Zobacz pełną wersję : Problem z wysuwaniem obiektywu. Moze ktos wie o co chodzi.
rock&roll
07-02-2006, 23:23
Mam problem jak w tytule, a zaczelo sie najprawdopodobniej od tego, ze sie obiektyw nie schowal jak mi akumulatorki padly. Teraz nie chce sie wysunac do konca ani schowac do konca troche tylko sie porusza jakby chcial a nie mogl. Macie moze jakis pomysl co jest nie tak i jak to naprawic. W ogole probowalem zdjac obudowe, ale nie dalem rady, bo z 1 strony cos trzyma. Z gory dzieki.
Może byś napisał, o jaki aparat chodzi ?
Przede wszystkim podaj model aparatu.
Nie zaszkodzi też na pewno, jak delikatnie spróbujesz zastosować trick z odkurzaczem (może dostały się tam drobiny kurzu - mi to kiedyś pomogło w Canonie A80). W tym celu będziesz musiał samodzielnie spreparować końcówkę zasysającą;) Potrzebna Ci będzie do tego słomka i kawałek jakiejś taśmy. Z jednej strony słomkę spłaszczasz. Z drugiej, za pomoca taśmy mocujesz do rury odkurzacza, obklejając jak najstaranniej, zeby zapchać całkowicie wszysstkie inne otwory (oczywiście z wyjątkiem słomki). Następnie włączasz odkurzacz i z wyczuciem starasz się wyciągnąć drobinki brudu z miejsc, w których chowa się obiektyw. Powodzenia!!!
rock&roll
08-02-2006, 18:25
Model moje go aparatu - Powershot A60 (2.0MP)
Przy wysuwaniu obiektywu slychac silniczek, jakby cos go blokowalo.
mam ten sam problem ;/ probowałem czyścic i nic. Moj model to Nikon coolpix L2. Czy to możliwe ze podczas wyładowania baterii obiektyw sie nie zasunął automatycznie? Ile może kosztować naprawa?
Model moje go aparatu - Powershot A60 (2.0MP)
Przy wysuwaniu obiektywu slychac silniczek, jakby cos go blokowalo.
Krok 1:
Wyjmij akumulatorek i włóż z powrotem.
(jeśli nie pomoże to)
Krok 2
Oddaj do serwisu.
Pozdrówka
ostatnio miałem podobny problem z jakimś canonem (znajomych wiec nie pamietam modelu) wyłączył się i nie schował i potem nie reagował na właczanie i wyłączanie... ale podgląd zdjeć działał..
zacząłem się bawić i stwierdziłem ze moze być za małe przewodnictwo na klapce od baterii (dwa paluszki) więc połączyłem je zwykłymi norzyczkami i docisnąłemw korpus i wtedy włączyłem i czary mary obiektyw się wysunął...
potem zamknąłem klapkę bateri i śmiga on do dziś bez problemu (wyglada na to że albo klapka daje dosć dużo opór prądu lub była za mała moc na aku i nie miało wystarczającej energii aby ruszyć zablokowany silniczek..