Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Naświetlanie 5D MkII - histogram

tomdz
23-09-2012, 17:21
Chciałem skorzystać z możliwości i dowiedzieć się w końcu z oficjalnego źródła, jak powinien wyglądać histogram przy naświetlaniu bez korekty przy pomocy pomiaru punktowego jednolicie oświetlonej, jednorodnej powierzchni - przyjmijmy dla uproszczenia, że szarej karty. Innymi słowy, w którym miejscu histogramu powinno znajdować się jego maksimum.
Pytanie dotyczy w szczególności 5D Mk II - w moim egzemplarzu, maksimum przypada ok. 1EV poniżej środka histogramu. Używam matówki Eg-S i taką samą mam oczywiście ustawioną w CFn. W praktyce wygląda to tak, że dla zrównoważonych tonalnie scen muszę na stałe mieć włączoną korektę +2/3 do 1EV.
Co ciekawe, po wyborze matówki Eg-A w CFn, naświetlanie na szarą kartę daje peak idealnie w środku histogramu.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

szunaj60
24-09-2012, 04:13
Ta matówka słuzy do szkieł ze swiatłem mniejszym od 2.8 ponoc jak są ciemniejsze w wizjerze masz ciemnice, masz jakies stałki?

zaix
24-09-2012, 09:13
Swojego czasu mocno przerabialem ten temat bo niedoświetlanie nie dawało mi spokoju. Histogram moim zdaniem powinien być w środku, natomiast w Canonach jest przesunięty na lewo, więc konieczna jest korekta, tak jak mwisz o gdzieś 2/3ev. Ja tak miałem w 5d2, 5d3 i dopytując wielu uźytkowników, wyszło na to, że canony tak mają.

tomdz
24-09-2012, 09:18
Tak, mam same jasne stałki, tylko nie rozumiem, co jasność wizjera ma do ekspozycji?
Pytanie zadałem, żeby się dowiedzieć, czy opisane działanie światłomierza jest wg. serwisu 'w zakresie tolerancji' i trzeba z tym żyć (jak do tej pory), czy można/należy to wyregulować i mieć trochę łatwiej. W ciemno słać sprzętu nie chcę, tym bardziej, że już po gwarancji.

--- Kolejny post ---

Swojego czasu mocno przerabialem ten temat bo niedoświetlanie nie dawało mi spokoju. Histogram moim zdaniem powinien być w środku, natomiast w Canonach jest przesunięty na lewo, więc konieczna jest korekta, tak jak mwisz o gdzieś 2/3ev. Ja tak miałem w 5d2, 5d3 i dopytując wielu uźytkowników, wyszło na to, że canony tak mają.

Pamiętam ten temat, ale skoro mamy podforum z udziałem CSI, chciałbym (i myślę, że nie tylko ja) poznać oficjalne stanowisko serwisu w tym temacie.

CSI
24-09-2012, 17:56
W serwisie sprzęt sprawdzany jest na przyrządach pomiarowych a nie na histogramie. Jeśli jest problem z prawidłowym naświetlanie to proszę dostarczyć sprzęt do serwisu w celu dokładnego sprawdzenia.