Zobacz pełną wersję : Canon Ef 100-400mm F/4.5-5.6l Is Usm
Mam możliwość nabycia obiektywu Canon Ef 100-400mm F/4.5-5.6 L Is Usm. Cena €850. Używany, rok produkcji 2007. Czy warto?
Cena jest bardzo dobra. Jeśli masz pewność, że ze szkłem jest wszystko ok, to ja bym brał.
Jak z niego będziesz korzystał to warto. Ja kiedyś kupiłem a teraz podpinam go może 1-2 razy w roku ;). Fajne szkiełko, ale do specyficznego zastosowania, długie, ale ciemne.
Oglądałem dzisiaj to szkło i widać, że było raczej intensywnie eksploatowane. Ma kilka rys na obudowie i kilka białych paprochów pod soczewką z przodu (nie wiem na ile będzie to miało wpływ na jakoś zdjęć). Dość płynnie się porusza w przedziale 100-200mm, troche ciężej do 400mm. Po podpięciu do mojego body 50D nie zauważyłem niczego dziwnego, choć nigdy nie miałem do czynienia z takim teleobiektywem. Zrobiłem kilka fotek, ale były robione na szybko. Z historii sprzedaży tego gościa wynika, że sprzedał już trochę rzeczy (głównie sprzęt fotograficzny i trochę elektroniki). Ocena sprzedającego: 60 opinii pozytywnych, tylko 2 negatywne. Powiedział, że obiektyw należy do znajomego. Ma też do sprzedania Canon EF 1.4X III Extender. Muszę dać odpowiedź za dwa dni. Zjechał z €1050 do €850. Jakoś na 100% przekonany nie jestem. Głównie chodzi mi o te paprochy. Jak sądzicie... brać czy nie? Czy takie szkło można dać do serwisu w celu pozbycia się drobin kurzu? Ile może to kosztować? Za odpowiedzi dziękuję z góry.
P.S
Znalazłem też jeszcze jedno ogłoszenie. Taki sam obiektyw, cena €849 ale był serwisowany.
--- Kolejny post ---
no właśnie, odniosłem takie wrażenie, że dość ciemne.
Jeżeli potrzebujesz tego zakresu, to warto sie zastanowić. Serwis prawie wszystko naprawi, kwestia za ile - zadzwoń, od ręki powiedzą. Paprochy większego wpływu na jakość zdjęć nie mają, musiałyby być naprawdę duże.
Jeżeli jednak posiadasz do tej pory tylko to, co masz napisane w stopce i ten zakup traktujesz jako okazję a nie potrzebę, to raczej rozważyłbym coś w zakresie 70-200. Ja 100-400 podpinam tylko na pokazach lotniczych lub do fotografi zwierząt a takie wyprawy przynajmniej mnie raczej rzadko się trafiają. Zakres 70-200 dużo praktyczniejszy, masz stałe swiatło f4 lub f2.8 więc z telekonwerterem też można podziałać. Także funkcjonalnośc lepsza, mnie denerwuje ten sposób ogniskowania w 100-400, ale to też kwestia przyzwyczajenia. Kiedyś się napaliłem i kupiłem to szkło, teraz szkoda mi sprzedać ;).
Masz okazję, chcesz kupić - KUPUJ, zastanawiasz się = nie chcesz kupić, proste.
chrislab
29-08-2012, 07:08
szkło żyleta - w tym zakresie i cenie nie ma nic lepszego - jedno z moich ukochanych szkieł.
Sporo fot z tego szkła na PhotoTrip (http://photochrisl.blogspot.com)
Polecam
Oglądałem dzisiaj to szkło i widać, że było raczej intensywnie eksploatowane. Ma kilka rys na obudowie i kilka białych paprochów pod soczewką z przodu (nie wiem na ile będzie to miało wpływ na jakoś zdjęć).
kilka rys na obudowie nie świadczy że było intensywnie eksploatowane - bywają szkła - ale głownie 400-600mm które wyglądają jakby ktoś nimi rzucał, obdzierał itp
to pompka więc po tylu latach jakieś paproszki będą w środku - nie ma co się czarować - zrób fotki np na f22 ze statywu i oceń czy widać je bardzo na fotkach /nie zapominaj o brudach na matrycy/
Zjechał z €1050 do €850.
to normalna cena, nowsze egz są droższe
no właśnie, odniosłem takie wrażenie, że dość ciemne.
tak w ogóle to co chcesz robić tym szkłem? jak jest za ciemne to masz np. Canon EF 400mm f/2.8L IS USM za jedyne 32 tys zł nówka
to świetne szkło ale zależy co planujesz nim robić
Generalnie polecam. Pod warunkiem, że takowe potrzebujesz, bo lekki nie jest.
Obudowa jest bardzo solidna i rysy wpływu nie mają, sam mam jakiegoś sznyta nie wiadomo skąd (może w bagażniku coś spadło na niego) i nic z tego nie wynika.
Sprawdź ewentualnie czy IS nie nawala. Mnie czeka serwis bo w niskich temperaturach szarpie obrazem. W lecie trudno sprawdzić, ale można np. do worka, do lodówki na pół godziny i wtedy szybko sprawdzisz.
cohontes
29-08-2012, 22:06
J mnie denerwuje ten sposób ogniskowania w 100-400.
a ja myślałem, że to najlepsza rzecz w tym obiektywie :evil:
a ja myślałem, że to najlepsza rzecz w tym obiektywie :evil:
jak się dużo używa tego szkła to nie jest już wtedy jakiś problem; trzeba się po prostu przyzwyczaić
Sprawdź ewentualnie czy IS nie nawala. Mnie czeka serwis bo w niskich temperaturach szarpie obrazem. W lecie trudno sprawdzić, ale można np. do worka, do lodówki na pół godziny i wtedy szybko sprawdzisz.
Ojjj! Takich eksperymentów jednak bym nie polecał... jeśli osłona z worka nie będzie dość skuteczna, skondensuje się para wodna i masz jak w banku całe szkło mokre! Oby tylko na zewnątrz...
Ojjj! Takich eksperymentów jednak bym nie polecał... jeśli osłona z worka nie będzie dość skuteczna, skondensuje się para wodna i masz jak w banku całe szkło mokre! Oby tylko na zewnątrz...
Jak najbardziej powinna być szczelna. Ale sprawdzić warto.
Zakupiłem jednak Canon EF 70-200 mm f/4L USM. Używane, ale wydląda jak nówka. Zamknięta konstrucja, więc żadne paprochy nie mają szans. Cena zakupu €430. Matsil dzięki za radę :smile:
Zamknięta konstrucja, więc żadne paprochy nie mają szans
nawet nie zamknięta nie powoduje że będzie w środku pełno piasku, włosów i syfów różnej maści ;) bo mam wrażnie, że niektórzy się bardzo ich obawiają :lol: