PDA

Zobacz pełną wersję : Awaria 580 EX II - czy ktoś wie o czym świadczą objawy?

photographus
23-09-2012, 18:20
Witajcie.
Mam problem (identyczny) na dwóch lampach 580 EX II (jedna z lamp tuż po wymianie palnika na nowy).
Objawy: w trybie ETTL lampa wyzwala błysk (dość silny) - ale robi to jako PRZEDBŁYSK, a nie BŁYSK WŁAŚCIWY. Stąd zdjęcie wygląda i jest jak wykonane bez lampy. Błysk jest wyraźnie widoczny, ale po prostu wypala "za wcześnie" - czyli po naciśnięciu spustu ale przed wyzwoleniem migawki.
Po przełączeniu lampy w tryb manualny - błyska, ale niezależnie od regulacji - cały czas pełną mocą.
Cały dzień przesiedziałem w ustawieniach lampy, instrukcji i menu aparatu (sterowanie lampą) Do niczego sensownego nie doszedłem :( Poradzi ktoś coś, czy serwis???:confused:
pozdrówka

Przemek_PC
23-09-2012, 18:26
A z innym body?

photographus
23-09-2012, 18:31
Z innym body to samo

sylwek2k
23-09-2012, 18:41
Na 99% strzelil tranzystor sterujacy moca blysku.
Koszt samodzielnej wymiany: ~10-40 zeta
Serwis Canona: ~200-300 zeta :]

Pozostaly jeden procent, to zdecydowanie drozsze naprawy :P

photographus
23-09-2012, 19:03
Dzięki Sławku - argument cenowy jak najbardziej do mnie przemawia :) Czy chodzi Twoim zdaniem o tranzystor CT40KM-8H? Zielony jestem, ale mam znajomych elektroników, którzy jak sądzę poradziliby z wymianą, jakbyś coś jeszcze podpowiedział :) Dzięki. Pozdrówka

A masz może serwisówkę do tej lampki???? Albo wiesz (wiecie :) ) skąd zdobyć?

sylwek2k
23-09-2012, 19:34
Czy chodzi Twoim zdaniem o tranzystor CT40KM-8H?
Prawdopodobnie tak :)

Nie mam, a cena jej zakupu, na pewno nie bedzie oplacalna dla jednej naprawy ;)

b300
24-09-2012, 16:15

http://www.acidfire.ca/Canon_580ex_II_Repair_Manual.pdf

:)

photographus
24-09-2012, 19:19
Dzięki b300 :)

Przemek_PC
24-09-2012, 19:25
Trochę w temacie Canon 580ex II - brak błysk po wymianie tranzystroa CT40KM-8H (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367106.html) i jeszcze tutaj Canon Speedlite 420ex-brak synchronizacji (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic702834.html)

photographus
24-09-2012, 21:17
Dzięki - będzie walka z tranzystorkami. Zobaczymy. Dam znać co i jak.

--- Kolejny post ---

Dzięki - będzie walka z tranzystorkami. Zobaczymy. Dam znać co i jak.

ely13
16-11-2012, 16:21
I co udało się wygrać walkę?
U mnie identyczny objaw - cały czas błyska z pełną mocą (bez zamontowania na body również).
W ettl naświetla ok, w manualu niezależnie od ustawienia mocy wali cały czas 1/1.

Wymieniłem już palnik - moje pierwsze podejrzenie bo już kiedyś tak miałem w innej lampie i wtedy wymiana palnika pomogła. Teraz niestety to nie palnik.
Podejrzewam również tranzystor.

U Ciebie udała się wymiana?
Dużo pracy?
Mocno skomplikowana wymiana?
Czy zwykłą lutownicą da się wylutować, czy potrzebna stacja lutownicza?

ely13
23-11-2012, 12:14
Trochę pogrzebałem w temacie tych tranzystorów.

Dla potomnych:
Oznaczenie na fabrycznym tranzystorze to: RJP4301

Forumowicze elektrody rozszyfrowali go jako: CT40KM-8H a jego odpowiednikiem jest: IGBT IRGP4086

Tranzystor znajduje się na płycie, która bezpośrednio przylega do pojemnika baterii.
Bardzo łatwo go można wymienić, z tym że trzeba go najpierw mieć.

Niestety w moim mieście jest nieosiągalny. Ściąganie z Chin czy HongKongu (gdzie kosztuje grosze) mija się z celem.
Znalazłem go w dwóch sklepach internetowych, w jedym za 56zł w drugim za 95zł - dostępne od ręki.
Realna wartość, to 10%-20% tej wartości, jednak ze względu na swoją niepopularność posiadacze windują ceny - normalne...

Tu moja prośba do Forumowiczów: Ma ktoś może dostęp, żeby go załatwić w lepszej cenie, niż podałem powyżej?
Jeśli nie to będę zmuszony zapłacić te 56zł, ale warto najpierw spytać...

Proszę o info na PW lub tu w poście.

Dziękuję.

fotonaprawa
23-11-2012, 16:42
O który tranzystor teraz pytasz?
Jeśli chodzi o IRGP4086 to jest za 25zł na north.pl, jeśli chodzi o ct40km8h to chyba u mnie najtaniej.
IRGP4086 jest w innej obudowie niż ct40km8h.

ely13
26-11-2012, 10:02
Pytam o RJP4301, bo tak jest u mnie oznaczony.
Podejrzewam, że to on padł, ale nie mam 100% pewności. Mam identyczne objawy jak osoby, u których właśnie padł ten tranzystor...
Rozumiem, że ct40km8h jest oryginałem, a IRGP4086 zamiennikiem, w trochę inne obudowie. Ale można zastosować obywa - w sensie, że każdy się zmieści fizycznie oraz że funkcjonowały będą indentycznie oraz ich trwałość będzie taka sama...

Czy to ma być IRGP4086 czy ct40km8h to mi dużej róznicy nie robi. Jeśli to ten sam tranzystor i wymiana na jeden z nich sprawi, że moja lampa odżyje i będzie funkcjonowała prawidłowo, to chcę wymienić na tańszy znich.

Nie jestem elektronikiem i nie znam teorii. Potrafię sobie po prostu go wymienić, stąd moja prośba o poradę.

ely13
28-11-2012, 16:16
Lampa znów żyje!:p Wymiana tranzystora na IGBT IRGP4086 (dzięki sylwek2k za namiary) przywróciła ją do sprawności.
Mam nadzieję, że tranzystor wytrzyma min tyle, co jego poprzednik.
Bogatszy o nowe doświadczenia z zaoszcządzonymi kilkoma stówkami w kieszeni mogę znowu cieszyć się swoją lampą.
Jeśli ktoś będzie miał pytania lub potrzebował pomocy - zapraszam na PW lub tu.