Zobacz pełną wersję : Bykowski Witold - Warszawa Czerniakowska 71
Witajcie
mam pytanie - czy korzystal ktos z uslug tego Pana i jesli tak, to jakie opinie?
Z gory dziekuje i mam nadzieje, iz innym rowniez sie przyda :mrgreen:
pikczer
blackninja
03-09-2012, 00:00
Korzystałem jakieś 3 lata temu. Czyścił mi eLki po dwuletnim szaleństwie plenerowym na pobliskich wydmach (piach był pod pierścieniami ostrzenia manualnego. Wszystko było i jest w porządku z obiektywami, wiec mogę polecić.
Mojemu znajomemu reanimował 70-200 2.8 LIS. Obiektyw zaliczył upadek z wysokości ponad metra, uderzył przodem o beton. Naprawa była dosyć poważna. Z tego co wiem obiektyw pracuje jak trzeba po serwisie u Bykowskiego.
Byłem 2 tyg temu z 3 uszkodzonymi sprzętami - eos50e - padnięta klapka filmu
Serwisant nawet nie raczył obejrzeć dokładnie aparatu. Od razu stwierdził, że nie ma części i że się nie opłaca. Część znalazłem sam [oryginalną Canona, która nota bene jest w oficjalnej sprzedażdy dla serwisów] i wymieniłem jako laik w 5min.
Chciałem oddać starego Zenita do czyszczenia - powiedział, że to stary sprzęt i on się nie podejmie - nawet nie wziął puszki do ręki.
Obiektyw sigma z padniętym AF - popatrzył, nawet nie podpiął i skierował mnie do Gdyni.
Jako dyletant w tych sprawach przyjąłem to jako naturalną kolej rzeczy - stary sprzęt, nie ma sensu grzebać. Niestety rozczarowałem się bardzo gdy okazało się, że praktycznie zerowym nakładem sił i środków można przywrócić 50e do życia i wyczyścić na błysk starego zenitha.
Ze swojego doświadczenia widzę, że to nie jest spec tylko naprawiacz i tyle.
Jako dyletant w tych sprawach przyjąłem to jako naturalną kolej rzeczy - stary sprzęt, nie ma sensu grzebać. Niestety rozczarowałem się bardzo gdy okazało się, że praktycznie zerowym nakładem sił i środków można przywrócić 50e do życia i wyczyścić na błysk starego zenitha.
Praktycznie zerowy nakład był dlatego, że sam sobie to zrobiłeś.
Ja myślę że takie zbywanie klienta przy starych/niewiele wartych sprzętach bierze się z doświadczenia.
"Panie, coś pan?! 300 zł za naprawę aparatu wartego 100 zł?"
Po kilku(nastu) takich finałach diagnozy wcale im się nie dziwię, że na dzień dobry mówią że się nie opłaca.
Za czas poświęcony na diagnozę klient przecież nie zapłaci.
Na Żytniej to samo kosztuje 180pln
Tamten człowiek nawet nie próbował, nie miał zielonego pojęcia. Dla mnie to dyskwalifikuje go jako fachowca.
Ja zapłaciłem za część 30pln. Dla serwisu cena zapewne byłaby inna. W sumie ponad 100pln na ręke za 10min siedzenia na necie w poszukiwaniu części i rozwiązania problemu i 5min na wymianę.
300 zł to był tylko przykład, nie znam ich cennika, w ogóle serwisu nie znam (poza tym co na canon-board czasem piszecie).
Mr_Black
03-09-2012, 09:09
Osobiście szczerze polecam! Upadek Canona 50 1,4 z metra na kosteczkę ... Wycena naprawy na żytniej 930 zł, Pan Bykowski zrobił to za 250 zł. Miły kontakt telefoniczny i fachowość (naprawa z wysyłką kurierską). Chyba nic więcej nie muszę dodawać.
Nie wątpie, że sporo sprzętu zostało naprawione bez zarzutu. Ja zwyczajnie nie mam dobrej opinii i tyle :(
No dobrze - ale Ty oddawales "antyki".
A czy takie same opinie sa uzytkownikow z bierzacymi modelami?
Witajcie,
bylem u Pana Bykowskiego, aby wyczyscil mi mojego deesa po czterech latach uzytkowania (matryca, czujniki AF i ogolne czyszczenie). Nigdy tego nie robilem (czesciej wymienialem body) ale kiedys musi byc ten pierwszy raz ;-)
Jako, ze dbam o swoje "graty", to moze nie mial ekstremalnie duzo pracy ;-), jednak powiem uczciwie - prace odrobil celujaco!
Konkretny, rzeczowy, widac, ze od wielu lat nie takie sprawy podejmowal. Milo bylo porozmawiac o serwisie w Polsce etc. ;-)
Matryca czysciutka - ZERO... powtarzam - ZERO ciapek czy kropek/plamek. Af jakby ozyl na nowo :-) Wczesniej wszystko bylo ok, ale teraz jest po prostu idealnie (moze to moja euforia, ale tak jest ;-)) jak za nowosci.
Serdecznie pozdrawiam i polecam. Nie mam pojecia jak "reanimuje" inne "padniete" obiektywy czy body, jednak jakby ktos potrzebowal wyczyszczenia swojego aparatu, to nie mam ZADNYCH uwag.
pikczer
Od siebie polecam, parę gratów mi już reanimował. :-)
chrislab
18-11-2014, 00:26
Panie i Panowie, Bykowski to cudotwórca. Wielki szacun dla umiejętności i podjęcia się tego co Żytnia nigdy nie zrobi, bo nie umie. Bykowski porządnie i tanio. Polecam!
Panie i Panowie, Bykowski to cudotwórca. Wielki szacun dla umiejętności i podjęcia się tego co Żytnia nigdy nie zrobi, bo nie umie. Bykowski porządnie i tanio. Polecam!
Pewnie robi dobrze, bo ma doświadczenie, a na Żytniej wg cennika firmy Canon. CSI czuje się mocne, bo tam amator kieruje swoje pierwsze kroki w potrzebie. Mają pewnie nieograniczony dostęp do części i się nie przejmują.
Mam podobnego zegarmistrza, ale ostatnio wymięka, bo Szwajcarzy odcięli niefirmowe serwisy od części i czasami nic nie poradzi.
Ja w każdym razie zapisałem adres Czerniakowska 71.
A co to takiego było, że Żytnia się wypięła?
Witold Bykowski to bardzo dobry fachowiec a przede wszystkim uczciwy. Wiele lat temu kupiłem w stodole nikona F-801 s, tego samego dnia zrobiłem nim "komunię" a wieczorem aparat w zasadzie przestał działać. Generalnie nie "widział" obiektywu. Ze sprzedającym nie bardzo mogłem się dogadać, więc w poniedziałek pojechałem do serwisu, gdzie po oględzinach Pan Witold stwierdził że aparat wygląda na nieco zawilgocony i zaproponował żebym podsuszył aparat w domu i jeśli to nie pomoże, przyniósł go ponownie. W środę aparat odżył, używałem go jeszcze bardzo intensywnie i bezawaryjnie jakieś cztery lata.
Jestem przekonany że większość serwisów w tym konkretnym przypadku skasowałaby mnie na każdą kwotę za naprawę tak naprawdę nie robiąc nic...Także wszystkich znajomych odsyłam do Pana Bykowskiego, każdy jest zadowolony i dziękuje mi za "namiary"...
Również korzystałem (naprawa i kalibracja obiektywu - był już po gwarancji). Jestem z usługi bardzo zadowolony i w razie potrzeby na pewno tam wrócę.