Zobacz pełną wersję : Ceny Eos 20D
http://www.17photo.com/subcategory.asp?scatid=1
Kit jak widać sprzedawany z tym samym szkłem co 300d.
Te szkła można
EF-s 10-22mm /f 3.5-4.5
EF-s 17-85mm /f 4-5.6 IS kupić tylko osobno.
Te szkła można
EF-s 10-22mm /f 3.5-4.5
EF-s 17-85mm /f 4-5.6 IS kupić tylko osobno.
Czytałem gdzieś na dpreview, że szkła 17-85 IS mają też być dostępne w kicie, przy czym ma to być limitowana seria, dostępna po grudniu 2004 :(
santiblue
02-09-2004, 20:08
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30547525
juz ktos sprzedaje
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=30547525
juz ktos sprzedaje
:mrgreen: tak się składa, że jestem z Krakowa, więc do nich zadzwoniłem dziś z pracy. Mają go mieć w sklepie ....w środę, ósmego września :shock: :shock: :shock:
gościu mnie zachęcał do wizji lokalnej :D
gościu mnie zachęcał do wizji lokalnej :D
A pojdz i sprawdz :twisted:
santiblue
03-09-2004, 02:07
Hm troche drogawo mi sie wydaje. Szukam nadal tanszej oferty. jak znajde dam znac.
Cena zwala z nóg, niecałe 7kPLN. wydaje mi się że cos tu jest nie tak. Za tani
W Jessopsie (najwieksza siec ze sprzetem optycznym w Wielkiej Brytanii) ma kosztwac 1160?.
Dostepny mniej wiecej w polowie wrzesnia...
Ja bym sie z checia dowiedzial kiedy bedzie lampka 580'tka w sprzedazy, bo bym sobie sprawil na urodzinki, jak wymienie body za jakis czas to lampa bedzie w sam raz a z 10D napewno dobrze wspolpracuje, a 20D mnie nie kreci te 8mpx to chyba dla ludzi ktorych cyfry kreca (100x zoom, 31 programow pracy itp itd).
santiblue
03-09-2004, 18:15
a mi sie wydaje ze za drogi
jak ma kosztowac 1400$ to jest 5200zl reszta to marza. ladna marza:)
a mi sie wydaje ze za drogi
jak ma kosztowac 1400$ to jest 5200zl reszta to marza. ladna marza:)
1400$ w USA + clo + vat (22%) (u USA podatek to jakies 8-9%) + koszt transportu i DOPIERO + marza.
santiblue
04-09-2004, 10:30
Juz widze jak placa clo i vat :mrgreen:
[ Dodano: 04-09-2004 ]
Ale co myslicie . czy cena dobra jak na Polske?? Rozstaje sie w poniedzialek z 10D i sie zastanawiam. Czy kolejny 10D czy 20D....
Juz widze jak placa clo i vat :mrgreen:
No to na pewno transport maja bardzo drogi :D
DariuszM
04-09-2004, 11:16
aparaty mozna miec rownie dobrze z niemiec zamiast z usa...
santiblue - zuzyles juz jednego 10d ze chcesz kupic kolejny? :)
santiblue
04-09-2004, 11:20
Nie , nie zuzyl sie ale mam kupca za dobra cene wiec trzeba pchnac.
A co do tego 20D z allegro to z austrii jest. to dlatego drozej pewnie bo juz przelicznik z euro nie z dolara.
DarekSzu
04-09-2004, 11:52
A to nowy ten Twój 10 D ???
santiblue
04-09-2004, 12:00
Nie. mam aktualnie 2 na stanie. Nowy i moj. Nowy idzie do sprzedania w pon. a moj wlasnie odebral klient.
DarekSzu
04-09-2004, 12:10
Właśnie straciłem zaufanie do zakupu u Pana Aparatu :( Jakie mam gwarancje, że sprzęt jest całkowicie nowy ??? teraz żadnych. Musielibyśmy umawiać się do serwisu na dokonania sprawdzenia ilości wykonanych zdjęć tym body .... a jełśi za każdą klatke ustalimy - 100 zł ???
santiblue
04-09-2004, 12:25
Przeciez napisalem ze swoj sprzedalem dzisiaj. A nowy jest dla Ciebie. Zreszta wszystko masz w PW. pozdrawiam.
Ja w polskiem sklepie internetowym 20D widziałem za 6800 - 6900 zł (ale nie pamiętam gdzie :( )
Ceny w Usa są poza Japonią najniższe na świecie.
W Polsce szacowana cena Eos 20D po wejściu do sklepów ma wynosić około 7500-8000tyś złotych.
W Niemczech ceny są nieco wyższe niż w Polsce .
Aktualnie dolar kosztuje niecałe 3,70 i to dlatego taka różnica. ( euro prawie 4,50 ).
Wieć 1500 dolców to nie to samo co 1500 euro.
Ceny w Usa są poza Japonią najniższe na świecie.
W Polsce szacowana cena Eos 20D po wejściu do sklepów ma wynosić około 7500-8000tyś złotych.
to chyba na Allegro i w sklepach internetowych. Tak jak już pisałem w innym wątku w Canonie powiedzieli mi, że cena ma być ustalona na 12 000 PLN, a w innym sklepie foto w Krakowie, powiedzieli "grubo ponad 10000PLN na początek, później spadnie ale nie wiadomo kiedy"
jak to porównam do cen USA to mnie szlag trafia, generalnie żyjemy w dziwnym kraju
Z tego co ja czytalem, to cena w Polsce nie powinna przekroczyc 10 000, ale prawie ma dobic do tej granicy. Ale na prawde slychac rozne - czesto sprzeczne glosy. Jesli Canon Polska znow przeliczy 1 euro = 5,12 zl, to moze byc tragicznie:/
Jesli Canon Polska znow przeliczy 1 euro = 5,12 zl, to moze byc tragicznie:/
To kupisz sobie w Niemczech. Serwis Canon Polska honoruje Eurogwarancje o ile masz rowniez dowod zakupu.
To kupisz sobie w Niemczech. Serwis Canon Polska honoruje Eurogwarancje o ile masz rowniez dowod zakupu.
Co nie zmienia faktu, ze milej by bylo kupic normalnie w naszym pieknym kraju, z polska instrukcja, z podatkiem dla naszego kochanego rzadu, itp. :)
Ktoś (niestety nie umiem znaleźć postu) w zeszłym tygodniu wspominał, że wczoraj (tj. środa 8 września) miała być znana sklepowa cena 20D w sklepie Canona w Krakowie. Czy może już coś wiecie na ten temat?
Ktoś (niestety nie umiem znaleźć postu) w zeszłym tygodniu wspominał, że wczoraj (środa 8 września) miała być znana sklepowa cena 20D w sklepie Canona w Krakowie. Czy może już coś wiecie na ten temat?
Gość mówi, że nici z środy, co więcej podniósł cenę (patrz allegro link wyżej) z 6750 na 7000
za 6750 widzialem na d-photo.ceti.pl
a co do ceny to czekam az beda na stanie i wtedy mysle ze wiekszosc ludzi sie rozczaruje cena
za 6750 widzialem na d-photo.ceti.pl
to ten sam co na allegro
a co do ceny to czekam az beda na stanie i wtedy mysle ze wiekszosc ludzi sie rozczaruje cena
a to ciekawe :?: co masz na myśli :?:
a to ciekawe :?: co masz na myśli :?:
Canon moze wypuszczac 20D przez waskie gardlo by na stanie bylo malo sztuk a przez to ceny wywindowane z powodu wiekszego popytu niz podazy :roll: ... oczywiscie jak konkurencja ruszy to i gardlo sie otworzy i ceny znormalnieja... dlatego ciagle radze czekac co najmniej do konca pazdziernika :roll:
watpie zeby na tych 7000 sie skonczylo...przynjamniej na poczatku jak sie pojawia....ale co ja biedny maly czlowieczek moge wiedziec :]
handlarz mi powiedzial ze za 3-4 dni beda juz zza Odry ... zobaczymy a cena bedzie sie wachac 5500-5800zł :roll:
We will see...
BTW Biore odrazu, jak bedzie mial :D
Tequil jak cos to cynkuj w tej cenie jak sie da ;) to ja tez nie bede czekal
teqiul moze on ci mowil o 10d ?? (zart)
Tak jak juz pisalem cena nie przekroczyła 8tyś .
http://www.fotoshop.com.pl/katalog/product_info.php/cPath/973_1374_1373/products_id/1000879
Mnie zaoferowano za 6 800 zł.
watpie zeby na tych 7000 sie skonczylo...
tutaj (http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=5118) jest za 7,6 k PLN. Myślę, że jest to za poważny człowiek by wystawiać nie potwierdzoną cenę
[ Dodano: Pią Wrz 10, 2004 6:23 pm ]
Tequil jak cos to cynkuj w tej cenie jak sie da ;) to ja tez nie bede czekal
Przyłączam się do prośby :mrgreen:
Powiedz mu odrazu coby więcej sztuk przywiózł (już ma 3 kupców)
Powiedz mu odrazu coby więcej sztuk przywiózł (już ma 3 kupców)
No to już ma czterech :mrgreen:
byłem w tym sklepie w Krakowie, ale kicha - nie dostali 20D, i nie wiedzą dokładnie, kiedy dostaną. Twierdzą, że prawdopodobnie pod koniec przyszłego tygodnia.
Lolowa cena. Czekajcie do konca pazdziernika/listopada i szukajcie np na ebay.de albo po TiPach bo Canon Polska chyba nadal nie kojarzy ze jestesmy juz w Unii i powinnismy miec ceny rowne np z niemieckimi :roll: (nie wnikajac w podatki, przynajmniej cla nie ma).
byłem w tym sklepie w Krakowie, ale kicha - nie dostali 20D, i nie wiedzą dokładnie, kiedy dostaną. Twierdzą, że prawdopodobnie pod koniec przyszłego tygodnia.
No przeciez oni sciemniaja. 20D ma byc w sklepowej sprzedazy dopiero po oficjalnej premierze na targach Photokina. To co na dpreview i stronach Canona to _zapowiedz_ a nie premiera czy "release" nowego sprzetu.
Sklepy tak sciemniaja by sie zorientowac we wstepnym popycie na dany sprzet i wiedziec ile takich drogich aparatow zamowic w pierwszym zamowieniu.
nie zapeszajmy! moze sie uda
właśnie, generalnie sklepy w USA podają datę 20.09 i są co do tego zgodne. Czyli jeszcze przed PK, bo o ile dobrze pamiętam to zaczyna się 28.09. W sumie to niezły chwyt wypuścić nowość na tydzień przed ogłoszeniem co zrobiła konkurencja :wink:
Acha, w dpreview czytałem, że oficjalny termin wysyłki z Cannona do sklepów to 13.09 czyli poniedziałek :mrgreen:
Ceny w Niemczech są wieksze niż Polsce.
Przelicznik cenowy niemczech jest taki sam jak w usa - 1:1.
Z tą różnicą że w niemczech jest Euro za 4,5 a w Usa dolar za 3,6.
Dlatego w Niemczesz są droższe aparaty niż w Polsce.
właśnie, generalnie sklepy w USA podają datę 20.09 i są co do tego zgodne.
Sklepy w USA sa zazwyczaj zgodne - taka tam jest tradycja konkurencji ze ktos ustawia poprzeczke najnizej a reszta sie dopasowuje... a 20.09 - wielki zawod i rozczarowanie bo wszyscy co zamowili dostana maile w stylu "sorry, zamowiony transport jeszcze do nas nie dotarl z winy dystrybutora - prosze poczekac przynajmniej tydzien na realizacje zamowienia" ... a zamowienia juz beda mieli i beda wiedzieli ile kupic we wstepnej partii.
To sie nazywa badanie rynku i szacowanie popytu :)
Ceny w Niemczech są wieksze niż Polsce.
Przelicznik cenowy niemczech jest taki sam jak w usa - 1:1.
Z tą różnicą że w niemczech jest Euro za 4,5 a w Usa dolar za 3,6.
Dlatego w Niemczesz są droższe aparaty niż w Polsce.
Chyba o czyms innym piszemy.
Ceny w Niemczech sa wyzsze niz ceny aparatow sprowadzanych w USA a dostepnych w Polsce np na allegro czy niektorych sklepach internetowych.
Natomiast ceny Canon Polska sa wyzsze niz w Niemczech i jeszcze wyzsze niz w USA.
Mi wychodzi cena ok 6500zl ale nie kupuje bo nie potrzebuje :) (kasy tez nie mam ale to szczegol ;) - jakbym mial to Sigma 70-200 czeka).
Cena w usa za eos 20d wychodzi 5400 za body, 5760 za kita.
Cena w usa za eos 20d wychodzi 5400 za body, 5760 za kita.
a to niby skąd wychodzi ? :roll: cena w USA to 1500USD bez podatku, czyli około 1630$ z podatkiem w NY. Jeśli przesyłką to jakieś 1530$ ale trzeba miec kogoś do odebrania w USA i przywiezienia osobiście. Dolar jest dziś po 3.63 więc minimum 5550PLN a najprawdopodobniej 5900PLN za body.
Jest i dobra wiodamość - byłem dzisiaj w Canonie w Kraku i zmienili zdanie. Pierwotnie mówili o 12000PLN a teraz mają potwierdzone ceny z Cannon Polska: 7299PLN za body i 759PLN9 z kitem 18-55 :D
Chyba poczekam na oferty z allegro, będą chyba w okolicach cen z USA, a dużo łatwiej jest kupić w Polsce
[ Dodano: 12-09-2004 ]
acha ! no i jeszcze jedno !!!!!!! :!:
powiedzieli mi, że mogę dzisiaj zamówić i za ok. tydzień będę go miał :shock: twierdzą, że u dystrybutora w Austrii już sobie 20D leży i czeka.... 8)
7299PLN za body i 759PLN9 z kitem 18-55
To jest cena brutto czy netto? Bo jeśli netto, to cena dla Kowalskiego to 8900, i 9270 PLN za kit :(
Arkan
To jest cena brutto czy netto?
Arkan
Brutto! specjalnie o to pytałem. :D
To jest cena brutto czy netto?
Arkan
Brutto! specjalnie o to pytałem. :D
No to TIP'y będą musiały zejść poniżej 6500-6700 za body :P
Arkan
No to TIP'y będą musiały zejść poniżej 6500-6700 za body :P
Arkan
ja to mam nadzieję, że zejdą do 6000PLN brutto, wtedy będzie się opłacało kupić w Polsce a nie w USA. Ja bym się zdecydował od razu. Tequill pisał chyba w innym wątku coś o cenie w granicach 5800PLN. Byłoby fajnie. 8) No i rośnie presja, Fuji dziś zaprezentowało kolejną dSLR. Ceny spadną :roll: [/quote]
acha ! no i jeszcze jedno !!!!!!! :!:
powiedzieli mi, że mogę dzisiaj zamówić i za ok. tydzień będę go miał :shock: twierdzą, że u dystrybutora w Austrii już sobie 20D leży i czeka.... 8)
Kazdy tak mowi... a ludzie to lykaja :roll: .
Powtorze op raz co najmniej trzeci - to tylko badanie popytu, aparat nigdzie jeszcze nie lezy zeby "niech pan tylko zamowi to juz juz za tydzien bedzie" .
Nie przecze ze lezy, hurtownie dystrybutorow (czyli pojedyncze na caly dany kraj) pewnie juz moga miec zapasy, ale w sklepach detalicznych bedzie albo tuz przed Photokina, albo w trakcie, albo nawet dopiero tuz po... czyli za 2 tyg mniej wiecej.
teraz mają potwierdzone ceny z Cannon Polska: 759PLN9 z kitem 18-55 :D
jest dobrze u pana Irka (http://www.foto-net.pl/sklep/) jest z KITem za "nie więcej niż 7k PLN - dostępny za 10 dni roboczych" Prawa strona, w sekcji aktualności. - oficjalna premiera w Europie jest dzisiaj. Do Polski chyba ciągną z Austrii.
Skoro 7k za KIT to 6,5 bez KIT'a to teraz niech ktoś mądry mi powie ile sama puszka u Tommy'iego :?:
oficjalna premiera w Europie jest dzisiaj. Do Polski chyba ciągną z Austrii.
Ups, przesuneli date premiery :oops: . Miala byc na Photokinie. Tak to jest jak czlowiek za rzadko njusy czyta...
6499,- http://www.fotoexpert.pl/katalog.php?CANON,Canon,EOS,20D,aparaty,cyfrowe,sk lep,1030
Skoro w sklepach internetowych bedzie po 6 500, to ciekawe po ile będzie na Allegro? 5 800 ?
Arkan
kiedy zapodałem mój pierwszy wątek 8) , o rozterkach wyboru pomiędzy 10D i 20D Tequill i ktoś jeszcze pisali, że cena od TIPów wynosi 5600 - 5900 PLN o ile dobrze pamiętam. W takim wypadku nie kupię tego w stanach, nie ma sensu. Pytanie odwieczne - kiedy... :roll:
Kto kupi moje 10D? Tanio, w cenie 20D!!!!!
no juz moge 20d kupic za 5800 moze ktos wie gdzie mozna taniej, zastanawiam sie czy meczyc znajomego w stanach czy dolozyc 3 stowy i miec go juz za tydzien pozdrawiam
czy ktos zna juz moze aktualne ceny 20d?
no juz moge 20d kupic za 5800 moze ktos wie gdzie mozna taniej, zastanawiam sie czy meczyc znajomego w stanach czy dolozyc 3 stowy i miec go juz za tydzien pozdrawiam
Jesli z tym dolozeniem 3 stow idzie tez w parze eurogwarancja to ja bym sie nie zastanawial tylko bral. Ewentualna wysylka kurierem w obie strony do USA to juz ok 3 stow jak sie zepsuje. A jak sie zepsuje drugi raz to juz przekraczas 3 stowy itp itd .
czy ktos zna juz moze aktualne ceny 20d?
www.allegro.pl
www.google.pl
dzieki za odpowiedz ja tez jak ktos sie cos zpytasz odesle cie do instrukcji obslugi a pozatym znalazlem czlowieka co ma 20d za 5800 jesli ktos ma lepsza cene to prosze podac pozdrawiam
ja mam taniej, zerknij w mój cennik.
http://www.negatyw.gangsta.pl
DarekSzu
07-10-2004, 18:39
A nową lampkę 580 EX możesz mieć ????
Ceny jak to ceny - normalne, ze ida w dol ;-) Ale w przypadku 20D spadek cen IMHO nie jest spowodowany tym, ze "pierwszy szal" juz przeszedl i trzeba nizsza cena zachecac - po prostu body pojawilo sie wszedzie na polkach i byle "mrowka" moze w tej chwili przywiezc sprzet na handel. Uznane TIP-y z renoma i tak na razie trzymaja cene na stalym poziomie, a ja nie zaluje ani jednej zlotowki sposrod 6400, ktore tommy'emu zaplacilem :-)
A jutro przykrecam do body Tamronka 28-75/2.8... zobaczymy ile w tym Vitezowym zachwalaniu prawdy ;-)
Kupiłeś od Tommy'ego ? Czyli źródło to samo :)
Hej :) Cichy a przyznaj sie ile za niego placisz w hurcie czy tez tam gdzie kupujesz
- pytam bez owijania w bawelne bo i tak pewnie sciagne z USA tam mi wychodzi
cos tak za 5200 a ciekaw jestem ile zarabiaja TIP'y teraz po tym jak nie ma do
zwrotu tego niemieckiego podatku MWST 16%.
Cena 5700 i tak jest bdb i jesli do lutego 2005 jeszcze spadnie to bede mial
klopot bo moze sie okazac ze jesli masz towar z niemiec to w zwiazku z gwarancja
beda powody by zmienic kraj z ktorego ma byc ten moj 20D.
Mam nadzieje ze odpowiedz nie przyprawi Cie o stres :lol:
swoje i tak pewnie zarobisz - tak mysle.
Czuje ze wielu obywateli naszego Canon Board z niecierpliwoscia
bedzie czekac na zdrade tej tajemnicy - howgh !
Cichy olej te 20D - bo to już towar przestarzały i lampeczke 580EX byśmy prosili :D
Ceny jak to ceny - normalne, ze ida w dol ;-) Ale w przypadku 20D spadek cen IMHO nie jest spowodowany tym, ze "pierwszy szal" juz przeszedl i trzeba nizsza cena zachecac - po prostu body pojawilo sie wszedzie na polkach i byle "mrowka" moze w tej chwili przywiezc sprzet na handel. Uznane TIP-y z renoma i tak na razie trzymaja cene na stalym poziomie, a ja nie zaluje ani jednej zlotowki sposrod 6400, ktore tommy'emu zaplacilem :-)
A jutro przykrecam do body Tamronka 28-75/2.8... zobaczymy ile w tym Vitezowym zachwalaniu prawdy ;-)
Według mnie przeplaciles ... za 6500zł mozna kupic w PSTRYKu. Jak bys porozmawial moze i dostal bys jakas znizke lub cos by dorzucili... przesylka przy tej kwocie GRATIS
www.pstryk.pl
Według mnie przeplaciles ... za 6500zł mozna kupic w PSTRYKu. Jak bys porozmawial moze i dostal bys jakas znizke lub cos by dorzucili... przesylka przy tej kwocie GRATIS
www.pstryk.pl
Przeplacilem, bo w pstryku jest o stowe drozszy? Czegos tu nie rozumiem :)
12 miesiecy gwarancji w Polsce mam dokladnie tak samo, jakbym kupil w pstryku czy dowolnm innym sklepie. Jak mi przeleci 12 miesiecy, to na upartego mam kolejne 12 gwarancji waznej tam, gdzie aparat byl kupiony (Canon Polska honoruje tylko rok eu-gwarancji) - a tego od pstryka bym juz nie mial ;-)
Poza tym aparat kupilem prawie 3 tygodnie temu, jak u pstryka wisiala jeszcze jakas cena z kosmosu z dopiskiem "aparat bedzie dostepny pod koniec pazdziernika" (albo nawet listopada, nie pamietam) ;-)
EDIT:
U pstryka 20D kosztuje 6599 zl (samo body), wiec jest o 200 zl drozszy, nie o 100... wlasnie sprawdzilem :-)
ceny mopzna negocjowac u pstryka... jesli sie z odpowidnim czlowiekiem rozmawia...
w koncu mamy wolny rynek, spoko
Lecz jak na TIPa to drozyzna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Polska chyba nadal nie kojarzy ze jestesmy juz w Unii i powinnismy miec ceny rowne np z niemieckimi :roll: (nie wnikajac w podatki, przynajmniej cla nie ma).
dlaczego nie wnikajac? przeciez to ma kolosalne znacznie..
poza tym - co ma bycie w unii ze zrownywaniem cen? a czy ceny w niemczech sa takie same jak we francji lub we wloszech? wiec o co te pretensje.. ?
dzieki za odpowiedz ja tez jak ktos sie cos zpytasz odesle cie do instrukcji obslugi
Alez prosze cie bardzo - ja zawsze tak robie.
To znaczy:
- zanim zapytam to sprawdzam w instrukcji, googlach, archiwach grup dyskusyjnych (zapewne dlatego baaardzo rzadko o cos pytam, najczesciej o sample ze szkiel z konkretnymi nastawami z aparatu - wlascicieli danych szkiel 8) )
- sam odsylam zawsze najpierw do instrukcji, potem jak wyzej.
Wiec raczej nie bedziesz mial okazji sie "odwdzieczyc" :twisted: .
no ja swoja dziesiatke popedzilem, czekam na dwudziestke to juz choroba:)
[ Dodano: 18-10-2004 ]
najtaniej jak do tej pory
http://www.fotomat-hurt.pl/index.php?str=main&kategoria=&towar=403
to jakas sciema....
wcale nie ściema - cena całkiem realna, są miejsca w UE gdzie mozna kupić ten aparat dużo taniej, a różnica tej kwoty i ceny zakupu i tak da sensowny zysk . Jednak ile to musieliśmy kiedyś czekać, aby cena 10D po premierze taka była :D
santiblue
18-10-2004, 13:31
ja tam widze 5200 netto...
no to zmienili niezla zagrywka taktyczna
:lol:
Ciekawe jak jest w sklepach internetowych, bo w normalnym "stacjonarnym" obowiazuje cena na metce a nie cena zaksiegowana w komputerze, i jesli na stickerze jest nizsza to sprzedawca ma obowiazek sprzedac towar po nizszej cenie ze stickera. Sam sie tak kiedys wyklocilem o 30-pare zl na filmie DVD w Carrefour'ze :D
Jesli obowiazuje to rowniez sklepy internetowe (a w sumie powinno), to mogli na paru sztukach przez pol dnia niezle udupic :lol:
ja widzę 6239,99 brutto
Bo juz wczoraj ktos sie polapal i zmienili cene :lol:
Podejrzewałbym raczej tani chwyt reklamowy.
Podejrzewałbym raczej tani chwyt reklamowy.
no nie taki tani, normalny sklep mógłby się nie wyplacic jakbys sie uparł, tyle, że pewnie dostałbyś w zęby i na tym by się skończyło
hihi a ja zapłaciłem 5420 PLN :D
no ale w USA
i jeszcze miałem takiego fuksa, że człowiek który mi go kupował załatwił w tej cenie z kitem :shock: , bo nie mieli inaczej, a on w tym samym sklepie zawsze kupuje , to mu dali zniżkę :mrgreen:
czyli można w takiej cenie !
Nawiązując do tematu.... jak wygląda 20d netto ? :lol: :lol:
Przemek Białek
22-10-2004, 21:30
jest zolto-czarny i nosi go w zebach pies! :mrgreen:
20D bez obiektywu:)
http://www.aparaty.ua.pl/
Tutaj też podobna cena, a i sprzedawca podobno bardzo pewny.
Z tego co wiem to pewny sprzedawca i jest także TIP-em.
moze ktos teraz za nimi placze
A teraz o dostępności 20D.
Zamówiłem u TIP-a a ten dzisiaj mi stwierdza, że wycofano 20D z hyrtowni w niemczech i na razie nie ma.
Podobne teksty o Fotojoker czytałem na innej grupie.
O co chodzi - zrypany soft? :x
ja nasczescie sie zalapalem, mysle ze teraz kolej na podwyzke cen, niepojawil sie model konkurencyjny dla canona to teraz pojawi sie niby poprawiony 20d i odpowiednio drozszy
Cichy zmień swoją stopkę, bo masz NIKONA D70 :evil:
niepojawil sie model konkurencyjny dla canona
Ta... a Minolta D7D to co? :P
no tak, ale wydaje mi się, że nie wycofuje się towaru z rynku aby podnieść cenę - to też kosztuje. :!: :!:
sam niewiem co otym myslec
Eee tam... nigdzie w hurtowniach nie ma 20D bo sie przeliczyli z mocami przerobowymi i nie nadazaja z produkcja... takie jest zapotrzebowanie ;-) :lol:
niestety wycofali gdyz nie moga sobie poradzic z usunieciem bledow jakie wystepuja w 20D ...
ma juz swoje 20D i raz mi sie zawiesil od nowosci na starym oprogramowaniu natomiast kiedy je uaktualnilem to niezdazylo mi sie to ani razu, uaktualnienie trwalo okolo 1 min
A moim zdaniem (po wielu przemyśleniach i szperaniach w necie) gadka w stylu “canon wycofał aparaty bo mają coś nie tak” obowiązuje tylko w naszym kraju...
Prześledziłem całe mnóstwo różnych grup dyskusyjnych oraz na różnych forach nie było wzmianki, że canon wycofał aparaty - coś takiego odbiło by się echem na cały świat. :shock:
A tu co? Można cały czas przeczytać na zagranicznych forach, że właśnie kupił, dostał aparat i wszystko jest ok. 8)
Kontaktowałem się z wieloma niemieckimi sklepami i zawsze jest ta sama odpowiedz, że aktualnie nie ma aparatów i czekają na dostawę. A to co mieli rozeszło się jak ciepłe bułeczki.
Moim zdaniem prawda jest taka że 20D obecnie jest najbardziej poszukiwanym aparatem i pierwsza partia już w większości Europy się rozpłynęła i trzeba poczekać na drugą... :(
Dzisiaj rano dostałem odpowiedz, że jeden z większych sklepów internetowych w Niemczech ma dostać aparaty jutro – poczekamy zobaczymy...
Ps. Oczywiście niektóre osoby miały problemy z D20 na początku, ale jeszcze nie przeczytałem nigdzie, aby po uaktualnieniu softu dalej było by coś nie tak.
czemu tak wiele osób używa nazwy D20? Jeśli za jakiś czas Canon wyda aparat EOS 30D to czy będziesz przekręcać i mówić, że nowy model to D30?
Jurek Plieth
28-10-2004, 10:42
czemu tak wiele osób używa nazwy D20?
Mylić się ludzka rzecz, a Canon sam zabagnił sprawę wprowadzając modele: D30=>D60=>10D
Ups sorki w (Ps.) rzeczywiście pomyliłem nazwę, ale czy to takie ważne, aby się nad tym aż tak zastanawiać i zmieniać wątek dyskusji ... :roll:
Po pierwsze :
20d NIE BYŁO w hutrowniach prawie miesiąc, ani w Niemczech, ani w Holandii, ani w Belgii... Pojawiają się już pierwsze partie "poprawionego" towaru (nie wiem, czy poza nowym firmware coś jeszzce wchodziło w grę) ale do któregośtam listopada obowiązuje zakaz sprzedaży (tak, jak miało to miejsce przed premierą - aparaty były w hurtowni, ale nie można było ich kupić). Wtedy chodziło o premierę, teraz nie wiem, o co, może Canon nie chce bałaganu i czeka, aż wszystkie hurtownie będą miały szansę ruszyć ze sprzedażą w tym samym czasie.
Po drugie:
Mam d70 :lol: Pod nieobecność 20d i przy chwilowym wstręcie do 300d kupiłem sobie taką zabawkę. Nawet niezła :))))) Szybki i duuuużo dokładniejszy AF , szybszy ogólnie, lepsze szkło w kicie, profi wygląd i dużo ostrzejsce foty (mniej zmiękcza filtr na martycy). No tylko kolorystyka inna i ISO 100 nie ma :)
Po pierwsze :
20d NIE BYŁO w hutrowniach prawie miesiąc, ani w Niemczech, ani w Holandii, ani w Belgii... Pojawiają się już pierwsze partie "poprawionego" towaru (nie wiem, czy poza nowym firmware coś jeszzce wchodziło w grę) ale do któregośtam listopada obowiązuje zakaz sprzedaży (tak, jak miało to miejsce przed premierą - aparaty były w hurtowni, ale nie można było ich kupić). Wtedy chodziło o premierę, teraz nie wiem, o co, może Canon nie chce bałaganu i czeka, aż wszystkie hurtownie będą miały szansę ruszyć ze sprzedażą w tym samym czasie.
Po drugie:
Mam d70 :lol: Pod nieobecność 20d i przy chwilowym wstręcie do 300d kupiłem sobie taką zabawkę. Nawet niezła :))))) Szybki i duuuużo dokładniejszy AF , szybszy ogólnie, lepsze szkło w kicie, profi wygląd i dużo ostrzejsce foty (mniej zmiękcza filtr na martycy). No tylko kolorystyka inna i ISO 100 nie ma :)
miałem go w ręku, przy tej ostrości ISO 100 nie jest konieczne, różnica z ISO 200 niewielka a zapas ostrości pozwala cyfrowo potem doprowadzić zdjęcie do tego samego wyglądu, poza tym, na odbitce lub w wymiarach 800x533 różnicy i tak nie zobaczysz
wiele "problemów" cyfrówek bierze się stąd, że powiększamy te pixele na max i doszukujemy się niuansów, których w analogu dostrzec niesposób...
miałem go w ręku, przy tej ostrości ISO 100 nie jest konieczne, różnica z ISO 200 niewielka
Tylko czasem zakres maksymalnego przymkniecia sie konczy i trzeba szukac filtru ND :roll: ;) (nie wnikajac w jakosc/ostrosc iso100).
miałem go w ręku, przy tej ostrości ISO 100 nie jest konieczne, różnica z ISO 200 niewielka
Tylko czasem zakres maksymalnego przymkniecia sie konczy i trzeba szukac filtru ND :roll: ;) (nie wnikajac w jakosc/ostrosc iso100).
szukać???
trzy zawsze pod ręką - dwa 8x i jeden 4x :wink:
ND to jak dla mnie podstawa 8)
szukać???
Szukac w torbie :mrgreen:
Tomasz Golinski
29-10-2004, 22:36
A mogę zadać niebezpieczne pytanie: "a po co?", tzn. do czego zazwyczaj uzywasz?
A mogę zadać niebezpieczne pytanie: "a po co?", tzn. do czego zazwyczaj uzywasz?
wydłużenie czasu naświetlania, do różnych celów...
Tomasz Golinski
29-10-2004, 22:51
tyle to zgadłem, ale miałem nadzieje, że jakieś ciekawe cele zasugerujesz :)
tyle to zgadłem, ale miałem nadzieje, że jakieś ciekawe cele zasugerujesz :)
fotografowanie wody, pozbywanie sie obiektów ruchomych sprzed budynków umożliwienie zastosowania mniejszej przesłony itp......