Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem.
topisieasfalt
15-09-2012, 15:10
Witam :)
Posiadam canon'a 500d, obiektyw 85mm f/1.8 i duży problem. Otóż jestem początkującym amatorem, na sprzęcie się nie znam i potrzebuje waszej rady Nie mam zielonego pojęcia jak oddalić bądź przybliżać kadr, dotąd miałam styczność jedynie z kitowym obiektywem. Pomoże ktoś? :)
Jako że to jest stałka, nie pozostaje nic innego jak podejść lub oddalić się od obiektu :wink:
Witam :)
Posiadam canon'a 500d, obiektyw 85mm f/1.8 i duży problem. Otóż jestem początkującym amatorem, na sprzęcie się nie znam i potrzebuje waszej rady Nie mam zielonego pojęcia jak oddalić bądź przybliżać kadr, dotąd miałam styczność jedynie z kitowym obiektywem. Pomoże ktoś? :)
Trzeba bliżej podejść lub się odsunąć.
To obiektyw stałoogniskowy, czyli nie da się "przybliżać i oddalać kadru".
topisieasfalt
15-09-2012, 15:39
Aha, teraz rozumiem. Po prostu nie wiedziałam wcześniej jaka jest różnica między stałoogniskowym a zmiennoogniskowym obiektywem :) Dzięki.
Proponuję zacząć od nauki np.: Kurs fotografii online ? Poradnik fotograficzny ? Szeroki Kadr (http://www.szerokikadr.pl/poradnik/)
przepraszam czy to żart? czy co? bo to chyba jakąś prowokacją pachnie...
przepraszam czy to żart? czy co? bo to chyba jakąś prowokacją pachnie...
Może i tak, ale w dzisiejszych czasach ludzie nie potrafią kromki chleba ukroić, bo zawsze kupowali chleb krojony i tacy którzy wiedzą, że jak nacisną przycisk to na ekraniku pojawi się zdjęcie, bo zawsze robili "komórkami", ale nie zastanawiali się skąd to zdjęcie się wzięło.
topisieasfalt
15-09-2012, 23:10
Nie, to nie żaden trolling. Moja wiedza na temat fotografii jest po prostu bardzo ograniczona, po prostu dopiero od niedawna zaczełam się tym interesować, stąd ta niewiedza która może wydawać się śmieszna :) Mam do siebie wielki dystans i rozumiem was doskonale, pamiętajcie tylko zeby nie zapomiać jak to 'wół cielęciem był" :) Pozdrawiam.
pamiętajcie tylko zeby nie zapomiać jak to 'wół cielęciem był" :) Pozdrawiam.
Gdybyś musiała tygodniami po antykwariatach chodzić, aby zdobyć książki o fotografii (jedyna dostępna wiedza), a potem 100km autobusem po "chemię" i papier do wywoływania zdjęć jeździć - to raczej byś nie zapomniała ;)
Teraz jest wszystko bez wychodzenia z domu, za darmo, a i tak się nie chce przeczytać i ZROZUMIEĆ.
Forum oczywiście do tego służy, aby zadawać pytania i zdobywać pomoc oraz wiedzę , jednak już "ręce opadają" jak ktoś o takie banalne rzeczy pyta. Od razu wiadomo, że nie zadał sobie ani trochę trudu, by przeczytać kilka stron jakiegoś poradnika o fotografii np. wspomnianego Szerokiego Kadru, jest tam to wszystko (podstawowa wiedza) prosto i dokładnie opisane, a nawet są filmiki i nie trzeba czytać ;)
Od razu wiadomo, że nie zadał sobie ani trochę trudu, by przeczytać kilka stron jakiegoś poradnika o fotografii(...)
Jak dla mnie - przepraszam - problem polega nie na tym, że kolega nie poczytał etc., ale głównie na tym że nie zadał sobie podstawowego trudu pomyślenia choć przez chwilę..
Jak dla mnie - przepraszam - problem polega nie na tym, że kolega nie poczytał etc
Chyba koleżanka :)
topisieasfalt
16-09-2012, 15:05
Owszem, może zbyt pochopnie założyłam ten temat. Suma sumarum znam juz odpowiedź na moj 'problem' a jak sie okazuje jego brak. Podziękować :)
ps. I proszę nie oceniać umiejętności myślenia drugiej osoby przez pryzmat tego jaki post dodała na forum. Nie lepiej po prostu wytłumaczyć zamiast od razu się burzyc? Chyba nikt z was nie lubi naburmuszonych ludzi :) Pozdrawiam.
xxkomarxx
16-09-2012, 16:32
Oj tam dajcie spokój.
Koleżankę zapraszam do przeczytania jakichś poradników i na przyszłość wertowania forum w poszukiwaniu odpowiedzi, jeśli pojawią się pytania na które nie można znaleźć odpowiedzi wówczas pytaj. Zawsze ktoś pomoże, ktoś zjedzie dla samej satysfakcji itp...
dziwne, że pan w sklepie nie wyjaśnił do czego służy aparat i stałka
no chyba, że sprzęt "dostany"
Heilsberg
21-09-2012, 11:05
Pan w sklepie jest od sprzedawania a nie wyjaśniania (chyba, że zostanie zapytany). Jak kto chce kupić stałkę to Pan w sklepie ma mu sprzedać stałkę a nie pytać czy aby na pewno wiesz co to stałka. Tym bardziej, że stałek raczej ludzie z PKSu wysiadłszy nie kupują więc trudno się spodziewać, że nie wiedzą co czynią.
Pytanie zadalas banalne, ale nick masz za to fajny!