Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Akumulatory w BG-E2N

Nadawca
01-09-2012, 16:45
Witam użytkowników forum.
Mam do Was pytanie czy grip bg-e2n(jakiśzamiennik-ale to chyba bez znaczenia) wykorzystuje baterie równocześnie, czy wpierw jedną później drugą? Nie widzę żeby kieszenie były ponumerowane tak jak w nikonie czy minolcie..
Będę wdzięczny za podpowiedź.

P. s.
Czy mieliście może styczność z akumulatorami Photixa? Nie należą do najtańszych i wyglądają obiecująco...?

Nadawca
05-09-2012, 23:44
Naprawdę nikt nie ma pojęcia jak to jest z tym zasilaniem...???
Empirycznie będę musiał zatem sprawdzić. Na pewno działa z jednym aku w kieszeni.

shutter
06-09-2012, 14:10
Teoretycznie powinien korzystać jednocześnie. Trochę ciężko to określić, bo korpusy pod ten grip nie mają systemu informacji rodem z 7D/5D2/5D3 (akumulatory LP-E6). Nie mniej doświadczenie wyniesione z obserwacji zasilania 50D oraz to, jak to wygląda w korpusach zasilanych z LP-E6, gdzie jest dokładne info o stanie akumulatorów włożonych do gripa, pozwalają wnioskować o równoczesnym wykorzystywaniu obu ogniw. Choć ze dwa-trzy razy w 7D zdarzyło mi się, że aparat pociągnął prąd najpierw z jednego, potem dopiero z drugiego akumulatora (oba oryginał, używane zawsze w parze), ale to sytuacja rzadka i w sumie marginalna.

pawelo1
06-09-2012, 15:42
Witam użytkowników forum.
Mam do Was pytanie czy grip bg-e2n(jakiśzamiennik-ale to chyba bez znaczenia) wykorzystuje baterie równocześnie, czy wpierw jedną później drugą? Nie widzę żeby kieszenie były ponumerowane tak jak w nikonie czy minolcie..
Będę wdzięczny za podpowiedź.

P. s.
Czy mieliście może styczność z akumulatorami Photixa? Nie należą do najtańszych i wyglądają obiecująco...?

To raczej nie ma znaczenia czy grip badź aku są zamiennikami bo działanie będzie takie samo. Aku w gripie połączone są w sposób równoległy i dopóki któryś z aku ma większe napięcie to prąd pobierany jest z niego.
A kiedy napięcia się wyrównają to prąd pobierany jest równolegle z obydwu aku. Tak powinno się to odbywać.
Odnośnie aku phottix to jest wątek o zamiennikach na forum i z tego co pamiętam polecane są: hahnel wyższa półka, phottix titan i delta. Pozdro

Nadawca
06-09-2012, 21:59
Dzięki za odpowiedzi.
Głupio to rozwiązane, ale to stara bateria. W sumie nie ma żadnego "battery info".
Każdy akumulator mam tak naprawdę inny i pewnie o innej sprawności lecz każdy z osobna działał bezpiecznie w korpusie więc chyba problemów być nie powinno..(?)
Można wywnioskować, że jednak najlepiej było by mieć parę takich samych baterii. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam

BatMan
13-09-2012, 11:41
U mnie bierze prąd jednocześnie.