Zobacz pełną wersję : Konwersja RAW na JPG - tak jak by to zrobił bezpośrednio aparat
Witam!
Fotografuję w RAW, ponieważ lubię wywoływać zdjęcia i je "dopieszczać". Z powodu ograniczeń finansowych - a co za tym idzie sprzętowych :-( nie zapisuję na karcie jednocześnie plików RAW i JPG.
I tu pojawia się kwestia. Jak robię "swoje" zdjęcia to ich ilość jest ograniczona. Gorzej jak jestem z panią mego serca, wtedy moje kadry są wymieszane z jej. I tak mam potem do obrobienia np. 400 zdjęć. A ona musi je mieć juuuuuuuuuż!
Mógłbym je po prostu zapisać jako jpg np. w PS, ale zauważyłem, że jakość jpg-a konwertowanego z nieobrobionego RAWa jest gorsza niż takiego, którego wygenerowałby bezpośrednio aparat, korzystając z wbudowanych algorytmów.
Automat w Camera RAW też raczej rzadko daje dobre wyniki.
Co zrobić, żeby jakoś automatycznie uzyskać dobre jpg-i (takie jak z aparatu) jeśli wcześniej miałem tylko RAW-Y?
Dzięki za ewentualną pomoc :-)
cohontes
29-08-2012, 19:14
Zawsze możesz wywołać raw zapisać go do jakiegoś bezstratnego formatu a potem skorzystać z bardzo fajnych programów kompresyjnych. Ja używam jednego o nazwie RIOT, zazwyczaj gdy trzeba było zrobić jakiś baner czy coś na potrzeby web to zapisywałem w png a potem ciach do programu i mogę sobie określić procentowo kompresję itd.
Dzięki!
Ale nie chodzi mi o "jakość" jako rozdzielczość (kompresję), ale ogólnie o urodę zdjęć - kolorystykę, kontrast, wyostrzenie, itd
cohontes
29-08-2012, 20:04
Rozumiem ;) owy program powinien wszystko załatwić.
Po dniu sesyjnym musi nastąpić noc posesyjna - nie ma innego wyjścia, miłość wymaga poswięcen.
--- Kolejny post ---
Pamietaj w "nocy posesyjnej" konwertujesz zdjecia zRAW do jpg.
Janusz Body
29-08-2012, 20:32
Zoombrowser (z płytki z aparatem) konwertuje tak jak aparat. DPP (też z płytki z aparatem) robi to prawie identycznie.
Zrobisz to dokładnie program dodawany do aparatu DPP.
Otwierasz folder, zaznaczasz zdjęcia i wywołujesz Batch Process skrótem Ctrl + b wskazujesz miejsce zapisu i ewentualnie inne parametry klapiesz w klawisz 'Wykonaj' i idziesz zrobić sobie drinka.
Jak napisał Janusz Body ZoomBrowser identycznie , DPP podobnie. Z tą uwagą że nowsze ZB zdaje się że pozbawione sa Raw Image Task i żeby tak wołać downgrade do v5.5 musiałem zrobić. Czy zaś taki antyk obsługuje już 450D nie umiem powiedzieć.
Podobny temat leci teraz tutaj (http://www.canon-board.info/software-14/raw-image-task-do-nowych-aparatow-85613/#post1105119)
Na marginesie: nie wiem jakiej jakości są podglądówki w rawach 450d, Fast Stone Image Viewer wyświetla właśnie podglądówki JPG zaszyte w raw, wystarczy wybrać "zapisz jako", próbkowanie kolorów bez kompresji, jakość 100%. Wydaje mi się że są to identycznie wyglądające jpg jak z ZB czyli tak jak z puszki, ale sprawdź sam.
Witam!
Z powodu ograniczeń finansowych - a co za tym idzie sprzętowych
Nie rozumiem tego zdania.
Ja bym kupił drugą kartę, przecież to grosze..
Janusz Body
30-08-2012, 11:25
....
Na marginesie: nie wiem jakiej jakości są podglądówki w rawach 450d, Fast Stone Image Viewer wyświetla właśnie podglądówki JPG zaszyte w raw, wystarczy wybrać "zapisz jako", próbkowanie kolorów bez kompresji, jakość 100%. Wydaje mi się że są to identycznie wyglądające jpg jak z ZB czyli tak jak z puszki, ale sprawdź sam.
Podglądówki nie dają pełnej rozdzielczości. Do cełow "netowych" zwykle są aż nadto. Ponieważ to podglądówki to są identyczne z tym co zrobił by aparat lub ZoomBrowser.
W zasadzie da się wywołać tę podglądówkę w pełnej rozdzielczości i wbudować w plik .dng konwertując Adobe DNG Converterem i wybierając wielkość podglądówki jako full. Podwójna robota ale jak ktoś się uprze to wtedy już może mieć full res dzięki Fast Stone czy Irfanowi.
jan pawlak
02-09-2012, 16:01
Witam!
Fotografuję w RAW, ponieważ lubię wywoływać zdjęcia i je "dopieszczać". Z powodu ograniczeń finansowych - a co za tym idzie sprzętowych :-( nie zapisuję na karcie jednocześnie plików RAW i JPG.
I tu pojawia się kwestia. Jak robię "swoje" zdjęcia to ich ilość jest ograniczona. Gorzej jak jestem z panią mego serca, wtedy moje kadry są wymieszane z jej. I tak mam potem do obrobienia np. 400 zdjęć. A ona musi je mieć juuuuuuuuuż!
Mógłbym je po prostu zapisać jako jpg np. w PS, ale zauważyłem, że jakość jpg-a konwertowanego z nieobrobionego RAWa jest gorsza niż takiego, którego wygenerowałby bezpośrednio aparat, korzystając z wbudowanych algorytmów.
Automat w Camera RAW też raczej rzadko daje dobre wyniki.
Co zrobić, żeby jakoś automatycznie uzyskać dobre jpg-i (takie jak z aparatu) jeśli wcześniej miałem tylko RAW-Y?
Dzięki za ewentualną pomoc :-)
Odpowedź jest prosta, miłość wymaga ofiar -> 5D3, 2 sloty jednocześnie jeden RAW a drugi jpg przez aparat
jp
Witam!
FZ powodu ograniczeń finansowych - a co za tym idzie sprzętowych :-( nie zapisuję na karcie jednocześnie plików RAW i JPG.
:-)
Ja bym dokupił kartę. Juuuu-uuużż.
Na plaster robić Rawy i potem z automatu (???) produkować Jpegi.
Nie szkoda sensu bynajmniej? :)
W zasadzie da się wywołać tę podglądówkę w pełnej rozdzielczości i wbudować w plik .dng konwertując Adobe DNG Converterem i wybierając wielkość podglądówki jako full. Podwójna robota ale jak ktoś się uprze to wtedy już może mieć full res dzięki Fast Stone czy Irfanowi.
Upss, zapomniałem że jak po drodze jest Adobe to wywołanie będzie tak jak widzi to Adobe Standard a nie puszka czy ZB ...