tomdz
23-09-2012, 17:21
Chciałem skorzystać z możliwości i dowiedzieć się w końcu z oficjalnego źródła, jak powinien wyglądać histogram przy naświetlaniu bez korekty przy pomocy pomiaru punktowego jednolicie oświetlonej, jednorodnej powierzchni - przyjmijmy dla uproszczenia, że szarej karty. Innymi słowy, w którym miejscu histogramu powinno znajdować się jego maksimum.
Pytanie dotyczy w szczególności 5D Mk II - w moim egzemplarzu, maksimum przypada ok. 1EV poniżej środka histogramu. Używam matówki Eg-S i taką samą mam oczywiście ustawioną w CFn. W praktyce wygląda to tak, że dla zrównoważonych tonalnie scen muszę na stałe mieć włączoną korektę +2/3 do 1EV.
Co ciekawe, po wyborze matówki Eg-A w CFn, naświetlanie na szarą kartę daje peak idealnie w środku histogramu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pytanie dotyczy w szczególności 5D Mk II - w moim egzemplarzu, maksimum przypada ok. 1EV poniżej środka histogramu. Używam matówki Eg-S i taką samą mam oczywiście ustawioną w CFn. W praktyce wygląda to tak, że dla zrównoważonych tonalnie scen muszę na stałe mieć włączoną korektę +2/3 do 1EV.
Co ciekawe, po wyborze matówki Eg-A w CFn, naświetlanie na szarą kartę daje peak idealnie w środku histogramu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.