Zobacz pełną wersję : Raw + jpeg
Mam ustawiony tryb RAW + JPEG . Jak zrzucam fotki do kompa to mam 2 wersje każdej. Ale jak przeglądam fotki ( Zoom Browser EX) to nie widzę żadnej różnicy w kolorach czy nasyceniu między 2 wersjami. Czy jak jest włączony tryb RAW to body przetwarza tak samo JPEG jak tylko w trybie JPEG ? Bo wydaje mi się że powinienem mieć surowy RAW i przetworzony JPEG ... i zobaczyć od razu różnicę po zgraniu fotek .
Oglądając RAWa tak naprawdę widzisz jpga który jest zaszyty w RAWie, a ten jpeg jest przetworzony tak samo jak jpeg zapisany oddzielnie na karcie. Dlatego nie widzisz różnicy.
że powinienem mieć surowy RAW
Co znaczy surowy RAW? Co chciałbyś zobaczyć?
Podgląd pliku RAW jest albo z "zaszytego" w nim jpg-a, albo program sam wywołuje raw do podglądu, niektóre robią to podobnie jak "puszka" i wtedy podgląd jest podobny do jpg-a, inne wywołują inaczej i kolorystyka jest różna.
Wywołaj RAWa i wtedy porównaj z wygenerowanym przez body JPGiem, różnicę od razu zobaczysz ;). Jest jak pisze PawelB.
Ja też zapisuję RAW + JPG, ale te drugie tylko do wstępnej selekcji, bo w komputerze łatwiej i szybciej się na nich operuje.
W programach wywołujących surowy RAW będzie wyglądał nawet gorzej, bo dla JPGa możesz mieć w body ustawione korekty w nasyceniu kolorów, ostrości, kontrastu itp.
Kurcze... Ja to teoretycznie rozumiem ale ... Otwieram RAWa w Digital Photo Professsional i JPEGa w Zoom Browser i nie ma żadnej różnicy w kolorach itp. Identyczne zdjęcia. Jak mam wywołać surowego RAWa ?
Bo JPG w aparacie został wywołany z RAWa przez aparat wg ustawień w aparacie (wygląda jakby masło maślane, ale to zdanie ma sens).
Tak samo RAW w DPP, dopóki nie ruszałeś suwaczkami, został wywołany wg dokładnie tych samych ustawień - w DPP nazywają to "shot settings".
Czyli widzisz to samo.
Rożnica jest w tym, co możesz zrobić z tymi plikami.
JPG jest obrazkiem skończonym i poprawianie go (jasność, nasycenie, ostrość itd.) wiąże się z utratą informacji w nim zawartych.
RAW to zbiór danych zebranych przez aparat i możesz te dane męczyć na różne sposoby (jasność, nasycenie, ostrość itd.), nie tracąc informacji.
Możesz np. po dowolnych zmianach wrócić do "shot settings", możesz wiele wersji obrazka wywołanego zapisać w małych plikach receptury ("save recipe in file") i przywoływać w dowolnej porze dnia i nocy.
Najprostsza, wielokrotnie powtarzana tutaj, analogia do analogowego procesu: RAW to negatyw, a JPG to odbitka.
Edytka:
Przyszła mi do głowy lepsza analogia: RAW to obraz utajony, a JPG to obraz wywołany. Przewaga nad filmem jest taka, że film możesz wywołać tylko jeden raz, a RAWa - wiele razy na różne sposoby.
Ja to wszystko rozumiem ale chciałbym to zobaczyć ;-) Sam bawię się w poprawianie RAWów . Ale sądziłem że JPEG z body powinien wyglądać choć troszkę inaczej niż RAW. Skoro JPEG to jest obrobiony RAW to gdzieś czegoś nie rozumiem . Jak ( w jakim programie ) mogę zobaczyć "surowego" RAWa bez obróbki - bo chcę zobaczyć tą różnicę - co robi moje body z RAWem. A może trzeba trzaskac same RAWy bez JPEGa w ustawieniach ?
To czemu nie mówiłeś wcześniej - nie pisałbym tyle ;).
Chyba się nie da zobaczyć surowego RAWa, co najwyżej wywołanego z minimalną ingerencją = wszystkie suwaki na lewo.:?:
jacek_73
18-09-2012, 21:24
Surowy RAW do obejrzenia not exist.
Ja to wszystko rozumiem ale chciałbym to zobaczyć
Mówisz i masz, tak wygląda surowy RAW (właściwie to kawałek)
j§lČ/a{Ú9slŻ®“6ŻrL^Ňáq´ŔťHTÜ®Ł\d #<DáQ7˘aŃ+"(Ü^„ëđňk™ LÍ*â:fĽ“Fp5D°‚î Ęjř%”Č DB
®łQ‡ŐQ$Ďň7€ ‘¸Ą¤+órŁ•çňR5]XIQDSŐĄ‡lŚĆ™ĆY†cC®1Ž˙ •@*Q%Ů_¶âX,)|á8¶|ÄW>^&u匝)ůő„=ę@r¦™v0”„Ľ_Âxş…}őV ·v1[FżtC4l\`Ť€SVŕWdr–(0©‡*“ä9Č©LwÔT “Ššěě¬ĘTU‚’„QVLu4G)ň*ŲÍ@ ä*ASk`Ĺuq〗ťŽZ3YHÎ^ö‰Ą )˘<zd«„¶ŘyÚ‘[0!ý;–ŔË=HW÷Ň Éčń$x2Ω#ÍMP9é:N-Zč˛C¸z˙ đĹŤ›ÜŇöи˙ Ž2
ĽYh%L)µĺöyőoA,ąbU/ŹáŹšĆ§®Óĺw"˛š«IĎ•VĄŁ6o>Őţďd§>'
Ja pierdzielę, czytam i nie wierzę :shock:.
Proponuję kolego najpierw przejrzeć dział "baza wiedzy", bo to podstawa. Przydałoby się też przeczytać ze zrozumieniem instrukcję obsługi aparatu. Powtarzam - ze zrozumieniem, bo 99% populacji umie czytać, ale ze zrozumieniem tylko 30% ;).
Jak mam wywołać surowego RAWa ?
Wszystko jak na tacy: http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/23-raw-y-podstawy-obrobki-12828/
P.S. Latant, przykład fajny, ale JPG wygląda podobnie w takim zapisie ;).
Reasumując - zawsze widzimy RAWa po obróbce przez program graficzny.
Surowy RAW do obejrzenia not exist.
E tam.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img546.imageshack.us/img546/9067/podgladraw.jpg)
Reasumując - zawsze widzimy RAWa po obróbce przez program graficzny.
Nie wiem czy przeczytałeś wątek, którego link zamieściłem powyżej. Między innymi jest tam jedno zdanie, które to tłumaczy, cytuję:
"RAW-y Canona zawierają w sobie miniaturkę kolorowego obrazu zapisaną w formacie JPEG. W programach Camera RAW, RawShooter czy C1 też jest wykonywane demozajkowanie wstępne, żeby wyświetlić podgląd na ekranie PC-ta"
E tam.
http://img546.imageshack.us/img546/9067/podgladraw.jpg
Taki mało ostry coś ten RAW ,i kadr jakiś dziwny..wolałbym to w poziomie ująć :idea:
Taki mało ostry coś ten RAW ,i kadr jakiś dziwny..wolałbym to w poziomie ująć :idea:
Jak to RAW, całkiem goły ;).
Kolekcjoner
19-09-2012, 12:30
Poza tym straszny banding wylazł :mrgreen:.