Zobacz pełną wersję : pomiar światła w EOS-ach
Chciałem sobie jakoś poukładać kwestie związane z pomiarem światła w EOS-ach. Pobawiłem się swoim EL, poczytałem instrukcje 60d i 7d i doszedłem do wniosku że w tych modelach EOS pomiar jest niemal identyczny. W żadnym modelu pomiar nie jest powiązany z aktywnym polem AF a zawsze z centralnym. Dodatkowo przy pomiarze matrycowym pomiar światła jest blokowany w momencie pomiaru AF i nie jest zmieniany przy przekadrowaniu.
Zastanawiam się nad zmianą 1100d na 60d i w tym zakresie nie widzę żadnej różnicy między tymi aparatami.
Czy któreś EOSy mają pomiar światła powiązany z aktywnym punktem AF ?
Czy któreś EOSy mają pomiar światła powiązany z aktywnym punktem AF ?
jedynka
A w matrycowym to się nie łaczy pomiar z punktem AF, jeśli dobrze pamiętam... !?
A w matrycowym to się nie łaczy pomiar z punktem AF, jeśli dobrze pamiętam... !?
to oczywistość, użyłem skrótu myślowego i miałem na myśli bardziej wysublimowane metody np. punktowy.
Postaram się pisać pełnymi zdaniami :oops:
W instrukcji do Canona 30d na stronie 178 jest tabela:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/594/screenshot1sn.png/)
Wynika z tego że można powiązać punkt AF z pomiarem światła w modelach dwucyfrowych.
Ale po co wiązać pomiar w innych trybach niż matrycowym z punktem AF, przecież to bez sensu poniekąd?
Poza tym, o ile w punktowym jeszcze jestem sobie to jakoś w stanie wyobrazić, to w skupionym i centralnie wazonym już nie.
No chyba zgodzicie się ze mną?
Wynika z tego że można powiązać punkt AF z pomiarem światła w modelach dwucyfrowych.
Pod warunkiem, że będzie to punkt centralny (nie dotyczy wielosegmentowego).
OK. dzięki. zrozumiałem logikę projektantów od Canona. Pytania jakie mi się rodzą to czy inne systemy też tak mają ? (ostatnio coraz częściej zerkam w stronę pentaxa) i jak sobie radzicie z tymi ograniczeniami ?
Czy jedynym sposobem na pomiar światła po przekadowaniu lub na innym punkcie AF niż centralny jest blokowanie AE, łapanie ostrości, przekadrowanie i strzał ? lub w ostateczności punkt centralny+pomiar matrycowy (tam jest automatyczne blokowanie AE przy złapaniu ostrości) ? lub ustawienie spustu na blokowanie AF+AE i focenie tylko centralnym+przekadrowanie ?
jak to robicie w praktyce ?
Ja może też zadam pytanie... Dlaczego uważasz, że takie, a nie inne zorganizowanie tej kwetsii jest ograniczniem?
Może podaj przykład, dlaczego dla Ciebie jest ważne, by było to zroganizowane inaczej. Będzie łatwiej dyskutować.
To się przydaje jak robisz niecentralny portret na pomiarze centralnie warzonym/punktowym i aktywnym skrajnym punkcie AF.
Trza wtedy celować środkowym aby zmierzyć postać, blokować *, przekadrować i dopiero strzelać.
Jakby punkt pomiaru był powiązany z punktem AF na każdym sposobie pomiaru światła (lub chociaż aby to było do wyboru w custom menu) było by mniej machania kciukiem i puszką przy tego typu kadrach :mrgreen:
To się przydaje jak robisz niecentralny portret na pomiarze centralnie warzonym/punktowym i aktywnym skrajnym punkcie AF.
Trza wtedy celować środkowym aby zmierzyć postać, blokować *, przekadrować i dopiero strzelać.
Jakby punkt pomiaru był powiązany z punktem AF na każdym sposobie pomiaru światła (lub chociaż aby to było do wyboru w custom menu) było by mniej machania kciukiem i puszką przy tego typu kadrach :mrgreen:
dokładnie tak.
robiąc na innym niż centralny i innym pomiarem niż matrycowy trzeba oddzielnie mierzyć światło a oddzielnie AF. W tym momencie nie do końca rozumiem sens istnienia kilku punktów AF. w sumie wystarczyłby tylko centralny...
myślę że powiązanie powinno być minimum tak jak napisałeś w punktowym pomiarze i matrycowym. Dodatkowo w matrycowym powinno być też zwolnienie blokady AE po przekadrowaniu. a najlepiej tak jak roofman napisał konfiguracja w custom.
Irytujące jest to że to jest tylko kwestia firmware. Im bardziej się zagłębiam w canon tym bardziej podzielam zdanie, że canon wprowadza bardzo dużo "sztucznych" ograniczeń nie wynikających z ograniczeń sprzętu.
Coraz mniej też widzę sens przesiadania się z 1100d na 60d bo w tych modelach większość rozwiązań jest podobnych, dopiero 7d i FF ma istotne wyższą użyteczność...ale to już półka cenowa w którą raczej nie będę wchodził...
king1000
28-08-2012, 15:33
Fajnie, ze sie dowiedzialm iz pomiar matrycowy jest scisle powiazany z aktywnym lub aktywnymi punktami ostrosci. Przed chwila sprawdzalam i rzeczywiscie jest duza roznica na tym samym kadrze przy pomiarze matrycowym.
Czy zatem ma to teraz jakikolwiek wplyw przy blyskaniu lampa systemowa w Ettlu w pomiarze matrycowym ? Ma to znaczenie czy wybierzemy jeden punkt ostrosci czy wielopunktowy do prawidlowego pomiaru blysku w Ettlu ?
Fajnie, ze sie dowiedzialm iz pomiar matrycowy jest scisle powiazany z aktywnym lub aktywnymi punktami ostrosci. Przed chwila sprawdzalam i rzeczywiscie jest duza roznica na tym samym kadrze przy pomiarze matrycowym.
Czy zatem ma to teraz jakikolwiek wplyw przy blyskaniu lampa systemowa w Ettlu w pomiarze matrycowym ? Ma to znaczenie czy wybierzemy jeden punkt ostrosci czy wielopunktowy do prawidlowego pomiaru blysku w Ettlu ?
no to juz chyba wiem skąd te moje problemy z ogarnięciem canona po przesiadce z ,,N ,, i to by sie zgadzało wszystko ,ze pomiar swiatla nie jest brany z aktywnego czujnika AF .....