Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 600D nie włącza się

wkwast
07-09-2012, 00:20
Witam, mam następujący problem. Po miesiącu użytkowania EOS 600D wystąpił taki problem: aparat przestał się włączać, mimo iż bateria była naładowana. Oddałem do serwisu, posiedział kilka dni, nic nie stwierdzono. Odbieram aparat , wkładam baterie i nic, cisza, pokazuję gościowi że nadal jest to samo. Włożył swoja baterie , bach, działa. Aha czyli pewnie bateria. Oddałem baterie i ładowarkę na gwarancji. W międzyczasie kupiłem druga baterię, i działał aparat przez tydzień. Dziś przy nocnych zdjęciach wyłączył się i znowu nie reaguje na włączanie, mimo iż bateria zamiennik jest naładowana :/. Znowu go oddam i nic nie stwierdzą... czy ktoś może mi coś poradzić co się dzieje z moim nowiutkim aparatem? :( Poprzedni 400D działał bez zarzutu, ten 600D ciągle odstawia mi jakąś maniane :(. POMOCY :(

pawelo1
07-09-2012, 00:37
Na gwarancji oddałeś aku i ładowarke, ale zamiennik czy oryginał bo nie sprecyzowałeś tego. Rozumiem, że masz body dopiero miesiąc i było nowe ze sklepu? Jak zamiennik to jakiej firmy masz. Nie masz oryginalego aku do tego body? Pewnie jakiś badziewny zamiennik i dlatego tak się dzieje. Włóż oryginał i dopiero potestuj.

wkwast
07-09-2012, 00:53
Oddałem do serwisu oryginalny aku CANONA. On nie działał. Kupiłem zamiennik w cyfrowe.pl Blumax Replace LP-E8. I on po tygodniu spowodował że aparat nie włącza się... Oryginalny aku siedzi w serwisie, mają mi go wymienić.

--- Kolejny post ---

Zaczynam się martwić czy to body nie jest jakieś wadliwe, jak przy drugim akumulatorze znowu nie chce się włączac :/

--- Kolejny post ---

Teraz przestał się włączać kiedy przy włączonym aparacie wkładałem kartę pamięci... mam nadzieje że to nie jest przyczyną usterki?

pawelo1
07-09-2012, 01:00
no to dziwna sprawa jak Ci oryginalny aku nie działał i to od nowości. W serwisie włożyli baterie przy Tobie i body działało. Skoro body jest nowe tak jak piszesz, serwis nic nie wykrył, a jest gwarancja to może wymieni Ci sklep na inne w ramach rękojmi. Gdzieś musi być wina po tygodniu aku nie może odmówić posłuszeństwa. A odnośnie karty to tak się nie robi zawsze aparat się wyłącza i dopiero wkłada karte bądź ją wyjmuje bo możesz popalić gniazdo albo płyte przez to uszkodzić. Przez takie coś mogło się wszystko stać. Teraz to chyba do serwisu musisz oddać, bo nie masz innego wyjścia skoro wogóle się nie włącza.

wkwast
07-09-2012, 01:05
Czyli wkładając kartę przy włączonym aparacie mogłem sobie rozwalić aparat? :/

pawelo1
07-09-2012, 01:15
to tak jakbyś montował podzespoły do kompa przy włączonym zasilaczu do płyty głównej. Tak to można wytłumaczyć. Mogło się coś stać, ale nie musiało. Poczytaj instrukcje od body tam też będzie napisane czego nie można robić. Mieszkasz w wawie to do serwisu masz rzut beretem, więc najlepiej tam się wybrać bo tego nikt na odległość nie stwierdzi co się stało. Skoro tak jak opisujesz od samego początku coś było nie tak i jeszcze teraz takie coś piszesz. Ja tak nie robie bo jest za duże ryzyko uszkodzenia. Nie wiem czy jak się pokrywe otwiera od karty to aparat sam się nie wyłącza. Może ktoś napisze coś więcej a miał taki sam przypadek bo dla mnie to dziwne. Przy wyłączonym body zawsze karte wkładam bądź ją wyjmuje i to samo jest ze zmianą obiektywów.

wkwast
07-09-2012, 01:19
aż się teraz głupio przyznać w serwisie jak doszło do usterki :/

--- Kolejny post ---

to tak jakbyś montował podzespoły do kompa przy włączonym zasilaczu do płyty głównej. Tak to można wytłumaczyć. Mogło się coś stać, ale nie musiało. Mieszkasz w wawie to do serwisu masz rzut beretem, więc najlepiej tam się wybrać bo tego nikt na odległość nie stwierdzi co się stało. Skoro tak jak opisujesz od samego początku coś było nie tak i jeszcze teraz takie coś piszesz. Ja tak nie robie bo jest za duże ryzyko uszkodzenia. Nie wiem czy jak się pokrywe otwiera od karty to aparat sam się nie wyłącza. Może ktoś napisze coś więcej a miał taki sam przypadek bo dla mnie to dziwne. Przy wyłączonym body zawsze karte wkładam bądź ją wyjmuje i to samo jest ze zmianą obiektywów. No to w takim razie jak tak piszesz, to może tym razem nie obiektyw tylko przez wkładanie karty. Robiłem zdjęcia ze statywu i po zrobieniu zdjęcia pokazało że nie ma karty. To szybko poleciałem i nie wyłączając body włożyłem karte i wtedy padło wszystko...

pawelo1
07-09-2012, 01:23
nic nie mów o tym w serwisie. Może nic takiego poważnego się nie stało, a problem mógł być od początku z napięciami że nie mogłeś z body korzystać. Pewnie tak robiłeś od nowości z tą kartą, ale tego nikt nie wie prócz Ciebie. A spróbuj sam aparat odpalić bez karty. Powinien pokazać na lcd brak karty. Do menu można wejść bez niej i też możesz to sprawdzić przy okazji. Jak to pokaże to będzie dobrze.

wkwast
07-09-2012, 01:51
kurcze , głupio teraz iśc znowu do serwisu wiedząc jaka jest przyczyna :(

--- Kolejny post ---

poprrzednim razem nic nie stwiwerdzili, powiedzieli że body nie zarejestrowało żadnej usterki za pierwszym razem. na aku który włożył gościu w serwsie od razu zaskoczył, nma moim canonowskim nie działał

--- Kolejny post ---

Aparat bez karty nie włącza się, nic się nie daje zrobić :/ teraz dałeś mi do myślenia z tą kartą... do tej pory na tym aku zamienniku działał jak talala, dopóki nie włożyłem karty przy włączonym aparacie... ale nie pamietam czy w 400d wkładałem kartę przy włączonym czy wyłączonym aparacie... w serwisie w 600d nic nie stwierdzili, żadnej usterki, potem powiedzieli że to akumulator canonoski jest wadliwy. facet wziął go na zaplecze, podładował chwile , włożył i aparat zaskoczył na tym moim canonowym. wychodze z serwisu, zrobiłem kilka fotek, znowu nie działa. no to zabrali ten akumulator i ładowarkę, powiedzieli że wymienią na nowy. jutro go odbiorę i zobaczę co będzie.

Naprawiacz
07-09-2012, 07:57
Aparat przy otworzeniu klapki karty pamięci wyłącza się sam, więc nic tu nie może się stać. Sprawa obiektywu to już co innego.
Czy w serwisie także próbowali włączyć aparat na twojej oryginalnej baterii?

Saapcio
07-09-2012, 12:20
Może korpus uszkadza akumulatory, może ładowarka? Że niby po pewnym czasie się nie ładują, niezależnie od tego co pokazuje wyświetlacz aparatu (ładowarki).
Że przez kartę? Nie sądzę.

wkwast
09-09-2012, 00:28
tylko że tego zamiennika nie ładowałem, był na full i po tygodniu aparat przestał się włączać...

--- Kolejny post ---

aparat drugi raz w serwisie i znowu nic nie stwierdzą... co wtedy mam zrobić? domagać się wymiany body? od canona?

szunaj60
09-09-2012, 10:50
Kartę możesz wyjmować i wkładać bez wyłączania aparatu. Pod klapką jest mikro wyłącznik,który automatycznie po odchyleniu klapki odłącza zasilanie.Miałem podobny problem myślałem że popsułem sobie body po włożeniu zamiennika ale okazało się że w baterii była nadlewka plastyku i nie dawała styku.Po odcięciu aparat ruszył ale nie pokazywał stanu naładowania dopiero po wejściu w MENU -DANE AKUMULATORA i akceptacji innego producenta pokazała się ikonka baterii i jest ok.(tak było w 5D mkII)

wkwast
09-09-2012, 16:02
tylko że u mnie dwie baterie były oryginał i zamiennik i na obydwu nie chce działać :/

pawelo1
09-09-2012, 20:14
moim zdaniem to jest problem po stronie napięć, tak jakby niszczył te aku i serwis na to powinien zwrócić uwagę bo to jest nienormalne. Wkłada się aku w pełni naładowane i za pare minut są wyczerpane bo body nie działa. To tak jakby aparat pobierał wyższe prądy niż jest to przewidziane i szybciej się przez to aku rozładowuje. Inaczej się tego wyjaśnić nie da. Ciekawe co serwis tym razem porobi. Na logike biorąc nie znając się na tym od tego bym zaczął, a z twoich opisów wszystko na to wskazuje że tak to się odbywa. Daj znać jak wróci body z serwisu i nie daj się. Walcz o swoje dopóki nie będzie tak jak należy.

szunaj60
10-09-2012, 00:31
W takim przypadku jeśli masz wyłączone body a po kilku dniach rozładowane aku to tylko jest zwarcie i serwis na 100%

Grzesiek_PL
10-09-2012, 13:59
Standardowo aparat po otwarciu klapki powinien się wyłączyć/przejść w stan uśpienia (nie wiem jak to wygląda, myślę, że się nie wyłącza, wystarczy mieć ML i np odpiąć obiektyw przy wyłączonym aparacie i dioda mignie).

Bolek02
10-09-2012, 17:34
Body Canona tej generacji co 600D są zaopatrzone w system bezpieczeństwa oparty na mikrowyłącznikach i w zasadzie nie da się popsuć body przez wyjęcie karty, wymianę szkła itp. bez uprzedniego wyłączenia zasilania. Poza tym jesli twierdzisz, że body na naładowanej bateri działa a po jakimś czasie nie to problem jest raczej na zasilaniu. Sam tego IMHO nie rozwiążesz a do tego masz sprzęt na gwarancji, to tylko Serwis Ci został. Na wymianę body raczej nie licz, bo to Polska jest :(

wkwast
11-09-2012, 13:57
K...wa, oczywiście w serwisie nic nie stwierdzili i facetowi się nie da wytłumaczyć że nie chce działać :| mówi że u nich działał w 100%... ta super pewnie włączyli raz, o działa , i tyle z serwisowania

--- Kolejny post ---

Zadzwoniłem do Canon Polska do jednego gościa, opowiedziałem jaka jest sprawa z serwisem, wziął nr zlecenia i powiedział że będzie dzwonić i się dowiadywac oco kaman

pawelo1
11-09-2012, 15:43
i dobrze zrobiłeś nie ma co darować bo tak być nie może i pewnie tak zrobili jak piszesz. Włączyli o działa to można oddać. A jakby porobili zdjęcia to za pare minut kaputt. Usterka jest i dziwne, że serwis nie potrafi jej wykryć tylko to bagatelizuje. Bądź twardy zawodnik i nie daj się, walcz cały czas o swoje:). Pozdro

Bangi
11-09-2012, 15:57
A może jakis "banalny" problem z tymi mikrowyłacznikami, które tu się pojawiają. Może po pewnym czasie używania, ściskania, miętoszenia, body, któryś się załącza???

wkwast
12-09-2012, 00:49
czekam narazie na reakcję pana z Canon Polska, mówił że zadzwoni, dowie się wszystkiego z serwisu, wziął nr zlecenia i ma się tym zając.

--- Kolejny post ---

jestem zdruzgotany i nie wiem już co robić jak po raz kolejny po interwencji przedstawicielstwa canon polska nic nie zdziałają :/ kupe kasy władowałem w body i mam co 2 tyg jeździć do serwisu? za rok sie skonczy gwarancja i będe musiał bulić? :|

wkwast
14-09-2012, 15:50
i narazie ****... zadzwoniłem wczoraj do faceta z canon polska powiedział że zlecił im naprawe, dziś dzwonie do serwisu , oni nic nie wiedzą i mówie że to niemożliwe żeby na dwóch nowych bateriach nie działał... żytnia mówi że nie dostali żadnego maila z canon polska, że nic nie moga zrobić bo u nich wszystko działa... to dre sie na faceta że to nie możliwe żeby tak było , mówi że jeszcze raz sprawdzą...
xxxxxxxxx

wkwast
17-09-2012, 17:45
xxxxxxxxz serwisu nic nie potrafią zrobić... poprosiłem o sprawdzenie napięć, piszą: wszystko ok... taa to ciekawe czemu aparat po jakimś czasie na nowej baterii, po naładowaniu, przestaje działać, i nie pokazuje stanu naładowania baterii, cały czas jest na full a aparat nie działa :| POMOCY :(

--- Kolejny post ---

jak się mogę domagać zwrotu pieniędzy lub wymiany sprzętu? mam iść do Canon Polska?

wkwast
18-09-2012, 14:34
Czy jest tu ktoś z wawy i jego body jest na aku ep-l8? Chciałbym sprawdzić czy u niego działa mój akumulator?

--- Kolejny post ---

chodzi mi o LP-E8

wkwast
18-09-2012, 15:19
ludzie, prosze o pomoc.. kto ma body z LP-E8? I jest z wawy ?

wkwast
18-09-2012, 22:17
Dowiedziałem się z serwisu na Żytniej, że mój oryginalny aku zostanie wymieniony, nie podali przyczyny, ale to już mówi samo za się że albo faktycznie aku był zrabany albo body je uszkadza, tak jak to byłow przypadku zamiennika

pawelo1
18-09-2012, 22:50
no to lepsza ta pierwsza opcja, żeby aku był kaputt. No ale tego dowiesz się jak już go naładujesz po odebraniu. Albo dowiesz się wcześniej jak ktoś z wawy się zgłosi z pomocą wkładając twój stary oryginał do body. A jak się okaże, że to samo co wcześniej to będzie wiadomo jaka przyczyna. Czyli tak jak każdy tutaj pisał, że body je uszkadza, rozładowuje je szybciej bo coś z napięciami, a serwis sobie z tym poradzić nie może. Pozdro

wkwast
18-09-2012, 23:56
serwis jest wciąż przekonany że nic nie ma ...

wkwast
19-09-2012, 19:23
Narazie działa, bateria nowa, pokazuje stan naładowania, więc być może tamta bateria była uszkodzona. pożyjemy zobaczymy :)

pawelo1
19-09-2012, 19:31
oby bracie tak było jak piszesz, a trzeba być zawsze dobrej myśli. Potestuj na spokojnie i będzie wszystko jasne. To tylko się cieszyć, że w końcu po takim wyczekiwaniu wróciło wszystko do normy:). Pozdro

luso
07-09-2017, 19:49
Dziś moje 600d po 2 tyg. pobytu w szafie bez akumulatora również przestało się włączać. Po włożeniu dwóch różnych, w pełni naładowanych akumulatorów aparat nie daje znaku życia bez względu na to czy jest podłączony obiektyw czy nie czy jest włożona karta pamięci czy nie. W sobotę zawiozę aparat na Żytnią. Tymczasem zastanawiam się co może być przyczyna usterki (i jak kosztowna będzie naprawa). Na myśl przychodzą mi mikro wyłączniki przy gnieździe kart pamięci i baterii oraz bezpiecznik (jeśli taki istnieje) w aparacie. Mogło również coś się spalić :( Rozumiem, że w tym aparacie nie ma żadnej znanej usterki (typu odklejające się lustro w 5d), która się w ten sposób objawia? Dodatkowo wgrany ML też pewnie niczego nie zmienia :/

luso
15-10-2017, 20:53
Problem został rozwiązany przez wymianę płyty głównej w aparacie...