Zobacz pełną wersję : 5d ruszające się sanki lampy
witajcie
mam problem zobaczyłem że w moim 5Dmk1 lampa która jest w sankach delikatnie rusza się na boki, tzn przekręca o 1-2stopnie w prawo i lewo. czy ktoś miał podobny przypadek? tak samo ile kosztuje wymiana ekranu w 430ex2? najnormalniej pękł. Proszę nie pisać abym wysłał do serwisu na kosztorys, ponieważ cenę wymiany wyświetlacza lampy można podać od ręki z sankami w 5d może być ciężej. Proszę o podanie widełek cenowych za w/w usługi.Ogólnie lampa trzyma się mocno i pewnie tylko delikatnie się przekręca.
pozdrawiam
troszkę uproszczę i podsumuje:
cena wymiany panelu górnego w canonie 5Dmk1
cena wymiany wyświetlacza w lampie 430ex2
cena robocizny + części.
"cena wymiany panelu górnego w canonie 5Dmk1"
hmm, dawno temu w stareńkim 20d miałem podobny jeśli nie identyczny problem
Zwyczajnie dokręć widoczne na zdjęciu śrubki.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://c.wrzuta.pl/wi17583/577f2cbd00122ce45048b626/img_8921)
ooo :D dzięki właśnie się biorę za dokręcanie :D
-edit-
pomogło :)
jak będziesz w LEgionowie to masz piwko ;)
dzisiaj się zastanawiałem jak rozwiązać problem ruszających sanek w piątce, a tu wystarczy tylko śrubki dokręcić ;)
:D i ode mnie piwko sie należy
Dobrze mamy z tymi piątkami. Jak mnie pamięć nie myli, w Nikonie D700 nie ma możliwości samodzielnej naprawy, ślą do serwisu i płacą niemałe pieniąchy za tę usterkę :D Pozdrowienia dla żółtych braci! ;)
pomogło :)
jak będziesz w LEgionowie to masz piwko ;)
d
:D i ode mnie piwko sie należy
Cholercia, a ja praktykujący abstynent ...
Dobrze mamy z tymi piątkami. Jak mnie pamięć nie myli, w Nikonie D700 nie ma możliwości samodzielnej naprawy, ślą do serwisu i płacą niemałe pieniąchy za tę usterkę :D Pozdrowienia dla żółtych braci! ;)
a ponoć nixon to sprzęt "nie dla idiotów":mrgreen:
Naprawa sanek w Nikonie D700 kosztowała mnie 250 zł więc nie tak źle jak na nikona ; )!
Byc moze cos zle skojarzylem, ale pamietam, ze na tamtym forum ktos robil z tego kosztu niemaly problem...
W Fuji X100 śrubki wkręcane od wewnątrz żeby dokręcić sanki trzeba rozebrać aparat. Jeszcze na gwarancji mi serwis to zrobił.
"cena wymiany panelu górnego w canonie 5Dmk1"
hmm, dawno temu w stareńkim 20d miałem podobny jeśli nie identyczny problem
Zwyczajnie dokręć widoczne na zdjęciu śrubki.
OT: używałeś nasadki zmniejszającej (już i tak niewielkie w 20D) powiększenie wizjera o 30%?
dobra a jak z wymiana wyświetlacza lampy?
Kupiłem z nasadką.
A że zestaw pozbawiony muszli Canon Muszla oczna EC-II - Muszle oczne - do lustrzanek - Akcesoria - ProClub (http://www.proclub.pl/pl/canon_muszla_oczna_ec_ii.html?utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2012-09&utm_content=475#nclid=19a6ba22f3b317202038172b2c6f dd76) zostawiłem.
W moim ep ex15 nie ma soczewki. Zatem nic nie zmniejsza.
20d używam na tyle mało, że brak "normalnej " muszli ocznej nie stanowi problemu.
Dobrze mamy z tymi piątkami.
czyli rozumiem, że w moim mkII też nie bedzie kłopotu z dokręceniem tych śrubek?
Nie wiem, nigdy nie zagladalem pod te blaszki w sankach, ale skoro Kolega wyzej twierdzi ze da rade to nie ma się o co martwic :D
Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk
byłem wczoraj w Krk na czapskich, cała operacja trwała 3 minuty i sanki przykrecone jak należy, a jeszcze jedno -usługa GRATIS (co w tym pieknym miescie nie jest zbyt cząste) :mrgreen:
Szkoda, że tego tematu nie zauważyłem parę tygodni temu. Zapłaciłem za wymianę sanek 430 zł. :/
Oczywiście mój błąd, sama wymiana sanek mniej, była tam jeszcze korekcja AF i koszt wysyłki.
Oczywiście mój błąd, sama wymiana sanek mniej, była tam jeszcze korekcja AF i koszt wysyłki.
O ile pamietam kalibracja szkła/body w CSI to 120-150zł /szt., gdzie tak zdzierają??