Zobacz pełną wersję : 30D - wymiana body na nowe z systemu Canona
Hej,
Na co warto wymienic 30D ?
Zalezy mi na wyzszej rozdzielczosci, wysokich uzytecznych iso 3200 i 6400 , lepszym zakresie tonalnym - "wiekszej wrazliwosci" matrycy na duze roznice w zakresie swiatel i cieni precyzujac, lepszym AF, wyrzymalosci body, lepszym wyswietlaczu, zdjeciach z interwalem i zdecydowanie wiekszym i czytelniejszym wizjerze. Na nowinkach typu live view, szybszych zdjeciach serynych, itp. nie zalezy mi. Analizuje oferte Canona niestety wszystko ponizej 5D serii mnie nie powala patrzac na specyfikacje....a widzac mase zdjec z Nikona stwierdzam, ze nowe Nikony daja duzo lepsze zdjecia....Canon w tyle.
Zdaje sobie sprawe ze 30D, a nowe aparaty to postep jesli chodzi o osiagi....jesli chodzi o budowe i wytrzymalosc raczej przeciwnie oceniajac nowe body na pierwszy rzut oka....w mojej opinii
Czy odczuje wyrazna roznice wymieniajac na nowszego Canona....czy Canon ma w planie wypuscic cos ciekawego, cos co dorowna Nikonowi z segmentu semi-profi / pofi i nie bedzie mialo usterek fabrycznych / wadliwego softu....moze i troche z sarkazmem...ale oferta Canona nie jest zbyt bogata i zbut duzo wpadek ? Moze warto sie wstrzymac ? Czy jest cos wartego swojej ceny ?
Pragne jedynie zaznaczyc, ze specyfikacje techniczna czytac umiem i sie z nia zapoznalem....pytanie wiec kieruje do wieloletnich uzytkownikow EOSów...ktorzy mieli doswiadczenia z 30D i nowymi body C.
Z gory dzieki za odp
p.
a widzac mase zdjec z Nikona stwierdzam, ze nowe Nikony daja duzo lepsze zdjecia....Canon w tyle.
a) zmień na Nikona
b) sprawdź czy czasem problem nie tkwi w osprzęcie dedykowanym do aparatu (tym podczepianym od strony muszli ocznej)
Ernest_DLRS
28-08-2012, 21:39
Powiedz które to body z serii semi pro Nikona dają lepszy obrazek? Posiadałem D700, sprzedałem, kupiłem 30D i cieszyłem się jak dziecko z lepszego obrazka / łatwiejszej postprodukcji. Po 30D kupiłem 5D classic i byłem wniebowzięty obrazkiem.
michael_key
28-08-2012, 21:44
Analizuje oferte Canona niestety wszystko ponizej 5D serii mnie nie powala patrzac na specyfikacje....
To ważna w końcu jest dla Ciebie specyfikacja czy obrazek?
[...]a widzac mase zdjec z Nikona stwierdzam, ze nowe Nikony daja duzo lepsze zdjecia....Canon w tyle.
Kompletna bzdura. W jakim znaczeniu lepszy? Tylko nie mów, że w szumach bo kolejny wątek o walce systemów na szumy (i jaki to Nikon nie jest wniebowzięty) nie potrzebny.
a) zmień na Nikona
b) sprawdź czy czasem problem nie tkwi w osprzęcie dedykowanym do aparatu (tym podczepianym od strony muszli ocznej)
Wiesz co jest smutne...ze ktos kto naprawde ma pewne pojecie o robieniu zdjec zadaje zasadne pytanie bo robi zdjecia w roznych warunkach i w grupie wielu fotografow tych amat / jak i profi i na wejsciu trafia na zlosliwosc...
...pytam, bo nie jestem sprzetofilem...kiedy patrze na foty z Nikona D300, D700, Fuji S3 / S5 sa naprawde lepsze pod wzgledem tonalnym...a sprzet podpinany od strony muszli ocznej nie ma nic do ISO, plastyki, zakresu tonalnego...jedynie ustawia kompozycje zdjecia...a umysl ustawia ekspozycje ( tak nie oko bo ono widzi zawsze ciemniej niz nasz obiektyw...tak na wypadek twojej odpowiedzi ).
Bede wdzieczny za merytoryczne wypowiedzi....systemu raczej nie chce zmieniac bo to koszt 25 tys pln....co do szkiel vs cena przewaga jest po stronie canona vs nikon.
Moze warto sie wstrzymac ?warto,słyszałem ze w 2134 r canon ma wypuścić udany egzemplarz 5 D mk MMDLXVI, wtedy po kupnie będziesz zadowolony
a teraz do łózka, pora spać
Wlasnie D700...efektywniejsze ISO, lepszy AF ( np. posiada stricte punktowy ), lepszy balans bieli....
...wazne....Panowie ja tak jak pewnie i wy kocham Canona i cenie swoje body...pytam Was na co wymienic z Canona...przy tym wszystkim doceniam Nikona za lepszy postep w ostatnic latach....i tyle.
ps.
To tak jakby cale zycie jezdzic Honda, jednak przyznac ze w ostatnich 5 latach Toyota zrobila lepsze samochody
--- Kolejny post ---
warto,słyszałem ze w 2134 r canon ma wypuścić udany egzemplarz 5 D mk MMDLXVI, wtedy po kupnie będziesz zadowolony
a teraz do łózka, pora spać
Dno....
--- Kolejny post ---
Wypowie sie ktos kto robi zdjecia system EOS, a nie jest jego Cerberem ?
michael_key
28-08-2012, 21:52
Bez złośliwości z mojej strony, ale uważam że powinieneś przejść na D700.
Zalezy mi na wyzszej rozdzielczosci, wysokich uzytecznych iso 3200 i 6400 , lepszym zakresie tonalnym - "wiekszej wrazliwosci" matrycy na duze roznice w zakresie swiatel i cieni precyzujac, lepszym AF, wyrzymalosci body, lepszym wyswietlaczu, zdjeciach z interwalem i zdecydowanie wiekszym i czytelniejszym wizjerze.
Jeśli AF to priorytet to D700. Ja z 5DII nie narzekam, ale każdy ma swoje oczekiwania i potrzeby, Pomyśl może nad zmianą systemu.
Wiesz co jest smutne...ze ktos kto naprawde ma pewne pojecie o robieniu zdjec zadaje zasadne pytanie bo robi zdjecia w roznych warunkach i w grupie wielu fotografow tych amat / jak i profi i na wejsciu trafia na zlosliwosc...
To dlaczego zadajesz pytanie jak nowicjusz, który chciałby żeby to forumowicze gremialnie podjęli za niego decyzję?
...pytam, bo nie jestem sprzetofilem...kiedy patrze na foty z Nikona D300, D700, Fuji S3 / S5 sa naprawde lepsze pod wzgledem tonalnym...a sprzet podpinany od strony muszli ocznej nie ma nic do ISO, plastyki, zakresu tonalnego...jedynie ustawia kompozycje zdjecia...
Zapomniałeś o jednym - oglądasz zdjęcia zrobione przez innych użytkowników poddane konkretnej obróbce i oceniasz całość.
Od strony czysto technicznej to sobie trzeba wziąć jakieś rawy zrobione w tych samych warunkach i pomajtać suwaczkami.
Ja tam przewagę Nikona (czy też Sony) widzę jedynie w DR na niskich czułościach, cała reszta bardziej podoba mi się w Canonie.
Kolekcjoner
28-08-2012, 22:02
Czy odczuje wyrazna roznice wymieniajac na nowszego Canona....czy Canon ma w planie wypuscic cos ciekawego, cos co dorowna Nikonowi z segmentu semi-profi / pofi i nie bedzie mialo usterek fabrycznych / wadliwego softu....moze i troche z sarkazmem...ale oferta Canona nie jest zbyt bogata i zbut duzo wpadek ? Moze warto sie wstrzymac ? Czy jest cos wartego swojej ceny ?
Sam sobie odpowiedziałeś. Canon odpada 8-). Zostaje Nikon, Pentax, Sony itd.
Proponuję pytać na forach powiązanych z tymi markami.
Co do planów - Canon jak zawsze ma coś w planach ale Nikonowi nie dorówna, bo Nikon ma duszę - także możesz spać spokojnie 8-).
--- Kolejny post ---
...wazne....Panowie ja tak jak pewnie i wy kocham Canona i cenie swoje body..
Ja tam nie kocham Canona więc już mnie możesz z tej grupy wyłączyć :D.
Dno....
Oj tu już przestaje być przyjemnie - proszę nie kontynuować w ten sposób.
Wlasnie D700...efektywniejsze ISO
Od czego? Od 30D na pewno tak.
lepszy AF ( np. posiada stricte punktowy )
Od 30D znów bez dwóch zdań lepiej, od nowej piątki już niekoniecznie.
Nowe korpusy od Nikona też miewają poważne problemy z AF (nie wiem na ile to wina wysokiej rozdzielczości nowych matryc).
lepszy balans bieli....
Hehe, proszę, bo zajadów dostanę ;-)
...wazne....Panowie ja tak jak pewnie i wy kocham Canona i cenie swoje body...pytam Was na co wymienic z Canona...przy tym wszystkim doceniam Nikona za lepszy postep w ostatnic latach....i tyle.
Jak masz zostać w systemie, to sprawa jest prosta - na nową piątkę.
Merde...nie ogladam zdjec innych po obrobce...jedynie analizuje JPEG jakie wychodza z konkretnych body Nikona / Canona...czytaj wspolnie jezdzimy na plenery i analizujemy potem swoje zdjecia...nie ma czasu na obrobke pomiedzy foto, wieczornym browarem.
Pytanie zasadnicze jest takie. Czy przechodzac z 30D na 7D lub 5DII / ewentualnie 5DIII ( choc to juz duzy koszt ) odczuje wyrazna poprawe w obrebie parametrow, o jakich wspomnialem.
ps.
co do pytania do forumowiczow...nie oceniaj tego jako pytania od nowicjusza ale jako szacunek do Ciebie i Kolegow z forum, ktorych z zalozenia traktuje jako grupe ludzi, ktora zna system EOS, jego ewolucje, realne upgrady poszczegolnych parametrow...ciezko pytac Nikoniarzy, fanow Sony o system EOS przyznasz...hehe
--- Kolejny post ---
OK. Czyli zdecydowana roznice odczuje przy 5D m III....12 klockow + wymiana czesci szkiel na FF. fuck ;-)
Co do balansu bieli...w mojej opinii lepiej mierzy.
Merde...nie ogladam zdjec innych po obrobce...jedynie analizuje JPEG jakie wychodza z konkretnych body Nikona / Canona...
Ty tak na serio? Radioaktywna trawa i pomarańczowo-żółta cera ci lepiej leży?
Pytanie zasadnicze jest takie. Czy przechodzac z 30D na 7D lub 5DII / ewentualnie 5DIII ( choc to juz duzy koszt ) odczuje wyrazna poprawe w obrebie parametrow, o jakich wspomnialem.
Przechodząc na jakiegokolwiek innego cropa nie zauważysz dużych zmian w obrazku (co najwyżej w AF).
Jak chcesz lepszy obrazek, to naturalną drogą rozwoju jest FF - niezależnie od systemu.
Nowa piątka da ci dodatkowo dobry AF (porównywalny z nikonowym), czego o starszych dwóch wersjach powiedzieć się nie da.
Przechodząc na jakiegokolwiek innego cropa nie zauważysz dużych zmian w obrazku (co najwyżej w AF).
Jak chcesz lepszy obrazek, to naturalną drogą rozwoju jest FF - niezależnie od systemu.
Z tym lepszym obrazkiem to też różnie bywa. Przechodząc z APS-C ze szkłami 16-80 3.5-4.5, 50 1.4 i 70-300 4.5-5.6 na FF ze szkłami 24-105/4, 85 1.8 i 70-200/4 największe różnice zauważyłem przy 70-200, 24-105 daje mi efekty bardzo podobne do 16-80, a zdjęcie z 50 1.4 też mało kto jest w stanie odróżnić od tych z 85 1.8
Dla mnie paradoksalnie największą zaletą FF jest dostępność jasnych stałek 24, 28, 35, 50, 85 które na na FF mają "właściwe" kąty widzenia...
Moze i subiektywnie na to patrzac trawka i cera bardziej mi leza....moze to kwestia FF vs APS-C.
Z waszych opinii wynika ze realny przeskok odczuje dopiero pomiedzy 30D a 5D mkIII. Czyli trzeba szykowac kase i tyle.
pan.kolega
28-08-2012, 22:30
Ja bym naprawdę namawiał na spróbowanie Nikona.
Ceny szkła trochę wzrosły, a poza tym szkło używane nie traci tak wiele na wartości, więc może nie stracisz tak wiele. Ostatnio sprzedałem parę używanych szkieł za tyle za ile je kupiłem wiele lat temu. Chyba, że Twoje szkła sa mocno używane.
Jedyne puszki Canona jakie osoba wymagajaca w ogóle powinna rozważać to obecnie 1DX i 5d3, a jak już kupisz, to zostaniesz pewnie więźniem systemu na wiele lat.
Korzystaj z okazji teraz, potem będzie tylko trudniej.
tkosiada
28-08-2012, 23:05
Moze i subiektywnie na to patrzac trawka i cera bardziej mi leza....moze to kwestia FF vs APS-C.
Z waszych opinii wynika ze realny przeskok odczuje dopiero pomiedzy 30D a 5D mkIII. Czyli trzeba szykowac kase i tyle.
ja też potwierdze, że jak zmieniać dla obrazka to na FF
zmieniając na D700 otrzymałem pewny i precyzyjny AF, a także bardziej wydajny pomiar światła, dokładnieszy
weź pod uwagę jeszcze, że w cenie 5DIII masz już D700+24-70
co do balansu to wg mnie może tak było kiedyś, ale nie teraz, to juz legendy
cały czas sobie porówujemy z kolegami i wymieniamy się rawami, nawet jak są różnice to niuanse, dla mnie marginalne
zmiana systemu zawsze jest kosztowna, więc przemyśl czy i jak bardzo zyskasz/stracisz,
jak wejdziesz w nikona to od razu zacznij używac nikonowskich programów do obróbki, tzn view nx i capture nx2, potrafią sporo i są łatwe do nauki, polecam je bo sam używam
Czyli jezeli chodzi o przesiadke na 7D to nie ma to sensu ? ... W Nikona nie wjede bo mam zbyt duzo szkiel pod Canona.
A 5d m II - jak go oceniacie ?
Bo m III to dla mnie za duzy koszt gdyz musze sie liczyc z wymiana 2 szkiel przy przejsciu z APSC na FF.
Moim zdaniem nie ma sensu przesiadać się z 30D na 7D jedynie co to tylko odczujesz szybkość af, większy tryb seryjny a w obrazie raczej bardzo małe różnice. Mam obecnie 7D i zbieram na ff bo jakość na wyższych iso bije 7D jak i plastyka obrazu oraz normalne pole widzenia po podpięciu szkieł, a nie ich przeliczania. Każdy kto się przesiadł z aps-c na ff jest mile zaskoczony obrazkiem. Jak nie masz tyle funduszy na 5d III to bierz 5D II, a różnice będziesz widział od razu tym bardziej że masz szkła pod canona tylko że na aps-c, więc sprzedasz jak i 30d i kasa będzie. A jak nie to wstrzymaj się jeszcze troche z zakupem tym bardziej jak nie masz takiego parcia, bo może po photokinie wyjdzie jakiś tańszy ff jak to plotki głosiły. Tego niestety w 100% nie wiemy co wyjdzie. Ja bym tak zrobił bo kupić zawsze możesz body tym bardziej że 5D II jest w sprzedaży cały czas, a 5D III tanieje i będzie tanieć. Kase masz więc z tym nie ma problemu. Musisz sam podjąć decyzje. Pozdro
tkosiada
29-08-2012, 12:30
Czyli jezeli chodzi o przesiadke na 7D to nie ma to sensu ? ... W Nikona nie wjede bo mam zbyt duzo szkiel pod Canona.
A 5d m II - jak go oceniacie ?
Bo m III to dla mnie za duzy koszt gdyz musze sie liczyc z wymiana 2 szkiel przy przejsciu z APSC na FF.
Ja nie jestem w stanie zaakceptować pracy AF w 5D II, sprawdz sam z swoimi szkłami zanim kupisz
nie moge już edytować postu, więc dodam jeszcze. O 5D II i jego szybkości af różne są opinie jednym pasuje, a drugim nie, ale na centralnym powinno być oki gorzej z bocznymi. Tak jak Ci napisał michael_key każdy ma swoje oczekiwania jak i potrzeby. Ty sam wiesz lepiej co potrzebujesz. W specyfikacje nie patrz aż tak bo ta nie robi zdjęć i nie widzisz jaki obrazek produkuje. Bardzo bym prosił admina o połączenie tego posta z poprzednim. Dziękuję i pozdrawiam
Thomason2005
29-08-2012, 13:00
Mowimy tu cały czas o body, ale nie zapominajmy, że sporo daje obiektyw. Możesz mieć super body, ale kiepskie szkło -> efekt mizerny. Jaką masz szklarnię, bo z tego co widzę (a może źle spojrzałem) nie pisałeś.
Co do 30D i 7D...hmmm...obrazek w 7D będzie ciut lepszy, ale faktycznie dopiero poważne różnice zauważysz przesiadając się na FF.
Mowimy tu cały czas o body, ale nie zapominajmy, że sporo daje obiektyw. Możesz mieć super body, ale kiepskie szkło -> efekt mizerny. Jaką masz szklarnię, bo z tego co widzę (a może źle spojrzałem) nie pisałeś.
Co do 30D i 7D...hmmm...obrazek w 7D będzie ciut lepszy, ale faktycznie dopiero poważne różnice zauważysz przesiadając się na FF.
Smola pisał że musi wymienić 2 szkła przed wymianą na ff, więc pewnie ma z mocowaniem ef-s, Najlepiej jakby sam napisał jakie ma szkła bo może ma z mocowaniem ef, a przecież one są kompatybilne z ff jak i aps-c. Szkła to podstawa zgadzam się i przejście na ff tym bardziej da lepszą jakość obrazka. Sam musi zdecydować. Smola napisz jakie dokładnie szkła posiadasz i będzie wszystko jasne.
obecnie mam:
Tamron 17-50 2.8 mk1 aps-c
Tokina 50 - 135 2.8 DX aps-c
Canon 100 2.8 macro ff
Canon 100-400 L ff
...w planach:
Sigma 50 1.4 EX
Sigma 8 -16 lub Canon 10-22
Kolekcjoner
30-08-2012, 01:10
Jak masz zamiar kupować szkła niesystemowe to lepiej kupić Nikona. W Canonie z Sigmiokami ;) bywa różnie. Ostatnio zdajsie i z Tamronami zaczynaj być jakieś problemy.
Hej,
Na co warto wymienic 30D ?
Zalezy mi na wyzszej rozdzielczosci, wysokich uzytecznych iso 3200 i 6400 , lepszym zakresie tonalnym - "wiekszej wrazliwosci" matrycy na duze roznice w zakresie swiatel i cieni precyzujac, lepszym AF, wyrzymalosci body, lepszym wyswietlaczu, zdjeciach z interwalem i zdecydowanie wiekszym i czytelniejszym wizjerze. Na nowinkach typu live view, szybszych zdjeciach serynych, itp. nie zalezy mi. Analizuje oferte Canona niestety wszystko ponizej 5D serii mnie nie powala patrzac na specyfikacje....a widzac mase zdjec z Nikona stwierdzam, ze nowe Nikony daja duzo lepsze zdjecia....Canon w tyle.
Zdaje sobie sprawe ze 30D, a nowe aparaty to postep jesli chodzi o osiagi....jesli chodzi o budowe i wytrzymalosc raczej przeciwnie oceniajac nowe body na pierwszy rzut oka....w mojej opinii
Pragne jedynie zaznaczyc, ze specyfikacje techniczna czytac umiem i sie z nia zapoznalem....pytanie wiec kieruje do wieloletnich uzytkownikow EOSów...ktorzy mieli doswiadczenia z 30D i nowymi body C.
Z gory dzieki za odp
p.
Kup któryś z aparatów serii 1D/1DS i będziesz zadowolony :)
Pożycz też sobie jakieś body nikona i się pobaw wtedy zobaczysz co i jak na tym systemie wychodzi..
Balans bieli to kolego rzecz wtórna która ustawiasz dopiero w momencie wołania RAWów. Jak oceniasz jpegi to chyba nie wiesz co procesor i oprogramowanie aparatu robi ze zdjęciami ;)