PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na łodzi?

sebfoto
08-09-2012, 22:57
Pytanie kieruję do tych, którzy mieli okazję fotografować na łodzi, czy jachcie. Wybaczcie za brak fachowych określeń, jednak temat jest dla mnie obcy.
Niemniej jednak w ostatnim czasie otrzymałem zapytanie o wykonanie zdjęć na łodzi (żaglówka) podczas jakiejś imprezy. Na pokładzie miało być około siedem osób. Miałem pokazać akcję i klimat. Klient zadzwonił w ostatniej chwili i niestety z braku czasu nie miałem możliwości pooglądania łodzi, dlatego też odpuściłem.
Zastanawia mnie czy ktoś robił tego typu zdjęcia i jakimi ogniskowymi?
Tak na sucho to trudno mi określić ile miałbym tam miejsca i czy nie byłoby zbyt tłoczno.
Na sucho wydaje mi się, że dwa body oraz fish i 24-70 by wystarczyło.
Wszelkie sugestie mile widziane.

janmar
08-09-2012, 23:15
Miałem pokazać akcję i klimat.

Akcja to np. regaty na morzu ,czy imieniny w porcie?Wachlarz możliwości jest spory...Jachty bywają mniejsze i większe.
Jeśli fotki w czasie pływania na wietrze jakim takim to raczej jedno body,drugie w torbie w koi.Body cały czas na pasku na szyi.Nie kłaść nigdzie "na chwilę".Fotki na siedząco,24-70 będzie ok.

gavin
08-09-2012, 23:27
No i jedna ręka dla jachtu, druga dla siebie.

Kuba1
08-09-2012, 23:40
Pytanie kieruję do tych, którzy mieli okazję fotografować na łodzi, czy jachcie.
Na sucho wydaje mi się, że dwa body oraz fish i 24-70 by wystarczyło.
Wszelkie sugestie mile widziane.Mniejsza o ilość puszek, ale ogniskowe tak jak napisałeś, na żaglówce spokojnie. Fish lub jakieś UWA jak najbardziej wskazane, bo bardzo stylowe obrazki wychodzą w scenerii żaglówkowej. Tyle, że w trakcie pływania po w miarę otwartej wodzie. A jeśli impreza na przycumowanej łodzi w scenerii przystaniowej, no to już trochę inna bajka, bliżej "zwykłego" reportażu. W każdym razie, z tym co napisałeś, to ew. na dużym jachcie mogłoby Ci zabraknąć 70-200 jakbyś z rufy chciał wyłuskiwać smaczki dziejące się na dziobie.

sebfoto
09-09-2012, 00:05
Akcja to np. regaty na morzu ,czy imieniny w porcie?Wachlarz możliwości jest spory...Jachty bywają mniejsze i większe.
Jeśli fotki w czasie pływania na wietrze jakim takim to raczej jedno body,drugie w torbie w koi.Body cały czas na pasku na szyi.Nie kłaść nigdzie "na chwilę".Fotki na siedząco,24-70 będzie ok.

Wiedziałem tylko, że łajba była wielka na 20 stóp. Moja wyobraźnia działa w metrach i było mi trudno to przeliczyć.
Zdjęcia miały być w trakcie przepływu z pkt. A do B.

Wasze rady są cenne na przyszłość.

7four
09-09-2012, 00:37
Łajba ma ok 6 metrów. Reszta zależy od pogody :D

pawelo1
09-09-2012, 00:50
to szkoda że tak wyszło bo mogłeś w necie poszukać, a przeliczników nie brakuje. Ja polecam ten Przelicznik jednostek długości : metr, kilometr, decymetr, centymetr, milimetr, mikrometr = mikron, angstrem, cal, stopa, jard, mila, mila morska - Kalkulator On-line - liczby.pl (http://www.liczby.pl/przelicznik/dlugosci?utf8=%E2%9C%93&value=20&unit=98&commit=Przelicz&precision=2). No to nieduży jacht bo ma 6,1 m. Obiektywem 24-70 zrobisz wszystko i dodatkowo jeszcze coś poniżej 24 mm i wszystko w temacie.

janmar
09-09-2012, 08:32
7+1 0sób,~~7 metrowa łódka IMHO powyżej sensownej normy.Zdjęcia w tłumie [oby na silniku].
Kokpit [miejsce do siedzenia to około 2,5 na 2,5 m w najlepszym razie.Przy fotkach rufa -dziób 6,5 m.Jeśłi na żaglach i trochę wiatru to głównie kokpit.Pozostaje rotacyjnie wyrzucać do kabiny część modeli.

Janusz Body
09-09-2012, 11:06
6.10 to mniejsze niż popularna Omega (ma 6.20). 8 osób na tym to będzie porównywalne do puszki sardynek. To jest jacht (kilowy czy kilowo-mieczowy) czy "jacht" czyli żaglóweczka z otwartym kokpitem? Nawet na czymś typu Rambler pomieszczenie 8 osób graniczy z cudem. Da się ale o robieniu zdjęć raczej trzeba zapomnieć - może jakąś małpką lub telefonem. Lustrzanką z 24-70 będziesz walił ludzi po głowach. :-)

Pomyśl nad robieniem zdjęć z zewnątrz, z pomostu, z brzegu, z drugiej łódki. Na czymś typu Omega czy Rambler rzeczywistej przestrzeni masz może dwa metry na metr, góra półtora bo odpadają kawałki pokładu na dziobie i rufie.

Nie będzie łatwo. :-)

sebfoto
09-09-2012, 11:35
Janusz: nie byłoby łatwo, gdyż odpuściłem. :) Gdybym miał coś takiego robić, to musiałbym znać temat żeby to dobrze ogarnąć.
Nie dane mi było żeglować, a klient z którym rozmawiałem wiedział tylko o ilości osób na pokładzie oraz o wielkości łodzi.
Rady w tym wątku z pewnością przydadzą się innym w przyszłości.