Zobacz pełną wersję : EOS 350d brak reakcji
Degustator
07-09-2012, 22:53
witam,
miałem dziś pecha bo pożyczyłem aparat Canon EOS 350d i akurat mi po zrobieniu paru zdjęć przestał odpowiadać.
Przesuwam na pozycję ON i jedyna reakcja jaka jest to po naciśnięciu przycisku samowyzwalacza pojawia się jego ikonka na wyświetlaczu - (taka sama sytuacja jest w przypadku przycisku na samej górze po prawej (wybaczcie te moje nazewnictwo ;) )).
Przeczytałem już parę tematów o nagłej śmierci aparatu, dlatego jedyne co udało mi się dotychczas zrobić to naładowanie baterii, ale na razie bez skutku.
Proszę o pomoc co jeszcze mogę samemu spróbować :)
Naprawiacz
08-09-2012, 09:25
Samemu już nic. Aparat należy oddać do kumatego serwisanta aparatów cyfrowych ew.elektronika.
Zanim oddałbym do serwisu wymieniłbym na wszelki wypadek baterię podtrzymującą pamięć (chyba CR 2016). Wróżę z fusów bo nie miałem takiej przypadłości, ale przed oddaniem aparatu w obce ręce serwisanta wolałbym mieć pewność, że z mojej strony nie przeoczyłem drobiazgu.
Sprawdż gniazdo karty pamięci czy nie są zgięte piny.Użyj innych baterii.
Sprawdz klapke gniazda pamieci, z otwartą aparat sie nie uruchamia. Być może coś się uszkodziło w tej materii.
Naprawiacz
08-09-2012, 17:06
"...jedyna reakcja jaka jest to po naciśnięciu przycisku samowyzwalacza pojawia się jego ikonka na wyświetlaczu ..."
baterie nie mają tu nic do gadania, bo widać, że prąd dochodzi.
Jak dla mnie padło zasilanie, więc bez siły fachowej się nie obędzie.
"...jedyna reakcja jaka jest to po naciśnięciu przycisku samowyzwalacza pojawia się jego ikonka na wyświetlaczu ..."
baterie nie mają tu nic do gadania, bo widać, że prąd dochodzi.
Jak dla mnie padło zasilanie, więc bez siły fachowej się nie obędzie.
Człowieku zlituj się z twoją logiką.
Patryk_mirek
08-09-2012, 18:16
Wyciągnij z aparatu baterie (główną i tą podtrzymującą) i poczekaj z 5-10 minut.
Włóż spowrotem i zdziw się że działa...
Mojej 350'tce potrafiło czasem odbijać i nagle zaczynał aparat wariować albo przestawał reagować aparat na cokolwiek.
Nie wiem czy to wina nieoryginalnego gripa, nieoryginalnych akumulatorów czy "ten typ tak ma", ale zdecydowanie opisane powyżej działanie pomagało.
Naprawiacz
08-09-2012, 20:16
Człowieku zlituj się z twoją logiką.
Daj sobie spokój człowieku z litością i naucz się czytać ze zrozumieniem.
Nie można wyolbrzymiać "dobrodziejstwa" jakie spotyka aparat po zresetowaniu (do tego prowadzi wyjęcie baterii podtrzymującej pamięć), gdyż jakiekolwiek zmiany w przypadkach takich jak opisany są wyjątkowo rzadkie. 95% aparatów, które miałem w ręku, w takich przypadkach ma uszkodzone zasilanie.
Naprawiacz
W temacie czytania ze zrozumieniem -polecam wzajemnie (patrz twój i mój post)
Nie można wyolbrzymiać "dobrodziejstwa" jakie spotyka aparat po zresetowaniu (do tego prowadzi wyjęcie baterii podtrzymującej pamięć),
Gdybyś czytał ze zrozumieniem to zapewne zauważyłbyś, że nie wyolbrzymiałem tematu resetu - jedynie zasugerowałem taką ewentualność.
... 95% aparatów, które miałem w ręku, w takich przypadkach ma uszkodzone zasilanie.
Współczuję!
Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i znajdź błąd w logice.
To tyle z mojej strony.
Ok.Panowie .Poczekajmy co napisze autor wątku..Kłótnie mu nie pomogą.[Kłótnia prowadzi do pralni lub kartek.]
Naprawiacz
08-09-2012, 22:29
Naprawiacz
W temacie czytania ze zrozumieniem -polecam wzajemnie (patrz twój i mój post)
Nie można wyolbrzymiać "dobrodziejstwa" jakie spotyka aparat po zresetowaniu (do tego prowadzi wyjęcie baterii podtrzymującej pamięć),
Gdybyś czytał ze zrozumieniem to zapewne zauważyłbyś, że nie wyolbrzymiałem tematu resetu - jedynie zasugerowałem taką ewentualność.
... 95% aparatów, które miałem w ręku, w takich przypadkach ma uszkodzone zasilanie.
Współczuję!
Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś i znajdź błąd w logice.
To tyle z mojej strony.
Zajmuję się naprawami od lat i miałem już w ręku parę uszkodzonych aparatów. Dlatego twierdzę, iż należy się uczyć całe życie. Także czytania ze zrozumieniem. Uszkodzenie zasilania w tym modelu często nie oznacza zupełnie martwego aparatu. Często po włączeniu pokazuje właśnie niektóre ikonki nie reagując nic więcej. Życzę oczywiście użytkownikowi aby to było zawieszenie się oprogramowania, mimo iż zdarza się to stosunkowo rzadko.
Daj te sobie spokój z osobistymi wycieczkami, bo świadczy to tylko i nie masz nic konstruktywnego do dodania w temacie.