Zobacz pełną wersję : własny battery pack
yogi6661
27-08-2012, 23:35
a gdyby zrobić battery pack, do 580 ex II
z Koszyk na baterie 6xAA [digi-led] (2528421665) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/koszyk-na-baterie-6xaa-digi-led-i2528421665.html) :)
moze ktos od strony elektroniki sie wypowie ?
Juz bylo niedawno. Battery pack to nie tylko baterie, ale takze przetwornica. Na wyjsciu jest wysokie napiecie ktore laduje bezposrednio kondensator.
Nowy batterypack do 580exII kosztuje niecałe 2 stówki we fripersie. Kombinować można, ale czy warto ryzykować 580tke? Rozumiem jak ludzie konstruują zasilacze plenerowe do lamp studyjnych bo to wydatek rzędu kilku tysięcy, jednak jeżeli ktoś potrzebuje tylko zasilania do systemowej to można chyba ten wydatek przeboleć ;] Na upartego możesz poszukać wątku na forum elektroda.pl, tam już się podobne koncepcje pojawiały.
Ja też myślę, że nie ma sensu kombinować, a jeśli zajmujesz się fotografią profesjonalnie, to taki 'wynalazek' może Ci w najmniej odpowiednim momencie przestać działać. A wydatek na battery packa nie jest aż taki straszny. Jak dobrze poszukasz to nawet za 150 złotych coś znajdziesz.
Mi sie jednak wydaje ze jak dobrze zrobic to wlansie konstrukcja DIY bedzie lepsza. Malo to np. twardych dyskow padlo z powodu niskiej jakosci zasilaczy w budzetowych obudowach? Technologia kosmiczna nie jest, zbudowac mozna z gotowych elementow lub samemu polutowac jakis schemacik, a najtrudniejsza kwestia to ladna obudowa...
Ale to już trzeba się trochę znać i mieć smykałkę...;)
w dobie internetu znac = chciec (pogooglac, pomajstrowac, pomyslec) a smykalka u fotografa to dosc przydatna funkcja ;)