Zobacz pełną wersję : Canon a60, szumy na wyswietlaczu - a moze update softu ?
witam
zakupilem uzywanego canona , na poczatku bylo ok, ale po jakims czasie na wyswietlaczu zaczely pojawiac sie szumy, po pewnym czasie zdarzaly sie na zdjeciach ale nie bylo to regułą. np na polowie zdjec z imprezy są szumy na reszcie nie. ogolnie szumy pojawiają sie czasem przy slabym domowym oswietleniu. moze ktos wie co jest grane ?
kolega zasugerowal wgranie od nowa softu, gdzie mozna znalezc takowy i jakim programem go wgrac ?
Po pierwsze jesli robisz na trybie AUTO to aparat sam wybiera sobie iso pomiedzy 100 200 a 400 i "szumy" beda zalezne od ilosci swiatła tak na matrycy jak i lcd :)
Wczesniej moze poprostu nie zauważyłes :mrgreen:
nie sadze zebym nei zauwazyl, w poprzednim aparacie, ten sam model canona napewno tego nie bylo. szumy czasem sa naprawde spore. moze jednak update softu ? nie zaszkodzi a może pomoże :)
nie sadze zebym nei zauwazyl, w poprzednim aparacie, ten sam model canona napewno tego nie bylo. szumy czasem sa naprawde spore. moze jednak update softu ? nie zaszkodzi a może pomoże :)
Jezeli jestes pewien że w innym egzemplazu tego samego modelu nie bylo tak wielkich szumów to, albo poprzedni egzemlaz był wyjatkowy albo ten skopany jest jakis :twisted:
Niesądze zeby soft cos pomogł ale jak nie spróbujesz to sie nie dowiesz :-|
no własnie chcialbym sprobować tylko skad wziaść soft i program do updejtu ?
i czy można coś zespuć w ten sposób?
http://www.canon.co.jp/Imaging/PSA60/psa60_firmware-e.html
ale to raczej nic nie pomoże, bo:
"The firmware update will make your camera PictBridge* compliant if it is not already compliant"
Najlepiej, pokaż przykładową fotkę.
Pozdrawiam,
arokub
dzieki za link :) tylko nie jestem pewny czy to updejtuje caly soft zeby aparat byl zgodny z tym PictBridge, czy to tylko łatka.
wrzucam fotke przykladową, moim zdaniem tło za bardzo zaszumione ale może przesadzam
http://upsilon.star.net.pl/~a79rtur/fckgw/kot/kot.jpg
...ale może przesadzam
Przesadzasz:mrgreen: Szumy jak najbardziej w normie dla tego modelu. To nie lustrzanka. Pozdrawiam!
Przesadzasz:mrgreen: Szumy jak najbardziej w normie dla tego modelu. To nie lustrzanka. Pozdrawiam!
Zgadzam się to normalne szumienie dla tego modelu !!!
Przedmówcy mają rację, to normalne szumy dla tej klasy sprzętu.
A korzystasz z auto iso? Exif nic mi nie pokazuje w tym temacie.
no to spoko, moze rzeczywiscie poprzedni model był jakis zmutowany :) albo mi sie zdawało. ta fotka na auto byla robiona, wiec i iso auto
dzieki za pomoc :)
Jak mawiali starożytni Indianie: "olać auto" :)
Proponuję żebyś robił zdjęcia (a przynajmniej sprawdził różnicę) chociażby w trybie P zamiast Auto. Ja zauważyłem sporą różnicę na plus gdy ustawiłem iso na sztywno na 50 (max. 100).
A potem przyszedł u mnie czas na priorytety i było coraz lepiej.
Pozdrawiam.
darek-td
09-02-2006, 09:27
w moim A75 zauwazyłem, że przy "średnim" oświetleniu - jeśli użyję zoom (choćby x1) to obraz jest zaszumiony - pomimo iso50 , czy 100. Dlatego staram się w słabym oświetleniu - wcale nie przybliżać.
Czy to normalne ?
przy "średnim" oświetleniu - jeśli użyję zoom (choćby x1) to obraz jest zaszumiony (...) Czy to normalne ?
Z tego co pamiętam (już nie mam a75) to raczej tak. Zoom w tym modelu wiąże się niestety ze zwiększeniem przesłony i mniejszą ilością światła docierającego do matrycy, co powoduje że obraz robi się trochę bardziej zaszumiony (jeśli się mylę to proszę niech mnie ktoś poprawi).
1. Oświetlenie musi być odpowiednie (dobre) każde nie doświetlenie zwiększa szum tak jak by było wieksze ISO.
2. ISO 50 w tym aparacie działa świetnie pod warunkiem… patrz pkt.1
3. Jeżeli te 2 warunki są spełnione (a tryb AV to zdjęcie z a60 nie ma prawa być zaszumione.
darek-td
09-02-2006, 15:47
Wyjaśnijcie mi proszę sprawę z ISO w lepszych modelach. Czy patrząc na parametry aparatu - kiedy iso jest np 800 - o czym to świadczy? Matryca jest lepsza ? dlaczego ? Dlaczego u mnie na 50 iso jest OK , a w lustrzance na 600 tez jakość jest super ?
Dlaczego u mnie na 50 iso jest OK , a w lustrzance na 600 tez jakość jest super ?
Zależy to m.in. od wielkości sensora oraz od ilości pikseli na jednostkę powierzchni.
Polecam lekturę:
http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/Sensor_Sizes_01.htm
oraz:
http://www.dpreview.com/learn/?/
Naprawdę fajna strona.
E 600iso przynajmniej u mnie na 300d to juz szumi.