PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie właściwej ekspozycji z lampą, przedbłysk...

wojtas181
27-08-2012, 11:50
Mam pytanie. Ostatnio przesiadłem się z 5DMKII na 5DMKIII. Lampa 430 EX II. Otóż podczas fotografowania w słabym oświetleniu z lampą, mam problem z ustawieniem właściwej ekspozycji. Światłomierz wbudowany aparatu pokazuje znaczne niedoświetlenie, tak jakby nie brał pod uwagę że zdjęcie będzie zrobione z błyskiem. Zdjęcia wychodzą ok, ale światłomierz pokazuje wciąż że należy zwiększyć ekspozycję aż o kilka EV. Czy lampa nie powinna przy ustawianiu ekspozycji najpierw wysłać serii przedbłysków do ustawienia właściwej ekspozycji? Ostrość wiem że jest ustawiana za pomocą strumienia podczerwieni, ale i tak nie jestem zadowolony z szybkości jej ustawienia. Czy coś robię nie tak? Z góry dziękuję za pomoc.. :)

Usjwo
27-08-2012, 11:55
Ale swiatlomierz zawsze pokazuje swiatlo zastane. To jak lampa blysnie zalezy od trybu Tv, Av czy M (aparatu). Jezeli lampa w ETTL to zawsze wysle byski pomiarowe, tylko czasami ich nie widac, jak ma sie oko przylozone do wizjera.

wojtas181
27-08-2012, 12:16
Dziękuję Usjwo za błysk odpowiedź. Tego nie wiedziałem, że zawsze pokazuje światło zastane. Ciągle się uczę. Chodzi mi w zasadzie o te błyski pomiarowe. W poprzednim sprzęcie ta sama lampa wysyłała błyski. Teraz, po zmianie sprzętu absolutnie tego nie ma. Kiedy fotografuję w ciemności, np w klubie błyski pozwalały mi odpowiednio wykadrować zdjęcie, bez nich jest to trochę jakby na chybił trafił. Czy wie może ktoś cokolwiek w tym temacie? Błyski pomiarowe mogę wyzwolić sam odpowiednim guzikiem ale wolałbym żeby one same się aktywowały po przyciśnięciu spustu migawki do połowy. Wie ktoś może jak to ustawić?Dodam tylko że oczywiście lampa pracuje w ETTL.

kaindox
27-08-2012, 12:56
Chodzi mi w zasadzie o te błyski pomiarowe. W poprzednim sprzęcie ta sama lampa wysyłała błyski. Teraz, po zmianie sprzętu absolutnie tego nie ma.

W menu AF (trzecia kropka/karta) ustaw sobie jakie ma być oświetlenie wspomagające - całkiem możliwe że masz wyłączone albo ustawione tylko na IR

Bangi
27-08-2012, 12:57
W trybie ETTL lampa wysyła przedbłysk pomiarowy w momencie robienia zdjęcia i z reguły go nie widać, gdyż dzieje się to bardzo szybko. Jak chcesz go zobaczyć to ustaw sobie aparat w tryb M, lampa w ETTL i ustaw jakiś długi czas na aparacie np. kilka sekund, a lampę w tryb synchronizacji z drugą kurtyną. Wtedy jak zrobisz zdjęcie w momencie otwarcia migawki zobaczysz błysk i to właśnie będzie pomiarowy, a jak się będzie zamykać migawka zobaczysz drugi i to będzie już ten właściwy. Po prostu przy krótkich czasach, nie oko nie rejestruje tego pomiarowego.

Natomiast odnośnie błysków pomocnych przy kadrowaniu, to chyba chodzi Ci o błysk modelujący?

wojtas181
27-08-2012, 13:28
Dziekuję za odpowiedz, rzeczywiście miałem ustawione w menu autofokusa oświetlenie wspomagajace na IR. PO zmianie na ON zgodnie z poradą ustawiłem długi czas i synchronizację na druga kurtynę i rzeczywiście ewidentnie błysk jest. Ale chyba nie o niego mi chodziło, miałem na myśli chyba ten błysk modelujący. Aparaty z wbudowaną lampą wysyłają takie błyski jakby stroboskopowe. Myślałem że moja lampa speedlite tez powinna tak się zachować...

Bangi
27-08-2012, 13:35
430EX II ma taką funkcję, z moim 550d działa ten stroboskopo, ale ja osobiście to mam wyłączone już od dawna, bo nie korzystam z tego. Jesli dobrze pamiętam to w funkcjach indywidualnych lampy się to ustawia z poziomu body, u mnie ten błysk włącza się przyciskiem podglądu głębi ostrości. Z tego co spojrzałem na optyczne.pl 5DmkIII też ma ten przycisk więc pewnie też działa - musisz poszperać w manualu, ale pewnie z poziomu body da się to włączyć w ustawieniach lampy. Powodzenia.

Usjwo
27-08-2012, 14:20
Te kilka blyskow to blyski ze wspomagania autofokusa. W lampie wbudowanej nie ma IR wiec wysyla blyski wspomagajace AF. Przy lampie zewnetrznej AF jest oswiatlany przez IR, wiec nie blyska ( jak widac mozna wylaczyc IR i bedzie blyskac wspomaganie AF). Blysk pomiarowy jest jeden, i przy krotkich czasach i na przednia kurtyne zlewa sie (tak sie wydaje) w jeden blysk. Widac go wlasnie z dlugim czasem na druga kurtyne, wtedy jest duzy odstep od blysku pomiarowego i blysku roboczego.

kaindox
27-08-2012, 14:52
Ale chyba nie o niego mi chodziło, miałem na myśli chyba ten błysk modelujący. Aparaty z wbudowaną lampą wysyłają takie błyski jakby stroboskopowe. Myślałem że moja lampa speedlite tez powinna tak się zachować...
Jak chcesz błysk modelujący to jeśli nic nie zmieniałeś powinieneś go mieć ustawionego pod przyciskiem podglądu GO (obok obiektywu)
Jeśli przeprogramowałeś to w menu wchodzisz w zakładkę z aparatem, druga kropka -> ustawienia własne. Teraz pod przycisk podglądu ostrości (ikonka z domknięta przesłoną) wybierasz podgląd głębi ostrości.

wojtas181
27-08-2012, 19:11
Wszystko już jasne dziękuję Panowie za odpowiedzi i wyjaśnienie :)

Janusz Body
27-08-2012, 20:48
Przedbłysk ETTL można zobaczyć. Wystarczy patrzeć przez wizjer aparatu. Jesli w wizjerze widać błysk to jest to właśnie przedbłysk. Właściwego błysku nie widać bo wówczs lustro jest podniesione.

christoo
24-01-2015, 19:33
Trochę odkopie temat.
W zwykłym 5dc jest opcja włączania opcji oświetlenia wspomagającego? - przepatrzyłem manuala - albo jestem ślepy albo nic takiego nie ma...

r_m
24-01-2015, 20:37
Jest, CF 05