Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia do plakatu.

Daniell
10-09-2012, 15:26
Witam, w czwartek będę robił koleżance która jest instruktorką tańca zdjęcie do plakatu, będącego reklamą prowadzonej przez nią szkoły. W zdjęciach zmieniane będzie tło a więc oczywiście zrobię je z białym (przepalonym) tłem. Szukam pomysłu na ustawienie świateł w taki sposób aby uzyskać jak najlepszy efekt. Modelka ubrana będzie w święcącą sukienkę przyozdobioną wieloma cekinami. Obawiam się blików, odblasków i innych trudnych do okiełznania biorąc pod uwagę moje małe doświadczenie oraz ograniczony czas na wykonanie sesji problemów. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, wskazówki oraz pomoc. Ewentualnie linki do podobnych zdjęć również będą mile widziane.

Sprzęt jakim dysponuję:
Obiektywy o zakresie ogniskowych 24-300mm
Białe tło kartonowe 1,35, ewentualnie polipropylen o szerokości 3,5 m
Lampy 3 szt: Quantuum R+300, YN420II, 580 EXII + wyzwalacze radiowe
Parasolki rozpraszające 2 szt oraz srebrne 2 szt.
BD 42cm+grid i dyfuzor oraz BD 70cm z dyfuzorem
Softbox 80cm x 120cm

Jaką konfigurację najlepiej wybrać I jak ustawić światło żeby osiągnąć jak najlepsze efekty? Mam tylko 3 lampy a muszę przecież przepalić tło...

komer34
10-09-2012, 16:46
Jeśli dobrze rozumiem chcesz żeby Ci powiedzieć jak wszystko zrobić a Ty pójdziesz naciśniesz guzik. Ja mogę Ci poradzić tylko to co przeczytałem raz w książce łatwiej sie wycina z szarego tła. Jeśli chodzi o reszte to myślę że to pytanie słabo o Tobie świadczy. Jak nie chcesz sie ośmieszyć przed koleżanką to po prostu poćwicz wcześniej. nie leń się

Daniell
10-09-2012, 22:28
Jeśli dobrze rozumiem...

Całkowicie źle rozumiesz! Proszę po prostu o rady i podpowiedzi od osób, które mają już jakieś doświadczenie z tego typu zdjęciami. Za podpowiedź z szarym tłem dziękuje, w takim razie nie będę za wszelką cenę go przepalał.

igor58
10-09-2012, 22:45
zrób w plenerze, będzie ciekawiej

Maroos
10-09-2012, 22:55
Taniec, ruch - druga kurtyna warta spróbowania.

Maver
11-09-2012, 11:26
Zastanów się co potem będziesz chciał wstawić zamiast tła. Bo niekoniecznie białe tło może być najlepsze, chyba że koniecznie chcesz potem siedziec i robić wycinanki które będą wyglądały tak jak będą... Zależnie od tego co potem chcesz miec w tle może się okazać ze zrobienie zdjecia na przyklad na czarnym czy szarym (jak pisali poprzednicy) tle będzie o wiele bardziej efektywne w pozniejszej obrobce.

Co do samego ustawienia lamp to też chyba zalezy od tego jaki efekt chcesz uzyskac na zdjeciu.
Najlatwiej przy trzech lampach jedna z jednej strony jako swiatlo glowne, druga z drugiej jako wypełniające a trzecia zrob sobie kontre albo tło w zaleznosci co bedziesz potrzebowal.
Jakiejs filozofii strasznej nie ma, chyba ze chcesz uzyskac jakies mocno specyficzne oswietlenie to mozna pokobinowac, błyskac jedna z gory centralnie, druga pod spodem (albo kawalkiem białego "czegos" zrobic sobie swiatlo wypelniajace)

Moze poszukaj jakis podobnie oswietlonych zdjec do tych ktore planuesz zrobic, bedzie latwiej przeanalizowac jak oswietlic taka scene.

Maver
11-09-2012, 12:49
A tak apropo szukajac Davida Hobby'ego (bo kiedys widzialem jak robil wlasnie takie zdjecie o jakim mowisz) trafilem na to.
Dancers in Flight with Beautiful Light | KelbyTraining.com (http://kelbytraining.com/course/jmcnally_pt2_dancerinflightwithlight/)