Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5dmk2 za ciemne zdjęcia?

mk
02-09-2012, 16:39
Witam, właśnie zgrałem dwie karty pamięci po 32gb zdjęć, nie było kiedy zgrać i dopiero teraz... Wrzuciłem do lightrooma i dziwna rzecz, wszystkie zdjęcia są za ciemne! Muszę ekspozycję podbijać o 1,9 by normalnie wyglądały... Wszystko robiłem na trybie AV, iso 100 przy ostrym świetle i obiektyw 50mm 1,4. Co dziwne na aparacie wszystko ładnie wygląda czyli są ekspozycja w właściwym miejscu... Czym może to być spowodowane? Dodam też, że po kupnie aparatu korekcja ekspozycji była ustawiona na -1/3ev co oczywiście zmieniłem na 0.

adino
02-09-2012, 16:55
na histogram nie patrzyłeś?? nie od dziś wiadomo że w 5dmII wyświetlacz przekłamuję o jakieś 1/3-2/3 działki

mk
02-09-2012, 16:59
Patrzyłem i to jest najlepsze, że wydawało mi się, że jest dobrze... W takim razie po moich zdjęciach widzę, że muszę mieć korektę ev +1 by na wyświetlaczu mieć lekko przepalone...

adino
02-09-2012, 17:04
to nie wiem bo niestety nie posiadam tego modelu słyszałem tylko o tych problemach z wyświetlaczem, u mnie na 5dm3 też jest z tym problem ale histogram pomaga w zupełności. Musisz czekać na kogoś kto miał z tym konkretnym modelem takie problemy

michael_key
02-09-2012, 17:09
Nigdy nie miałem takich przypadłości w swojej piątce.
Problem masz od nowości czy od jakiegoś czasu?

jacek_73
02-09-2012, 17:14
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/canon-5d-ii-problem-z-ekspozycja-77280/

mk
02-09-2012, 17:14
Najlepsze jest to, że od nowości... Mam go już miesiąc i dopiero teraz zgrałem zdjęcia...

zanussi
02-09-2012, 17:17
Sprawdź czy nie masz w Lightroomie ustawionego jakiegoś presetu który automatycznie przyciemnia zdjęcia.... choć to mało prawdopodobne....

mk
02-09-2012, 17:22
Sprawdź czy nie masz w Lightroomie ustawionego jakiegoś presetu który automatycznie przyciemnia zdjęcia.... choć to mało prawdopodobne....
Pomyślałem o tym również, zainstalowałem drugi raz lightrooma, włączyłem jedynie korekcje do obiektywu nic więcej. Przyzwyczajenia z Nikona, że w punktowym wszystko ładnie łapało... Teraz trzeba się przestawić na centralny zrównoważony albo korekcja +1ev zawsze...

p0lish
02-09-2012, 18:19
LR3 czy 4? 3 lubi czasami po swojemu rawy poustawiac po imporcie

komarsnk
02-09-2012, 18:41
No to może z innej strony: może skoro histogram jest OK to może monitor jest za ciemno ustawiony?

mk
02-09-2012, 18:50
No to może z innej strony: może skoro histogram jest OK to może monitor jest za ciemno ustawiony?

Monitor kalibrowany tydzien temu, lightroom 4. Po prostu bede mial ev+1 albo przejde na manual...

Dzieki za odpowiedzi! Mam nadzieje, ze to jakos poprawia...

lijo
02-09-2012, 19:33
Pewnie nie, ale może lcd w 5 masz podkręcony na +, ewentualnie wrzuć kilka zdjęć w inną odrawiarkę (DPP) i zobacz jak to się prezentuje poza LR.

pawelo1
02-09-2012, 20:01
tak jak przedmówca napisał wrzuć do dpp i zobacz czy też tak będziesz miał wtedy będzie wszysko jasne. Troche to dziwne skoro histogram masz oki i dobrze naświetloną klatke to tak być nie powinno, żeby korygować ekspozycje na +1ev.

komarsnk
02-09-2012, 20:06
ja generalnie większość zdjęć robionych +1/3 muszę jeszcze czasem trochę czasem sporo podciągnąć. Z tym, że ja lubię jasne zdjęcia :) a nie poprawne wg histogramu :)

michael_key
02-09-2012, 20:32
Troche to dziwne skoro histogram masz oki i dobrze naświetloną klatke to tak być nie powinno, żeby korygować ekspozycje na +1ev.
Może to przyzwyczajenie do naświetlania Nikona.

lijo
02-09-2012, 20:38
Z tym, że ja lubię jasne zdjęcia :) a nie poprawne wg histogramu :)

i ot tego właściwie trzeba by zacząć :)

pawelo1
02-09-2012, 20:51
Może to przyzwyczajenie do naświetlania Nikona.

może tak być jak piszesz, ale lepiej sprawdzić zdjęcia dla pewności w innym programie jak je pokaże. Wiadomo że ekrany lcd przekłamują kolory, ale jak jest histogram do prawej to nie ma bata żeby ciemne zdjęcia były po wrzuceniu na kompa. To jest dziwne właśnie i tak jak pisał marcinstanczak trzeba w programie ekspozycje podbijać do 1,9 ev.

tlustyx
02-09-2012, 20:57
Przyzwyczajenia z Nikona, że w punktowym wszystko ładnie łapało... Teraz trzeba się przestawić na centralny zrównoważony albo korekcja +1ev zawsze...
Rozumiem, że używałeś punktowego pomiaru światła. Proponuję lekturę Janusza Body http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/51-ustawiane-ekspozycji-i-system-strefowy-25632/
Pierwsze kilkanaście linijek już wszystko wyjaśnia, czyli że pomiar punktowy najczęściej należy korygować :)
Miłej lektury :)

zaitsev
02-09-2012, 20:59
Jeżeli faktycznie na punktowym, to raczej bym się nie dziwił. Równie dobrze wszystkie mogły by być prześwietlone. ;)

mk
02-09-2012, 21:51
W DPP to samo niestety. LCD ustawiony na 0. Przyzwyczajenia z nikona przede wszystkim (2 lata z d700 robią swoje). Lubię jasne zdjęcia to fakt, po prostu będę musiał albo lcd w dół... Punktowy był pomiar, robiłem teraz małe porównanie między punktami:
- punktowe - za ciemne
- punktowe z "skrzydełkami" - lepsze choć nie idealne
- pełna scena (pusty prostokącik) - o wiele lepiej choć korekcja 0,5 ev musi być jednak...

Po kilku tygodniach już go wyczuję ale na początku niestety właśnie mam taki kwiatek... Pluję sobie teraz prosto w twarz, że po pierwszej sesji nie sprawdziłem tych zdjęć (2 śluby, jedna sesja prywatna na kartach)... No cóż człowiek uczy się na błędach...

michael_key
02-09-2012, 21:57
Przyzwyczajenia z nikona przede wszystkim (2 lata z d700 robią swoje).
Aż korci by się zapytać... po jakiego grzyba przechodziłeś? :wink:
Będzie dobrze :)

mk
02-09-2012, 22:26
Aż korci by się zapytać... po jakiego grzyba przechodziłeś? :wink:
Będzie dobrze :)

Szczerze? : ) Obrazek bardziej mi pasuje z Canona niż z Nikona, inna plastyka no i te magiczne 50 1.2, 85 1.2, które korcą aż miło ; ) Przyzwyczaję się owszem ale niestety troszkę będę musiał na początku ponarzekać, nakląć się przy obróbce... Jutro idę w plener robić zdjęcia, muszę jednak te światełko ogarnąć...

tlustyx
02-09-2012, 22:32
Punktowy był pomiar, robiłem teraz małe porównanie między punktami:
- punktowe - za ciemne
- punktowe z "skrzydełkami" - lepsze choć nie idealne

Czytałeś ten tekst Janusza który podałem wcześniej?
Piszesz "punktowy - za ciemne", a na co ustawiałeś pomiar? Czy na przedmiocie odbijającym 12% (18%) światła?
Załóżmy, że stoi para młoda. Ona biała suknia, On czarny garnitur. Gdy np. ustawisz na sukni - będzie niedoświetlone (ok.2EV), a gdy na garnitur to prześwietlisz (też ok. 2EV). Gdy ustawisz na twarz to musisz dać +1EV (WG systemu strefowego) aby zdjęcie było poprawnie naświetlone (przynajmniej twarz)

crazyfoto
02-09-2012, 22:41
Podaj maila to Ci wyślę instrukcję obsługi do 5D mk II po Polsku i tam można poczytać o Priorytecie jasnych partii obr. i Autom.optymalizatorze jasności w menu obraz.Pozdrawiam

tomdz
02-09-2012, 22:53
Tryb pomiaru trybem pomiaru, ale faktem jest, że 5D nie doświetla, co łatwo sprawdzić mierząc punktowo jednolitą powierzchnię. Peak na histogramie jest sporo na lewo od środka.
Ja praktycznie zawsze mam +2/3EC ustawione, a często nawet i +1EC (i nie mówię tu o zimie i śniegu). Zdarzyło mi się też, i tu już totalnie zwątpiłem, że przy dość typowej scenie (światło dzienne w mieszkaniu), matrycowym i ustawionym +1EC musiałem kolejny 1EV dociągać w PP. Nie raz zastanawiałem się, czy nie podesłać body do sprawdzenia na Żytnią, ale ostatecznie jakoś nauczyłem się z tym żyć (zresztą i tak pewnie by było "w zakresach tolerancji producenta").

mk
02-09-2012, 23:05
Czytałeś ten tekst Janusza który podałem wcześniej?
Piszesz "punktowy - za ciemne", a na co ustawiałeś pomiar? Czy na przedmiocie odbijającym 12% (18%) światła?
Załóżmy, że stoi para młoda. Ona biała suknia, On czarny garnitur. Gdy np. ustawisz na sukni - będzie niedoświetlone (ok.2EV), a gdy na garnitur to prześwietlisz (też ok. 2EV). Gdy ustawisz na twarz to musisz dać +1EV (WG systemu strefowego) aby zdjęcie było poprawnie naświetlone (przynajmniej twarz)

Tak czytałem i zawsze pomiar idzie na oko, twarz ; ) Właśnie zrobiłem testy w domu z białą ścianą, statyw i doszedłem do takiego obrazka jaki mi pasuje czyli +1EV jest dla mnie idealne ; )

Co do instrukcji mam całą w książeczce.

Jutro idę w plener zobaczyć czy te+1EV starcza czy trzeba dalej jeszcze "ciągnąć" ev w górę ; )

crazyfoto
02-09-2012, 23:11
+1 EV się suknia prześwietli na bank.pozdrawiam i dobrej nocy.

komarsnk
02-09-2012, 23:13
...co w sekundę gaszę w LR a przynajmniej garnitur nie jest wielką plamą smoły...

mk
02-09-2012, 23:36

Niech będzie prześwietlona, lightroom da radę, wolę mieć ją prześwietloną niż dobijać ekspozycję w górę o 1,9 do 2,5... Aktualnie wziąłem się za pierwszy ślub do obrabiania średnio mam niedoświetlone zdjęcie o wartość ekspozycji 0,8-1,2... Tragedia... Prywatną sesję powtórzę ale ślubu już nie...

tlustyx
03-09-2012, 00:14
Aktualnie wziąłem się za pierwszy ślub do obrabiania średnio mam niedoświetlone zdjęcie o wartość ekspozycji 0,8-1,2...
Czyli, jeżeli ustawiałeś punktowym na twarzy (i skóra była raczej jasna, niezbyt opalona) to pomiar działa jak najbardziej poprawnie, bo powinieneś wprowadzić korektę około +1 EV :) (przy bardzo jasnej skórze nawet +2EV)

mk
03-09-2012, 08:26
Czyli, jeżeli ustawiałeś punktowym na twarzy (i skóra była raczej jasna, niezbyt opalona) to pomiar działa jak najbardziej poprawnie, bo powinieneś wprowadzić korektę około +1 EV :) (przy bardzo jasnej skórze nawet +2EV)

Trzeba się po prostu przyzwyczaić i dobijać +1ev. Włączyłem histogram na stałe, będę go uważniej obserwował na zdjęciach, lcd poszedł już na maksa w dół, dziś idę popstrykać w plenerze i zobaczę jak z doświetlaniem...

Matsil
03-09-2012, 13:05
Aktualnie wziąłem się za pierwszy ślub do obrabiania średnio mam niedoświetlone zdjęcie o wartość ekspozycji 0,8-1,2... Tragedia... Prywatną sesję powtórzę ale ślubu już nie...
Dasz radę wyciagnąć. Ludzie nawet się nie zorientują, że coś jest nie tak ;). Będą się cieszyć z klimatu, tylko Tobie niesmak zostanie.
Powiem szczerze, że mam ten aparat ponad 3 lata, o tym, że na LCD nie ma co liczyć wiem i w niektórych przypadkach wręcz obowiązkowo trzeba podbić ekspozycję, ale nigdy mi się nie zdarzyło tyle zdjęć napsuć. Pojedyncze się zdarzają, ale nie tak żeby wszystkie. Widocznie zostały Ci nawyki z Nikona, przyzwyczaisz się po jakimś czasie.

mk
03-09-2012, 14:51
Lightroom koledze robi wstępną kalkulację-zmienia kontrast,krzywą tonalną na medium i dodaje czerni +5 i ma czarne zdjęcia i się histogram z aparatem nie zgadza :) Szkoda pisać w tym temacie.Pozdrawiam

Przeczytaj jeszcze raz cały wątek i dowiesz się, że DPP robi to samo, czyli są za ciemne więc lightroom nie ma nic tu do rzeczy...

Dasz radę wyciagnąć. Ludzie nawet się nie zorientują, że coś jest nie tak ;). Będą się cieszyć z klimatu, tylko Tobie niesmak zostanie.
Powiem szczerze, że mam ten aparat ponad 3 lata, o tym, że na LCD nie ma co liczyć wiem i w niektórych przypadkach wręcz obowiązkowo trzeba podbić ekspozycję, ale nigdy mi się nie zdarzyło tyle zdjęć napsuć. Pojedyncze się zdarzają, ale nie tak żeby wszystkie. Widocznie zostały Ci nawyki z Nikona, przyzwyczaisz się po jakimś czasie.

Przyzwyczaję się bo z Nikonem dużo przeżyłem i dość długo nim robiłem ale jednak obrazek z Canona lepiej mi pasuje dlatego właśnie zmieniłem cały system ; ) Będę musiał patrzyć na histogram (w nikonie nie patrzyłem w ogóle i zawsze "jakoś" to wyglądało) i podbijać ev ale wszystko jest do przyzwyczajenia ; ) Już w ogóle inaczej wyglądają zdjęcia po dzisiejszej wyprawie w plener (street) gdzie podbicie ev miałem od 2/3ev do 1ev przy takim samym iso jak robiłem zdjęcia przed kościołem ( 100 oczywiście ; ) ).
Btw. Iso 100 będzie testowane w studio w następnym tygodniu ; )

Merde
03-09-2012, 15:01
Będę musiał patrzyć na histogram (w nikonie nie patrzyłem w ogóle i zawsze "jakoś" to wyglądało)

Pomiar punktowy bez korekty tak ci działał? To chyba miałeś zepsuty światłomierz w Nikonie ;-)

mk
03-09-2012, 16:06
Pomiar punktowy bez korekty tak ci działał? To chyba miałeś zepsuty światłomierz w Nikonie ;-)

Akurat punktowy zawsze mialem w d700 i nigdy mnie nie zawiodl ;) korekta oczywiscie byla ale nie az taka jak teraz, maks 0,4 ekspozycji w lightroomie ;)

Merde
03-09-2012, 17:24
Akurat punktowy zawsze mialem w d700 i nigdy mnie nie zawiodl ;) korekta oczywiscie byla ale nie az taka jak teraz, maks 0,4 ekspozycji w lightroomie ;)

Nie o takiej korekcie (tj. w postprocesie) mowa, tylko o korekcie do wskazań światłomierza (robionej w aparacie).

Jeszcze raz:
http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/51-ustawiane-ekspozycji-i-system-strefowy-25632/

mk
03-09-2012, 18:47
Nie o takiej korekcie (tj. w postprocesie) mowa, tylko o korekcie do wskazań światłomierza (robionej w aparacie).

Jeszcze raz:
http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/51-ustawiane-ekspozycji-i-system-strefowy-25632/

Korekty w aparacie nie używałem ; ) Przeczytałem już ten tekst i dużo mi wyjaśnił ; ) Już mam swój sposób na canona i będę się go trzymał dopóty nie znajdę innego rozwiązania ; )!

Co to za offtopic się tu zrobił? Proszę moderatora o usunięcie zbędnych wpisów, które się tu pojawiły!

Usjwo
04-09-2012, 02:16
Korekty w aparacie nie używałem ; ) Przeczytałem już ten tekst i dużo mi wyjaśnił ; )

Mierzyles swiatlo spotem, nie stosowales korekcji w aparacie i dobrze naswietlalo :shock: Miales chyba duzo szczescia, albo Nikon ma swietny swiatlomierz ;)

Merde
04-09-2012, 07:58
Mierzyles swiatlo spotem, nie stosowales korekcji w aparacie i dobrze naswietlalo :shock: Miales chyba duzo szczescia, albo Nikon ma swietny swiatlomierz ;)

Jeśli spot bez korekty zawsze naświetla kadr prawidłowo niezależnie od tego co mierzymy, to raczej musiałby mieć kiepski światłomierz.
Nie ma takiej możliwości, żeby spotem bez korekty naświetlić tak samo mierząc na niebo, trawę, twarz i białą suknię.
Być może pomiar matrycowy w Nikonie działa lepiej (tj. nie próbuje na siłę chronić świateł), ale spot powinien działać na takiej samej zasadzie jak w Canonie.

marfot
14-09-2012, 17:27
Dodam też, że po kupnie aparatu korekcja ekspozycji była ustawiona na -1/3ev co oczywiście zmieniłem na 0.

Ja zawsze stosuję taką korektę w ostrym słońcu bo inaczej mam desaturację w światłach -pomiar matrycowy. Niemal nigdy nie stosuję korekty w górę, jeżeli już to przyciemniam. Przyznam, że bardzo rzadko zawodzi pomiar matrycowy w trudnych warunkach - po analogu (EOS 100) było to dla mnie duże pozytywne zaskoczenie. Mam na myśli zmieszczenie się w rozpiętości tonalnej a nie uzyskanie ostatecznego charakteru zdjęcia.
Zmiana ekspozycji w LR o +1,9 EV to niewyobrażalna zmiana charakteru zdjęcia, trudno mówić o korekcie. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić aby towarzyszył temu "prawidłowy" histogram na wejściu.