Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zawieszający się Canon 60D

jaco88
09-09-2012, 00:34
Występuje u mnie problem z zawieszaniem się Canona 60d. Konfiguracja aparatu to wspomniany już Canon 60d + lampa 430 EX II + 28mm 1.8 ew. 50mm 1.4 (obiektyw nie ma chyba znaczenia bo dzieje się to na obydwu szkłach) + karta pamięci Sandisk 16GB Ultra 30MB/s + GRIP MEIKE + jeden akumulator org. + jeden zamiennik, tryb M.

Zawieszanie się aparatu występuje w następującej sytuacji (z tego co udało mi się zaobserwować): wykonuje powiedzmy 10 - 15 zdjęć pod rząd jpeg+RAW i podczas zapisywania się zdjęć na karcie (co trwa kilka sekund) chcę zmienić orientację aparatu np. z poziomej na pionową a co za tym idzie także ustawienie palnika lampy i w tym momencie następuje zawieszenie się aparatu. Nie pomaga nawet wyłączenie on/off bo nawet po przełączeniu przełącznika na off nadal aparat jest włączony ale nie reaguje na wciskanie przycisków. Pomaga tylko wyjęcie akumulatora.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co może być przyczyną?

szunaj60
09-09-2012, 11:11
Musisz zmienić kartę albo wgrać nowy soft

sebol1204
09-09-2012, 11:24
Używasz może magic latern? bo ja miałem identyczny problem z zawieszaniem tyle ze w 600d, zrobiłem serie zdjęć i zwiecha, pomagało tylko wyjęcie baterii (jakas beta ml to była)

Jeśli nie masz ml to zobacz czy na innej karcie jest to samo, spróbuj przywrócic ustawienia domyślne aparatu, zrobić update/downgrade firmware, może to coś da.