Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 1Ds mk II problem ze swiatlem

Smogu
10-09-2012, 03:06
Witam niedawno stanalem przed wyborem kupna nowego body po wczesniejszym uzytkowaniu aparatu ze studia Canon 5D mkII moj wybor padl na Canon 1ds mk II canon przyszedl w stanie wizualnym ideal wszystko ladnie pieknie az do dzis kiedy wyszedlem na dosc ostre slonce zaczalem od testowania programow tematycznych wlaczylem AV ustawilem sobie przyslone 10 ekspozycja na 0 i zdjecie masakrycznie przeswietlone aby uzyskac odpowiednio doswietlona fotografie musialem zjechac az do Ev -2 i tu moje pytanie do posiadaczy tego sprzetu czy to normalne? nie uzytkowalem wczesniej serii 1ds wiec nie jestem w stanie porownac. wgl to swiatlo sprawilo mi mase problemow na trybie manual jest to samo. A moze to wina jakichs ustawien w menu aparatu? wertowalem wszystko ale nic nie znalazlem co by odpowiadalo mojemu problemowi. czy to znaczy ze w aparacie cos jest walniete? Prosze o pomoc! (przepraszam za brak polskich znakow ale obecnie przebywam w usa i nie posiadam polskiego systemu operacyjnego)
PS. Aparat testowalem z obiektywem C 50mm 1.8

jan pawlak
10-09-2012, 03:58
Mam 1Ds2, był kiedyś moim jedynym, teraz "lezy w szafie", robię 5D3.
Dla mnie w 1DS2, w stosunku do 5D2 a teraz 5D3, tryby pomiaru światła (wielosegmentowy, punktowy itd) wymagają znacznie większej staranności w używaniu ale dają też większą swobodę

jp

Smogu
10-09-2012, 04:13
czyli ze to jest normalne w tym aparacie i wszystko w porzadku tylko musze sie przyzwyczaic do jego pomiaru swiatla? bo chyba nie dokonca zrozumialem odpowiedz w twoim body takze to wystepuje?

jan pawlak
10-09-2012, 08:29
czyli ze to jest normalne w tym aparacie i wszystko w porzadku tylko musze sie przyzwyczaic do jego pomiaru swiatla? bo chyba nie dokonca zrozumialem odpowiedz w twoim body takze to wystepuje?

Tak, przy 1Ds2 trzeba dokładnie "patrzeć" gdzie i jak się mierzy światło, a 5D2,3 są bardziej tolerancyjne.

jp

tlustyx
10-09-2012, 08:37
A w jakim trybie pomiaru światła robisz te zdjęcia?

liquidsound
10-09-2012, 08:54
A nie masz punktowego pomiaru włączonego? Bo ten aparat w tym trybie jest fest czuły na zmiany. Generalnie on ma tendencje do niedoświetlania o 2/3EV raczej...

brak polskich znaków to nie problem - zainstaluj sobie polską klawiaturę w ustawieniach systemu...

tlustyx
10-09-2012, 09:48
A nie masz punktowego pomiaru włączonego? Bo ten aparat w tym trybie jest fest czuły na zmiany. Generalnie on ma tendencje do niedoświetlania o 2/3EV raczej...
To nie tendencja tylko tak działa światłomierz. Ostatnio był o tym wątek, do pomiaru punktowego należy wprowadzać korektę!: http://www.canon-board.info/dla-poczatkujacych-27/5dmk2-za-ciemne-zdjeciaz-85898/
Proponuję uważnie przeczytać: http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/51-ustawiane-ekspozycji-i-system-strefowy-25632/

lijo
10-09-2012, 10:29
Nie pisałbym w pierwszym rzędzie o trybach tematycznych, a raczej o trybie pomiaru światła jaki był w danym momencie ustawiony, oraz na co mierzyłeś. Jeśli miałeś punktowy i mimo ostrego słońca celowałeś nim w jakieś zacienione miejsce, to wcale się nie dziwię, że wyszło prześwietlone.

Smogu
11-09-2012, 05:44
dziekuje wszystkim za odpowiedzi powoli wszystko rozgryze w tym aparacie:)