanie ale związane z tą lampą, czy taka lampa da sobie rade z softboxem 60x90 albo softboxem ośmiokątnym 120cm ?
Konstrukcja palnika w lampie systemowej w zasadzie wyklucza uzywanie wiekszych softboxow. Gorna granica to maksymalnie 70-90 cm na boku.
Oczywiscie mozna uzywac i wiekszych modyfikatorow. Ale swiatlo nie bedzie rownomiernie rozproszone. Powierzchnia modyfikatora nie bedzie odpowiednio spozytkowana...
A jak wiadomo, ksztalt i wielkosc softboxa determinuje jego zastosowanie i efekty ...
slavek_g
10-03-2013, 15:14
Panowie i Panie, czy ktoś z Was dysponuje instrukcją (najlepiej w PDF i najlepiej PL) do tej lampy? Szukam i znaleźć nie mogę... A ta instrukcja od wersji do Nikona nie chce mi się wczytać :(
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
.Irwusek
10-03-2013, 15:37
Takie mam pytanie, czy lampę YN568 można/nadaję się do tego by używać jako główną lampę. Na imprezach/weselach itp itd? sprosta tym wymaganiom ?
Pytam bo wydatek ~1400zł na 580EXII trochę mnie nie stać
Takie mam pytanie, czy lampę YN568 można/nadaję się do tego by używać jako główną lampę. Na imprezach/weselach itp itd? sprosta tym wymaganiom ?
Pytam bo wydatek ~1400zł na 580EXII trochę mnie nie stać
dziwne pytanie zadajesz... przecież do tego jest stworzona ...
Czy sprawdzał ktoś czy ta lampka współpracuje z pocket wizardami tt5/tt1 ?
Panowie i Panie, czy ktoś z Was dysponuje instrukcją (najlepiej w PDF i najlepiej PL) do tej lampy? Szukam i znaleźć nie mogę... A ta instrukcja od wersji do Nikona nie chce mi się wczytać :(
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
A co chcesz wiedzieć ? Ogarnięcie obsługi lampy zajęło mi 3 minuty bez instrukcji.
A co chcesz wiedzieć ? Ogarnięcie obsługi lampy zajęło mi 3 minuty bez instrukcji.
Bo masz już innego Canona.
slavek_g ściągnij instrukcje do C580EX i w 90% będzie pasować, 10% wyczytasz z angielskiej lub z praktyki. Tryby fotoceli sa takie same jak w innych YN, więc ten rozdział poszukaj w innej instrukcji
Bo masz już innego Canona.
Mam Metze, a tam obsługa jest nieco bardziej skomplikowana.
slavek_g
16-03-2013, 17:21
Dzięki Panowie za odpowiedzi. Jakoś ogarnąłem wszystko metodą prób i błędów :) A instrukcję chciałem mieć dla własnego posiadania po prostu.
Hej,
czy Canon 7D w trybie bezprzewodowym z yn-568ex powinien wyświetlać menu na aparacie? Nie mam żadnych możliwości zmian opcji.
eTTL działa super z przedbłysku, ale ja chciałbym mieć dostęp do funkcji manualnych. HSS też jest niedostępny - działa tylko na aparacie.
Zakładałem, że nie będę potrzebował triggerów do tej lampy.
Hej,
czy Canon 7D w trybie bezprzewodowym z yn-568ex powinien wyświetlać menu na aparacie? Nie mam żadnych możliwości zmian opcji.
eTTL działa super z przedbłysku, ale ja chciałbym mieć dostęp do funkcji manualnych. HSS też jest niedostępny - działa tylko na aparacie.
Zakładałem, że nie będę potrzebował triggerów do tej lampy.
Hej,
Nie wyzwolisz z lampy wbudowanej 7D innych lamp w trybie HSS oraz na 2ga kurtynę. Do HSS potrzebujesz kabel E-TTL albo lampę na sankach, która ma tryb HSS (wbudowana nie ma). Do drugiej kurtyny tylko PW albo cuś innego (nie wiem czemu Canon tego trybu nie obsługuje w trybie Wireless...). Co do menu - nie wiem czego szukasz - jak HSS / 2giej kurtyny to nie znajdziesz, jeżeli szukasz nastaw mocy w trybie manualnym - to tak (lub FEC dla E-TTL).
...Do HSS potrzebujesz kabel E-TTL albo lampę na sankach, która ma tryb HSS (wbudowana nie ma). Do drugiej kurtyny tylko PW albo cuś innego (nie wiem czemu Canon tego trybu nie obsługuje w trybie Wireless...). Co do menu - nie wiem czego szukasz - jak HSS / 2giej kurtyny to nie znajdziesz, jeżeli szukasz nastaw mocy w trybie manualnym - to tak (lub FEC dla E-TTL).
Dzieki za informacje. Zaopatrze sie w kabel i bede testowal.
Nastawy manualne sa pieknie schowane w menu lampy wbudowanej :-) chwile po opublikowaniu postu doszedlem do tego. Nie pracowałem wczśniej z lampami. Dziala to bardzo fajnie.
Testowałem z lampa 430exII i mam wrazenie, ze maja prawie identyczna moc.
ckportal
02-04-2013, 09:14
Chciałbym zapytać kolegów czy do YN 568 pasują dyfuzory typu stofen do lamp Canona?
Zamówiłem tą lampę i jestem bardzo zadowolony. Jedyna różnica jaka występuje to brak trybu master, lecz nie jest to jakaś podstawowa wada. Do wad tego sprzętu można zaliczyć na pewno mocowanie, które jest niewygodne. Następną kwestią jest E-TTL II i dostępne 2 tryby wielosegmentowy i uśredniony- działa tylko jeden z nich teraz nie pamiętam i to sprawdzałem na 5dII, 7d i 50d. Jakość wykonania lampy jest bardzo dobra i moc jest wystarczająca nieznacznie słabszy od oryginału. Co do pytania jednego z forumowiczów to używałem tej lampy przy softboxie 50x70 jako główne źródło oświetlenia i dawał radę znakomicie. Nie osiągałem pełnej mocy, więc przy większym softboxie nie powinno być problemów bo lampa ma na prawdę ogromną moc.
Za kilka dni opublikuję test / porównanie mocnych zamienników lamp do Canona, w tym YN568.
josephcom
13-04-2013, 17:57
Za kilka dni opublikuję test / porównanie mocnych zamienników lamp do Canona, w tym YN568.
Kiedy test lamp? Chcialbym kupic nissina z hss ale poczekam z decyzja na twoj test.
Na optycznych zamieściłem kiedyś porównanie z YN565
adam1004a
21-04-2013, 18:23
a ja mam taki rebus.
zestaw canon 350d yn568 i yn622 i jak założę na aparat yn622c i na to yn568 w trybie hss to pierwszy strzał jest OK, a potem lampa szaleje, stroboskop się z niej robi, wyzwala się spontanicznie, jeśli jednak zastosuje czas bez HSS to chodzi ok. jeśli podmienię yn568 na starego canon 380ex w HSS to jest gites ok. jak odpalam zdalnie 568 przez 622c to w trybie HSS jaki i bez HSS jest ok. czy ktoś miał podobny problem?
klopot występuję gdy na 350d siedzi 622c a na nim 568 w trybie HSS
resety sprzętu nie pomagają
grzegorzki
21-04-2013, 21:58
adam1004a - nic takiego, w e-ttlu założyłem YN622 i na to zarówno 568EX jak i 580EXII zrobiłem po 10 zdjęć z czasem 1/800 i lampy blyskaja poprawnie
adam1004a
22-04-2013, 19:00
a jaka masz date produkcji lampy na nalepce? listopad 2012 czy pozniej. ja mam listopad i podobno były z nimi problemy na aparatach typu 350d, 20d itd. sorry ze tak dopytuje ale chce mieć jasność jak będę reklamować sprzęt jako niezgodny z ofertą
Lampka dziś do mnie dotarła. Powiem szczerze, że jestem bardzo mile zaskoczony jakością wykonania, wyglądem i obsługą.
Do działania też nie mam żadnych zastrzeżeń ale jak na razie zrobiłem tylko kilka próbnych błysków.
Nie widzę większych różnic w porównaniu do C 580 EX II - obsługa lampy wręcz identyczna, zastąpienie kółka wybierakiem bardzo mi pasuje, kółko często mnie denerwowało, szczególnie jak ręce się spociły :)
Panowie, proszę o pomoc, czy lampka ta YongNuo YN-568EX będzie dobrym wyborem do Canona 400D? Albo co innego polecacie z własnego doświadczenia? Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
darco, a przeczytałeś wogóle posty chociażby z tego wątku? Większość jest zadowolona i porównuje z canonowską 580ex. Potrzebna Ci lepsza rekomendacja?. Jeżeli masz obawy to kup 430exII. Jest cashback 2013, więc zapłacisz taniej niż za youngnuo.
Powiedzcie mi co przemawia za 568ex w porównaniu z metzami 50 i 52 ?
Powiedzcie mi co przemawia za 568ex w porównaniu z metzami 50 i 52 ?
Trudno powiedzieć. Teoretycznie są to porównywalne produkty. Kwestia ceny, gwarancji i serwisu.
darco, a przeczytałeś wogóle posty chociażby z tego wątku? Większość jest zadowolona i porównuje z canonowską 580ex. Potrzebna Ci lepsza rekomendacja?. Jeżeli masz obawy to kup 430exII. Jest cashback 2013, więc zapłacisz taniej niż za youngnuo.
Tak przeczytałe, z tego co wywnioskowałem jest to fajna lampa, moją obawą było to jedynie czy Canon 400 D, który jest już nieco leciwy będzie dobrze z nią współpracował... nie mam dużego doświadczenia, stąd moje wątpliwości i pytanie.
Tak przeczytałe, z tego co wywnioskowałem jest to fajna lampa, moją obawą było to jedynie czy Canon 400 D, który jest już nieco leciwy będzie dobrze z nią współpracował... nie mam dużego doświadczenia, stąd moje wątpliwości i pytanie.
40d współpracuje bez problemu, więc 400d też będzie.
Poszukuję lampy reporterskiej z pomiarem i jednocześnie mam Metza 48 af-1 pod Olympusa/Panasonica którego chciałbym użyć zdalnie jako drugiej lampy.
Ten YN albo systemowy 580 ex może wyzwoli jakoś tego metza? Nie chcę więcej metzów, nie mam zbyt dobrego zdania o tych lampach.
No ja bym nie stawiał YN powyżej Metza, no ale jak wolisz...
mam Metza 48 af-1 pod Olympusa/Panasonica którego chciałbym użyć zdalnie jako drugiej lampy.
Aktualizacja firmware powinna dać możliwość pracy "servo", czyli lampa wyzwalana fotocelą. Tylko to "servo" w różnych systemach może różnie działać, jeśli dobrze pamiętam, w 48af-1 dla Canona "servo" reagowało na drugi błysk, jeśli w Twoim będzie np. na pierwszy, to zadziała tylko wtedy, gdy lampa główna będzie w trybie M (oczywiście 48af-1 zawsze w trybie M).
Z tą aktualizacją to jestem asskoczony, sprawdzę.
YN ma u mnie czyste konto a z tym metzem miałem same problemy. Palnik się topił, zoom non stop zacinał...
No aktualizację lamp to naprawdę warto zrobić. Mechanikę lamp (zwłaszcza zoom) mają poprawione nowe lampy (58Af2, 52Af1).
Witam.
Mnie zastanawia jakość wykonania YN-568EX. Kiedyś gdzieś czytałem jak ktoś zachwycał się wykonaniem, a między innymi precyzją wyświetlania punktów wspomagania AF. U mnie niestety wspomaganie bije znacznie w górę. Do tego stopka lampy jest jakby za wąska i lampa kręci się na boki. Ten element mógłby być bardziej spasowany. Czy wy też macie podobne spostrzeżenia?
Hej.
Mam to samo z moją YN-568EX. Wspomaganie bije w górę i jak się nie "nastawi" lampy prosto to ucieka na lewo i prawo. Trochę to denerwujące.
to samo u mnie ;)
ot chinczyk jak chinczyk.
ja te lampe kupilem dla strobingu w plenerze, zeby miec zapas mocy i nie zajerzdzac ex430 ;]
Koniec końców zamówiłem 430ex II z nadzieją na cashback. Jak wyzwolić tego olympusowego metza potem się będę martwił ;p
Czy ktoś wie ,czy ta lampa współpracuje z PW, dzwoniłem dziś do Fripersa ale tam są zieloni.
fotoadia
05-06-2013, 17:56
hej posiadam lampę YN568EX i mam problem ze zmianą zoom po wciśnięciu guzika nie zmienia sie nic za pomoca szczałek tylko przechodzi w tryb ittl lub manualny
Zooma zmienia się naciskając przycisk zoom, a nie strzałki
terrorizingTheCity
19-06-2013, 09:49
Pojawilo sie cos takiego Yongnuo YN-568EX II, YN568EX II Flash, High speed, Ultra powerful GN master control, Off camera speedlite for Canon | Yongnuo Store (http://www.yongnuostore.com/product/yongnuo-yn-568ex-ii-yn568ex-ii-flash-high-speed-ultra-powerful-gn-master-control-off-camera-speedlite_for_canon/) co myslicie ? Jest master (dla Canona EX, jest hss ) brac ?
Jest już dostępna w Polsce Lampa błyskowa YongNuo YN-568EX II Speedlite (http://mitoya.pl/lampy-blyskowe/1316-yongnuo-yn-568ex-ii-lampa-blyskowa-canon-warszawa.html) .
Czy prócz trybu Master widzicie jakiekolwiek inne różnice w porównaniu z pierwszą wersją?
terrorizingTheCity
26-06-2013, 19:34
Doszla wczoraj wieczorem do mnie wersja druga. Na stanie mialem juz yn565ex i yn560 II Niestety nie posiadalem wersji pierwszej 568ex wiec ciezko mi powiedziec. Na chwile obecna wszystko spisuje sie wysmienicie. Chociaz nigdy nie mialem problemu z tymi lampami. Polecam kupic z aliexpress lub po prostu z tego linku wyzej. Jak nie zalezy ci na czasie to zaoszczedzisz 2 stowki na piwo ( do tej pory nie mialem problemu z clem)
rafal1980
18-08-2013, 17:14
Z wyzwalaczami yn-622 nie powinno być problemów raczej ?
Pytam o wersję II
Doszla wczoraj wieczorem do mnie wersja druga. Na stanie mialem juz yn565ex i yn560 II Niestety nie posiadalem wersji pierwszej 568ex wiec ciezko mi powiedziec. Na chwile obecna wszystko spisuje sie wysmienicie. Chociaz nigdy nie mialem problemu z tymi lampami. Polecam kupic z aliexpress lub po prostu z tego linku wyzej. Jak nie zalezy ci na czasie to zaoszczedzisz 2 stowki na piwo ( do tej pory nie mialem problemu z clem)
Dobrze wiedziec. Dzieki
maciek12ss
28-08-2013, 13:46
Doszła do mnie już w 24 godziny od zamówienia. Super zapakowana i z gratisami. Cena jak w aukcji. Co do lampy to moja pierwsza lampa zewnętrzna i jestem zachwycony :) wszystko działa super w pełni kompatybilna z 600d. Na akumulatorkach sanyo eneloop 1900mAh hula jak szalona. Błyskawicznie się ładuje nawet nie ma porównania do lampy wbudowanej. Mam porównanie do lampy sunpacka pracującej na nikonie to był koszmarek. W YN duży plus za obracany palnik w obie strony o 180 stopni. palnik obraca się z należytym oporem. Ogólnie co tu dużo mówić dla mnie sprawia wrażenie bardzo solidnego sprzętu. tryb hss tez przyjemnie się sprawdza w jasny dzień do rozświetlania cieni. bawię się nią i nie mogę się nacieszyć. W sobotę chrzest bojowy :)
--- Kolejny post ---
Zooma zmienia się naciskając przycisk zoom, a nie strzałki
Też miałem problem ze zmianą zooma . Trzeba przypomnieć że należy schować odbłyśnik i rozpraszacz do końca aż kliknie zatrzask w lampie, dopiero w tedy uaktywnia sie automatyczny zoom i manualny pod przyciskiem "zoom"
maciek12ss
28-08-2013, 22:33
W sumie aż taka to reklama była ? Kurde pewny gość to chciałem polecić forumowiczom. Co mają się nadziać na jakąś minę to tu pewna sprawa . Nie czerpię z tego żadnej korzyści i pierwszy raz kupowałem coś od tego Pana. nawet jest dział gdzie można polecać sklepy i to nie jest reklama ? Pytam grzecznie i pokornie nie wiem gdzie to pisze tu najwyżej prosze o przeniesienie postu w odpowiednie miejsce.
maciek12ss
02-09-2013, 11:30
No i lampa po chrzcie bojowym. Najbardziej zadowolony jestem z szybkości ładowania. lampa na automacie, regulowałem sobie tylko korektę ekspozycji. Na sali weselnej biały sufit na wysokości około 3m ściany intensywny pomarańcz ekspozycja jaka mi odpowiadała to +3/4 do max +1 i dawało radę z obiektywem kitowym. 50 1,8 ekspozycja 1/3. Lampa ładowała się błyskawicznie. Na w pełni naładowanych akumulatorach można było polecieć nawet serią od 3 do 5 błysków. Kościół dopalałem tylko aby rozświetlić cienie i zostawić jak najwięcej zastanego. Spisała się świetnie. Duży plus za hss wychodząc na dwór nie musiałem martwić się o czas migawki. W pochmurny dzień pięknie dopełniała swoim światłem to co chciałem uwydatnić . Zrobiłem 2000 zdjęć z czego jakieś 1300 lampa . Wystarczyły mi 2 komplety sanyo 1900mAh. Obsługa w sumie w trybie auto nie wymagała żadnych kombinacji . jednym guzikiem włączałem hss i błysk na drugą lamelke. I jednym przyciskiem wprowadzałem korektę ekspozycji. jedyny minus o ile można go nazwać minusem to wyłączanie lampy trzeba przytrzymać guzik. Wygodniejsze było by tylko szybkie wciśnięcie . Czasami szybko potrzebne mi było zdjęcie bez lampy a musiałem ta chwilę poczekać przytrzymując guzik i patrząc kiedy się wyłączy. Aha warto tez wspomnieć o wspomagaczu AF . Bardzo sprytna funkcja . Gdzieś czytałem że komuś nie trafia że za nisko się siatka wyświetla. U mnie jest idealnie tam gdzie środkowy czujnik af tam idealnie środek siatki. Wspomaganie włącza się w słabym świetle samo . Po przejrzeniu wszystkich zdjęć z wesela i porównując do moich wcześniejszych wypocin mam większy odsetek trafionych zdjęć . Tak więc zakup uważam za udany. Pieniążki nie wielkie a funkcjonalność ogromna :)
jedyny minus o ile można go nazwać minusem to wyłączanie lampy trzeba przytrzymać guzik. Wygodniejsze było by tylko szybkie wciśnięcie . Czasami szybko potrzebne mi było zdjęcie bez lampy a musiałem ta chwilę poczekać przytrzymując guzik i patrząc kiedy się wyłączy.
Możesz w menu ustawić włączanie i wyłączanie bez konieczności przytrzymywania guzika. Funkcja E2, ustawiasz na ON.
jedyny minus o ile można go nazwać minusem to wyłączanie lampy trzeba przytrzymać guzik. Wygodniejsze było by tylko szybkie wciśnięcie .
Jest jeszcze "peieronsko" glosny sygnal gotowosci, na slubach to chyba duza wada. Ja kiedys rozbilem (nie slub), cisza akorat zalegla, ja zdjecie i za chwile "pii pii", w wysokiej sali prawie echo powstalo, musialem zmienic lampe na C580 :)
Sygnał można wyłączyć, coś mi się obiło o oczy że w starszych pięćsetkach chyba się nie dało
maciek12ss
04-09-2013, 20:38
Sygnał wyłącza się przytrzymując guzik od podświetlenia . A co do tego szybkiego wyłączania nie mogę znaleźć tego w żadnych ustawieniach ;/
Sorki, jesli juz bylo. Czy 568exII dziala jako master przez radio czy przez system blyskowy Canona?
Master jest przez infrared canona,
To ze sygnal mozna wylaczyc to wiem, ale on jest potrzebny (szczegolnie jak baterie slabe), szkoda ze nie mozna go przyciszyc, chyba trzeba cos nakleic na "glosnik"
maciek12ss
04-09-2013, 21:30
słabe akumulatorki można rozpoznać po wydłużonym czasie ładowania. Zapasowe przy zawsze przy sobie i nie ma problemu . Mi tam go przynajmniej nie brakuje. Aha no i jeszcze dioda zielona dłużej świeci jeśli są rozładowane więc widać cały czas co się z nimi dzieje . Sygnał traktuję jako zbędny bajer. Z resztą trudno by było przy przyciszonym wsłuchiwac się na głośnej sali weselnej. No ale skoro Ty pracujesz w warunkach które wymagają ciszy to tylko obserwacja pozostaje.
Możesz w menu ustawić włączanie i wyłączanie bez konieczności przytrzymywania guzika. Funkcja E2, ustawiasz na ON.
Dołączę się w tej sprawie :P gdzie dokładnie to można zmienić, bo bardzo mnie to interesuje.
I tak przy okazji dodam od siebie, że lampa jest naprawdę udana! Sprawdzona na dwóch weselach i jednej luźnej imprezie, a i we wrześniu czeka ją jeszcze jedno weselisko. Podobnie jak "maciek12ss" dawałem czasami +3/4 max, tylko u mnie znowu wspomaganie AF mogłoby być minimalnie z 1-2mm niżej, ale na szczęście łapie się na punkty.
W kwestii ładowania również się zgodzę z Maćkiem, jak aku są naładowane to czerwona lampka praktycznie od razu się zapala, natomiast jak są już lekko rozładowane to na chwilę lubi się zapalić zielona w pierwszej kolejności. Ale spokojnie dwa zestawy aku powinny styknąć na jedną porządną imprezę. Jeżeli chodzi o dźwięk naładowania to wyłączyłem od razu po pierwszym odpaleniu bo bardzo wkurza, w domu pół biedy ale w kościole to już niebałdzo.
Z resztą trudno by było przy przyciszonym wsłuchiwac się na głośnej sali weselnej..
Raczej chodzilo mi o slub w kosciele, gdzie glozny sygnal moglby byc irytujacy
No ale skoro Ty pracujesz w warunkach które wymagają ciszy to tylko obserwacja pozostaje.
Mam to szczescie ze utrzymuje sie z czegos innego i nie musze pracowac aparatem. Moze poniekad to z tad ten problem sie wzial, brak doswiadczenia.
Jednak C580 "pika" zdecydowanie dyskretniej.
maciek12ss
05-09-2013, 00:17
Raczej chodzilo mi o slub w kosciele, gdzie glozny sygnal moglby byc irytujacy
Mam to szczescie ze utrzymuje sie z czegos innego i nie musze pracowac aparatem. Moze poniekad to z tad ten problem sie wzial, brak doswiadczenia.
Jednak C580 "pika" zdecydowanie dyskretniej.
Z wykonywaniem pracy chodziło mi o samo robienie zdjęcia (tak jak się mówi że np "pracuję własnie przed komputerem") . Źle się wyraziłem nie chodziło mi o prace zarobkową :) Po za tym od lampy za 800 zeta nie wymagajmy już wszystkiego co ma lampa za 1800 :). Komu zależy na wszystkich wygodach i jakości wykonania itd na pewno kupi systemową lampę. A jak razi kogoś tylko pipanie to po prostu je wyłączy naładuje akumulatorki do pełna i cyknie sobie naprawdę dużo fotek bez zmartwienia że mu wysiądą w kościele. No chyba że spędzi w nim cały dzień to już nie wiem albo akumulator samochodowy na plecy i cieszyć się pipkiem jak się będzie kończył albo pilnować diody w ciszy :)Ja się zadowalam w pełni użytecznością i funkcjonalnością błyskotki za 800 zeta. Nie mam się do niej za te pieniądze do czego przyczepić. Robić zdjęcia błyskać ile się da i cieszyć się z nowego sprzętu z gwarancją i już :)
Sygnał wyłącza się przytrzymując guzik od podświetlenia . A co do tego szybkiego wyłączania nie mogę znaleźć tego w żadnych ustawieniach ;/
Dołączę się w tej sprawie :P gdzie dokładnie to można zmienić, bo bardzo mnie to interesuje.
Panowie, zakładam że macie wersję EX II. Do menu wchodzi się przez przetrzymanie przycisku MODE i wciśnięcie tego obok (z "H"). Potem krzyżakiem góra/dół szukacie opcji E2 "quic". Potem krzyżak prawo/lewo, ustawiacie ON i zatwierdzacie. I to tyle :)
maciek12ss
05-09-2013, 10:43
Panowie, zakładam że macie wersję EX II. Do menu wchodzi się przez przetrzymanie przycisku MODE i wciśnięcie tego obok (z "H"). Potem krzyżakiem góra/dół szukacie opcji E2 "quic". Potem krzyżak prawo/lewo, ustawiacie ON i zatwierdzacie. I to tyle :)
Dzięki Ci wielkie :) znalazłem działa teraz jestem zadowolony do kwadratu :)
A powiedzcie mi czy używacie do niej jakiegoś dyfuzora/softboxu do zmiękczania, czy używacie tylko wbudowanego? Bo rozglądam się za czymś, ale ciężko mi zdecydować no i nie wiem jak z rozmiarami, bo nie wiem czy np. będzie pasował dyfuzor od canona 580EX? No i czy używacie kolorowych filtrów w tych lampach, bo ciekawi mnie to, czy rzeczywiście się to sprawdza w praktyce.
wszelkie dyfuzory od canona 580 pasuja na YN. Co do softboxa to i tak musisz jakos umocowac lampe, kup cos z mocowaniem Bowens i cos takiego Pionowy uchwyt mocowanie BOWENS do lamp systemowych typ L - Akcesoria Fotograficzno Studyjne AFE (http://www.afe.pl/uchwyt-mocowanie-bowens-do-lamp-systemowych-duplikat-1.html). Ja uzywam z softboxem 80x40 (czy jakos tak i wystacza swiatla do rownomiernego wypelnienia
cybertoman
05-09-2013, 19:36
wystacza swiatla do rownomiernego wypelnienia
Jak sprawdzales?
A co powiecie o takiego typu dyfuzorach na styl mini softboxów:
DYFUZOR SOFTBOX 6k. Yongnuo YN-565 EX YN-568 EX (3519068137) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/dyfuzor-softbox-6k-yongnuo-yn-565-ex-yn-568-ex-i3519068137.html)
Fotopstryczek
07-09-2013, 14:20
A co powiecie o takiego typu dyfuzorach na styl mini softboxów:
DYFUZOR SOFTBOX 6k. Yongnuo YN-565 EX YN-568 EX (3519068137) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
"o rozmiarze 88x120mm" - wątpię by to wiele zmieniło ;)
Ja z tą lampą używam reporterskiego softboxa 60x60cm z filtrami żelowymi Cokin.
Wielebny
08-09-2013, 12:17
Czy ma ktoś z was lampę YN-568 EX I lub II i może mi potwierdzić ,że nie posiada ona skali odległości co za tym idzie nie ma możliwości skorzystania ze wzoru "Flash index = F.stop x effective flash distance" ??
teoretycznie lampy canona też tego nie posiadają aż nie włączy się tej opcji w menu C.Fn Jako 5.3.
Rozmawiałem z chińczykami na ten temat i dostałem info ,że NIE ,ale na filmie widać dostępność opcji manualnego ustawienia ekspozycji lampy identycznie jak w Canonie -> Yongnuo 568EX Custom Functions - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9-4KXtzWEG4#t=170)
Czy ktoś z was kto jest właścicielem może to potwierdzić ?
Fotopstryczek
08-09-2013, 14:04
Czy ma ktoś z was lampę YN-568 EX I lub II i może mi potwierdzić ,że nie posiada ona skali odległości co za tym idzie nie ma możliwości skorzystania ze wzoru "Flash index = F.stop x effective flash distance" ??
teoretycznie lampy canona też tego nie posiadają aż nie włączy się tej opcji w menu C.Fn Jako 5.3.
Rozmawiałem z chińczykami na ten temat i dostałem info ,że NIE ,ale na filmie widać dostępność opcji manualnego ustawienia ekspozycji lampy identycznie jak w Canonie -> Yongnuo 568EX Custom Functions - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9-4KXtzWEG4#t=170)
Czy ktoś z was kto jest właścicielem może to potwierdzić ?
YN-568EX nie posiada skali odległości, nie ma miejsca na wyświetlaczu na takie coś ;)
Było to w YN-565EX.
Nie posiada, przestawienie C.Fn. jest niemożliwe, tylko w Metzu działa i można przełączać skalę (m/ft) z poziomu menu.
Wielebny
08-09-2013, 15:07
Czyli pupa z lampą bo pozostaje mi metoda 3 zdjęć jeśli bym miał ją zakupić lub poczekać , dołożyć kasę i kupić Metza.
czy do wersji YN-568EX II dołożyli coś oprócz:
Możliwość pracy jako LAMPA MASTER ?
czy są jeszcze jakieś inne różnice między pierwszą wersją a tą II :>
Innych różnic nie ma.
no i w PL nawet większych różnic w cenie nie ma :p
dzięki za odpowiedź
Posiadam wersję II i ostatnio miałem problem a mianowicie wspomaganie AF w lampie przestało chodzić. Po zmianie akumulatorów (choć te pierwsze były jeszcze w wysokim stanie naładowania) sytuacja się nie zmieniła co trochę mnie zmartwiło. Na drugi dzień włączyłem lampę i wszystko śmiga jak ta lala i tak jest do dzisiaj. Czy ktoś się już z tym spotkał w swojej lampie? Zaznaczę od razu, że w samej lampie nic nie zmieniałem.
cybertoman
25-11-2013, 01:02
Pewnie wlaczyles AI-SERVO.
Posiadam lampę 568EX i wyzwalacz radiowy YN-622 C. Chciałbym kupić przewód do połączenia lampy z tym wyzwalaczem i w związku z tym trzy pytania:
1. Jaki to ma być przewód? W wyzwalaczu jest jest gniazdo PC-Sync a w instrukcji lampy pisze: 2.5mm PC SYNCHRONOUS INTERFACE- czy to jest to samo?
2. Czy przy połączeniu wyzwalacza z lampą za pomocą przewodu (oczywiście lampa i wyzwalacz poza stopką aparatu) będą wszystkie funcje, tzn: E-TTL, na drugą kurtynę i HSS?
3. Proszę o namiar gdzie kupić taki przewód
Z góry dziękuję za pomoc
Przy połączeniu kablem stracisz E-TTL i możliwość zdalnego sterowania lampą.
A co jeżeli użyję przewodu na gorącą stopkę z przenoszeniem E-TTL?
Chodzi o to że chcę rozdzielić lampę z wyzwalaczem bo nie pasuje do uchwytu softboxa założona na yongnuo 622, oczywiście nadajnik zostaje na stopce aparatu.
Jak nadajnik będzie na stopce, a lampa przez kabel ETTL będzie podłączona do sanek odbiornika, to będzie poprawnie działać.
Dziękuje za pomoc, kabel kupiony.
Potwierdzam że w tej konfiguracji (nadajnik na stopce aparatu, odbiornik połączony z lampą przewodem ETTL) działa i przenosi ETTL.
slavek_g
21-01-2014, 12:07
Panowie i Panie, czy ktoś z Was ma i używa jakiegoś taniego, sprawdzonego stofena/dyfuzora do tych lampek? Chodzi mi konkretnie o te zwykłe, mleczne, plastikowe nakładane bezpośrednio na lampę.
Z góry dzięki za (p)odpowiedzi :)
Do tej lampy pasuja te same modyfikatory jak do Canon 580EX
slavek_g
21-01-2014, 12:21
To akurat wiem, ale chodzi mi raczej o jakiś konkretny, sprawdzony - plastik plastikowi nie równy. Ostatni pokruszył się po 6 miesiącach użytkowania...
Uwaga: stofen od Canona 580 EX- nie pasuje do tej lampy (nie chce się na nią wcisnąć), kupiłem chyba Phottixa, rozciąłem go po bokach ale spada
Ja uzywam tych samych do C i YN i nie ma problemow. Co do modelu, to koszt jest pewnie 10-15PLN, wiec raczej bym sie nie bawil w wielkie wybory
slavek_g
21-01-2014, 12:42
Uwaga: stofen od Canona 580 EX- nie pasuje do tej lampy (nie chce się na nią wcisnąć), kupiłem chyba Phottixa, rozciąłem go po bokach ale spada
Bardzo istotna informacja.
Dziękuję.
Ja kupiłem niby jakiś dedykowany przez all... ale niestety rozpadł się, tak jak mówiłem, plastik pokruszył się na drobne kawałki.
Ja do 568EX II kupiłem takie cudo:
Dyfuzor do Canon SpeedlLite 580EX 580EX II (http://www.mitoya.pl/dyfuzory-lamp-zewntrznych/93-dyfuzor-do-lampy-canon-580ex.html)
i pasi jak się patrzy ;)
Czy możecie potwierdzić, że 568 EXII działa posiada funkcję stroboskop? W jednym z pierwszych postów jest porównanie wersji pierwszej z 430 i 580 i rzekomo nie ma strobo a jedyną różnica jest podobno tryb Master, więc jak jest?
Wersja pierwsza ma stroboskop, to dlaczego druga miałaby nie mieć?
430EX______________568EX____________580EX
tylko slave___________tylko slave________Slave i Master
HSS________________HSS______________HSS
manual do 1/64_______manual do 1/128___manual do 1/28
tryb strobo (slave)_____brak_____________tryb strobo
LP43________________LP58_____________LP58
~1000 pln___________~850 pln__________~1900 pln
Z tego zrozumiałem że nie posiada.
adam1004a
06-02-2014, 12:18
wersja pierwsza ma stroboskop i druga tez. miałem obie. yn568 ex I mi padła i serwis wymienił mi na yn 568 II. Różnicą faktycznie jest tylko tryb master, i trochę obsługa się zmieniła - wywoływanie trybów s2 itp.
dzięki za informację. szukam lampy i chyba za te pieniądze nic lepszego do 6D nie wynajdę...
wiktor2323
06-02-2014, 17:11
dzięki za informację. szukam lampy i chyba za te pieniądze nic lepszego do 6D nie wynajdę...
Polecam:) Sam kupiłem z racji braku kasy na 600 i nie zawiodłem się:) Chociaż pierwszy egz. miał problem z błyskaniem- drugi działa wyśmienicie :)
Voyager70
06-04-2014, 21:57
Cześć,
Chyba kapryśne są te lampy... :(, a przynajmniej pierwsze kupione egzemplarze. Swoje spostrzeżenia/problemy opisałem tutaj:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/lampa-yn-568-ex-ii-chyba-dziala-jak-chce-95355/
To walenie pełną mocą jeszcze dałoby się przeżyć, bo to co któreś zdjęcie (przeważnie pierwsze z tych z palnikiem na wprost), ale podniesienie palnika w moim egzemplarzu to zawsze bardzo duże niedoświetlenie. Ktoś pisał, że w systemowej C 550 EX standardowo musiał o ok. 1 1/3 podnosić kompensację (przy podniesieniu palnika), ale ja tego z 580 EX II nie znałem i chyba tak nie powinno być... Poza tym, co zauważyłem, przy podniesionym palniku nadal pracuje automatyczny zoom, a chyba nie powinien...?
Coś gdzieś mi umknęło w ustawieniach, czy wg Was lampa do wymiany?
W moim YN 568EX (I) naświetlenie zarówno z palnikiem na wprost jak i do góry w ETTL daje podobne rezultaty (nie zmienia się poziom naświetlenia- histogram prawie identyczny).
Natomiast auto zoom palnika działa przy podniesionej lampie (tak jak u Ciebie) także z wyciągniętą białą karteczką, dopiero wyciągnięcie plastikowego dyfuzora ustawia zoom na 14mm
Voyager70
07-04-2014, 15:04
Byłem w sklepie, chciałem przetestować inny egzemplarz YN-568 EX II - ostatni, który mieli, i... wysuwany dyfuzorek po wysunięciu został sprzedawcy w ręku... . Tak więc z YN-568 EX II nie mogłem się już pobawić... Wziąłem do ręki testowaną i zachwalaną przez Cichego VOELOON V760. Sprawiała wrażenie solidniejszej od YN, ale z dużym oporem wysuwało się i wsuwało odbłyśnik i dyfuzor. Kosztować miała 70 zł więcej niż YN (820 vs. 750). Po kilku testowych błyskach na aparacie - spokojnie sobie umarła... . Niby odbierała info z body o ogniskowej itp, ale palnik... - jakby go kto odłączył. Wziąłem pozostawione tam w sobotę pieniążki i zadzwoniłem do kumpla pracującego w innym sklepie. Po dłuższej rozmowie ten prawie namówił mnie na Nissina Di700. Podjechałem, przymierzyłem... niby ok, ale... brak możliwości sterowania lampą z poziomu aparatu. Przeszkadzało mi to. Mimo ogniskowej do 200mm, mimo ceny ok. 550 zł, mimo budowy organoleptycznie lepszej niż YN, jednak nie. Zresztą kolega (a handluje od wielu lat sprzętem) stwierdził, że z oferty YN nie wziąłby nic powyżej manualnej YN-560, bo elektronika w "chińczykach" to rzecz często zawodna. Ale... mieli w magazynie lampkę Metz 52 AF-1. I to jest to! Za 780 zł (zaledwie 30 zł drożej niż YN-568) mam lampę nominalnie minimalnie słabszą, z HSS i synchro na obie kurtyny, ale wykonaną (wizualnie i dotykowo) super i na dodatek nie chiński no-name, ale Metz. Szkoda, że mnie nie stać na wersję 58 Af-2, ale może kiedyś... :)
Przepraszam za dawkę OT, ale myślę, że po to jest wątek o YN-568 EX II, by uwagi krytyczne i porównawcze też tu zamieszczać :)
adam1004a
07-04-2014, 18:59
a ten metz nie jest przypadkiem MADE IN PRC ?
Voyager70
07-04-2014, 20:13
A nie wiem, na obudowie stoi "Made in Germany" :)
stdanielo
09-04-2014, 23:27
W moim YN 568EX (I) naświetlenie zarówno z palnikiem na wprost jak i do góry w ETTL daje podobne rezultaty (nie zmienia się poziom naświetlenia- histogram prawie identyczny).
Natomiast auto zoom palnika działa przy podniesionej lampie (tak jak u Ciebie) także z wyciągniętą białą karteczką, dopiero wyciągnięcie plastikowego dyfuzora ustawia zoom na 14mm
Mam dwie takie od ok. roku i podobnie nie stwierdziłem, żadnych problemów, działanie zoomu palnika potwierdzam działa tak samo jak u Ciebie.
Voyager70
09-04-2014, 23:49
Mam dwie takie od ok. roku i podobnie nie stwierdziłem, żadnych problemów, działanie zoomu palnika potwierdzam działa tak samo jak u Ciebie.
I niech każdemu Użytkownikowi służą jak najlepiej. Natomiast ja się zraziłem do YN -568 o tyle, że na dwa wzięte do ręki egzemplarze - jeden błyskał źle (j.w.), drugi rozpadł się w rękach przy pierwszym użyciu. Jak jeszcze umarła ta lampka Voeloon to naszła mnie taka obawa, czy to czasem moje body nie jest jakimś zbuntowanym mordercą lamp błyskowych, ale kiedyś 580 EX II i obecnie Metz 52 AF-1 działały/działają bez zarzutu...
tomphoto
24-04-2014, 10:59
U mnie ta lampa śmiga od dwóch lat, bardzo dobrze się sprawuje. Śladów użytkowania jak na razie brak. Obudowa, kręcony palnik bez zarzutu
Wziąłem do ręki testowaną i zachwalaną przez Cichego VOELOON V760. Sprawiała wrażenie solidniejszej od YN, ale z dużym oporem wysuwało się i wsuwało odbłyśnik i dyfuzor. Kosztować miała 70 zł więcej niż YN (820 vs. 750). Po kilku testowych błyskach na aparacie - spokojnie sobie umarła... . Niby odbierała info z body o ogniskowej itp, ale palnik... - jakby go kto odłączył.
No to peszek, ja na swoich dwu sztukach przebłyskałem cały sezon i nic.
Gall_Anonimowy
24-04-2014, 23:24
Byłem w sklepie, chciałem przetestować inny egzemplarz YN-568 EX II - ostatni, który mieli, i... wysuwany dyfuzorek po wysunięciu został sprzedawcy w ręku... . Tak więc z YN-568 EX II nie mogłem się już pobawić... Wziąłem do ręki testowaną i zachwalaną przez Cichego VOELOON V760. Sprawiała wrażenie solidniejszej od YN, ale z dużym oporem wysuwało się i wsuwało odbłyśnik i dyfuzor. Kosztować miała 70 zł więcej niż YN (820 vs. 750). Po kilku testowych błyskach na aparacie - spokojnie sobie umarła... . Niby odbierała info z body o ogniskowej itp, ale palnik... - jakby go kto odłączył. Wziąłem pozostawione tam w sobotę pieniążki i zadzwoniłem do kumpla pracującego w innym sklepie. Po dłuższej rozmowie ten prawie namówił mnie na Nissina Di700. Podjechałem, przymierzyłem... niby ok, ale... brak możliwości sterowania lampą z poziomu aparatu. Przeszkadzało mi to. Mimo ogniskowej do 200mm, mimo ceny ok. 550 zł, mimo budowy organoleptycznie lepszej niż YN, jednak nie. Zresztą kolega (a handluje od wielu lat sprzętem) stwierdził, że z oferty YN nie wziąłby nic powyżej manualnej YN-560, bo elektronika w "chińczykach" to rzecz często zawodna. Ale... mieli w magazynie lampkę Metz 52 AF-1. I to jest to! Za 780 zł (zaledwie 30 zł drożej niż YN-568) mam lampę nominalnie minimalnie słabszą, z HSS i synchro na obie kurtyny, ale wykonaną (wizualnie i dotykowo) super i na dodatek nie chiński no-name, ale Metz. Szkoda, że mnie nie stać na wersję 58 Af-2, ale może kiedyś... :)
Przepraszam za dawkę OT, ale myślę, że po to jest wątek o YN-568 EX II, by uwagi krytyczne i porównawcze też tu zamieszczać :)
Jak już tak testowałeś to powinieneś jeszcze spróbować Phottixa Mitrosa, podstawowy model kosztuje ok 950 zł ale poziom wykonania 580II a błysk dla mnie daje lepszy.
Ale skoro jesteś zadowolony z Metza to dobrze, daje świetny błysk i jest w dobrych pieniążkach. O 58 AF-2 bym nie marzył bo Metz powinien pokazać jakąś nową lampę w tym roku.
sirkamillo99
03-08-2014, 07:14
czyli mając Canona 30d nie ma sensu kupowac yn-622 z yn 568 gdyż i tak nie będę miał ani ttl ani hss?
jak ma byc tylko maualna to bierz 560II i ciesz sie za małe pieniadze
YN-568EX dobra lampa za małe pieniądze. Jedyny minusik nie działa w trybie LV z Canonem 7D (przez wizjer jest OK). Może mam coś namieszane w ustawieniach, bo nie mogę jej uruchomić z żadnym obiektywem na LV.
Ta sama lampa z Canonem 650D śmigała w LV doskonale i bez zastrzeżeń.
Moje doświadczenia z lampami sa marne,raptem teraz mam 3 lampę.I promil błyskanych fotek.
Poprzednia to była Metz 58-2 z Pentaxem K-5 .Uzywałem tylko tyrybu automatycznego:REWELACJA.
Łacznie przez 1,5 roku chlapnałem światłem kikadziesiąt razy.Zdecydowałem na zakup tańszej(na wszelki wypadek),chwalonej
:
Yongnuo YN-568EX II. Kupiłem.Testuję od 4 godzin w trybie automatycznym.
Mój wniosek:
Trzeba było ponownie kupić Metz 58-2 .
Nie to ,ża jakiś dramat ,ale mam jakiś niedosyt po kilkugodzinnej zabawie.
Aha w trybie LV z 5S3 działa
robson999
13-08-2014, 13:01
A jak wygląda sprawa klapki komory baterii?? Trzyma się jakoś??
benicjusz
13-08-2014, 13:24
Klapka działa i się trzyma, zauważyłem, że gdy padają baterie, a konkretnie białe enloopy, wtedy ma tendencję do niedoświetlania to jedyny minus bo padają wcześniej niż zasygnalizują niskie napięcie, w zasadzie to lampa nie sygnalizuje po prostu się wyłącza ;)
Używam ponad pół roku, czyli dłużej niż 4-godzinne "testy" i wychodzę z założenia niska cena niskie oczekiwania, a w tym przypadku efekt przerósł moje niskie oczekiwania i jest bardzo OK. Błyska i działa super z 622 i o to chodzi, pewnie żyjąc z fotografii brałbym jedynie czerwone paski oraz firmowe akcesoria.
Głowica kręci super, brak blokady to plus, jeszcze nie wyrwałem klapki dyfuzor ani wizytówki. Jak za te cenę wszystko OK.
robson999
13-08-2014, 13:37
A jak z automatyzacją w Canonach w trybie ETTL? Ładnie i prawidłowo kompensuje siłę błysku??
benicjusz
13-08-2014, 13:48
Działa ale co konkretnie masz na myśli, ettl ii nie jest doskonały obojętnie czy na firmowej czy na yn. Ma myśleć za Ciebie? to chyba nie.
robson999
13-08-2014, 13:55
To dobrze, bo obcojęzyczni użytkownicy w sieci zgłaszają różne problemy z pracą ETTL, a u nas jakoś nikt o tym nie pisze.
benicjusz
13-08-2014, 14:01
Może dlatego, że mało kto u nas używa trybu ettl na rzecz manualna?
Wiesz ile sytuacji tyle ew. niedoskonałości lub problemów z nich wynikających. Wszak to automaty i jakieś tam zakodowane w nich algorytmy.
Używam ponad pół roku, czyli dłużej niż 4-godzinne "testy" i wychodzę z założenia niska cena niskie oczekiwania
Masz rację ,moje wymagania co do lampy sa minimalne,niepotrzebnie porównałem do Metz 58-2.Po poprzednich 4 godzinach,dołozylem następne 4 godziny zabawy i nauki.
Podtrzymam swoje zdanie:gdybym miał fotografować ważne sprawy ,wybrałbym Metza ,ale ja fotografuję byle co ,więc pewnie nawet możliwosci tej lampy nie wykorzystam,
więc już ja lubię :mrgreen: .
benicjusz
13-08-2014, 14:11
Mam podobną sytuację, żyjąc z foto zapewne nie bawił bym się w zamienniki, ale już to napisałem. Jadę na kompromisach, które czasem są OK czas nie.
robson999
13-08-2014, 14:12
mało kto u nas używa trybu ettl
No to albo ja jestem jakiś inny, albo zbyt wygodny:D.
benicjusz
13-08-2014, 14:17
Pewnie, też używam ettl ii ale czasem chce być mądrzejszy od automatu na sankach i używam manual. Różnie to wychodzi ale trening czyni mistrza. Z braku czasu na zabawy i to z różnym efektem włączam ettl jako ten najpewniejszy. Przez piloty tylko manual.
robson999
13-08-2014, 14:24
czasem chce być mądrzejszy od automatu na sankach
Ja tam wolę się nie wymądrzać w skrajnie trudnych warunkach. Dla mnie tryb M + ETTL to podstawa, no ale ja dopiero zbieram doświadczenie.
W weekend na weselu chciałem się trochę pobawić doświetlaniem sali drugą lampą i wyszła kicha, bo moja YN-568EX nie chciała przejść w tryb pracy slave.
Instrukcja mówi, że lampę przełącza się do trybu slave trzymając przycisk "zoom"..
.. ile bym nie trzymał, to nic się nie działo - lampa dalej pracowała jako master.
Mógłby ktoś sprawdzić czy przytrzymanie przycisku "zoom" przełącza lampę w tryb slave?
Albo zna ktoś sposób aby YN-568EX pracowała jako slave?
Mam tę lampę, ale w Sc, Sn, S1 i S2 wchodzę przyciskiem MODE.
Wciskam i przytrzymuję dłużej MODE. Po 1s mogę wybrać sobie w/w funkcje. Tym samym MODE zmieniam tryb wyzwalania.
Chyba, że chodzi o coś innego :).
Sprawdziłem u siebie, i po przyciśnięci i przytrzymaniu przycisku dosłownie przez 2 sekundy, w dolnym lewym roku pokazuje się ikonka lampy i obok mruga napis OF który strzałkami możemy zmienić na ON. Jeżeli potwierdzimy ON to ikonka lampy pozostaje i obok pojawia się mała ikonka "CH" z 1, po ponownym przyciśnięciu przycisku ZOOM (nie przytrzymywać) można przejść od CH1 do CH4. Później po kolejnym przyciśnięciu pokazuje się RATIO i można wybrać "A:B:C" w różnej kompilacji.
Tak to u mnie wyglądam, sprawdzone przed chwilą, przy czym posiadam wersję YN568EX II, nie wiem czy różnica jakaś występuje między I a II.
Skoro wlacza Ci sie ratio, to ustawiasz lampe w tryb mastera, a nie slave
Opcja RATIO włącza się dopiero po którymś tam wciśnięciu przycisku ZOOM a nie jest włączona od razu i ciągle.
Mam tę lampę, ale w Sc, Sn, S1 i S2 wchodzę przyciskiem MODE.
Wciskam i przytrzymuję dłużej MODE. Po 1s mogę wybrać sobie w/w funkcje. Tym samym MODE zmieniam tryb wyzwalania.
Chyba, że chodzi o coś innego :).
Dzięki!
Dokładnie tego szukałem :)
Instrukcja obsługi zawiera błąd - bo jest napisane, że tryb master/slave przełącza się trzymając przycisk "zoom"..
Jako, że w temacie Metz 64 AF-1 nikt się nie odezwał, a ta lampa również leży w obszarze mojego zainteresowania, zapytam tutaj. Od kilku(nastu) dobrych dni męczę się z decyzją dot. lampy. C600EX-RT za drogi, więc odpada na starcie... Zostają: ww Metz i YN 568EXII. Przy Metzu odrobinę boję się tego dotykowego ekranu i związanego z tym mieszania w menu. Jeśli chodzi o YN, to... no właśnie- nie miałem do tej pory lampy niesystemowej. Naczytałem się o kiepskim wykonaniu, że czasem bywają niestabilne, itd. Tyle, że za cenę C430 można mieć YN ze sterownikiem. Trochę więcej za Metza, ale firma z doświadczeniem. :confused:
Jeśli chodzi o YN, to... no właśnie- nie miałem do tej pory lampy niesystemowej. Naczytałem się o kiepskim wykonaniu
Widocznie czytałeś jakies bzdury. Ja YN kupiłem po sensownych opiniach i testach.Używam rzadko i sporadyczni tak samo jak Metz'a 58-2 .Róznicy w pracy nie widze .Tu i tam używam /używałem trybu auto.
Jeśli chodzi o YN, to... no właśnie- nie miałem do tej pory lampy niesystemowej. Naczytałem się o kiepskim wykonaniu, że czasem bywają niestabilne, itd. Tyle, że za cenę C430 można mieć YN ze sterownikiem. Trochę więcej za Metza, ale firma z doświadczeniem. :confused:
potwierdzam, naczytałeś się głupot... stosunek jakości do ceny jest wręcz rewelacyjny ..
pozdro...
Nie wiem jak byłoby gdybym miał zrobić 500 zdjęć w krótkim czasie. Ale do sporadycznego pstykania YN spokojnie mi wystarcza.
Teraz kupiłbym 568 EXII. Mam wersję I, bo II nie było wtedy na rynku. Może z czasem dokupię jeszcze II.
benicjusz
23-10-2014, 21:00
Wersja II jest OK, przy seriach mocno nagrzewają się akumulatorki, może to wina samych enloopów. Jak za te kasę warto. Dodatkowo świetnie współpracują z pilotami 622. Lampa ma jedną wadę prędzej się wyłączy niż zasygnalizuje "uważaj masz słabe baterie/akumulatory". Dlatego lepiej mieć drugi komplet akku.
Wielkie dzięki za informacje koledzy. Patrząc na $, skłaniam się bardziej ku YN. Zwłaszcza po tak stanowczych opiniach. Razem z kpl YN622 z 2 odbiornikami wyjdzie taniej niż Metz. Hmmm... chyba trza zagrać w totka.
Benicjusz- próbowałeś innych aku?
Wprawdzie raczej prawdziwymi seriami się nie wali, ale czasem trzeba zrobić więcej zdjęć w krótkim czasie. Moim zdaniem, to nie kwestia aku, tylko samej lampy i mocy z jaką pali. Miałem SB-900 i ta potrafiła się zagotować bez ostrzeżenia po kilku mocnych strzałach. Ale miałem tak, na szczęście, 2 razy i to z własnej winy, bo ustawiłem tak, że dowaliła pełną mocą.
benicjusz
23-10-2014, 21:34
Gdy wygrasz w totka będziesz miał inne hobby i inne potrzeby, kupisz dwa aparaty Laica w tym jeden na klisze, dodatkowo bilet dookoła świata i jazda...
a nie jakieś YN po taniości. :)
Jeśli się sprawdzi taki zestaw, to można i po taniości. Niekoniecznie trzeba zawsze na górną półkę sięgać. Zwłaszcza, jak się ma niecałe 170...:twisted:
benicjusz
23-10-2014, 23:28
U mnie się sprawdza, ale ja amator jestem, hobbysta, pasjonat.
U Ciebie też się sprawdzi.
U mnie się sprawdza, ale ja amator jestem, hobbysta, pasjonat.
U Ciebie też się sprawdzi.
Zawodowcem bym siebie nie nazwał, chociaż zdarza mi się zarabiać w ten sposób. No i samouk, bez żadnych kursów, certyfikatów, itp. Ale co do hobby, to jak najbardziej.
W sumie podjąłem takie kroki:
zamówiłem Metza 64 i YN-568EXII. Jak przyjdą do sklepów, to sobie sprawdzę jedną i drugą. Choć bardzo bym chciał, żeby YN okazała się warta. Kurczę, Internet jest super, ale też sporo mąci we łbie. Jest trochę filmów dot. wad YN. W jednym gość (brzmi jak Szkot) wynalazł dopiero po kilku m-cach, że wbudowany dyfuzor był źle wykonany i wyleciał. A ja mam wyjątkowe szczęście do takich kwiatków.
Po namyśle, dorzucę jeszcze jeden model, który zaproponowano mi w sklepie z Gliwic: Nissin MG8000.
Do tej pory (z jakiegoś powodu) wydawało mi się, że te lampy to takie byle co. A to, nagle, gość twierdzi, że Made in Japan, i zaproponował mi topowy MG8000. Tyle, że ten model kosztuje tyle samo co Metz 64- 1500pln. Zaletą jest niby duża odporność na przegrzanie- ale z drugiej strony, ile błysków na maxa wali się pod rząd? No chyba, że nie lubimy gości i chcemy ich oślepić na pół wieczoru.
Chyba się piwa napiję z tego wszystkiego...
Hej,
mam pytanie - czy ta lampa ma w sobie wbudowany nadajnik jak 560III? Chodzi mi o to, czy lampa wyzwoli nadajniki 603c?
I nie - nie chodzi mi o to, czy wyzwalane lampy będą działać w ttlu (oczywiście, że nie będą), tylko czy po prostu jest opcja wyzwalania ich poprzez samą lampę (i nie przez fotocelę, tylko radiowo).
Już tłumaczę po co mi to - aby mieć wspomaganie AF, bo niestety sam nadajnik na sankach i na nim lampa - nie sprawdza się, wspomagania brak. A lampa wyszłaby mi taniej niż wymiana wszystkich nadajników na ttl (które de facto nie są mi potrzebne, bo lampy mam w manualu)
Orientuje się ktoś?
pzdr
Nadajnik ma (będzie mieć jak się pojawi w sklepach) 560IV (manualna).
Nadajnik ma (będzie mieć jak się pojawi w sklepach) 560IV (manualna).
a co ze wspomaganiem AF?
To samo co w 560, I, II, III, tzn. brak.
To samo co w 560, I, II, III, tzn. brak.
czyli nie jest to niestety odpowiedź na moje pytanie.
a co ze wspomaganiem AF?
Wg instrukcji ma- jest dioda AF, więc rozumiem, że ma.
http://yongnuo.com.cn/usermanual/pdf/YN568EX_EN_USER_MANUAL.pdf
Wg instrukcji ma- jest dioda AF, więc rozumiem, że ma.
http://yongnuo.com.cn/usermanual/pdf/YN568EX_EN_USER_MANUAL.pdf
kurcze, usystematyzujmy, bo robi się zamieszanie i każdy pisze o czym innym :D
nie pytałem czy 568EX ma wspomaganie AF (bo ma), ale czy ma wbudowany wyzwalacz, który wyzwoli odbiorniki 603C :D
kurcze, usystematyzujmy, bo robi się zamieszanie i każdy pisze o czym innym :D
nie pytałem czy 568EX ma wspomaganie AF (bo ma), ale czy ma wbudowany wyzwalacz, który wyzwoli odbiorniki 603C :D
Aaa... przepraszam :oops:
A wracając do mojego wcześniejszego pytania o Nissin MG8000 (żeby nie zakładać nowego tematu, gdzie pytam o lampy)- miał ktoś z tym kontakt, lub może ocenić lampy tej firmy ?
Tak dla kolejnych wątpiących:
właśnie oglądałem świeżo dowiezioną YN-568EXII i muszę przyznać, że całkiem przyzwoicie wygląda i działa. Jedynie plastik jakiś taki "zabawkowy". Ale samo urządzenie chyba warte kupna: głowica obracana w pełnym zakresie, sterowanie intuicyjne, działający zoom, zdjęcia w serii (6) naświetlone jednakowo- dopiero przy 7 nie wypaliła, brak luzów... kurczę, naprawdę miałem ochotę wziąć. Ale :twisted:, dla świętego spokoju, poczekam aż przyjdzie zamówiony gdzie indziej Metz 64 i wtedy podejmę ostateczną decyzję. Cena większa, zobaczymy czy 2 palnik/plastiki/sterowanie (i firma) będą tego warte. Jak nie- biorę YN i wyzwalacze.
Kolorowo nie jest. Wbudowany biały "kartonik" opada jak i sama głowica.
faraon20
29-10-2014, 16:18
To samo słyszałem.
Wizualnie obie lampy miałem w dłoni i jeżeli chodzi o plastyk to wolałbym YN bo wygląda na porządniejszy. Metza miałem kiedyś 48 to był tak wykonany jakby miał się zaraz rozlecieć, wszystko trzeszczało, ale żyje do tej pory.
Gdyby tylko YN działało poprawnie na 5Dc to już by była w moich rączkach.
... Wbudowany biały "kartonik" opada jak i sama głowica.
Zbyt długo tej lampy nie mam bo dopiero 2,5 miesiąca, zrobiłem z nią sporo ponad 1000 zdjęć i jak na razie żadnych oznak rozlatywania się lampy nie zauważyłem. Porównując do 430 exII zbytniej różnicy nie odczuwam poza mocowaniem do sanek, które w YN jest beznadziejne.
No i... menu Metza przy dotykowym wyświetlaczu to masakra. Nie dość, że trzeba momentami grzebać, to sposób przełączania pomiędzy poziomami jest bardziej niż mało wygodny a, co za tym idzie- wolny. Budowa fajna, plastik i spasowanie na wysokim poziomie, ale to menu...
Wybrałem YN-568 EXII. Po sprawdzeniu w sklepie, zdecydowałem się. Po przyjeździe do domu, instrukcja (bo skróty na ekranie jakieś "chińskie") i bawię się. Piszą, że ma zabezpieczenie przed przegrzaniem, więc sprawdzam. Po ok. 25 błyskach 1/1 złapałem lampę z boku i się oparzyłem. OK- baterie się mogą nagrzewać, ale żeby oparzyć się o obudowę? Poza tym, pojawiły się dwie plamy, jakby plastik się odbarwił w na ścianie, do której przychodzą styki od baterii. Nie włączyło się też wspomniane zabezpieczenie. Z powrotem do sklepu i... chcieli mnie wywalić. Na info Euroagd dowiedziałem się, że zakupioną 3 godz. wcześniej lampę mogą przyjąć. W sklepie, kierownik twierdzi, że nie może oddać kasy- mogę reklamować. Telefon na infolinię, rozmowa na głośnym i gość mówi, że mogą, ale nie muszą... No to pytam gościa, jak to jest, że przed chwilą nie mógł, a teraz może. A on, patrząc mi w oczy mówi, że może, ale nie chce... No szlag mnie trafił. Ochronę chciał wzywać... Nie mając wyjścia, zostawiłem do reklamacji. I tak, po raz kolejny dostałem nauczkę w tym sklepie. Tam, wychodząc za drzwi, można pożegnać się z jakąkolwiek pomocą w przypadku problemów. Błyskając w sklepie, ale białymi eneloopami, nagrzała sie chyba ciut mniej i włączyło się zabezpieczenie.
Czy ktoś z Was doświadczył również tak mocnego nagrzewania obudowy? Baterie eneloop- brązowe.
Dobra- właśnie się dowiedziałem, że to wina baterii. Wyklarował mi to z wyliczeniami ktoś rozumny...
Chyba pojadę rano do sklepu i odbiorę lampę.:oops::evil:
benicjusz
30-10-2014, 22:59
Nie doprowadzilem swojej do stanu czerwoności, ale wielokrotnie baterie były bardzo gorące (białe enloopy) nie odbiło się to na obudowie. Nie piszcie proszę kup canona, uważam że ta lampa, EXII, jak za te kasę jest wręcz rewelacyjna i można przymknąć oko na pewne ułomności, jak chociażby brak ostrzeżenia o końcu baterii, ale chyba pisałem już o tym, ta niedogodność najbardziej mi doskwiera. Jak to mawia mój syn, który powoli zgłębia tajniki nowoczesnego marketingu: jaka cena taka jakość.
No właśnie... białe. Miałem wrażenie, że jednak nie była tak gorąca na białych. Niby to samo, a jednak nie.
Swoją drogą zastanawia mnie dlaczego na brązowych nie włączyło się zabezpieczenie, chociaż było zdecydowanie goręcej.
benicjusz
30-10-2014, 23:38
Może jednak zabezpieczenie termiczne elektroniki jest ale baterii już nie.
Może jednak zabezpieczenie termiczne elektroniki jest ale baterii już nie.
Rozmawiałem z osobą, która będzie miała te lampy w sprzedaży, i twierdziła, że są dwa zabezpieczenia- tak jak, np. w SB-900. Jedno przy palniku, drugie przy bateriach. Ciekawe, czy uda się gdzieś znaleźć potwierdzenie tego.
Współpraca YN-568EX z Canonem 7D. Z innymi puchami pewnie jest podobnie.
1. Ustawiam sobie w aparacie synchronizację lampy zewnętrznej (YN-568EX) na 2 kurtynę i wszystko jest OK, ale ogranicza mnie to do czasów tylko >=1/250s. Normalna sprawa.
2. Jak pracuję np na hali i potrzebuję czasów w zakresie 1/200÷1/500s (prezentacaj zawodników, stolik sędziowski - na niższym ISO) ustawiam Hi-speed i wtedy już o nic się nie martwię, bo czasy mogę sobie dowolnie dobierać.
W czym rzecz.
Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS?
Mam nadzieję, że wtedy (1/200, 1/250s) synchronizacja jest na drugą kurtynę. Jak to jest praktycznie?
...
Mam nadzieję, że wtedy (1/200, 1/250s) synchronizacja jest na drugą kurtynę. Jak to jest praktycznie?
Sprawdź sam ;-) Ustaw dość długi czas np.1/2 s i zobacz czy lampa błyśnie raz przed otwarciem migawki, a drugi raz tuż przed zamknięciem (2 kurtyna), czy obydwa błyski będą razem tuż po wciśnięciu spustu.
Sprawdź sam ;-) Ustaw dość długi czas np.1/2 s i zobacz czy lampa błyśnie raz przed otwarciem migawki, a drugi raz tuż przed zamknięciem (2 kurtyna), czy obydwa błyski będą razem tuż po wciśnięciu spustu.
Sprawdź jeszcze raz pytanie, chodzi o czas 1/200-1/250, a nie 1/2 ;)
Co i tak nic nie zmienia, najszybciej byłoby sprawdzić samodzielnie
Sprawdź jeszcze raz pytanie, chodzi o czas 1/200-1/250, a nie 1/2 ;)
A jest jakaś różnica poza tym, że przy 1/2 widzisz kiedy jest 2 błysk, a przy 1/200 tego nie zobaczysz.
... najszybciej byłoby sprawdzić samodzielnie
Przecież właśnie to napisałam post wyżej.
A jest jakaś różnica poza tym, że przy 1/2 widzisz kiedy jest 2 błysk, a przy 1/200 tego nie zobaczysz.
Pytającemu chodziło właśnie o to, czy jest różnica ;)
"Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS? "
Pytającemu chodziło właśnie o to, czy jest różnica ;)
"Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS? "
O jakiej różnicy piszesz? Chodzi o to, że jeśli zejdzie poniżej max. czasu synchronizacji z lampą to lampa nie musi działać w HSS tylko w normalnym trybie. Pytanie było czy błysk wtedy wyzwalany jest na 1 czy 2 kurtynę (a dokładniej, że ma nadzieję, że na drugą), więc napisałem jak to sprawdzić "organoleptycznie". Czego w tym nie rozumiesz?
Bechamot
30-11-2014, 08:34
odpowiedz jest czywista , niczego nie trzeba sprawdzac.
W trybie HSS lampa dziala jak stroboskop.
moze ona oddac cala energie ale efektywnie pixele moga otrzymac tylko jej czesc proporcjonalnie do szerokosci szczeliny.
np dla czasu naswietlenia (CN) = 1/1000 sek przy czasie synchronizacji (CS) = 1/200 sek , mozliwe jest efektywne naswietlenie jedynie 1/5 mocy lampy
po tym wstepie.
dla :
1) CN<CS nie ma w ogole mozliwosci naswietlenia na druga kurtyne , cos takiego jest absurdem , wynika to z zasady budowy migawki szczelinowej, HSS ma zastosowanie
2) CN=CS teoretycznie pierwsza kurtyna = druga kurtyna
3) CN>CS , wprawdzie daloby sie zastosowac teoretycznie HSS , ale nie mialoby to zadnego sensu i znaczenia praktycznego. Druga kurtyna ma zastosowanie.
Tak wiec aparat pokazuje prawidlowo. Na dlugich czasach naswietlenia dluszszych od CS nie ma w ogile potrzeby i nie przyniosoby to jakichkolwiek korzysci przejscie lampy na prace HSS.
dziekuje za uwage.
O jakiej różnicy piszesz? Chodzi o to, że jeśli zejdzie poniżej max. czasu synchronizacji z lampą to lampa nie musi działać w HSS tylko w normalnym trybie. Pytanie było czy błysk wtedy wyzwalany jest na 1 czy 2 kurtynę (a dokładniej, że ma nadzieję, że na drugą), więc napisałem jak to sprawdzić "organoleptycznie". Czego w tym nie rozumiesz?
YN-568EX z Canonem 7D pracuje tylko w trybie HSS z czasmi krótszymi niż 1/250s. Dla czasów dłuższych przechodzi w tryb domyślny tzn synchronizacja na pierwszą kurtynę. Niestety z długimi czasami (1/25s) na HSS w tryb 2 kurtyny już nie wskakuje.
Jeżeli nawet ustawię sobie w body synchronizację na drugą kurtynę, to dla czasów krótszych niż 1/30s synchronizacja i tak odbywa się na pierwszą kurtynę.
Miesiąc temu czytałem gdzieś o dopalaniu zdjęć sportowych z czasami 1/100s na druga kurtynę. I teraz nie wiem, czy autor ma jakiś wspaniały aparat (nie podaje modelu aparatu ani lampy), czy żyje w błogiej nieświadomości, a i tak synchronizacja jest na pierwszą kurtynę :).
--- Kolejny post ---
...3) CN>CS , wprawdzie daloby sie zastosowac teoretycznie HSS , ale nie mialoby to zadnego sensu i znaczenia praktycznego. Druga kurtyna ma zastosowanie.
Ale mnie nie o to chodzi. Tzn nie o tryb HSS, tylko o 2 kurtynę.
Wg instrukcji aparatu (synchronizacja na 2) dział na czasach >1/30s. Na 1/125s już nie (synchronizacja na pierwszą).
Bechamot
30-11-2014, 09:24
jeszcze raz
Na czasie 1/200s w wizjerze nie pojawia się już literka H. Czyli mimo nastawy Hi-speed w puszce i na lampie (cały czas zapalony symbol H na wyświetlaczu lampy) nie pracuje ona jako HSS?
na czasie CS pierwsza kurtyna = drugiej kurtynie - przynajmniej teoretycznie , jakis tam poslizg czasowy moze wystapic.
efekt drugiej kurtyny jest tym bardziej wídoczny im dluszsze czasy naswietlania stosujesz , tzn odstep czasowy pomiedzy ruchem pierwszej i drugiej lamelki jest coraz wiekszy.
w praktyce wynik na 1/200 sek bedziesz mial taki sam czy nastawisz pierwsza , czy druga kurtyne - one sie w idealnym przypadku nie roznia.
HSS nie jest konieczny , nawet jesli nastawiles w aparacie to on nic nie da.
lampa moze spokojnie blysnac swiatlem ciaglym , praca lampy w tybie stroboskopowym jak w HSS nie jest konieczna
pisales , ze napis H znika - i slusznie , HSS na czasach dluzszych ( rownych ) od CS nie musi dzialac , nic nie daje.
jeszcze raz
na czasie CS pierwsza kurtyna = drugiej kurtynie - przynajmniej teoretycznie , jakis tam poslizg czasowy moze wystapic.
efekt drugiej kurtyny jest tym bardziej wídoczny im dluszsze czasy naswietlania stosujesz , tzn odstep czasowy pomiedzy ruchem pierwszej i drugiej lamelki jest coraz wiekszy.
w praktyce wynik na 1/200 sek bedziesz mial taki sam czy nastawisz pierwsza , czy druga kurtyne - one sie w idealnym przypadku nie roznia.
HSS nie jest konieczny , nawet jesli nastawiles w aparacie to on nic nie da.
lampa moze spokojnie blysnac swiatlem ciaglym , praca lampy w tybie stroboskopowym jak w HSS nie jest konieczna
pisales , ze napis H znika - i slusznie , HSS na czasach dluzszych ( rownych ) od CS nie musi dzialac , nic nie daje.
OK, to oczywista oczywistość.
Nie wiem, czy dobrze rozkminiam temat (dla Canona 7D, bo inne aparaty może mają inny czas synchronizacji):
- HSS dla t < 1/250s (czyli zaczyna się już od 1/320s) - nastawa synchronizacji w body HSS,
- pierwsza kurtyna dla t => 1/250s - nastawa synchronizacji w body HSS, 1 kurtyna lub 2 kurtyna ale tylko dla t < 1/30s,
- druga kurtyna dla t > 1/30s - nastawa synchronizacji w body 2 kurtyna.
Bechamot
30-11-2014, 10:26
- druga kurtyna dla t > 1/30s - nastawa synchronizacji w body 2 kurtyna.
tak - dokladniej mowiac dla t >= 1/30 sek
dla czasow krotszych ( t< 1/30 sek) niezaleznie od nastawy automatycznie bedzie wyzwolenie blysku na 1 kurtyne.
HSS jest konieczne dla czasow krotszych od tzw czasu synchronizacji . Dla czasu synchronizacji i dluzszych HSS nie ma sensu stosowania, w ogole nie ma takiej potrzeby.
HSS to całkiem inny rodzaj światła. Krótki eksperyment. Trzy zdjęcia z podobnymi parametrami. Różni się tylko czas wyzwolenia migawki i synchronizacja (HSS dla dwóch ostatnich).
F=50mm; f/2,8; ISO 3200; lampa w trybie ETTL
A) t = 1/250s pojedynczy błysk
źródło (http://vlep.pl/zy47fk.jpg)
B) t = 1/320s HSS
źródło (http://vlep.pl/tlxgo3.jpg)
C) t = 1/800s HSS
źródło (http://vlep.pl/x09cdh.jpg)
Bechamot
30-11-2014, 11:41
HSS to całkiem inny rodzaj światła. Krótki eksperyment. Trzy zdjęcia z podobnymi parametrami. Różni się tylko czas wyzwolenia migawki i synchronizacja (HSS dla dwóch ostatnich).
F=50mm; f/2,8; ISO 3200; lampa w trybie ETTL
nie wyciagalbym zbyt pochopnych wnioskow.
ja tutaj widze tylko 3 rozniace sie naswietleniem zdjecia.
co do " rodzaju swiatla" to nie widze zadnych powodow, dla ktorego mialy by byc calkiem rozne.
dla HSS spodziewalbym sie jedynie srednio nieco zimniejszej barwy swiatla , w stosunku do blysku pojedynczego , ale to bez wiekszego znaczenia w praktyce.
takie roznice barwy swiatla blysku wystepuja zawsze w zaleznosci od czasu blysku.
zdjecie nr 2 sciemnone z jpega
źródło (http://spherapan.vot.pl/tlxgo3.jpg)
witajcie
prośba o pomoc:
Y568ExII + Phottix Odin:
-jak się okazało w necie to połączenie nie działa
-co zmieni połączenie przez kabel pc? da się? używa ktoś?
-automatyka ettl i zdalne zmiany działają na kablu czy wszystko w manualu?
-czy kabel przez kostkę co to przenosi ttl rozwiąże sprawę automatyki - czy odin zmieni parametry lampy tak podłączonej?
jestem mocno wk#@@# że nie naczytałem się o tym wcześniej.
jak z tego wybrnąć?
Bechamot
30-11-2014, 14:59
zwrocic nie mozesz ?
moim zdaniem jedyne rozsadne i najtansze rozwiazanie:
Yongnuo YN-622C Funk Auslöser E-TTL Blitzauslöser für: Amazon.de: Kamera (http://www.amazon.de/Yongnuo-Blitzausl%C3%B6ser-Klappbares-deutscher-Anleitung/dp/B00ADD4USW/ref=pd_sim_ph_5?ie=UTF8&refRID=1F4Y7B92RBFD3KHPRHMH)
nie wyciagalbym zbyt pochopnych wnioskow.
ja tutaj widze tylko 3 rozniace sie naswietleniem zdjecia.
co do " rodzaju swiatla" to nie widze zadnych powodow, dla ktorego mialy by byc calkiem rozne.
dla HSS spodziewalbym sie jedynie srednio nieco zimniejszej barwy swiatla , w stosunku do blysku pojedynczego , ale to bez wiekszego znaczenia w praktyce.
takie roznice barwy swiatla blysku wystepuja zawsze w zaleznosci od czasu blysku.
Wrzuciłem 3 surowe zdjęcia bez obróbki. Rzeczywiście w przypadku A temp. jest wyższa 5600. W pozostałych B i C 5200K.
Chodzi mi o coś innego. Czas błysku dla YN-568EX to 1/800÷1/20 000s.
Pracując w HSS. Czy lampa nie powinna sobie sama dobrać ilości błysków, ich czasów i porcji światła tak jak w przypadku C). Jak widać na zdjęciu B) nie poradziłą sobie zbyt dobrze z dłuższym czasem naświetlania.
Robiłem jeszcze kilka prób z czasami 1/1000s i 1/1250s i te zdjęcia wyglądały jak C) z czasem 1/800s.