PDA

Zobacz pełną wersję : Canon sx30is - bardzo słaba jakość zdjęć

Piotr Lasota
05-09-2012, 14:40
Witajcie

mam ten aparat od prawie roku jednak korzystam z niego rzadko, z powodu fatalnej jakości zdjęć robionych bez względu na światło porę dnia itp. Rozmycie, ziarno to standard który praktycznie zawsze się pojawia. Zdjęcia wieczorne w pomieszczeniu z lampą również mierne w porównaniu z canonem sd1000 - aparatem za 200 zł.

Aparat w trybie automatycznym robi znacznie gorsze zdjęcia niż kilkuletni olympus 5 MP. Dla porównania zamieszczam dwa zdjęcia żwiru. Poradźcie czy reklamować ten aparat czy go sprzedać.

link do zdjęcia w dużej rozdzielczości... (http://www.instalacjebudowlane.pl/obrazki/porownanie.jpg)

Z góry dziękuję za pomoc. Oczywiście wiem, że aparat ma inne tryby pracy ale jestem laikiem i wolałbym korzystać z trybu auto.

Usjwo
06-09-2012, 04:16
Ciezko tu porownac ostrosc ne znajac parametrow zdjecia (przeslony), miejsce gdzie bylo ostrzone jest nieczytelne :(.
z tego co widac:
- bydynek w tle i zwir sa ostrzejsze w Olku, wynika to pewnie z GO, czyli innej przyslony
- szumy wieksze chyba w Olku, albo bardziej widoczne przez wyostrzenie
- abaeracja chromatyczna - duzo wieksza w sx30is.

Dzua CA obiektywu (sx30is) i tryb "auto" (brak kontroli nad GO) spowodowaly takie roznice.
Zrob inne zdjecia, tak zeby widac bylo obiekt na ktory ostrzyles, podaj parametry (czas, przeslona i iso), to wtedy bedzie mozna porownac ktore jest lepsze.
Jak narazie lepszosc/gorszosc wynika chyba z lepszej optyki Olka (CA) i bledow/niewiedzy operatora (tryb auto)